Ronai and Ronai
AMERIKAI

Markó Beáta: Felelősség 2014. július 1. kedd 11:02

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Markó Beáta: Felelősség

Egyszer szólni kéne már valakinek a baloldal súlyos felelősségéről abban, hogy Magyarország ma úgy néz ki, ahogy, és az az ember tartja a markában, aki, és olyan állapotok uralkodnak benne, amilyenek.

Annak a bizonyos „emútnyócévnek” nem az volt a legnagyobb bűne, hogy rosszul kormányoztak, és nem az volt a legnagyobb bűne, hogy 13. havi nyugdíjat osztogattak, amire nem volt fedezet, és nem az volt a legnagyobb bűne, hogy engedtek egy 300 forintról (kevesebb, mint 1 euróról) szóló kierőszakolt népszavazásnak. Talán még az sem tartozott a legnagyobb bűnük közé, hogy hagyták a Fidesz örökös elnökének – azóta Magyarország örökös miniszterelnökének – a nyolc éven át folytatott kíméletlen, eszközeiben nem válogató aknamunkáját, amelynek eredményeképpen végül rászabadult az országra egy alulról jött, műveletlen, parvenű, vidéki horda, amelyet a hatalmon és a pénzen kívül nem érdekel semmi más.

Nem, a legnagyobb bűn talán az volt – aminek az árát most kell megfizetni –, hogy a balliberális kormányzás nem törődött a saját médiájával, miközben a Fidesz örökös elnöke – barátai anyagi segítségével – sorra indította és nyolc éven át fenntartotta az újabb és újabb, ráfizetéses tévécsatornáit, rádióállomásait, napilapjait és hetilapjait. Az „emútnyócév” kormányzása mintha megfeledkezett volna a baloldali orgánumokról, és miközben az igazságosság jegyében folyamatosan ellátta állami hirdetésekkel a saját ellenfeleit –- a jobboldali lapokat és elektronikus médiát –, még azt sem vette észre, hogyan tolódik át a túlsúly az őket ádáz ellenségnek tartó jobboldalra. S mivel a politikai porondon leghosszabb ideje szereplő embert másfél évtized alatt sem sikerült kiismerniük, abban a tévhitben ringatták magukat, hogy egy esetleges kormányváltás idején a tradíciót folytatni fogják. Természetesen nem folytatták.

Magyarország örökös miniszterelnöke nem tilt be semmilyen lapot vagy rádióállomást. Neki kifinomultabb módszere van: az anyagi kivéreztetés. 2014 nyarára eljutottunk odáig, hogy a 140 éves Népszava a kimúlás szélére került. Lassú kínhalállal, a vidéki adók egymás utáni lekapcsolásával, majd Budapestre szorításával fuldoklik a Klubrádió is. A kormányzó nem ismer könyörületet. A baloldali lap és a rádió az elmúlt napokban drámai felhívásokat intézett az olvasókhoz, hallgatókhoz anyagi támogatásért könyörögve. A Népszava feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, mert nem (vagy alig) kapnak állami hirdetéseket, a Klubrádió sem kap, sem államit, sem semmilyet, mert Magyarország örökös miniszterelnöke rettegésben tartja az egész országot.

De igazi ellenzékiség, igazi függetlenség nincs anyagi függés mellett. A magát jobboldalinak nevező, ellenséges kormányzástól nincs mit várni, remélni. A Népszava főszerkesztőjének elkeseredettségét és küzdelmét a lap életben tartásáért mélyen megértve is csodálkozunk a lépésén. Kinél, hol tett feljelentést? A kormányzó cimborájánál, a főügyésznél? Netán a kormányzó rendőrségén?  Nem tételezzük fel róla, hogy ne tudná, jogorvoslatért fordulni csak jogállamban lehet, s Magyarország nem jogállam.

S amit a baloldal elrontott az „emútnyócév” alatt, azt most sem korrigálja, most sem érzi a felelősségét. Jómagunk kapásból fel tudnánk sorolni tíz jómódú baloldali ember nevét, akik játszi könnyedséggel képesek lennének összedobni a Népszava és a Klubrádió megmentéséhez szükséges összeget, akiknek módjuk lenne biztosítani a folyamatos működésüket. De nem teszik, nem érzik a felelősségüket, hagyják veszni az értékeket.

Persze a legideálisabb az lenne, ha mind a lap, mind a rádió az olvasóiból ill. a hallgatóiból fenn tudná tartani magát. Segítik is őket a kisemberek, amennyire a lehetőségük engedi. De érthetetlen: egyáltalán hogy fordulhat elő, hogy egy 9,4 millió lakosú országban – a hivatalos statisztikával ellentétben, mi nem hozzáadjuk, hanem levonjuk a létszámból a 600 ezer külföldre távozott magyart –, tehát hogyan lehetséges, hogy ne legyen 14 ezernél több ember, akik hajlandók fenntartani egy nagy múltú baloldali napilapot? Hol vannak a többiek? Hol van a baloldali értelmiség, amelyik még megengedhetné magának egy napilap járatását? Nem fizet elő, mert nem elég színvonalas a finnyás ízlésüknek? És ezt az általunk igencsak kedvelt filozófusnak éppen most, a bajban kell kifejtenie? Most van itt az ideje a minőségről szóló viták lefolytatásának? A fennálló helyzetben nem fontosabbak az elvek? A néhány írmagnak megmaradt baloldali hang megmentése?

Ami most meghal – újság, rádió – nem támad fel többé soha. Legalábbis a belátható jövőben, biztos nem. Kedves gazdag és nem gazdag, értelmiségi és nem értelmiségi baloldaliak, nem kellene végre elgondolkoznotok a saját felelősségeteken?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (43 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +86 ( 92 szavazatból)
Markó Beáta: Felelősség, 4.8 out of 5 based on 43 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos