Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Bajnai csapdája 2014. január 13. hétfő 17:06

 • Hozzászólások(78)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Bajnai csapdája

Nincs az a Trabant, amely akkora utángyújtással működött volna, mint a mai ellenzék. Három hónappal a választások előtt, Bajnai Gordon felismerte, hogy a Fidesz választási törvénye csapda: Orbán Viktor szándékosan csapdát állított az ellenzéki pártoknak. Még arra is rájött, hogy a csapda arra irányul, hogy Orbán egy akolba terelje az egész ellenzéket, hogy kétpólusú politikai rendszer hozzon létre. Felismerése ott még nem tart, hogy az álellenzéknek kijelölt másik pólus az MSZP, amelybe ők mint “választási összefogás” olvadnak most be, és aztán tűnnek majd el. Magyarul, hogy a csapda arról szól, hogy Orbán kivégezze őket. Ettől függetlenül Bajnai Gordon kézenfekvő javaslata az, hogy ebbe a csapdába sétáljunk bele.

Bajnai nem meri továbbgondolni, pedig a csapda logikája odavezet, hogy ez a választás arra való, hogy megsemmisítse az Orbán-rendszer igazi ellenzékét. Maradjanak csak a kollaboránsok, akik legitimálják a rendszert, és fenntartják a demokrácia üres és hazug látszatát. Az “összefogással” és a választáson való részvétellel ők nemcsak legitimálják az alkotmányos rend megdöntését (hiszen egy népszavazásnak tekinthető választás erősíti meg mindazt, ami az elmúlt négy évben történt), hanem a csapdában meg is halnak. Orbán először felszámolja a vele szembenállók önállóságát, a társadalmi pluralizmust, a tagolt ellenzéket, és feloldja őket a Fidesz által szponzorált álellenzékben, majd ott csendben kimúlnak. Az MSZP a halálra ítéltek gyűjtőpártja, amely ugyanabban érdekelt, amiben Orbán: felszámolni a konkurenciát. Miután elveszítik a választásokat, az “összefogás” pártjai nem tudnak különválni, hanem az egy listának megfelelően egy frakcióba mennek be az MSZP vezetése és uralma alatt a parlamentbe. Ahol a listavezető-frakcióvezető kontrollja alatt lesznek. vagy kiválnak, mint függetlenek, akik ugyan kapnak egy kis fizetést, de jogaik nem lesznek semmihez, és a következő négy évben ezzel az árulásukkal ki is végezték magukat. Aki az Orbán által állított csapdába belép, az aláírta a halálos ítéletét.

Akár meg is dicsérhetnénk Bajnai Gordont, hogy felismerte a csapdát. Normális esetben ez azt jelentené, hogy akkor nem lép bele. De Bajnai Gordon az a nemes vad, amely felismerte a csapdát, majd szól a mögötte állóknak, hogy “utánam”, és belesétál. Okos ember ilyet nem csinál. Bajnai a csapda felfedezése után ezt mondja: “az első feladat, hogy leváltsák a kormányt, és ehhez meg kell felelniük a választási rendszer kihívásának.” Ilyen öngyilkos szöveget politikus még nem mondott. Ott a csapda, de lépjünk bele. Azt mondja, nem kikerülni kell a csapdát, nem felszámolni kell a csapdát, nem elutasítani kell az Orbán által állított csapdahelyzetet, hanem meg kell felelni neki. Mit lehet erre mondani? Őrület. Ezt senki nem veszi ezt észre? Mindenki megőrült?

Senki nem mondja ezután, hogy “ha így van, akkor álljunk meg egy baráti szóra emberek? Ti tudjátok, hogy ez egy csapda, és bele akartok bennünket vinni?” Ráadásul Bajnai kitartóan a kormány leváltásáról beszél. Ez senkinek nem tűnik fel? Hát nem a rendszer leváltásáról kéne beszélni? Nem azt kellene mondani, hogy a demokratikus rendszerben lehet rosszul is kormányozni, a demokráciának lehetnek rossz kormányai is, de nem lehet olyan rossz egy demokrácia legrosszabb kormánya, mint egy diktatúra legjobb kormánya. Nem a kormányt kell leváltani. Ha tudni akarja Bajnai Gordon, akkor Orbán kormánya jobb, mint az ő kormányaik voltak. Ez a kormány csak azért rossz, mert gonosz rendszert épít ki. De náluk sokkal jobban működik. Hacsak kormányok között kellene választani, akkor Orbánra kellene szavazni. De itt rendszert kellene változtatni. A Demokratikus Koalíció ezt mondja, de akkor mit keres ebben a “kormányváltó” koalícióban? A DK-ban levő okos emberek elhiszik azt, hogy kormányváltásból rendszert lehet váltani? Az egy újabb “puccs”. Ha nem derül ki, hogy az Orbán-rendszer törvénytelenül jött létre, és puccs eredménye, akkor a fennálló “törvényes” renddel szemben milyen jogon akarnak végrehajtani egy “ellenpuccsot”? Ha magát törvényesnek tekintheti az Orbán banda, akkor a rendszerét még akkor is meg fogja védeni, ha a kormányát le lehetne váltani, de azt sem lehet.

Az MSZP számára ez az egész választási cirkusz nem más, mint az állami pártfinanszírozás és a parlamenti helyek megszerzése. Olvassuk el, mit mondott a párt egyik prominense a HVG-nek: “Az a legviccesebb az egészben, hogy lassan már megszámolni sem tudom, hány pártot viszünk be a hátunkon a parlamentbe.” Nekik ez ezt jelenti. Bejutni a parlamentbe. Ez ütésért kiált. Mit képzelnek ezek? Ez a nagyképű szöveg belefér? Mi van ezeknek az embereknek a fejlében? Mit gondolnak ezek magukról? Ennek az embernek nem mondta meg még senki, hogy az a támogatás, amely az MSZP mögött áll, az nem nekik szól? Azt nem ők érdemelték ki. Az még Kádár János érdeme. Ezt a támogatást még ő szerezte. Ez a támogatás onnan maradt meg, amiből ők – saját tehetségtelenségükkel – csak lefaragtak. De a szövegéből látszik, hogy ezek nem a rendszer leváltását látják a szemeik előtt, hanem a parlamenti büfét. Az “ellenzéki szerepet, a “képviselő úr” megszólítást, Kövértől a fizetést, az Orbánnak dolgozó ATV-ben a szerepléseket és a hamis identitást.

Ők teszik lehetővé Bajnaival karöltve, hogy szó sem esik a demokrácia, a köztársaság, a Alkotmány, az alkotmányos rend, a jogállam eltörléséről. Gyedről vitatkoznak, ráígérnek a rezsicsökkentésre, arról beszélnek, ami egyáltalán nem fontos Orbán rendszerének megdöntéséhez képest.  A Fidesz pedig ugrik ezekre, hogy legyen csak szó a kormányról, mintha itt csak kormányváltás lenne a tét, a rendszerről szó sincs. A Fidesz kormányon is utcára viszi az embereket, aláírást gyűjt, ugyanazt teszi, mintha ellenzékben lenne. Elfoglalta még az ellenzék helyét is, úgy tesznek, mintha nem ők kormányoznának. Mi lenne itt, ha tényleg megmaradna a rendszer, de változna a kormány? Nem tudja ez a nagyokos ellenzék, hogy mivel játszik. Most már nem lehet róluk másképp beszélni, mert az emberek életével játszanak ezek a fajankók.

Azt kell mondanunk, hogy itt nemcsak Orbán állított csapdát. Csapdát állított Bajnai is, aki képtelen saját gondolatvilágából kikeveredni, és saját felismeréséből levonni a következtetéseket. Színre lépése óta nem lehet beszélni erről a csapdahelyzetről. “Elmebeteg, radikális bolond és hülye”, aki azt mondja, hogy a csapdát nem lehet túlélni, ne lépjetek bele, hanem bojkottáljátok! A bojkott a csapdára adott egyetlen helyes válasz. De a elyzet az, hogy nemcsak Orbán állított csapdát, hanem Bajnai, Mesterházy és Gyurcsány is, az őket kiszolgáló korrupt ballib sajtóval együtt. Az ő csapdájuk az, hogy nem lehet mást tenni, mint besétálni Orbán csapdájába. Az a szöveg, hogy “nem bírunk ki még négy évet”. Gyerekes hiszti ez: ha besétáltok a csapdába, kibírtok még húsz évet is, majd meglátjátok. Hozzászoktok szépen. Az a szöveg a csapda, hogy most váltsuk le Orbánt bármi áron. De csapdába zuhanók nem válthatnak le senkit. Őket váltják le egy kezesebb ellenzékre. Nem lehet “bármi áron” leváltani Orbánt, mert ha a csapdába lépés ára a halál, akkor nincs “leváltás”.

Egy példával hadd világítsam meg, milyen vak és önpusztító a pesti értelmiség. Amikor A Bitó-Heller-Konrád-Parti Nagy-Radnóti-Závada csapat rábeszélte Bajnait, hogy lépjen vissza, akkor abban  areményben tette – amint az Radnóti Sándor Galamusban megjelent leveléből kiderült-, hogy erre majd Mesterházy is visszalép, és állítanak egy független miniszterelnök-jelöltet. Csakhogy Mesterházy nem lépett vissza, és ez a lehetőség ennek a sok embernek nem fordult meg a fejében. Ennek következménye az lett, hogy kinyírták Bajnait, mint miniszterelnök-jelöltet, holott Bajnai semmi másra nem alkalmas, mint erre a szerepre, megtették a lehető legalkalmatlanabb embert listavezetőnek helyette, és ezután bekényszerítették a DK-t is Mesterházy tekintélye, népszerűsége és karizmája alá. Magyarán: kivégezték. Miután ezt valaki megírja, az ellenzék közönsége lehülyézi, elmindja mindenféle baromnak, de azt senki nem veti fel a magyar sajtóban, hogy a “neves közéleti személyiségek” a világ állatságát követték el a naivitásukkal és a dilettantizmusukkal. Ha volt esély, azt is kinyírták. A “szent tehenek” szent tehenek maradnak, és öntudatosan menetelnek a szakadékba a sznob híveikkel együtt. Még azt a kérdést sem teszi fel senki, hogy ha a Demokratikus Koalíció nem kerülhetett az “összefogásba”, amikor nem Mesterházy volt a miniszterelnök-jelölt, akkor miért kerülhetett be, miután az lett. Hogyan van a köze a kettőnek egymáshoz?

Nem szívesen hivatkozom saját magamra, mert nem elegáns. De nem tehetek róla, hogy a magyar sajtóban ezt így senki más nem írta meg, ezért ajánlom Bajnai és társai figyelmébe egy 2013. szeptember 5-én “Csapda az erdőben” címmel írott cikkemet. Ezt írtam négy hónappal ezelőtt. Ötször elmondom benne ugyanazt, hogy belemenjen a sötét buta fejekbe, mit jelent egy “csapda”. Csapdából nem szoktak kijönni. Azért csapda. Erre Bajnai négy hónap múlva felfedezi ugyan a spanyolviaszt, hír lesz belőle, hogy csapdát sejt, de addig már nem jut el a gondolkodásban Magyarország volt miniszterelnöke, hogy a “csapda” kifejezés tartalmából levonja a következtetéseket is. Itt van a csapdáról írott, négy hónappal ezelőtti cikkem, amelyben képszerű hasonlatokkal próbálom megértetni a helyzetet, amit még a gyerekek is megértenek. Szó szerint ez jelent meg, érdemes elolvasni, nem romlott semmit a levegőn négy hónap alatt:

Stratégák, hadvezérek és sakkozók általában több lépésre előre gondolkodnak. Jó politikusok is. Akik nem teszik, könnyen csapdába esnek. A csapda kívánatos és könnyű zsákmányt ígér. De aki lecsap rá, a vadász vermébe esik. A csapdába helyezett falatok azt az illúziót ígérik, hogy megspórolható a küzdelem, a harc, a vadászat, a szabályos ütközet, minden erőfeszítés nélkül lehet elérni a célt. Lehet lakmározni a legzsírosabb falatokból. Aki bedől a csapdának, az életével fizet. A hal, amely elhiszi, hogy a legfinomabb falat nem úszik el, hanem az orra előtt kínálja magát, horogra akad.

Az Orbán-rendszer által kiírt választáson való részvétel ilyen csapda. Azt az illúziót kelti, hogy elérhető közelségben a könnyű zsákmány. Megspórolható a küzdelem, a totális konfliktus a rendszerrel, könnyűszerrel megszerezhető a szabadság. Senki nem gondol arra, hogy a rendszert, amely ezt a választást kiírta, a szabadság felszámolására hozták létre. Ha a választások a szabadság megszerzésének lehetőségét jelentenék, ez a rendszer tiltakozna ellene elsőként. Meg is tette, átalakította a szabályokat. A csali az, hogy semmi nem fontosabb, mint leváltani Orbán rendszerét. Mindent meg kell tenni azért, hogy tőle megszabaduljunk. Ennek legrövidebb útja, és legegyszerűbb módja, ha összefogunk, és a választáson leváltjuk. Az éhes vad nem gondolkodik, amikor a csapdába helyezett ízes falatokat meglátja. Csak arra gondol, hogy éhségét azonnal csillapítsa. Nem gondol arra, hogy akit itt felszolgálnak, az ő lesz. Nem ő fog lakmározni, hanem belőle lakmároznak majd.

A 2014-es választás ilyen csapda. Zsíros cupákokkal teletűzdelt csapda, amely azzal csalogat, hogy leválthatod, megszabadulhatsz tőle. Elégítsd ki az étvágyadat, csillapítsd az éhségedet. Ne törődj semmi mással, ronts rá és egyed. De a csapda alján hegyes karók várják azt, aki a könnyű zsákmányra rohan. Aki ráront, mély verembe esik, ahonnan nem tud kijönni, hanem a vadász zsákmányává válik. Ezt a csapdát Orbán Viktor helyezte a demokratikus ellenzék elé. Az éhes áldozat nem gondol arra, hogy bőrétől megtisztított nyulat a természet nem szolgál fel, ami még el sem szalad. Nem gondol arra, hogy  frissen kiépített önkényuralom nem kínálja fel magát, hogy demokratikusan leváltsák. Ez a természetétől idegen. Azért számolta fel a fékek és ellensúlyok rendszerét, hogy egyeduralmát semmi ne korlátozza. A legnagyobb korlát pedig éppen az lenne, ha egyik napról a másikra leválthatnák. Éppen ezt az egy korlátot hagyta volna meg?

De nem is hagyta meg. A csapda körül kivágták a fákat, a verem fölé levágott bokrokat helyeztek, az ágak közül hatalmas karók állnak ki, de az éhes vad, amely nem gondolkodik, nem látja ezeket. Ha látja, nem veszi komolyan. Ha komolyan veszi, azt képzeli, hogy a kések, rudak és karók közül ki tudja kapni a zsákmányt és elfut vele. De a gödör alján végzi, átszúrva a vadász fegyvereitől. Hiába lóg ki a horog a csaliból, a hal bekapja, mert azt hiszi, hogy az is eledel. Ha nem változtak volna a demokratikus választások feltételei, ha nem írták volna át a körzeteket, nem szüntették volna meg a második fordulót, ha önállóan indulva is egyenlő esélye lenne bárkinek nyerni, ha nem foglalták volna el a választók nagy többségéhez eljutó közmédiát, ha nem sajátították volna ki az informálás monopóliumát, ha függetlenek, demokratikus összetételűek maradtak volna a választási bizottságok, ha nem teremtettek volna a határon túlról ellenőrizhetetlen több százezres szavazói bázist, ha a választási győzelem után létrejövő új kormány szabad mozgástérrel és döntési szabadsággal rendelkezne az alaptörvény szerint stb., akkor nem kellene csapdára gyanakodni. De itt átalakították a tisztást, a nyúl nem szalad, hanem mozdulatlanul vár, éles szablyák közé helyezve. Ami csapdának látszik, az csapda. De az éhes áldozat ezt már csak akkor hiszi el, amikor a nyárson forgatják.

Mi védi meg az áldozatot attól, hogy csapdába essen? Az, ha nem a gyomra vezeti, hanem az esze. Ha nem felejti el, hogy a természet törvényeit nem lehet áthágni. Nem lehet az ételért való küzdelmet megspórolni. Nincs megkopasztott nyúl, amelyet esetleg már megsütve szolgálnak fel neki. A szabályokat be kell tartani. Aki a gyorsnak és könnyűnek látszó siker után szalad, pórul jár. Hadvezérek tudják, hogy a könnyű prédának felkínált győzelem: csapda. Orbán magyaros észjárása a kalandozó magyarok taktikáját idézi. Kimegy tíz lovas, mintha könnyű zsákmány lenne, és tőrbe csalja az ellenfelet. És akkor akit le tudnak ölni, azt le is ölik.

Az ellenzéket az menthetné meg attól, hogy ebbe a csapdába essen, ha nem a választói éhes gyomrának beszélne, hanem az okos fejének. Így néz-e ki egy demokratikus választás? Így néz-e ki egy nyúl a réten? Vajon miért van lenyúzva a bőre? Mi az a nagy kés, ami kiáll belőle? Hogy került ide a nyúl? Ki helyezte oda? Miért nem szalad el? És mindenek előtt azt kérdezné meg, hogy melyek a természet törvényei, amelyek között nekünk vadászni kell? Mert azok között a törvények között vagyunk biztonságban. Nem lehet megspórolni a futást. Diktatúrával szemben nem lehet megspórolni, hogy előbb megbuktassuk. A csapdát állító vadásznak nem úgy látjuk el a baját, hogy először megesszük a csapdába helyezett csalétket, aztán kikergetjük a vadászt az erdőből. Először kikergetjük a vadászt az erdőből, aztán összedöntjük a csapdát, és utána vadászunk a természet törvényei szerint. Kergetjük egymást, és aki gyorsabb, az eszik.

A magyar ellenzék igézve áll a csapda előtt, amelyből félelmetes kardok nyúlnak ki, hogy felnyársalják őket. Ugrásra készen akarják az étvágyukat csillapítani: csak mindenáron megszabadulni Orbántól. Aztán, ha leváltottuk, akkor felszámoljuk a rendszerét. A vadász pedig mosolyogva nézi a csapda előtt nyálát csorgató áldozatot, és pucolja hozzá a krumplit, melegíti a vizet. Előre ihatja a pálinkát az áldozat bőrére, mert azt a gyomornedvei vezetik, nem az esze, nem a józansága, és főleg nem az elvei. Azt mondja a csapdába való ugrás előtt, hogy félre az elvekkel, a szabályokkal, a törvényszerűségekkel, praktikusnak kell lenni. Éhes vagyok, a nyúl pedig ott ül megsütve, karóra húzva, és engem vár (soha nem vadásztam, fogalmam sincs, milyen csapdákkal gyilkolják az állatokat. Semjén “keresztény” testvér talán többet tud róla, ezért elnézést kérek, ha nem szakszerű a mészárláshoz használt hasonlatom). A has korog, és ezt mondja: nincs fontosabb, mint leváltani Orbánt. A vadász pedig bólogat.

Nem gondolnak arra, hogy egyeduralom nem kínálja fel magát könnyű prédának. Elfelejtik az elveket és a helyes sorrendet. Demokratikus választásokat csak demokráciákban tartanak, és annyit már az áldozatnak kiszemelt ellenzék is elismer, hogy ez nem demokrácia. Nem lehet a sorrendet büntetlenül felcserélni. Demokratikus és jogállami elveket nem lehet sutba vágni, mert aki ezt megteszi, a csapda mélyén találja magát karókkal átszúrva. Nemcsak arról van szó, hogy nem csillapíthatja az éhségét, hanem őt eszik meg.  A csapdát csak úgy lehet elkerülni, ha az elvekhez, a törvényszerűségekhez ragaszkodunk. Először állítjuk helyre a demokratikus rendet, utána tartunk demokratikus választásokat. Először a nyuszit kiszabadítjuk a csapdából, és amikor egyenlő a küzdelem, akkor kezdünk el futni. Nincs álló nyúl. Nincs demokratikusan leváltható antidemokratikus hatalom. Nincsenek szabad választások az információ, a sajtó, a kampány szabadsága, egyenlő feltételek nélkül. Ahol ezek nélkül tartanak választásokat, az csapda.

Ezért tévednek azok, akik korgó gyomorral rohannak a késre. Előbb ráugrunk a csapdára, aztán felszámoljuk a csapdákat. Aki beleugrik a csapdába, az már nem számol fel semmit, hanem lassú tűzön sütögetik pirosra. Demokratát csak a tisztessége, az elvszerűsége, a demokratikus normákhoz való megalkuvás nélküli ragaszkodás védi meg a csapdáktól. Csak akkor tudja kikerülni a rá leselkedő veszélyt, ha nem engedi, hogy a gyomra irányítsa, és éhsége gyors csillapítása érdekében nem hágja át ezeket az elveket és normákat. Nem nézi a csapdába helyezett sült nyulat igazi nyúlnak, és nem akarja megspórolni a kergetőzést, a természet versenyszabályait.

Orbánt totális bojkottal és a legitimitása megkérdőjelezésével kell és lehet megbuktatni. Ha megbukott, és a demokratikus feltételek helyreálltak, akkor lehet kiírni újra demokratikus választásokat. Nem lehet arra számítani, hogy előbb választásokon leváltjuk Orbánt, és utána helyreállítjuk a demokráciát. Előbb kell helyreállítani a demokráciát, utána lehet szabad és demokratikus választásokat tartani. Ragaszkodni kell a jogállam helyreállításához, a demokratikus törvényekhez és szabályokhoz, és csak utána részt venni demokratikus választáson. A csapda abból is nyilvánvaló, hogy Orbán nem hajlandó demokratikus és jogállami keretek között választásokat tartani. Ez már az antidemokratikus rendszeréből is következik. Követelni kell a demokrácia helyreállítását, addig nem szabad semmiféle választáson résztvenni, és besétálni egy csapdába. Semmi más részletben nem szabad elveszni, csak a demokratikus rend visszaállítását követelni. Az antidemokratikus rendszer illegitim az Alkotmány szerint, amelyre Orbán felesküdött. Az Európai Unió normái szerint is az.

Ha a diktatúra magától nem számolja fel magát, ahogyan várhatóan nem fogja, akkor kétségbe kell vonni a legitimitását, és a legitimitását kell támadni. 2010-ben legitim módon választották meg őket, de a “fülkeforradalom” kinyilvánítása, az erre épülő NENYI, majd a NENYI felhatalmazása alapján az alkotmányos rend megváltoztatása törvénytelen volt. A létrejött rendszer illegitim. Ha nem ismeri el az ellenzék, majd egyre többen a rendszer legitimitását, akkor kívül-belül ellehetetlenül. Előbb-utóbb összeomlik. Orbán ezt jól tudja. Ő még a demokratikus hatalmat is ezzel támadta. Ha a rendszer legitimitását megerősíti az ellenzék egy választási részvétellel, beugrott a csapdába és felnyársalta magát.

Állatmeséket érdemes tanulmányozni. Azokban megtalálható az igazság. Az Oroszlánkirályban ki vannak osztva a szerepek. Akik nem ragaszkodnak az elveikhez, szabályokhoz, amelyek megvédhetik őket, áldozatul esnek. A falkavezérek felelőssége óriási. Mögöttük az éhes falka, amely enni akar. Bevezetik őket a csapdába vagy kikerülik a könnyűnek ígérkező zsákmány csapdáját és a természet törvényei szerint elégítik ki a szükségleteiket?

Mi azok vagyunk ezekben a mesékben, akik arra figyelmeztetnek, hogy ez csapda. Ha ráugrotok, odavesztek. Mi azok vagyunk, akiket az éhes falka emiatt elkerget. Akik hiába figyelmeztetnek, hogy ez nem így működik. Mindenki azt ordítja ránk, hogy nincs fontosabb annál, hogy most és azonnal leváltsuk Orbánt. Nem ártanak nekünk a kések és a karók, nem esünk a verembe. Összefogunk, és együtt sikerülni fog. Aztán a mese úgy folytatódik, hogy miután az óvatosságra intőket, akik ismerik a vadász természetét, elzavarták, megharapdálták, elkergették, belesétálnak a csapdába. Sokan elpusztulnak, mások a verem mélyén vonyítanak. Akiket elkergettek, azok távoli vidékre mennek, a gonosz elnyomás pedig megszilárdul. És hosszú idő után rájön a falka, hogy azoknak volt igazuk, akik a csapdára figyelmeztettek, az erdő törvényeire emlékeztettek, a szabályokhoz és az elvekhez ragaszkodtak.

A harapdálásoktól mi már vérzünk, és készen állunk az elfutásra.

S akkor, majd nagyon sok év után, visszatérnek ezekhez az elvekhez. Láss csodát, elvhű, szabályos küzdelemmel könnyebben győznek majd, mint remélték. Elkergetik a zsarnokot. Nincs új a Nap alatt, ami régen volt, az van ma is. A történelem ismétli önmagát. Azok a népek pedig, akik nem tanulnak a történelmükből, arra vannak ítélve, hogy megismételjék.

Senki nem olvas ma már állatmeséket? Mit tanítanak az iskolában?”

Ezt írtam négy hónapja. Hogyan lehet, hogy ezt olyan közelről csak most lehetett észrevenni? És hogyan lehet, hogy a csapdáról szóló felismerésből nem vonja le a következtetést senki?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (61 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +84 ( 106 szavazatból)
Bartus László: Bajnai csapdája, 4.8 out of 5 based on 61 ratings

 • Hozzászólások(78)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

78 Reader’s Comments

 1. REMEK!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +19 (27 szavazatból)
 2. Ilyen értelmiséggel,amivel ma rendelkezünk,ne is csodálkozzon senki,hogy itt tart az ország.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +25 (31 szavazatból)
 3. Egy baj van csupán. A bojkott ellenére a választás érvényes és eredményes lesz. Ezt nem érteni számomra elképesztő szűklátókörűség, akármennyire is tisztelem.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -8 (44 szavazatból)
 4. Föltenném azt a jogosnak látszó kérdést: ITT MÁR MINDENKI HÜLYE??????
  Hát nem értik meg, hogy ezzel, amit ez a s..r banda, választási törvény címen “alkotott”, nem lehet ezeket leváltani. Lassan írtam, hogy mindenki megértse. A külföldi magyarok, levélbeni szavazatával, ezek azt csinálnak amit akarnak, hiszen senki nem ellenőrizheti őket. Most nem az lesz a jelszó, hogy hozzál magaddal még egy embert, hanem írjál hozzá még 3 szavazatot. Egyetlen egy megoldás van- les..rva az un ellenzéki pártokat – BOJKOTTÁLNI!!!!!!!!
  Ha csak az az állítólagos 2millió fidessssss-szavazó megy el, akkor ez a szökött komcsi 100%-ban nyer. Na az lesz csak egy látvány.Talán még külföldre is ellátszik.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +14 (34 szavazatból)
 5. Minden hiába!
  A csapdát nem akarják elkerülni semmilyen módon.
  Viszi őket az összefogás hazug látszata.
  Az origón olvastam azt hiszem, hogy kész a megállapodás, már csak Gyurcsányon van a vita, Bajnai nem akarja hogy a listára kerüljön.
  Nincs új a nap alatt.
  Eddig sem akarta.
  Mesterházy sem, de nevetést ígérve belemegy, mert remélik, hogy a választásig ki tudják golyózni Gyurcsányt maguk közül.
  Gyurcsány a legnagyobb veszély rájuk nézve, mert anélkül hogy meg kéne ráznia magát, kenterbe veri mind a kettőt.
  És Gyurcsány!!!
  A nagy csalódás!
  A demokrata!
  Nem hiszem el, hogy nem látja át ezt a hazug dolgot, és nem látja a csapdát!
  Nem tudom elhinni hogy pont ezt nem látja!
  A haza érdekének mondja még a hazug összefogást is, közben ott van a fejében a rendszerváltás gondolata is valahol mélyen.
  Gyurcsány élete legnagyobb hibáját követi el, ha a legelső sajtótájékoztatón nem ezzel jön elő.
  Ha nem kérdőjelezi meg a rendszer legitimációját!
  Hiszen Orbán hazudott, nem kicsit, nagyot!
  Ráerőltette az országra a NER-t, és a NENYIT!
  Ha idáig hallgattak is, most már ideje lenne ordítani, mert Ő lesz a legnagyobb hazaáruló, ha az országban élő demokratákat (és nem a híveket) nem fogja össze az Orbán rendszerének megdöntésére!
  Ő mondott Á-t, neki kell kimondania a B-t is!
  Mert nem igaz, hogy nem tudja milyen csapdát állított Orbán a baloldal elvesztésére!
  Nagyon is tisztában van vele…
  Vagy megszédítette őt is az állat éhsége, és már a csapda sem érdekes, holott tudja hogy ott van, tudja hogy ki állította, és tudja hogy képtelenség kikerülni belőle, ha egyszer VÁLLALTAN belement!
  Ez az Ő felelőssége, és ez nem kevés!!!
  .
  Bajnai, meg Mesterházy már elkönyvelte a maga és pártja csapdába sétálását. Meg volt az okuk.
  De Gyurcsánynak miféle oka lehet rá, demokratákkal, okos emberekkel körülvéve?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +30 (46 szavazatból)
 6. A cikkel természetesen egyetértek. De van benne egy erős túlzás. Bajnait politikai stratégának nevezni annyi, mint Mesterházyt államférfinak.
  naiva: Igen. Ún. törvényes és eredményes lesz. Mint ahogy bojkott nélkül is. És? (Na und?)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +17 (23 szavazatból)
 7. Elnézést, az elejét még szerkesztettem kicsit, aki korábban olvasta, és érdekli, az láthatja a változást, ha újra elolvassa. Ez csak a felvezetésre igaz, a beidézett korábbi cikk természetesen semmit nem változott. BL

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (17 szavazatból)
 8. Háááát ilyen egy mutyiország mutyiellenzéke. Minden mutyi. Szegény Magyarország . http://www.flickr.com/photos/112596536@N06/11571041043/

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (9 szavazatból)
 9. @naiva: Azt értse meg, hogy ezt az országot megerőszakolták. Hogy egy bibliai példával éljek: ha a szűz kiabál, amikor erőszakolják, akkor ártatlan, de ha a szűz nem kiabál, akkor vétkes. Ebben az esetben nem történt erőszak. Ön az a szűz, aki azt mondja, hogy úgyis megdugnak, akkor minek itt kiabálni, toljuk le a bugyit. Elnézést a képszerű hasonlatért, de ez talán segít megérteni a különbséget. Ám ennél még rosszabbak is vannak, akik azt mondják, hogy azért húzzák le előzékenyen bugyit, sőt még az erőszakolóról a gatyát is, és teszik szét készségesen a lábukat, mert így óhajtanak harcolni az erőszakosság ellen, és így akarják felszámolni a megerőszakolást, mint olyat. Holott csak elviselhetőbbé akarják tenni, de akkor ezt kell mondani. Nem kell hazudozni.
  Ön azt mondja, ha úgyis megkefélnek, akkor minek tiltakozni? Élvezzük inkább. Más hasonlattal élve azt is mondja, hogy úgyis kirabolják a bankot, akkor menjünk be mi is velük együtt, és raboljuk ki együtt. Hátha nyerünk vele mi is rajta.
  Arról Önök, kedves naivak, már régen lekéstek, hogy bármit megakadályozzanak. Ahhoz előbb kellett volna kiabálni. Tetszettek volna nem védelmezni az Orbán-rendszert, hogy ez “még mindig demokrácia”. Erre már semmi mód nincs. Itt nem lehet megakadályozni már semmit. A mű kész, az alkotó pihen. Itt már csak a tisztesség megőrzésének a lehetősége maradt meg, és az a nem lényegtelen lehetőség, hogy az erőszakolóról látható legyen, hogy erőszakoló. Mert ha Ön másokkal “összefogva” szétterpeszt, behajol és csücsörít hozzá, akkor Önt nem megerőszkolják, kedves naiva, hanem kielégítik. És aki az erőszakot elkövette, azt nem tekinti senki bűnösnek és erőszakolónak, hanem partnernek. Partnerré válnak, eggyé lesznek. Ketten lesznek egy testté. Ponyimájes?
  És ez nagyon nem mindegy. Ha az erőszakolót nem tekintik erőszakolónak, akkor vele szemben nincs semmiféle jogalap fellépésre, és amíg él, bűntelenül meghághatja az összes szüzet és naivát, és senki nem korlátozhatja őt ebben. Nem követ el bűnt. A bűnről nem derül ki, hogy bűn. A bűnözőről nem látszik, hogy bűnöző.
  Hát ez az apró különbség, kedves.
  Azt most nem írnám le, mi a különbség a szerelmi együttlét és az erőszak között, amely különbség attól nem változik meg, hogy Ön húzta le saját magáról a bugyit. Nem akarom megbántani, de ha nem hisz nekem, tegyen egy próbát. Aztán megérti, mi a különbség részt venni az erőszakoló által kikényszerített választáson, és engedelmeskedni neki, vagy beinteni, és összeszorítani a lábakat.
  Üdvözlettel, Bartus László

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +42 (58 szavazatból)
 10. Csak a miheztartás végett kérdezem. Van nekünk még valami tennivalónk ?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (11 szavazatból)
 11. Ez is bizonyítja a fentiek igazságát. Csapda, amibe önként, és dalolva mennek..
  http://hvg.hu/itthon/20140113_MSZP_EgyuttPM_DK_kampany

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (8 szavazatból)
 12. tényleg nem fülkeforradalom volt, hanem puccs

  minden szava igaz és aranyat ér
  kivéve… hogy a “magyarul” helyesen “magyarán” abban az értelemben, hogy: azaz, egy szó, mint száz.
  :-)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (7 szavazatból)
 13. Egy hajléktalan árult egy újságot, és rikkantotta, hogy Bajnai felébredt végre a kómából… Komolyan mondom, ennek a hajléktalannak több esze van, mint az ellenzéknek együttvéve. Bajnai programjai jók, emberségesek, de nem jut el odáig, hogy megvalósulhassanak, mert nem ők fognak kormányozni.
  Pedig van itt értelmes ember, akinek vér is van a pucájában, de mégis valami sötét irányitás a háttérből megöl minden jószándékot és rohanunk a végzet felé.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +11 (17 szavazatból)
 14. Az emberek többnyire nem értik meg, ha a mese, pl. az állatmese róluk szól. Ezért szokták a végére odaírni a mesemondók (de hiába), hogy “De te fabula narratur” (rólad szól a mese).
  Meg aztán a még hátra lévő idő alatt az “összefogás” nevű ormótlan, lomha hajó ha akarna sem tudna megfordulni. A kormányosok szilárdan tartják az irányt, irány a jéghegy, rá is fognak futni, és a hajó jó része már víz alatt lesz, amikor az étteremben a zenészek még vígan fújják. De a vége biztosan egy utolsó bugyborékolás lesz.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (11 szavazatból)
 15. kegyelem
  Ha követem admin okfejtését, akkor a bugyinkra kell vigyázni, hogy ne tudják lehúzni, és ordítani közben, hogy tudják erőszakolóval van dolgunk.És tökön rúgni az illetőt.
  Azóta is nevetek – kínomban, hogy nem evidens némelyeknek a helyzet, és a tennivaló. Nem rád vonatkozik.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +15 (23 szavazatból)
 16. A közös ellenzéki hírzárlatot egyesek ma is arra használják, hogy a DK alatt vágják a fát. A DK alábecsülése lesz az emeszpé-e14 végzete.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +27 (29 szavazatból)
 17. gets
  Úgy csinálsz, mintha nem értenéd miről van szó. Tudom hogy érted.
  Lehet akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha hallgatunk.
  Ellenzéki hírzárlatról beszélsz?
  Az mszp-sek meg kibeszélnek,mintha biztos forrásból tájékozódnának?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (14 szavazatból)
 18. Mivel amellett, hogy lelkesen olvasom az AN-t, néha még élnem is kell – elkéstem.
  Nem vettem észre BL legújabb írását. A hozzászólásomat még a
  “Családi házban egyeztet…” cikkhez küldtem el, holott itt volna a helye.
  Akit érdekel, ott megtalálja.
  Amúgy meg Bartus László kissé triviális, ám zseniális hozzászóláa után, (@naiva), szinte nincs is mit mondani. Ennél plasztikusabban nem lelehet megmagyarázni, miről van szó. Aki most sem érti, cseréltesse ki az agyvelejét.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +16 (22 szavazatból)
 19. Bajnaihoz nagy reményeket fűztem de keserűen csalódtam.Továbbra is kiváló pénzügyi szakembernek és tisztességes embernek tartom de a politikához alkalmatlan.Az a baj,hogy Szigetvári Viktor rossz tanácsaira hallgatott,ezzel leamortizálta az ígéretesen induló pártját és hibát hibára halmozott.Nem konfrontálódott a jobboldallal amikor pedig azt kellett volna.A fideszesek agresszívan támadták de ő nem reagált erre megfelelően.Az Együtt-2014 eddigi teljesítménye olyan mint egy állatorvosi ló,minden lehetséges hibát elkövettek,először 30 forintos tojás demagógiája aztán meg Bajnai mondta,hogy “fájni fog”amikor tudta,hogy minden szavát figyelik és bele fognak kötni,jobban meg kellett volna gondolnia mit mond.Látták a közvélemény kutatásokat,hogy hónapról hónapra zuhan a párt támogatottsága és mégsem változtattak pedig látták,hogy az addigi taktika hibás.Ez számomra teljességgel érthetetlen az ilyen dilettantizmus.Eltűrték,hogy minden mocskot és hazugságot szórjanak rájuk de nem védekeztek,nem vágtak vissza,nem csoda,hogy szimpatizánsaik elfordultak tőlük.Összességében az egész ellenzékről lesújtó
  a véleményem.Az LMP primitív populizmusa a jobbikéval vetekszik,az MSZP-t és Mesterházyt inkább nem is minősítem a jó ízlés határain belül.Szóval marad Gyurcsány Ferenc és pártja mint az egyetlen vállalható alternatívája a fidesznek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +15 (17 szavazatból)
 20. oldberg
  Áthoztam ide, utólagos engedelmeddel…
  oldberg
  2014. január 13. hétfő
  17:18

  „Az elmélet, ha a tömegekbe hatol, anyagi erővé válik” – ezt tanították a bolsevizmus idején az alapfokú szemináriumon. A média addig uszított a zsidó bankok ellen, míg már bankot robbantanak. A felséges nép. Sikerült lejutniuk a géprombolók szellemi szintjére.
  A másik jelentős hír, hogy az összefogók torkán csak Gyurcsány akad fönn. Az egyetlen személyiség a csapatban. Nem tökéletes, nem először mondom: vakok között király az egyszemű. De az egyetlen.
  Az összefogásnak se Gyurcsánnyal, se nélküle nincs értelme. Különböző programmal rendelkező pártok és formációk egy demokráciában külön-külön méretik meg magukat, aztán, ha valamelyikük kormányt alakíthat, megkeresheti a koalíciós partnereket, hogy ne legyen kénytelen kisebbségből kormányozni. Ja, hogy ahová Orbán süllyesztette az országot, az nem demokrácia? Akkor ez nem választás. Akkor ez komédia. Ebben nem szabad részt venni.
  Itt két nem egyeztethető identitás áll szemben egymással. Régen tudjuk, most már Bartus László kristálytiszta elemzést is adott róla a legitimációról írott alapvető dolgozatában. Itt nem arról van szó, hogy a keresztény-népnemzeti identitású rendszeren belül akar az ellenzék kormányt váltani, azt a Jobbik akarja. A baloldali ellenzéknek rendszert kell váltania, ehhez el kell söpörnie a keresztény-népnemzeti identitáson alapuló rendszert, amit ma óriási többséggel fogadnak el a magyar választópolgárok.
  Orbán Viktor sikerének az a titka, hogy visszatért a sovén nacionalista klerikális feudálfasiszta nemzeti eszmékhez, fölújította a Horthy rendszer ideológiáját, a hungaro-nácizmust, mert a nacionalizmus egyenesen vezet a nemzeti identitástól a faji identitásig és innen már csak egy tyúklépés a genocídium.
  Orbán a magyar néplélek számára helyreállította a világ rendjét.
  Kiegészítésül lásd Marsovszky Magdolna írását:
  http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/350589_nem_osztalyharc_faji_harc_nem_mutyi_fasizmus
  Ezért szopja be a nemes magyar nemzet és nép a Fidesz propagandáját:
  Magyarságunkat megvédjük! Ezért vívjuk a magyar szabadságharcot! Mi ellen? Ellenség minden, ami haladás, ami tudomány (és nem voluntarista vakhit), ami nyugat, az IMF, Európa, az integráció, a globalizáció, a verseny, a bankok (azokat már robbantjuk is), a kommunista egyenlősdi, a jóléti rendszer; ez mind-mind idegen, szabadkőműves, nem-keresztény, nem-magyar. Vagyis zsidó.
  Vagyis zsidó. Ez muzsika a magyar füleknek: ehhez szoktak száz éve!
  Orbánt a rendszeren belül csak a Jobbik válthatja le. A baloldali összefogás rendszeridegen, ha ragaszkodik a demokráciához és az emberi szabadságjogokhoz. Tetszett volna a fülkeforradalom győzelme után azonnal kivonulni a neofasiszta, népnemzeti rendszerből. Négy év után… na, ne vicceljünk már! Négy év után röhej! Hol volt a baloldali ellenzék négy évig?! Aludt?!
  Nincs királyi út. Akinél megállapíttatott a rák, azt nem gyógyítja meg az aszpirin. A rákból is ki lehet ma már gyógyulni (igen sok esetben – és legyünk optimisták!), de az évekig tart. Műtét, sugárterápia, kemoterápia, mindezek kombinációja, akárhogy is, de hosszú, nehéz, keserves, sok szenvedéssel, lemondással járó, önfegyelmet követelő út. És föladat. Ebből a rendszerből, amibe a magyarság 1989 után a szuverenitással visszaélve belelavírozta magát, sajnos csak generációk összehangolt munkájával lehet visszakerülni az emberi fejlődés főáramába, a demokrácia és a szabadságjogok világába.
  Ez ma már választással nem megy. Csak a bojkott, polgári engedetlenség, minuciózus polgárjogi küzdelem, aprólékos kulturális fölvilágosító munka, újraindított kulturális alkotótevékenység, és tetszik, nem tetszik: az illegalitás útja járható.
  Föl kell adni azt a kényelmes állapotot, hogy a hatalom részesei vagyunk, hogy benne vagyunk a tojásban.
  Bizony. És lássuk be: ezt a legnehezebb tudomásul venni.
  Értékelés: -1 (3 szavazatból)

  Írja meg véleményét!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +17 (23 szavazatból)
 21. oldberg bumburi által idemásolt hozzászólásához (köszönet mindkettőtöknek):
  Van még egy baj, és erről senki nem beszél. Mégpedig az, hogy a soviniszta-nacionalista dumát egy idő után még a hívek is kezdik majd megunni. Márpedig ezt nem lehet hagyni, különben széthull a tábor. Ezért mindig rá kell majd tenni még egy lapáttal. Ennek a vége beláthatatlan, de nem lepne meg, ha Orbán pár év múlva ismét összehozná a Kisantantot maga ellen, miközben belpolitikailag is elszabadul a pokol. Eddig csak zsidóztak, ma már robbantanak is, és mindkettő ennek a rendszernek a terméke. Ezt kell elképzelni sokszorta nagyobb mértékben. Ez az út piramisjáték, amely összeomláshoz vezet.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +11 (15 szavazatból)
 22. Még a nyuszit is el akarta lopni:)))
  http://www.origo.hu/itthon/20140113-orban-viktor-szakonyfaluban-jart.html

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (11 szavazatból)
 23. Ego
  Mindazzal egyetértve amit írtál hozzátenném a mai információmat.
  Sokak szerint a banknál (mind a kettőnél, mert állítólag tegnap is volt egy) a robbantás tudatos akció volt, mert meg akarják alapozni a jövőbeni intézkedéseik létjogosultságát. Várhatóan eldurvul a helyzet, mire a választás időszerű lesz.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +10 (16 szavazatból)
 24. Stofi (2014. január 13. hétfő 20:14)
  Ez az ovis tudhatott Orbánról valamit…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (11 szavazatból)
 25. Kedves Laci! Kedves AN olvtársak! Engedjétek meg, hogy tegyek egy javaslatot. Szerintem elérkeztünk a mese végére. Ami ezután fog történni, az már nem igazán az állatmesék műfajába sorolható tanulság, mert a tanulságot már rég ismerjük, már túl vagyunk rajta. Ami ezután jön, az a véresebb kaszabolós amerikai akciófilmek dramaturgiai befejező szakasza, amelyben már semmilyen újdonság nem derül ki, csak a mészárlás látványára kiéhezett nézőközönség ösztönvilágának durva és gátlásokat mellőző kiszolgálása teljesül. Kérdés, hogy ebben az utólövéses dramaturgiában mi szeretnénk-e egyáltalán bármilyen módon is, akár szereplőként, akár csak szájtáti rettegő nézőként résztvenni? A magam részéről nem. Úgy gondolom, hogy itt a vége, fuss el véle, vége a mesének, és ezzel egyúttal egy mindannyiunk által eddig nyilvánvalóan csupán naiv vágyaink kivetüléseként elképzelt nem létező ország vége is. Nincs az a Magyarország, kedves olvtársak, volt képzeletbeli honfitársak, amelyet mi valószínűleg mindig is csak álmainkban láttunk. Nincs. Ez egy fájdalmas, gyötrelmes pillanat, ez a felismerés, ennek belátása. Mi már csak egyet tehetünk: a lelkünket felszabadítjuk abból a rabságból, amelyben eddig mi magunk tartottuk fogva. Ki kell nyújtanunk a kezeinket, és mint a szabadság galambját, szabadjára kell engednünk hazafiként önmagunk által köré épített börtönéből, a remény börtönéből. Nincs remény. Ezt vegyük tudomásul. Lelkünknek új hazát kell keresniük. Hogyan ??? Sikolthattok fel. Ki-ki a maga módján. Lehet úgy is, hogy fizikailag is távolra megyünk e reménytelenség honától. De úgy is lehet, hogy fizikailag maradunk, de a lelkünket felszabadítva többé nem hiszünk, nem reménykedünk, hanem turistának tekintjük magunkat a továbbiakban Magyarországon. Ne féljetek, erre tényleg van remény. Turistaként egészen másnak látszik ez az ország, és higgyétek el, hogy sokkal elviselhetőbb. Én már döntöttem: csak ilyen minőségben tartózkodom Magyarországon. Nem a hazám többé, és emiatt felelősséggel sem tartozom neki többé. Egy turista csak szemléli, ami a vendéglátó országában történik, de nem érinti meg. Ha látja, hogy hülyék lakják az országot, megcsóválja a fejét, és mosolyogva megissza a sörét.
  Mi a javaslatom? Admin, ha neki még ez bármi miatt is fontos, ismételgetheti továbbra is az eddig már kimerítően megírt cikkeit, szerintem újat teljesen felesleges írnia, mi, akik eddig olvastuk, már rég értünk mindent, aki pedig ezután keveredik ide, annak talán előbb a kiscsoportban kellene kezdenie, nem ilyen mélyenszántó, szellemi alapképzést igénylő cikkekkel, nekik tökéletesen elegendőek a már eddig megírt gondolatok. Csak rotálni kell és kész. Mi pedig nézzünk végre a saját jövőnkbe, legyünk egymás hazátlan honfitársai, annak az álombeli országnak a képzeletbeli polgárai egymás számára, amely eddigi AN ovasásainkat és hozzászólásainkat ösztönözte. Szerintem ez a legtöbb, amit tehetünk. Megöleljük egymást és örülünk az egymásra találásnak, és nem fejezhetjük ki eléggé köszönetünket Bartus Lászlónak azért, hogy ezt a találkozást itt az AN keretében számunkra lehetővé tette. Felejtsük el a létező Magyarországot. Vegyük tudomásul, hogy az Ördög megszállta, maga alá gyűrte, és nekünk (lelkünknek) ott már nincs többé helyünk. Nincs mibe kapaszkodni, emelt fővel kell belátnunk a valóságot.
  Az igazi magyar hazafi (ez nem faji értelemben értendő!!!) lelkiismeretével itt megszólaló, a hazájáért és embertársaiért őszintén aggódó összes AN olvtársam baráti ölelésével,
  Öreg Titán

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +32 (34 szavazatból)
 26. @Naiva.
  Egyetértek @admin közérthető válaszával ! Csak annyit tennék hozzá, hogy úgy látom Ön azért aggódik, hogy bojkott esetén Orbánék még erősebben megnyerik a választásokat, és azok eredményesek és érvényesek lesznek. Felhívom figyelmét, hogy a cikk világosan kitér erre az esetre is, csak Ön valószínűleg nem vette észre. Orbánék degeszre nyerhetik magukat a bojkott esetén, (ez igaz,) de a legitimációjuk Nulla lesz, és CSAK A BOJKOTTOT HIRDETŐ ÉS A BOJKOTT MELLÉ ÁLLÓ PÁRTOKNAK LESZ ERKÖLCSI ÉS JOGI LEGITIMÁCIÓJUK AZ ORBÁN DIKTATÚRA LEGITIMÁCIÓJÁNAK MEGKÉRDŐJELEZÉSÉRE, ÉS AZ EU (+ USA) IS CSAK EZ ESETBEN TUDJA MEGKÉRDŐJELEZNI ORBÁN LEGALITÁSÁT, ÉS KÖVETELNI A DEMOKRÁCIA HELYREÁLLÍTÁSÁT, mint külpolitikai szereplők !!!!! E nélkül csak némán szemlélhetik mi történik Magyarországon, és nem tudnak rásegíteni a változásra, mert nincs mire rásegíteni, mert a hülye magyarok birkák, és eltűrik Orbán diktatúráját, és azt hiszik, ez demokrácia !!!!!
  *
  Ha az ellenzék részt vesz a csaló választási törvény szerinti választásokon, akkor utólag nincs sem joga, sem erkölcsi alapja megkérdőjelezni sem a választási törvényt, sem az Orbán diktatórikus rendszerének legitimitását, és ez esetben sem az EU, sem az USA nem kérdőjelezheti meg kívülről a választási végeredményt. El kell fogadni, és mindenkinek kuss !
  *
  Leggyorsabban csak bojkottal dönthető meg az Orbán rendszer. A bojkottált választások után kb. fél – 1 éven belül ellehetetlenül a diktatúra rendszere, mert a társadalmi ellenállás kiszélesedne, főleg ha az ellenzéki vezetők képviselnék is a nyilvánosság előtt, hogy Orbánék alkotmány elleni puccsot hajtottak végre, és lelepleznék Orbánék bűncselekményét a széles társadalmi közvélemény előtt !
  *
  Mivel az ellenzék is korrupt már 23 éve, éppen a csapdába rohanásuk fogja őket megsemmisíteni erkölcsileg és politikailag egyaránt, így utána már csak Orbánnak kell valahogy megbuknia a Fidessel együtt, és majd csak valamikor azután tud megtisztulni a magyar közélet a 89-es hazug rendszerváltás háttérben egymással összejátszó korrupt, ragadozó résztvevőitől, akik a mai politikai elit részét képezik!
  Üdvözlettel :
  Hazafi

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +17 (21 szavazatból)
 27. Kedves admin, még csak a bugyiügynél tartok, ez nagyon tetsz/ett/ik. Haj, régi szép emlékek !!!
  Ez talán nem annyira csapda, mint kényszerhelyzet, aztán Orbán sétál be a csapdába. Ez nem lehet?
  Három hónap alatt annyi minden történhet.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (8 szavazatból)
 28. Tamás Gáspár Miklós egyetlen egy pozitívan értékelhető mondatot hozott össze az elmúlt tizenöt évben. Ez az volt, amikor kijelentette, hogy a rendszerváltást totálisan elszúrták, és mivel ő személy szerint részt vett benne, szégyelli magát, és elnézést kér. A többi “neves értelmiség” erre sem képes. Semmire. Kéri és Babarczy mikor köpi nyilvánosan arcon saját magát? Soha, még büszkék is magukra. Majd Heller Ágnes elmondja, hogy ők mindent, de mindent megtettek a demokrata Orbán legyőzése érdekében, hát, sajnos, nem jött össze, de nem rajtuk múlt.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +19 (21 szavazatból)
 29. A legmesszebbmenőkig egyetértek Hazafival. De immár csak mint turista. Önmagamat is azok közé a külföldiek közé sorolva, akik kívülről fogják megítélni a magyarországi választások eredményét. Ebben a minőségemben is meg tudom erősíteni Hazafi véleményét. Ha külföldiként azt fogom látni, hogy a választási eredmény a teljes magyar társadalom által elismert körülmények között született, bolond lennék turistaként beleugatni egy ilyen ország dolgaiba. Más a helyzet, ha azt látom, hogy a magyarok tömegesen felvetik a helyzetük jogtalan mivoltát, és nyíltan követelik a tisztességes jogi normák helyreállítását.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +13 (15 szavazatból)
 30. KEDVES OREG TITAN,
  A lelkembe, az agyamba lattal amikor ilyen tisztan le tudtad irni az egesz magyarorszagi tortenest. Ez van es ugy lesz ahogy latod! nem okozott kulonosebb csalodast az ellenzek, csak Gyurcsany. Szomoru de szivembol sajnalom Magyarorszagot es az ott elo embereket, akik nem tudnak boldogulni a sok visszahuzo erotol.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +15 (17 szavazatból)
 31. Az mszp már régen deklarálta, hogy kétpárti politikai váltógazdaságban érdekelt. Ebben a szellemben nyírta ki maga körül az összes szóba jöhető társát. Ez mit sem változott.
  Bajnai rendes ember, csak nem politikus.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (8 szavazatból)
 32. Gyurcsánnyal az a legnagyobb baj, hogy nem gondolkozik előre. Elindul egy irányba eztán nem hal nem lát. Midig arra számitok, hogy majd csak, talál megoldást, vagy tudja a megoldást, ha oda jutunk, de nem. Orbán előre tudja a lépéseket, talán ezért is megy diplomáciai körutazásra, mert már biztos abban, hogy minden úgy fog történni, ahogy elképzelte.
  Mégis csak, beáldozza a DK-t. Az összefogás a DK meg szűnéséhez, fog vezetni, vagy csak eszköz lesz.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (12 szavazatból)
 33. Ha Bajnai Gordon tudja, hogy csapda, amit előkészített ov, akkor ne sétáljon bele önként és dalolva.
  Akkor örülnék az egyeztetéseiknek, ha bejelentenék, hogy nem indulnak ezen a kutykomédián, bojkottálják.
  Mesterházy meg forrjon a saját levében, de azok, akik látják, hogy ov csapdát állított nekik, ne sétáljanak bele.
  Bár jobb lenne, ha MA-t is meggyőznék, hogy ne akarjon a választásokon indulni.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (8 szavazatból)
 34. Bajnaira sosem szavaznék. Lehet, hogy anno jó min. elnök volt, de emberileg egy nagy nulla. Ő is, mint a ringyó mszp, abból akart politikai hasznot húzni, hogy eltolta magától Gyurcsányt. A szocikhoz hasonlóan mutogat vissza, hallottam már őt 2006-ozni is… Aki már az őszi zavargások idején miniszter volt és legjobb emlékezetem szerint személyes morális okokból akkor nem adta vissza megbízását…

  Ku…ra zavar, hogy egyetlen emberre akarják ráhúzni a Gyurcsány-éra összes hibáit, baját, nyűgét és persze népszerűségvesztését, pedig azért egy frakcióvezető-helyettes (MA) v. egy gazdasági miniszter (BG) is kivette ebből a maga részét – a kormányzati döntések felelősségében osztoztak Gyurcsánnyal jóban-rosszban. A sok hülye mszp – és együtt szavazó persze ezt nem látja, de gyurcsányozni ők is fenemód tudnak. Tiszta tudathasadásos állapot…

  Az mszp meg úgy akarja ledobni magáról az “elmúltnyócév” múltját, mint egy véres kendőt. Ja persze tudom. Valójában vállalt tisztségeik ellenére Mesterházy, Szanyi, Botka, Nyakó, Hiller, stb. már Gyurcsány alatt is mind a belső ellenzékhez tartoztak, és voltaképpen ugyanúgy belűlről bomlasztották a rendszert, mint Pozsgay és Szűrös elvtársak a szocializmust.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +20 (22 szavazatból)
 35. Figyelj Hazafi! Amit nagy betűkkel írtál, az 100 %-ig igaz. A bekezdés utolsó félmondatával viszont vitatkoznék.
  “a hülye magyarok birkák, és eltűrik Orbán diktatúráját, és azt hiszik, ez demokrácia !!!!!”
  Nem hiszik. Azt csak az önáltató “ellenzék” hiszi.
  A magyarok óriási többsége nem tudja, mi a demokrácia, sohasem ismerte, eleink sem ismerték, amiről nem tudunk, az nem is hiányzik.
  Magyarországon a félresikerült rendszerváltás csak fölvillantotta a demokrácia és egy nyugati, európai, a szabadságjogokon alapuló társadalom lehetőségét. Sose valósult meg. Ezért a többség nem nem ismeri, és amit sohasem tapasztaltak, az nem is hiányzik.

  Amit ismer a magyarság, az a lila gőzös nemzeti gőg. Az idegengyűlölet. A zsidó- és cigány gyűlölet.
  A nacionalista ingyenbüszkeség. Magyarnak születtem (ezért a kisujjamat se mozdítottam, ingyen van), és erre kurva büszke vagyok! Én vagyok a tökéletes.
  Ezt a baromi jó érzést nyújtja a jónépnek Orbán. Ez kell. Demokrácia nem kell. Minek?!
  Ez nem valami kritika. Ez, sajnos állapotleírás. Ennek fényében tökéletesen érthető Öreg Titán rezignációja.
  És mégis… Talán a világon nincs még egy akkora költészet, mint a magyar líra.
  A magyar szellem a magyar tudomány eredményei lenyűgözőek… hülyeség volna itt valami névsort írni, aki nem érti miről beszélek, az lépjen tovább.
  Pihenjük ki magunkat a Turista vagyok, nem magyar játékkal.
  Aztán gyűrjük föl az ingünk ujját, és lássunk neki.
  Ez a neonáci orbánrendszer éppúgy összeomlik, mint a hitleráj. Romokat fog hagyni. DE újjáépülni csak abból lehet, amit addig, szellemileg produkál az a csapat, amelyik a humanizmus, a morál, a demokrácia a szabadság oldalán áll.
  Ez a dolgunk. Akkor is, ha nem látjuk a jövőt, ha úgy vagyunk vele, ahogy Radnóti írja:
  “És várja a véget, a sűrű homályba bukót, a csodákat.”

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +17 (21 szavazatból)
 36. Noskó Istvánné

  Csak abban reménykedem,hogy Gyurcsány észreveszi
  a csapdát és nem lép bele.Nem lesz nyúl a nyárson.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +9 (9 szavazatból)
 37. Pedig itten már csak a bojkott segítene

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (8 szavazatból)
 38. Mi itt már csak egy hasznos dolgot tehetünk: Felépítjük itt az AN támogatásával azt a virtuális másik Magyarországot, amelyről eddig azt reméltük, hogy a valóságban is létezhet. Most már tudjuk, hogy ez csupán ábránd volt, hazaszeretetünk elhomályosította a tisztánlátásunkat, és képesek voltunk a mese legvégéig reménykedni. Ez sem nem bűn, sem nem hülyeség, ez pusztán emberség. Az Ördög uralta valóságos Magyarországot hiába bíráljuk, azzal csak muníciót adunk a manipulátoroknak. A legjobbat azzal tehetjük, ha itt a virtuális világban megmutatjuk annak az alternatív magyar honnak a képét, amelyről eddig csak álmodoztunk. Ez a kép, annak tisztessége és vonzereje sokkal inkább felnyithatja az ördögi Magyarország lakóinak szemét, hogy lenne számukra is alternatíva, élhetnének ők is egészen máshogy, a nyugati polgári társadalmak szintjén.
  Alkossuk meg az álombeli Magyarországot a közös képzeletünkben, legyen kormánya, polgársága, legyen kultúrája és oktatási rendszere, legyenek szabad társadalmi szervezetei, legyen példaértékű társadalmi párbeszéd és tolerancia. mutassunk példát szolidaritásból és tisztességből, legyen jövőképünk, és tudjunk jövőt kínálni a gyermekeink számára. mutassuk meg, hogy milyen is az igazi, tisztességes verseny, amiről Magyarországon nagyon sok szó esett, de az emberek sohasem tapasztalhatták meg. És persze legyen történelmünk és identitásunk, külpolitikánk és rengeteg kapcsolatunk a nagyvilággal. Tiszteljük a többi népet, és vívjuk ki a tiszteletet magunk iránt. Ha egy ilyen virtuális Magyarországot bemutatnánk, az a maga pozitív példájával megingathatná az Ördög hatalmát a valóságos Magyarországon is.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +9 (9 szavazatból)
 39. Mivel eleg sokan olvassatok ezt a siteot erdekes dolgot irok most le ! 3 napig irogattam a nepszava oldalara a magyarra egy tragar mondtaom nem volt csupan radikalisan leirtam avelemenyem Orban maffiafonokrol es hasznaltam a szokasos jelzoket gumicsizmas paraszt , felcsuti amokfuto, haramia maffia fonok , ocsmany viktor kb ilyenrket ! Hetfo reggelre pedig letiltottak ! Komolyan mondom ertetlenul alltam a tortentek elott figyelembe veve moket engednek meg kommentelok maguknak akar egy heti valasz onlineon is vagy akar a nol siteon ! Teljesen le vagyok dobbenve komolyan mondom szerintem ez borzaszto foleg azert mert talan ok a legradikalisabban iro magyarorszagi online ujsag!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 40. Mégegyszer megkérdezem.”kegyelem
  2014. január 13. hétfő
  18:49
  Csak a miheztartás végett kérdezem. Van nekünk még valami tennivalónk”"
  Mert ha nincs értelme itt irogatni, akkor megyek dolgozni a magam módján . És sajnálom, mert legalább volt egy csapat ahol ab und zu úgy éreztem. hogy ,vannak társaim.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 41. Kedves zombintyu es mindazok, akik jelen korulmenyek kozott ertelmetlennek tartjak a bojkottot!
  .
  Mi lenne -ha mar egyebkent ertik es belatjak a teljes BOJKOTT alkalmazasanak szuksegszeruseget- kizarolag a sajat maguk meggyozodesere es joerzesere hallgatnanak, majd eszerint is cselekednenek?
  Mi lenne, ha orokke nem masok varhato gondolkozasara es reakcioira figyelnenek, es igy nem masoktol tennek fuggove sajat maguk szabad akaratat, illetve ugyekhez valo hozzaallasukat?
  Mi lenne, ha mar felismertek a mai hatalom valodi termeszetet es ellenzekenek ekozbeni folyamatosan kiabrandito balfekseget, “csupan” sajat szabadon vallalt velemenyuk alapjan viszonyulnanak a mara kialakult helyzethez?
  Mi lenne, mert hazankra a teljes politikai elit karossa valt, szabad meggyozodesukbol “voksolnanak” a BOJKOTTra, sajat magukban ezzel is ragaszkodva az europai demokratikus ertekekhez?
  .
  Mi az, hogy a kisebbik rossz valasztasa, vagy a kisebbik rossz valasztasanak elmulasztasa akkor, amikor egyebkent fasisztoid megnyilvanulasok vannak, es ez ellen erdemi felszolamlas nincs?
  Ugyan hogy lehetne barmilyen -jelen esetben valasztason valo resztvetellel, es ezaltal a diktatura rendszerenek legitimalasaval- lehetoseget adnunk ennek az ujhorthy-allammaffianak, azt a sajat lelkunkben hogyan rendeznenk le?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (5 szavazatból)
 42. “Ami csapdának látszik, az csapda. De az éhes áldozat ezt már csak akkor hiszi el, amikor a nyárson forgatják.”
  .
  Nem, még akkor sem. Ez nem egyszerűen jó szándék, ész, vagy akarat, hanem elmeállapot kérdése. Pszichikai és elmeállapot kérdése. Nincsenek abban az állapotban, hogy képesek legyenek mindent helyesen és pontosan értelmezni, dönteni és ennek megfelelően cselekedni. Nem buták. Ilyen elmeállapotban vannak. Ezt nem lehet megmagyarázni nekik.
  .
  Orbán súlyosan elmebeteg és az őrülete már közel húsz íve kábítja és rontja mind a környezete, mind az egész ország elmeállapotát. Már elmászott a mérce. Ide etalon kellene újra bekalibrálni az elméket. Rábeszélés, figyelmeztetés, értelmes érvelés nem segít.
  .
  Vagy kidobni az egész bagázst és csupa újat hozni romlatlan elmével és lélekkel.
  ———–
  Nem csak a vírusos betegség tud fertőzni és terjedni. Van egyfajta dimenzió ahol az őrület is terjed és fertőz. Orbán lassan biztosan megfertőzte az egész országot a saját elme pestisével és most kinyúl Európáért.
  .
  Bartus Úr, hogy jobban megértse amit mondok, volt egy nagy áttörés a 7O es évek elején az alkalmazott pszichológiában. Akkoriban a kezdeti kísérleti eredményeket publikálták, de gyorsan titkosítottak mindent, azóta csend van.
  .
  Akkor magyarul is megjelent egy könyv amelyben ezek közül sokat publikáltak, sajnos nem emlékszem a címére.
  .
  Abból egy egyszerű kísérlet csak, mert nem akarom szaporítani a szót. a tömegpszichózis és az akarat befolyásoló ereje. stb.
  .
  Egy fémketrecet teleraktak csótányokkal. Egy komputervezérelt random generator véletlenszerűen adta a nekik az áramütést vagy kigyújtott egy meleg infraégőt amit szerettek. Úgy volt beállítva, hogy 3 óránként azonosra ugrott az áramütések és villanysokkolások száma. Kb 6-8 óra múlva, megfigyelték, hogy e generátor elállítódott és zömében már csak az infraégőt gyújtotta fel. Kivették a bogarakat, helyreállt a generátor programja. Tehát gondolkodás nélkül is is befolyásolták a bogarak, pedig a csótányról köztudott, ha levágják a fejét akkor is életben marad és megy tovább mert valójában csak kb 15 fajta germ primitív mozgó bázisa amelyeket ellát táplálékkel azok cserébe életben tartják a testét..
  Sok egyéb megdöbbentő kísérlet volt és bocsánat de azóta eltelt 4O év és a tömegek pszicho manipulálásának tudománya ahhoz képest igen sokat fejlődött.
  .
  Ebből él Orbán. Részint tervezve tudatosan, részint a maga beteg őrült kisugárzásával.
  .
  A könyvben a szigeten történt majomkísérlet erre is választ ad. azóta nagy csend és toktartás.
  ——————
  Kedves Bartus úr, ne számítson rá, hogy ezeknek meg lehet magyarázni. Nem lehet és ha elpusztul azt sem érti, ha fáj azt sem érti.
  .
  Túl vannak azon a ponton amikor a fájdalom még ébreszthet . Napi sete a mindennapjaimban nem tudok betegeket menteni, már fáj neki, napról napra jobban szenved már a földön vonaglik a rémülettől a pániktól a fájdalomtól nem lát. Csak arra kérem, hogy fogja meg a kezem és elviszem. hát nem és nem. tudja a következő percben rosszabb lesz, de nem és nem..
  .
  Mélyhipnózisba dobom meghallgatom mit válaszol a kérdéseimre, ledöbbenek ás örülök ha épen ki tudom hozni a hipnózisból és fogalmam sincs mit tehetnék. A lényeg, hogy nem kara gyógyulni és tudatosan választja azt ami árt neki és megöli, amitől valójában menekül.
  .
  Tudatosan választja, hogy belefusson ami elől menekül. nem egyszerűen csapdába sétál bele. Nem. Ez hasonlít a szándékos öncsonkításhoz, bár más eset. Semmilyen magyarázat nem segít.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (7 szavazatból)
 43. Na az ilyen zombityuk, akik ennyi cikk, magyarázat után azt kérik, magyarázza már el valaki, hogy mire jó a bojkott, ezek repülnek innen. Az ilyen itt már troll. BL

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (14 szavazatból)
 44. Kedves Bartus úr,

  az egyetlen remény, hogy az itteni írásokat olvasva kialakulhat a túlélők egy csoportja. Akik mentik az életüket de mindenképpen a lelküket. Lehet, hogy ők fognak majd építeni amikor az őrültek már mindent, beleértve magukat is megsemmisítik. Ők fogják továbbadni ezt a tudást azoknak akik képesek és főleg hajlandóak megérteni. Az értetlenek lelkébe sokszor belenéztem. Mintha a kénköve pokol ajtaja nyílott volna meg előttem. Higgye el maga sötét pokol, a borzalmak borzalma ami ezeknek az embereknek az elméjében és lelkében honol. Nincs mit tenni, csak menteni a menthetőket.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (12 szavazatból)
 45. Kedves kegyelem,nem eltekozolt ido amit itt eltoltesz.Igenis van tennivalonk,……csak a lehetosegeink elteroek,De ha az ido itt lesz,mind tudni fogjuk a dolgunkat.,,remelem….?????

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 46. Az egyetlen megoldást hozó bojkott ügye akkor bukott el, amikor az ellenzék nem vonult ki a parlamentből akkor, amikor elfogadták a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről, a III. Magyar Köztársaság megdöntéséről szóló nyilatkozatot, majd az ország demokratikus alkotmánya helyett törvénybe iktatták az egypárti alaptörvényüket. Az ezt követő időszak és a jelenlegi csapdahelyzetek csak az ezt követő bohózatok, az ország tragikomédiája.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (9 szavazatból)
 47. Eagle
  Amit leírtál, az maga a borzalom, a jövőre tekintve is.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 48. “Bajnai Gordon felismerte, hogy a Fidesz választási törvénye csapda: Orbán Viktor szándékosan csapdát állított az ellenzéki pártoknak. ”
  Különösen, mivel egymás fejét látnák benne:
  “bár tudomásul veszi Mesterházy Attila, hogy a Bajnai Gordon által említett prés működik, de azért csak jobban szeretné Gyurcsány Ferenc fejét látni abban a présben.” — http://endresy.blogspot.com/2014/01/ellenzek-es-frazispuska.html

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (8 szavazatból)
 49. Egyébkémt a csapda abban is fennáll, hogy olyan ügyekben kényszerítette rá a tematizálást az ellenzékre, amiben baromi nagy az előítéletesség az országbna.
  “cigánybűnözés” . hajléktalanok, stb.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 50. telekis 2014. január 14. kedd 03:57
  Éppa a minap irkáltam be ide, hogy a bojkott önmagában semmire sem jó. Lehetne egy részhalmaza egy ellenzéki viselkedés-mintának arra, hogy illegitimnek tekintik a választási rendszert. Ám ez olyn macerával is járna, mint alternatív választások megszervezése, utcai konfrontációk, stb. Amire az olyan kifinomult széplelkek, mint a jelen ellenzéki vezetők, felkészületlenek. MIközben a Jobbik az ő gárdáival alig várja, hogy ilyesmi legyen.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (10 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos