Ronai and Ronai
AMERIKAI

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd 15:32 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A DK nem bojkottálja a Fideszt

Budapest – A Demokratikus Koalíció elnöksége “A DK nem vitázik nácikkal” címmel közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott attól, hogy a Jobbikkal vitázzon. Továbbra is bojkottálja a Jobbikot, amely náci párt. A nyilatkozat úgy fogalmazott, “a DK készséggel vitázik demokratikus pártokkal”. Erre az Amerikai Népszava azt a kérdést intézte a DK elnökségéhez, hogy ha a DK csak demokratikus pártokkal vitázik, akkor miért vitázik a Fidesszel? Mióta és miben demokratikus párt a Fidesz? A kérdésre Gréczy Zsolt, a DK szóvivője adta meg pártja válaszát: szerintük a Fidesz nem demokratikus párt, de nem náci, ezért vitatkoznak vele.

A Demokratikus Koalíció elnöksége az alábbi nyilatkozatot adta ki annak kapcsán, hogy Bajnai Gordon a Jobbikkal való vita szükségességéről beszélt:

“Az Együtt-PM szerint a Jobbik elleni bojkott nem vált be, új taktikára van szükség, ezért az európai választáson listát állító pártok között a Jobbikot is vitára hívta.

A Demokratikus Koalíció viszont nem lát okot arra, hogy álláspontján változtasson: demokrata nem ül egy asztalhoz és nem fog kezet nácikkal. A Jobbik elleni bojkott hatástalan volt, mert a Fidesz a Jobbik témáinak fölkarolásával, kirekesztő, populista ötletei megvalósításával fokról fokra tette szalonképessé a szélsőjobboldalt és annak eszméit. Tovább rontana a helyzeten, ha a demokratikus pártok egyenrangú vitapartnernek fogadnák el a Jobbikot és ezzel részt vállalnának arculatának elfogadhatóbbá tételében.

A DK készséggel vitázik demokratikus pártokkal. A Jobbik szélsőséges eszméi ellen is kész érvelni. Nácikkal azonban nem lehet érdemi vitát folytatni, mert hiányzik belőlük a vitapartner tisztelete. Mert nem érvel, hanem megbélyegez. Aki könyvégetéshez, halálbüntetéshez, kémiai kasztráláshoz, cigányok gettóba zárásához hasonló őrültségekkel áll elő, aki szkinhedet jelöl parlamenti alelnöknek, aki jogosnak tekinti az ukrajnai orosz agressziót, arról minden ésszerű ellenérv lepereg. És milyen európai mondanivalóról vitáznánk egy olyan párttal, amellyel az európai szélsőjobb sem vállal közösséget, és amelynek képviselője kidobja az uniós zászlót a parlamentből?

A DK Elnöksége”

A nyilatkozattal kapcsolatban lapunk az alábbi kérdéseket intézte a Demokratikus Koalícióhoz: “Ha a “DK készséggel vitázik demokratikus pártokkal”, ami azt jelenti, csak demokratikus pártokkal vitázik, akkor miért akar vitázni a Fidesszel? Mióta demokratikus párt a Fidesz? Miben áll a demokráciája? Belülről demokratikusan épül fel? Demokratikusan születnek a párton belüli döntések? Tiszteletben tartja a demokratikus alapelveket? Betartotta a demokratikus Alkotmányt? Demokratikusan kormányoz? Demokratikusan hoz törvényeket? Demokráciát épít?”

Az AN megkérdezte azt is, hogy ha nem demokratikus párt a Fidesz, “akkor miért nem sorolják a Jobbik mellé? Miért ülnek be a nem demokratikus parlamentjébe? Esküt tesznek-e a Fidesz nem demokratikus alaptörvényére?” A Demokratikus Koalíciónak írt levélben az áll, hogy “A Fidesz azért demokratikus párt, mert mert nem nyíltan antiszemita, hanem csak burkoltan az? Azért, mert nem Szálasit magastalja, hanem Horthyt? A kettő közül melyik küldött több zsidót a halálba? Mi a különbség a Szabadság tér egyik felében levő Horthy-szobor (amelyet a Jobbik-szimpatizáns antiszemita lelkész állított), és a tér másik részén épülő Gábriel arkangyalos szobor között, amely Horthyt és Horthy Magyarországát felmenti a holokausztban való részvétel alól?”

Kérdéseinkre Gréczy Zsolt, a párt szóvivője válaszolt:

“Azért mondtunk nemet Bajnai Gordon kezdeményezésére, hogy üljenek le vitázni egymással az európai parlamenti választáson induló pártok, beleértve a Jobbikot is, mert DK-s politikus nem ül le nácival beszélgetni. Véleményünk szerint az egész ötlet a helyzet félreértésén alapszik. A Jobbik előretörésének okait nem úgy kell és lehet megérteni, hogy Vona Gáborokkal, Morvai Krisztinákkal, Gyöngyösi Mártonokkal és országgyűlési alelnöknek jelölt szkinheddel értekezünk az ország dolgairól. Demokrata nem ülhet le rasszista, antiszemita formációk vezetőivel egy asztalhoz, ez a határozott álláspontunk.

A DK a Jobbikot náci pártnak tekinti, ugyanakkor szavazóinak többségéről nem ez a véleményünk. A demokratikus erők nem azzal segítik a kialakult helyzet megértését, ha a demokratikus közbeszédben maguk is segédkeznek szalonképesnek láttatni iszonyatos szellemiségű figurákat. Virtigli nyilasokkal nem mutatkozunk. A Demokratikus Koalíció nem a Jobbikot akarja meggyőzni, hanem a szavazóik közül azokat, akiket lehet.

Most ez a dolgunk. Nem érdemes az EP-kampány kapcsán némi médiafigyelemért, csakis a Jobbik és a Fidesz érdekeit szolgáló álvitákat szervezni. Ha a Jobbik a vizslasimogatós arcát mutatja, azért lesz az egész rendezvény hazugság, ha pedig vicsorogni, gyűlölködni fognak, ahogy szoktak, akkor a közvélemény meggyőzhetetlen lesz arról, hogy kinek van igaza.

Ami a Fideszt illeti, a DK számára ők sem demokratikus párt. Az általuk írt alaptörvényt illegitimnek tekintjük, az április 6-ai választás nem volt sem szabad, sem demokratikus. Ugyanakkor a Fidesz – bár szövetségese a Jobbiknak – nem náci párt. Érdekei szerint együttműködik velük, engedményeket tesz nekik, használja őket. A Fidesznek ezzel a magatartással három célja is van: egyrészt a centrumban láttathatják önmagukat, másrészt átnyúlnak a Jobbik szavazótáborába, harmadrészt azt felügyelik, hogy a Jobbik körüli erők ne indulhassanak meg a Fidesszel szemben.

A Fideszt és Orbán Viktort történelmi bűnök terhelik. Tönkre tették a demokratikus intézményrendszert, a szabadság garanciáit, szétzúzták a szolidaritást, intézményesítették a lopást. A Fidesz-állam maffiaként működik. Rászabadították az országra a rasszizmust, az antiszemitizmust, az idegengyűlöletet. Mégis muszáj velük vitatkozni két okból is.

Az egyik ok az, hogy az ellenzéknek – még ilyen körülmények között is – meg kell próbálnia ellenőrizni a végrehajtó hatalmat. A Fidesz van kormányon, a DK ellenzékben, ezért a kíméletlen bírálat jogát fent kell tartani. Képviselőink azért ülnek be az új országgyűlésbe, mert erre mandátumot kaptak. És aki azért szavazott a kormányváltó összefogásra, mert abban DK-s politikusokat látott, őket – és rajtuk keresztül minden demokratát – képviselni kívánunk.

Ádáz ellenfelei leszünk a Fidesznek. A DK reméli, hogy ebben a küzdelemben nem maradunk egyedül a demokratikus oldalon. Hiszünk az igazunkban akkor is, ha a jelenlegi erőviszonyok alapján kisebbségben. Nem fogunk megalkudni, nem vagyunk megvásárolhatók. A piacbarát, szolidáris, nyugatos, polgári Magyarországban hiszünk. Eszerint fogunk dolgozni a következő négy évben is.”

A kérdéseinkre adott válaszokat megköszönve, minden tiszteletünk mellett, a párt közleményeivel és a válasszal kapcsolatban az alábbi kétségeink merülnek fel:

1. Ha a Fidesz nem demokratikus párt, és az általuk írt alaptörvényt a DK illegitimnek tekinti, az április 6-ai választás pedig a párt szerint nem volt sem szabad, sem demokratikus, akkor a Demokratikus Koalíció hogyan fogadhatja el ennek a választásnak a végeredményét? Magatartásával, miszerint beül a parlamentbe az illegitim alaptörvény által kiírt, a se nem demokratikus, se nem szabad választás végeredménye alapján, legitimálja mind az illegitim alaptörvényt, mind a nem demokratikus választást.

2. Ha a Fidesz a DK által nácinak tartott Jobbik szövetségese, akkor mitől nem náci? Nácik szövetségese már elfogadható státusz?

3. Ha a Fidesz “rászabadította az országra a rasszizmust, az antiszemitizmust, az idegengyűlöletet”, akkor mennyivel kisebb a felelőssége, mint a Jobbiké, amely csak ennek köszönhetően fejtheti ki tevékenységét?

4. A DK szerint mégis muszáj velük vitatkozni két okból: az egyik ok az, hogy “meg kell próbálnia ellenőrizni a végrehajtó hatalmat”, a másik ok, hogy a nem demokratikus és nem szabad választásokon a DK-ra szavazó polgárokat képviselni kell. Kérdés, miképpen lehet ellenőrizni a végrehajtó hatalmat, és miképpen lehet képviselni a DK-ra szavazókat egy olyan parlamentben, amelyben az ellenzéknek szinte semmiféle jogosítványai nincsenek erre, a parlament már az előző négy évben is diktatórikus törvénygyárként működött, és a parlamentarizmus karikatúrája volt.

5. Ha a Demokratikus Koalíció nem megvásárolható, jelenti-e azt, hogy a párt lemond a parlamentbe jutott jutott pártoknak járó állami támogatásról, hogy még a látszatát is elkerülje annak, hogy az illegitim alaptörvény, a nem szabad és nem demokratikus választás ellenére nem azért megy a parlamentbe, hogy ezt a pénzt megkapja, hanem azért, hogy jogosítványok nélkül “megpróbálja ellenőrizni  végrehajtó hatalmat”. Ez utóbbira ugyanis esélyük sincs, kizárólag a rendszer, az illegitim alaptörvény, a demokrácia hazug látszatának legitimálására van esélyük. Ha ezért pénzt kapnak, annak rossz akusztikája van. Semmi más tényleges ok nem látszik a naiv jószándékon kívül a jelenlétért, csak a pénz. Ha a DK bármilyen mértékben képes lenne a végrehajtó hatalmat ellenőrizni, az változtatna ezen a látszaton, de hol van erre a garancia?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.1/5 (89 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +95 ( 163 szavazatból)
A DK nem bojkottálja a Fideszt, 4.1 out of 5 based on 89 ratings

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány a gyülekezési jogot sértette volna 2014. december 30. kedd | Bartus László

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos