Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Rónai Ügyvédi Iroda 300 ezer dollárt nyert egy magyarnak 2014. augusztus 8. péntek 15:08

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Rónai Ügyvédi Iroda 300 ezer dollárt nyert egy magyarnak

New York – Újabb magyar munkást ért súlyos baleset a munkáltató miatt Amerikában, akinek a Ronai and Ronai Ügyvédi Iroda tetemes kártérítést fizettetett. „Amerikában mindenkit egyformán véd a törvény, és mi megvédjük a nem amerikai állampolgárok jogait is” – közölte Holly Ostrov Ronai, a szerencsétlenül járt férfi jogi képviseletét ellátó Ronai Ügyvédi Iroda tagja.

A 38 éves J. Róbert egy New York-i építkezésen dolgozott, ahol súlyos balesetet szenvedett. A munkakörülmények a szokásos módon hanyagok voltak, és a baleset a munkáltató hibájából következett be. Az építőiparban dolgozó  magyar munkások gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy a biztonsági szabályok betartása nélkül kényszerítik őket munkavégzésre. Gyakoriak a balesetek, de a károsultak egy jelentős részét megfélemlítik a munkaadók, vagy lebeszélik arról, hogy pereljenek.

Holly Ostrov Ronai szerint helytelenül járnak el, akik engednek ezeknek a trükköknek. Amerikában ugyanis nem számít, hogy valaki amerikai állampolgár vagy sem, esetleg milyen státusszal tartózkodik vagy dolgozik az Államokban. A jog ugyanúgy védi, és a munkáltatóknak az ő esetükben ugyanúgy be kell tartaniuk a munkavédelmi előírásokat.

Sokat javított a helyzeten néhány sikeres per, és a magyar származású New York-i ügyvéd, Peter Ronai és felesége, Holly Ostrov Ronai ügyvéd fellépése, mert egy ideje tudják a munkáltatók, hogy a magyar munkavállalók nem kiszolgáltatottak, a Ronai és Ronai Ügyvédi Iroda megvédi a bajba jutottak jogait. A tetemes kártérítéseknek visszatartó erejük van, még akkor is, ha egyesek még mindig elkövetik azt a hibát, hogy sérülés vagy egészségügyi károsodás esetén nem fordulnak ügyvédhez. Pedig J. Róbert esete jó példa arra, hogy érdemes. „Amerikában komolyan veszik a munkások jogait például az egészséghez való jogát, és ez mindenkire érvényes, nem csak az amerikai állampolgárokra” – erősíti meg Rónai Péter ügyvéd.

A magyar férfi egy épület pinceszintjén próbált helyreállítani egy ajtó feletti lyukat, amikor a kis híján végzetes baleset történt. Míg ő dolgozott a lyuk befoltozásán egy teherautónyi betonkockát hoztak az építkezésre. Bár az előírás szerint egy daru vagy kötél segítségével kellett volna a földszintről a pincébe rakodni a tíz kilogrammos betondarabokat, a munkások azt az utasítást kapták a munkavezetőtől, hogy egyesével dobálják le őket.

– Épp a második kockát emeltem fel a földről, amikor minden elsötétült – mondta Róbert a Blikknek, akit a harmadik kockával egyenesen arcon dobtak. A nehéz betontömb súlyos sérülést okozott a magyar férfinak, kórházba kellett szállítani. Ott kiderült, hogy többszörös arccsonttörést szenvedett a beton miatt. Az életmentő beavatkozások mellett Róbert arcán több plasztikai műtétet is el kellett végezni.

Ezekben az esetekben a munkáltató mindent megígér az elején, hogy a sérült munkás ne pereljen. A jog szerint ugyanis sokkal több jár neki, mint amennyit a munkáltató önszántából fizet neki. Általában megígérik, hogy kifizetik az orvosi számlákat, és a betegség időtartamára az óradíját. Ez elenyésző összeg ahhoz képest, amennyire valóban jogosult, de amikor elmúlik a per fenyegető réme, a munkáltatók többsége még ezt sem fizeti ki, vagy csak egy részét. Esetenként meg is fenyegetik a munkást, hogy ő jár rosszabbul, mert teszik felelőssé, vagy ha nem volt munkavállalási engedélye, akkor a kitoloncolással és büntetéssel ijesztgetik.

Ezeknek nincs valóságos alapjuk. A bíróság nem vizsgálja a károsult jogi vagy emigrációs státuszát. Még az illegálisokat is ugyanolyan mértékű kártérítés illeti meg, mint az amerikai állampolgárokat. Nincs arra precedens, hogy egy illegális a balesete miatt bírósághoz fordult, és ne kapta volna meg a jogos kártérítést, vagy kitoloncolták volna. A bíróság csak a kártérítési üggyel foglalkozik, és az emigrációs hivatallal való fenyegetés nem ér semmit, a hivatal feljelentésekre általában nem reagál a sok rosszindulatú bejelentés miatt. A Ronai Ügyvédi Iroda pedig ezekben az ügyekben is ellátja az ügyfél védelmét. Fizetni csak a sikeres ügyek után kell a befolyt kártérítés alapján.

J. Róbert kiheverte a sérüléseit, és a Rónai Ügyvádi Iroda 300 ezer dollár kártérítést (több mint 60 millió forintot) szerzett neki e balesete miatt. A bíróság hibásnak mondta ki a magyar férfit alkalmazó céget, és 300 ezer dollárt, azaz közel hatvanmillió forint kártérítést ítélt meg neki.

– A magyarokat sajnos nem mindig úgy kezelik, mint ahogy például az amerikaiakat, pedig az igazság nekik is jár – mondta Róbert ügyvédje, Rónai Péter.

– Van egy egyéves kisfiam. A segédmunkával eddig nem kerestem olyan sokat, de talán most kicsit könnyebb lesz az életünk – tette hozzá a férfi.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.1/5 (20 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +20 ( 30 szavazatból)
A Rónai Ügyvédi Iroda 300 ezer dollárt nyert egy magyarnak, 4.1 out of 5 based on 20 ratings

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Szárazföldön is gyilkolt a kacsahajó 2015. május 9. szombat | AN

A “magyar Petrocelli”-nek nevezték Peter Ronait 2014. december 21. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos