Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Lezárult egy korszak 2014. április 7. hétfő 8:25

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Lezárult egy korszak

Nem szeretnék búcsúzni, hiszen az Amerikai Népszava továbbra is működik, a nyomtatott hetilapban megjelenő publicisztikák továbbra is olvashatók lesznek az online felületen is. Az én cikkeim is megjelennek továbbra is minden héten, s a nyomtatott lapnak készülő más publicisztikák is. De nem lenne tisztességes, ha úgy tennék, mintha semmi nem változna, és nem szólnék erről néhány szót azoknak a kedves Olvasóinknak, akik mindvégig kitartottak mellettünk. Tőlük azt kérjük, hogy a profiltisztítás után is maradjanak olvasóink.

Két dolog változik néhány héten belül. Az egyik, hogy megszüntetjük a hozzászólások lehetőségét, a másik, hogy a jövőben nem közlünk naponta híreket a Nemzeti Együttműködés Rendszerében zajló eseményekről. Ennek alapvető oka az, hogy az Amerikai Népszava alapvetően egy nyomtatott hetilap, amely az amerikai magyaroknak készül. Az online felületen eredetileg csupán a hetilapban megjelenő véleménycikkekeket közöltük, és most ehhez térünk vissza.

A hozzászólásokat azért szüntetjük meg, mert megszűnt az eredeti funkciójuk. Mint ismert, az Amerikai Népszava fóruma soha nem volt teljesen nyitott. Ennek oka az volt, hogy a lap vállaltan egy szellemi közösség létrehozására törekedett, amelyben a demokratikus értékek iránt elkötelezett magyar olvasók a világ minden tájáról, így Magyarországról is, egyfajta otthonra találhatnak. Ezért az Amerikai Népszava fóruma sokkal tisztább volt, mint az internetes újságoké általában. Hosszú időn keresztül az olvasói hozzászólások szinte az írásokkal egyenértékű intellektuális és szellemi élményt nyújtottak. A kettő együtt volt egy. Az Amerikai Népszava olvasói egy nagyon értékes közösséget teremtettek, amely közösség az elmúlt időszakban felbomlott. Ennek helyreállítására nem látunk esélyt, ezért a fórum elveszítette eredeti funkcióját, bensőséges jellegét és sajátos karakterét.

Ez abból fakadt, hogy az Amerikai Népszava értékrendje és a magyarországi ellenzék stratégiája elvált egymástól. Mi sohasem az olvasókhoz kerestünk elveket, hanem mindig az elvekhez kerestük az olvasókat. Amikor az Amerikai Népszava a médiatörvény elfogadása után úgy érezte, hogy felületét az eddigieknél jobban a magyar demokrácia szolgálatába állítja, akkor teljes mértékben az ellenzéki pártokkal azonos talajon állt. Bírálata azon a határon belül maradt, ahogyan egy szabad és független médium kritikát mond azonos oldalon álló pártok működéséről. Ez olyannyira így van, hogy volt és jelenlegi demokratikus pártvezetők is megtiszteltek bennünket a Kohányi Társaságba való belépésükkel.

A helyzet akkor változott, amikor a magyarországi ellenzék távolodni kezdett a közös értékektől. Ebben az Amerikai Népszava nem követte őket. Mi maradtunk ott, ahol voltunk, és az elveinkből soha semmit nem adtunk fel. Ez a megosztottság hamar megjelent az AN olvasótáborában is, és megosztotta az eddig egységes közösséget. Próbáltuk kezelni, hogy ez a feszültség ne robbantsa szét a közösséget, de ennek érdekében odáig nem mentünk el, hogy az elveinket feladjuk. Mindez egyfajta fluktuációt is eredményezett, és a fórum korábbi kedves, szeretetet is árasztó légköre megváltozott. Mi nem akartunk megváltozni, és a magyar ellenzékhez idomulni, ugyanakkor az ő híveik az Amerikai Népszavában támadták az Amerikai Népszava változatlan értékrendjét.

A hozzászólásokat nem azért szüntetjük meg, mert ez elviselhetetlen helyzetet teremtett volna. Csakhogy a választás egyértelmű választ adott az eddig vitatott kérdésekre. Ez a válasz pedig az volt, hogy az Amerikai Népszava látta helyesen, mindenben igazunk volt, amikor a nyugati demokráciák értékrendje alapján a rendszer teljes elutasításának, ezen belül a választás bojkottjának hívei voltunk. Az ezzel kapcsolatos ellenvetések ma is csupán a “nem akarás” nyögései voltak. A választás után a megsemmisítő erejű vereség magyarázataként már olyan érvek hangzanak el az ellenzéki vezetők szájából, amelyekkel alátámasztottuk saját érvelésünket a bojkott mellett. De ez az ellenzék a választás előtt egy nappal még nem ezt mondta, hanem a győzelem illúziójával kecsegtetett.

Az ellenzék végül legitimálta az Orbán-rendszert, és az alkotmányos rend megdöntését. Teljes kilátástalanságba vezette a demokratákat, és megpecsételte Magyarország sorsát. Az eddig vitatott kérdések eldőltek. Ettől kezdve nincs értelme annak, hogy ezeknek a pártoknak a híveivel vitatkozzunk parttalanul a demokratikus egyszeregyről. Pontosan tudjuk, mi történne Amerikában, Angliában, Németországban vagy Franciaországban, ha egy párt bármilyen választási győzelem birtokában önhatalmúlag eltörölné a demokratikus alkotmányt, és egy saját magára írt alaptörvénnyel váltaná fel. Miután maga az élet is igazolta, hogy az ellenzéki pártok a választási színjátékban való részvétellel hazudtak, elárulták az Alkotmányt, ettől a perctől kezdve az Amerikai Népszava nem tűrheti ennek a szemléletnek a további burjánzását. Ez az újság egy szabad és demokratikus országban készül, ilyen nézeteket nem támogathat. A magyarországi ellenzék magatartása összeegyeztethetetlen a lap demokratikus és jogállami jellegével. Ahhoz viszont nincs elég energiánk, hogy az egykor egységes, ma már megosztott olvasótáborból kiszűrjük a kollaboráns ellenzék híveit, akik mostantól itt trollnak számítanak.

Nem látjuk értelmét annak, hogy az Orbán-rendszertől egyformán irtózó emberek veszekedésének adjunk terepet. Nem akarunk senkit bántani, de az integritásunkat sem kívánjuk feladni. Az ellenzék magatartása ezt az értékközösséget feldúlta, amelynek ebben a formában semmi értelme nincs. Azokat az olvasóinkat, akik kitartottak velünk együtt a igazi jogállami elvek mellett, nem tudjuk megvédeni, és nem akarjuk kitenni a pártagitátorok támadásainak. Maradjon meg az Amerikai Népszava közösségéről az a pozitív kép, amelyet olvasóink eddig kialakítottak róla. Ami ezután következne, az áldatlan lenne. Ezért kérjük, hogy akik elmentek szavazni, és a lelki nyugalmuk végett ezt itt védeni akarják, már ne kommenteljenek, mert minden ilyen hozzászólást törlünk, és ahol ilyenek megjelennek, azoknál a cikkeknél a hozzászólás lehetőségét azonnal megszüntetjük. A magyar ellenzék viselkedése demokratikus normák szerint nem szalonképes.

A Magyarországról szóló napi hírek közlését is hamarosan mgszüntetjük. Az Amerikai Népszava eddigi tevékenysége okafogyottá vált. Amit tehettünk, azt megtettük. Az Amerikai Népszavának nem feladata, hogy megdöntse az Orbán-rendszert, méghozzá a rendszer hivatalos ellenzéke ellenében. Egy lap ilyen szerepet nem vállalhat. Azt gondolom, senki nem vethet ránk követ, erőnk felett próbáltuk a jogállamiság értékeit képviselni, a nyugati és amerikai demokrácia szemléletmódját és értékítéletét közvetíteni. Nem rajtunk múlott, hogy ez nem vezetett eredményre. Nem vállalhatjuk át az amerikai magyar olvasóink terhére a magyarországi ellenzék tájékoztatásának kötelezettségét. Nem is tudjuk megtenni, nem is feladatunk. Mi egy kis emigráns újság vagyunk, egy kis hetilap, amely a rendkívüli helyzetben igyekezett legjobb tudása szerint szolgálni a hazánkat.

Miután munkánkat elvégeztük, visszatérünk az eredeti profilunkhoz. Sok szeretettel gondolunk mindazokra a kedves barátainkra és olvasóinkra, akiket itt megismerhettünk, és nem is búcsúzunk tőlük, mert azt reméljük, hogy a hetenként megjelenő írásainkat továbbra is olvassák majd, ha kommentelni nem is lehet őket. Biztos vagyok abban, hogy nekik a közeljövőben létrejön majd egy olyan szerveződés, amely pótolja az Amerikai Népszava hiányát, és átveszi azt a tevékenységet, amely már nem egy újság feladata. Nincs értelme a továbbiakban annak, hogy mi az amerikai magyar olvasóinkat terheljük azért, hogy beszámoljunk arról, hogyan működik a rendszer és benne őfelsége ellenzéke. Nagyon sokat jelentett nekünk olvasóink anyagi támogatása, áldozatvállalása, a Kohányi Társaság tagdíjának fizetése, ám az nem fedezte soha az AN kiadásait. De szívesen tettük hozzá a hiányzó összeget, mert megható volt az a szeretet és sokak őszinte áldozata, amely körülvett minket. De ezt a terhet értelmetlenül vállalni nem logikus.

Azokat az olvasóinkat, akik az ellenzéki pártok hívei, nagy szeretettel az ellenzéki pártokhoz tanácsoljuk. Pártjaik bejutottak a parlamentbe, megkapják az ezért járó költségvetési támogatást, mostantól az ő feladatuk az, hogy híveik tájékoztatási igényeit kielégítsék, és a kommentelés lehetőségével őket szórakoztassák. Mi nem kívánunk póttevékenységet nyújtani senkinek. Egy korszak lezárult. Ne gondolja ez az ellenzék, hogy semmi következménye nincs az árulásának, hogy minden következmény nélkül cserbenhagyhatnak mindent és mindenkit, és ennek ellenére mindenki ingyen dolgozik helyettük és nekik. Gondoskodjanak a híveikről. Jobb, ha előbb észreveszik, mint később, hogy a választási színjátékban való részvétellel, az Alkotmány elárulásával, valamint az Orbán-rendszer legitimizálásával átléptek egy határt. Olyat tettek, amelynek valóságával nincsenek tisztában. Nem az Amerikai Népszava profiltisztítása lesz a legnagyobb következménye ennek, de ez is az.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az Amerikiai Népszava online nem szűnik meg, hanem továbbra is működik. Mindössze annyi változik, hogy a jövőben nem lát el olyan feladatot, amely nem a feladata. Továbbra is várjuk kedves olvasóinkat, hogy a hetilap publicisztikáit elolvassák. Nem búcsúzunk, mert itt maradunk. Az átálláshoz azért adunk néhány helyet, hogy ne érje váratlan meglepetés az olvasókat. A fórumban pedig a barátok el tudjanak búcsúzni egymástól, illetve kialakíthassák további kapcsolattartásuk módját.

Köszönjük minden kedves olvasónk eddigi érdeklődését, anyagi és erkölcsi támogatását, amelyekért nagyon hálásak vagyunk. Számítunk továbbra is megtisztelő figyelmükre és érdeklődésükre.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.9/5 (117 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +105 ( 199 szavazatból)
Bartus László: Lezárult egy korszak, 3.9 out of 5 based on 117 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos