Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Bajnai csapdája 2014. január 13. hétfő 17:06

 • Hozzászólások(78)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Bajnai csapdája

Nincs az a Trabant, amely akkora utángyújtással működött volna, mint a mai ellenzék. Három hónappal a választások előtt, Bajnai Gordon felismerte, hogy a Fidesz választási törvénye csapda: Orbán Viktor szándékosan csapdát állított az ellenzéki pártoknak. Még arra is rájött, hogy a csapda arra irányul, hogy Orbán egy akolba terelje az egész ellenzéket, hogy kétpólusú politikai rendszer hozzon létre. Felismerése ott még nem tart, hogy az álellenzéknek kijelölt másik pólus az MSZP, amelybe ők mint “választási összefogás” olvadnak most be, és aztán tűnnek majd el. Magyarul, hogy a csapda arról szól, hogy Orbán kivégezze őket. Ettől függetlenül Bajnai Gordon kézenfekvő javaslata az, hogy ebbe a csapdába sétáljunk bele.

Bajnai nem meri továbbgondolni, pedig a csapda logikája odavezet, hogy ez a választás arra való, hogy megsemmisítse az Orbán-rendszer igazi ellenzékét. Maradjanak csak a kollaboránsok, akik legitimálják a rendszert, és fenntartják a demokrácia üres és hazug látszatát. Az “összefogással” és a választáson való részvétellel ők nemcsak legitimálják az alkotmányos rend megdöntését (hiszen egy népszavazásnak tekinthető választás erősíti meg mindazt, ami az elmúlt négy évben történt), hanem a csapdában meg is halnak. Orbán először felszámolja a vele szembenállók önállóságát, a társadalmi pluralizmust, a tagolt ellenzéket, és feloldja őket a Fidesz által szponzorált álellenzékben, majd ott csendben kimúlnak. Az MSZP a halálra ítéltek gyűjtőpártja, amely ugyanabban érdekelt, amiben Orbán: felszámolni a konkurenciát. Miután elveszítik a választásokat, az “összefogás” pártjai nem tudnak különválni, hanem az egy listának megfelelően egy frakcióba mennek be az MSZP vezetése és uralma alatt a parlamentbe. Ahol a listavezető-frakcióvezető kontrollja alatt lesznek. vagy kiválnak, mint függetlenek, akik ugyan kapnak egy kis fizetést, de jogaik nem lesznek semmihez, és a következő négy évben ezzel az árulásukkal ki is végezték magukat. Aki az Orbán által állított csapdába belép, az aláírta a halálos ítéletét.

Akár meg is dicsérhetnénk Bajnai Gordont, hogy felismerte a csapdát. Normális esetben ez azt jelentené, hogy akkor nem lép bele. De Bajnai Gordon az a nemes vad, amely felismerte a csapdát, majd szól a mögötte állóknak, hogy “utánam”, és belesétál. Okos ember ilyet nem csinál. Bajnai a csapda felfedezése után ezt mondja: “az első feladat, hogy leváltsák a kormányt, és ehhez meg kell felelniük a választási rendszer kihívásának.” Ilyen öngyilkos szöveget politikus még nem mondott. Ott a csapda, de lépjünk bele. Azt mondja, nem kikerülni kell a csapdát, nem felszámolni kell a csapdát, nem elutasítani kell az Orbán által állított csapdahelyzetet, hanem meg kell felelni neki. Mit lehet erre mondani? Őrület. Ezt senki nem veszi ezt észre? Mindenki megőrült?

Senki nem mondja ezután, hogy “ha így van, akkor álljunk meg egy baráti szóra emberek? Ti tudjátok, hogy ez egy csapda, és bele akartok bennünket vinni?” Ráadásul Bajnai kitartóan a kormány leváltásáról beszél. Ez senkinek nem tűnik fel? Hát nem a rendszer leváltásáról kéne beszélni? Nem azt kellene mondani, hogy a demokratikus rendszerben lehet rosszul is kormányozni, a demokráciának lehetnek rossz kormányai is, de nem lehet olyan rossz egy demokrácia legrosszabb kormánya, mint egy diktatúra legjobb kormánya. Nem a kormányt kell leváltani. Ha tudni akarja Bajnai Gordon, akkor Orbán kormánya jobb, mint az ő kormányaik voltak. Ez a kormány csak azért rossz, mert gonosz rendszert épít ki. De náluk sokkal jobban működik. Hacsak kormányok között kellene választani, akkor Orbánra kellene szavazni. De itt rendszert kellene változtatni. A Demokratikus Koalíció ezt mondja, de akkor mit keres ebben a “kormányváltó” koalícióban? A DK-ban levő okos emberek elhiszik azt, hogy kormányváltásból rendszert lehet váltani? Az egy újabb “puccs”. Ha nem derül ki, hogy az Orbán-rendszer törvénytelenül jött létre, és puccs eredménye, akkor a fennálló “törvényes” renddel szemben milyen jogon akarnak végrehajtani egy “ellenpuccsot”? Ha magát törvényesnek tekintheti az Orbán banda, akkor a rendszerét még akkor is meg fogja védeni, ha a kormányát le lehetne váltani, de azt sem lehet.

Az MSZP számára ez az egész választási cirkusz nem más, mint az állami pártfinanszírozás és a parlamenti helyek megszerzése. Olvassuk el, mit mondott a párt egyik prominense a HVG-nek: “Az a legviccesebb az egészben, hogy lassan már megszámolni sem tudom, hány pártot viszünk be a hátunkon a parlamentbe.” Nekik ez ezt jelenti. Bejutni a parlamentbe. Ez ütésért kiált. Mit képzelnek ezek? Ez a nagyképű szöveg belefér? Mi van ezeknek az embereknek a fejlében? Mit gondolnak ezek magukról? Ennek az embernek nem mondta meg még senki, hogy az a támogatás, amely az MSZP mögött áll, az nem nekik szól? Azt nem ők érdemelték ki. Az még Kádár János érdeme. Ezt a támogatást még ő szerezte. Ez a támogatás onnan maradt meg, amiből ők – saját tehetségtelenségükkel – csak lefaragtak. De a szövegéből látszik, hogy ezek nem a rendszer leváltását látják a szemeik előtt, hanem a parlamenti büfét. Az “ellenzéki szerepet, a “képviselő úr” megszólítást, Kövértől a fizetést, az Orbánnak dolgozó ATV-ben a szerepléseket és a hamis identitást.

Ők teszik lehetővé Bajnaival karöltve, hogy szó sem esik a demokrácia, a köztársaság, a Alkotmány, az alkotmányos rend, a jogállam eltörléséről. Gyedről vitatkoznak, ráígérnek a rezsicsökkentésre, arról beszélnek, ami egyáltalán nem fontos Orbán rendszerének megdöntéséhez képest.  A Fidesz pedig ugrik ezekre, hogy legyen csak szó a kormányról, mintha itt csak kormányváltás lenne a tét, a rendszerről szó sincs. A Fidesz kormányon is utcára viszi az embereket, aláírást gyűjt, ugyanazt teszi, mintha ellenzékben lenne. Elfoglalta még az ellenzék helyét is, úgy tesznek, mintha nem ők kormányoznának. Mi lenne itt, ha tényleg megmaradna a rendszer, de változna a kormány? Nem tudja ez a nagyokos ellenzék, hogy mivel játszik. Most már nem lehet róluk másképp beszélni, mert az emberek életével játszanak ezek a fajankók.

Azt kell mondanunk, hogy itt nemcsak Orbán állított csapdát. Csapdát állított Bajnai is, aki képtelen saját gondolatvilágából kikeveredni, és saját felismeréséből levonni a következtetéseket. Színre lépése óta nem lehet beszélni erről a csapdahelyzetről. “Elmebeteg, radikális bolond és hülye”, aki azt mondja, hogy a csapdát nem lehet túlélni, ne lépjetek bele, hanem bojkottáljátok! A bojkott a csapdára adott egyetlen helyes válasz. De a elyzet az, hogy nemcsak Orbán állított csapdát, hanem Bajnai, Mesterházy és Gyurcsány is, az őket kiszolgáló korrupt ballib sajtóval együtt. Az ő csapdájuk az, hogy nem lehet mást tenni, mint besétálni Orbán csapdájába. Az a szöveg, hogy “nem bírunk ki még négy évet”. Gyerekes hiszti ez: ha besétáltok a csapdába, kibírtok még húsz évet is, majd meglátjátok. Hozzászoktok szépen. Az a szöveg a csapda, hogy most váltsuk le Orbánt bármi áron. De csapdába zuhanók nem válthatnak le senkit. Őket váltják le egy kezesebb ellenzékre. Nem lehet “bármi áron” leváltani Orbánt, mert ha a csapdába lépés ára a halál, akkor nincs “leváltás”.

Egy példával hadd világítsam meg, milyen vak és önpusztító a pesti értelmiség. Amikor A Bitó-Heller-Konrád-Parti Nagy-Radnóti-Závada csapat rábeszélte Bajnait, hogy lépjen vissza, akkor abban  areményben tette – amint az Radnóti Sándor Galamusban megjelent leveléből kiderült-, hogy erre majd Mesterházy is visszalép, és állítanak egy független miniszterelnök-jelöltet. Csakhogy Mesterházy nem lépett vissza, és ez a lehetőség ennek a sok embernek nem fordult meg a fejében. Ennek következménye az lett, hogy kinyírták Bajnait, mint miniszterelnök-jelöltet, holott Bajnai semmi másra nem alkalmas, mint erre a szerepre, megtették a lehető legalkalmatlanabb embert listavezetőnek helyette, és ezután bekényszerítették a DK-t is Mesterházy tekintélye, népszerűsége és karizmája alá. Magyarán: kivégezték. Miután ezt valaki megírja, az ellenzék közönsége lehülyézi, elmindja mindenféle baromnak, de azt senki nem veti fel a magyar sajtóban, hogy a “neves közéleti személyiségek” a világ állatságát követték el a naivitásukkal és a dilettantizmusukkal. Ha volt esély, azt is kinyírták. A “szent tehenek” szent tehenek maradnak, és öntudatosan menetelnek a szakadékba a sznob híveikkel együtt. Még azt a kérdést sem teszi fel senki, hogy ha a Demokratikus Koalíció nem kerülhetett az “összefogásba”, amikor nem Mesterházy volt a miniszterelnök-jelölt, akkor miért kerülhetett be, miután az lett. Hogyan van a köze a kettőnek egymáshoz?

Nem szívesen hivatkozom saját magamra, mert nem elegáns. De nem tehetek róla, hogy a magyar sajtóban ezt így senki más nem írta meg, ezért ajánlom Bajnai és társai figyelmébe egy 2013. szeptember 5-én “Csapda az erdőben” címmel írott cikkemet. Ezt írtam négy hónappal ezelőtt. Ötször elmondom benne ugyanazt, hogy belemenjen a sötét buta fejekbe, mit jelent egy “csapda”. Csapdából nem szoktak kijönni. Azért csapda. Erre Bajnai négy hónap múlva felfedezi ugyan a spanyolviaszt, hír lesz belőle, hogy csapdát sejt, de addig már nem jut el a gondolkodásban Magyarország volt miniszterelnöke, hogy a “csapda” kifejezés tartalmából levonja a következtetéseket is. Itt van a csapdáról írott, négy hónappal ezelőtti cikkem, amelyben képszerű hasonlatokkal próbálom megértetni a helyzetet, amit még a gyerekek is megértenek. Szó szerint ez jelent meg, érdemes elolvasni, nem romlott semmit a levegőn négy hónap alatt:

Stratégák, hadvezérek és sakkozók általában több lépésre előre gondolkodnak. Jó politikusok is. Akik nem teszik, könnyen csapdába esnek. A csapda kívánatos és könnyű zsákmányt ígér. De aki lecsap rá, a vadász vermébe esik. A csapdába helyezett falatok azt az illúziót ígérik, hogy megspórolható a küzdelem, a harc, a vadászat, a szabályos ütközet, minden erőfeszítés nélkül lehet elérni a célt. Lehet lakmározni a legzsírosabb falatokból. Aki bedől a csapdának, az életével fizet. A hal, amely elhiszi, hogy a legfinomabb falat nem úszik el, hanem az orra előtt kínálja magát, horogra akad.

Az Orbán-rendszer által kiírt választáson való részvétel ilyen csapda. Azt az illúziót kelti, hogy elérhető közelségben a könnyű zsákmány. Megspórolható a küzdelem, a totális konfliktus a rendszerrel, könnyűszerrel megszerezhető a szabadság. Senki nem gondol arra, hogy a rendszert, amely ezt a választást kiírta, a szabadság felszámolására hozták létre. Ha a választások a szabadság megszerzésének lehetőségét jelentenék, ez a rendszer tiltakozna ellene elsőként. Meg is tette, átalakította a szabályokat. A csali az, hogy semmi nem fontosabb, mint leváltani Orbán rendszerét. Mindent meg kell tenni azért, hogy tőle megszabaduljunk. Ennek legrövidebb útja, és legegyszerűbb módja, ha összefogunk, és a választáson leváltjuk. Az éhes vad nem gondolkodik, amikor a csapdába helyezett ízes falatokat meglátja. Csak arra gondol, hogy éhségét azonnal csillapítsa. Nem gondol arra, hogy akit itt felszolgálnak, az ő lesz. Nem ő fog lakmározni, hanem belőle lakmároznak majd.

A 2014-es választás ilyen csapda. Zsíros cupákokkal teletűzdelt csapda, amely azzal csalogat, hogy leválthatod, megszabadulhatsz tőle. Elégítsd ki az étvágyadat, csillapítsd az éhségedet. Ne törődj semmi mással, ronts rá és egyed. De a csapda alján hegyes karók várják azt, aki a könnyű zsákmányra rohan. Aki ráront, mély verembe esik, ahonnan nem tud kijönni, hanem a vadász zsákmányává válik. Ezt a csapdát Orbán Viktor helyezte a demokratikus ellenzék elé. Az éhes áldozat nem gondol arra, hogy bőrétől megtisztított nyulat a természet nem szolgál fel, ami még el sem szalad. Nem gondol arra, hogy  frissen kiépített önkényuralom nem kínálja fel magát, hogy demokratikusan leváltsák. Ez a természetétől idegen. Azért számolta fel a fékek és ellensúlyok rendszerét, hogy egyeduralmát semmi ne korlátozza. A legnagyobb korlát pedig éppen az lenne, ha egyik napról a másikra leválthatnák. Éppen ezt az egy korlátot hagyta volna meg?

De nem is hagyta meg. A csapda körül kivágták a fákat, a verem fölé levágott bokrokat helyeztek, az ágak közül hatalmas karók állnak ki, de az éhes vad, amely nem gondolkodik, nem látja ezeket. Ha látja, nem veszi komolyan. Ha komolyan veszi, azt képzeli, hogy a kések, rudak és karók közül ki tudja kapni a zsákmányt és elfut vele. De a gödör alján végzi, átszúrva a vadász fegyvereitől. Hiába lóg ki a horog a csaliból, a hal bekapja, mert azt hiszi, hogy az is eledel. Ha nem változtak volna a demokratikus választások feltételei, ha nem írták volna át a körzeteket, nem szüntették volna meg a második fordulót, ha önállóan indulva is egyenlő esélye lenne bárkinek nyerni, ha nem foglalták volna el a választók nagy többségéhez eljutó közmédiát, ha nem sajátították volna ki az informálás monopóliumát, ha függetlenek, demokratikus összetételűek maradtak volna a választási bizottságok, ha nem teremtettek volna a határon túlról ellenőrizhetetlen több százezres szavazói bázist, ha a választási győzelem után létrejövő új kormány szabad mozgástérrel és döntési szabadsággal rendelkezne az alaptörvény szerint stb., akkor nem kellene csapdára gyanakodni. De itt átalakították a tisztást, a nyúl nem szalad, hanem mozdulatlanul vár, éles szablyák közé helyezve. Ami csapdának látszik, az csapda. De az éhes áldozat ezt már csak akkor hiszi el, amikor a nyárson forgatják.

Mi védi meg az áldozatot attól, hogy csapdába essen? Az, ha nem a gyomra vezeti, hanem az esze. Ha nem felejti el, hogy a természet törvényeit nem lehet áthágni. Nem lehet az ételért való küzdelmet megspórolni. Nincs megkopasztott nyúl, amelyet esetleg már megsütve szolgálnak fel neki. A szabályokat be kell tartani. Aki a gyorsnak és könnyűnek látszó siker után szalad, pórul jár. Hadvezérek tudják, hogy a könnyű prédának felkínált győzelem: csapda. Orbán magyaros észjárása a kalandozó magyarok taktikáját idézi. Kimegy tíz lovas, mintha könnyű zsákmány lenne, és tőrbe csalja az ellenfelet. És akkor akit le tudnak ölni, azt le is ölik.

Az ellenzéket az menthetné meg attól, hogy ebbe a csapdába essen, ha nem a választói éhes gyomrának beszélne, hanem az okos fejének. Így néz-e ki egy demokratikus választás? Így néz-e ki egy nyúl a réten? Vajon miért van lenyúzva a bőre? Mi az a nagy kés, ami kiáll belőle? Hogy került ide a nyúl? Ki helyezte oda? Miért nem szalad el? És mindenek előtt azt kérdezné meg, hogy melyek a természet törvényei, amelyek között nekünk vadászni kell? Mert azok között a törvények között vagyunk biztonságban. Nem lehet megspórolni a futást. Diktatúrával szemben nem lehet megspórolni, hogy előbb megbuktassuk. A csapdát állító vadásznak nem úgy látjuk el a baját, hogy először megesszük a csapdába helyezett csalétket, aztán kikergetjük a vadászt az erdőből. Először kikergetjük a vadászt az erdőből, aztán összedöntjük a csapdát, és utána vadászunk a természet törvényei szerint. Kergetjük egymást, és aki gyorsabb, az eszik.

A magyar ellenzék igézve áll a csapda előtt, amelyből félelmetes kardok nyúlnak ki, hogy felnyársalják őket. Ugrásra készen akarják az étvágyukat csillapítani: csak mindenáron megszabadulni Orbántól. Aztán, ha leváltottuk, akkor felszámoljuk a rendszerét. A vadász pedig mosolyogva nézi a csapda előtt nyálát csorgató áldozatot, és pucolja hozzá a krumplit, melegíti a vizet. Előre ihatja a pálinkát az áldozat bőrére, mert azt a gyomornedvei vezetik, nem az esze, nem a józansága, és főleg nem az elvei. Azt mondja a csapdába való ugrás előtt, hogy félre az elvekkel, a szabályokkal, a törvényszerűségekkel, praktikusnak kell lenni. Éhes vagyok, a nyúl pedig ott ül megsütve, karóra húzva, és engem vár (soha nem vadásztam, fogalmam sincs, milyen csapdákkal gyilkolják az állatokat. Semjén “keresztény” testvér talán többet tud róla, ezért elnézést kérek, ha nem szakszerű a mészárláshoz használt hasonlatom). A has korog, és ezt mondja: nincs fontosabb, mint leváltani Orbánt. A vadász pedig bólogat.

Nem gondolnak arra, hogy egyeduralom nem kínálja fel magát könnyű prédának. Elfelejtik az elveket és a helyes sorrendet. Demokratikus választásokat csak demokráciákban tartanak, és annyit már az áldozatnak kiszemelt ellenzék is elismer, hogy ez nem demokrácia. Nem lehet a sorrendet büntetlenül felcserélni. Demokratikus és jogállami elveket nem lehet sutba vágni, mert aki ezt megteszi, a csapda mélyén találja magát karókkal átszúrva. Nemcsak arról van szó, hogy nem csillapíthatja az éhségét, hanem őt eszik meg.  A csapdát csak úgy lehet elkerülni, ha az elvekhez, a törvényszerűségekhez ragaszkodunk. Először állítjuk helyre a demokratikus rendet, utána tartunk demokratikus választásokat. Először a nyuszit kiszabadítjuk a csapdából, és amikor egyenlő a küzdelem, akkor kezdünk el futni. Nincs álló nyúl. Nincs demokratikusan leváltható antidemokratikus hatalom. Nincsenek szabad választások az információ, a sajtó, a kampány szabadsága, egyenlő feltételek nélkül. Ahol ezek nélkül tartanak választásokat, az csapda.

Ezért tévednek azok, akik korgó gyomorral rohannak a késre. Előbb ráugrunk a csapdára, aztán felszámoljuk a csapdákat. Aki beleugrik a csapdába, az már nem számol fel semmit, hanem lassú tűzön sütögetik pirosra. Demokratát csak a tisztessége, az elvszerűsége, a demokratikus normákhoz való megalkuvás nélküli ragaszkodás védi meg a csapdáktól. Csak akkor tudja kikerülni a rá leselkedő veszélyt, ha nem engedi, hogy a gyomra irányítsa, és éhsége gyors csillapítása érdekében nem hágja át ezeket az elveket és normákat. Nem nézi a csapdába helyezett sült nyulat igazi nyúlnak, és nem akarja megspórolni a kergetőzést, a természet versenyszabályait.

Orbánt totális bojkottal és a legitimitása megkérdőjelezésével kell és lehet megbuktatni. Ha megbukott, és a demokratikus feltételek helyreálltak, akkor lehet kiírni újra demokratikus választásokat. Nem lehet arra számítani, hogy előbb választásokon leváltjuk Orbánt, és utána helyreállítjuk a demokráciát. Előbb kell helyreállítani a demokráciát, utána lehet szabad és demokratikus választásokat tartani. Ragaszkodni kell a jogállam helyreállításához, a demokratikus törvényekhez és szabályokhoz, és csak utána részt venni demokratikus választáson. A csapda abból is nyilvánvaló, hogy Orbán nem hajlandó demokratikus és jogállami keretek között választásokat tartani. Ez már az antidemokratikus rendszeréből is következik. Követelni kell a demokrácia helyreállítását, addig nem szabad semmiféle választáson résztvenni, és besétálni egy csapdába. Semmi más részletben nem szabad elveszni, csak a demokratikus rend visszaállítását követelni. Az antidemokratikus rendszer illegitim az Alkotmány szerint, amelyre Orbán felesküdött. Az Európai Unió normái szerint is az.

Ha a diktatúra magától nem számolja fel magát, ahogyan várhatóan nem fogja, akkor kétségbe kell vonni a legitimitását, és a legitimitását kell támadni. 2010-ben legitim módon választották meg őket, de a “fülkeforradalom” kinyilvánítása, az erre épülő NENYI, majd a NENYI felhatalmazása alapján az alkotmányos rend megváltoztatása törvénytelen volt. A létrejött rendszer illegitim. Ha nem ismeri el az ellenzék, majd egyre többen a rendszer legitimitását, akkor kívül-belül ellehetetlenül. Előbb-utóbb összeomlik. Orbán ezt jól tudja. Ő még a demokratikus hatalmat is ezzel támadta. Ha a rendszer legitimitását megerősíti az ellenzék egy választási részvétellel, beugrott a csapdába és felnyársalta magát.

Állatmeséket érdemes tanulmányozni. Azokban megtalálható az igazság. Az Oroszlánkirályban ki vannak osztva a szerepek. Akik nem ragaszkodnak az elveikhez, szabályokhoz, amelyek megvédhetik őket, áldozatul esnek. A falkavezérek felelőssége óriási. Mögöttük az éhes falka, amely enni akar. Bevezetik őket a csapdába vagy kikerülik a könnyűnek ígérkező zsákmány csapdáját és a természet törvényei szerint elégítik ki a szükségleteiket?

Mi azok vagyunk ezekben a mesékben, akik arra figyelmeztetnek, hogy ez csapda. Ha ráugrotok, odavesztek. Mi azok vagyunk, akiket az éhes falka emiatt elkerget. Akik hiába figyelmeztetnek, hogy ez nem így működik. Mindenki azt ordítja ránk, hogy nincs fontosabb annál, hogy most és azonnal leváltsuk Orbánt. Nem ártanak nekünk a kések és a karók, nem esünk a verembe. Összefogunk, és együtt sikerülni fog. Aztán a mese úgy folytatódik, hogy miután az óvatosságra intőket, akik ismerik a vadász természetét, elzavarták, megharapdálták, elkergették, belesétálnak a csapdába. Sokan elpusztulnak, mások a verem mélyén vonyítanak. Akiket elkergettek, azok távoli vidékre mennek, a gonosz elnyomás pedig megszilárdul. És hosszú idő után rájön a falka, hogy azoknak volt igazuk, akik a csapdára figyelmeztettek, az erdő törvényeire emlékeztettek, a szabályokhoz és az elvekhez ragaszkodtak.

A harapdálásoktól mi már vérzünk, és készen állunk az elfutásra.

S akkor, majd nagyon sok év után, visszatérnek ezekhez az elvekhez. Láss csodát, elvhű, szabályos küzdelemmel könnyebben győznek majd, mint remélték. Elkergetik a zsarnokot. Nincs új a Nap alatt, ami régen volt, az van ma is. A történelem ismétli önmagát. Azok a népek pedig, akik nem tanulnak a történelmükből, arra vannak ítélve, hogy megismételjék.

Senki nem olvas ma már állatmeséket? Mit tanítanak az iskolában?”

Ezt írtam négy hónapja. Hogyan lehet, hogy ezt olyan közelről csak most lehetett észrevenni? És hogyan lehet, hogy a csapdáról szóló felismerésből nem vonja le a következtetést senki?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (65 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +90 ( 112 szavazatból)
Bartus László: Bajnai csapdája, 4.8 out of 5 based on 65 ratings

 • Hozzászólások(78)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

78 Reader’s Comments

 1. Eagle
  2014. január 14. kedd
  04:16
  *
  Akkor az egyetlen épelméjűek mi maradtunk Giap barátommal. DDD
  Mi nem hagytuk magunkat befolyásolni.
  Még mindig tudjuk, mit kell tennünk.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 2. A bojkott nem “reszhalmaz”…
  Igaza van kegyelemnek, menjunk a dolgunkra…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
 3. …valasz Andy Magenak

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 4. Sajnos sokan nem értik a bojkott lényegét,azt mondják akkor a rablóbanda nyeri a választást,lehet hogy az ilyenek nekiállnak egyedül futni egy pályán és a pálya végén verni a mellüket GYŐZTEM!Mit lehet kezdeni egy olyan országban,ahol a szavazás után megkérdezik az embereket és sokan azt sem tudják megmondani kire szavaztak,az kinek a jelöltje.Mennyire van tisztában a közélettel,politikával az aki egy betelefonálós műsorban azt mondja a műsorvezetőnek,hozza össze Kálmán Olgával és ő rábeszéli,vállalja el a miniszterelnökséget.Az ország nagy része ilyen szinten áll és igen jelentős része örül ha olyan kormány van mely rosszabb helyzetbe hozza azokat akiket nem kedvel.Bele kell nézni némely baloldalhoz közelinek mondott újság cikke után írt “hozzászólásokba” egymást szidják,mocskolódnak órákon keresztül és a cikk tartalmát nem is érintik.
  Amikor a regisztrációt kitalálták,akkor kellett volna azt mondani,ebben nem veszünk részt,de aki a jól fizetett parlamenti képviselőségről nem tud lemondani,az nem mond ilyet.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +9 (13 szavazatból)
 5. telekis 2014. január 14. kedd 10:27

  A bojkott egy jelzés lehet. Ha egységes, ha koordinált és van kinek jelezni, illetve érdekli azt akivel szemben jeleznek.

  BL hasonlatával.
  Ha egy néma szűzet erőszakol egy süket erőszaktevő, és a szűz nem készül fel, hogy rugni is tudjon adott esetben, akkor semmi értelme.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 6. Már nyilatkozgatnak.
  A csapda működésbe lépett..
  “A rendszer kész,csak be kell üzemelni”- mondta Orbán.
  Nem sok dolguk volt vele,és ez az ellenzéket minősíti.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 7. “néma szüzet…”
  Miért kell ehhez szűz? Nem szüzet is meg lehet erőszakolni.
  “…süket erőszakoló”
  A kiabálás nem az erőszakolónak szól, hanem a közönségnek, jobb esetben a közösségnek: segélykérés.
  Rúgni, csípni, harapni, védekezni mindenképpen kell.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 8. girbegurba
  Látható, hogy az ellenzék Orbánnal, és rendszerével egyetértve,bénává, és némává akarja tenni az ellenszegülőket.
  Hiszen ők CSAK kormányt akarnak váltani.
  Ezek szerint a rendszerrel semmi problémájuk nincs…
  Akkor miről is beszélünk?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 9. Szűz? Szüzek?
  Ez az “erőszakolt” nép előre is, közben is riszálja a fenekét.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 10. Erről van szó, minden mondat igaz az elsőtől az utolsóig.
  Aki ezt elolvassa, és ezután sem ébred fel, az nyugodtan lője fejbe magát, mert menthetetlenül ostoba!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 11. Ildikó Rödönyi

  geos
  január 13
  22.47

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 12. A m. társadalom kiemelkedően jelentős része nem ismeri fel a saját érdekeit.
  Az „összefogásban” az istálló-meleget keresi és nem az egyéni érdekeit képviselő kompromisszum-halmazt.
  A mesékben hisz, azt fogadja el valóságnak, mesékben éli az életét. Elég ennek igazolására az újabban altatásra szakosodott Dunnatévévé züllött csatorna Hagyaték című szappanoperájába belekukkantani!
  Egy másik kiemelkedően jelentős része nincsen tisztában tartalmilag a szabadság fogalmával. Úgy képzeli az kizárólag az ő lehetősége. Atomizált létben él, egoista módon haszonleső, de nem valós érdeke, hanem mesebeli mohó vágyainak kielégíthetősége okán.
  A harmadik kiemelkedően jelentős része egyszerűen a végletekig kiszolgáltatott csicska-létben tengődik. Részvételi hajlandósága legkevésbé sincsen már, az aznapi betevő kérdése a teljes horizontja.

  Mit reméljünk?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (6 szavazatból)
 13. Új hír, hogy Kuncze a DK színeiben indul….

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (7 szavazatból)
 14. bumburi
  2014. január 14. kedd
  08:12
  .
  A 2ooo res évek elején ha jól emlékszem a Toshiba kezdett kísérletezni mikrohullámú doppingolással a sportolók számára. legalábbis akkor csíptem el a sztorit. Egy amerikai céggel együtt fejlesztették ki a szerkezetet, persze semmi doppingvizsgálat nem mutatja ki. Az amik kiszálltak, a Toshiba folytatta. Bedöglött a terv, de volt egy japán alkalmazottjuk akit a kísérletek során tönkretettek, az felrakta a nettre az egész sztorit és hogy mit tettek vele. Nekem is sikerült elcsípni a sztorit, a hitelesség kedvéért és mivel már úgyis mindegy volt szegénynek, megadta a teljes személyazonosságát azt hiszem címet is. fel lehetett vele venni a kapcsolatot. Egy darabig keringet a netten a sztorija de a pasas eltűnt a semmibe utána. Azóta is folynak a kísérletek a tömeges tudat és érzelmi módosítás, és emberi energiaszínt manipulálásával láthatatlan és érzékelhetetlen kimutathatatlan eszközökkel és technológiákkal.
  .
  Ne is szálljunk bele mélyebben milyen eszközökre költi Orbán ez a lókupec a milliárdokat vagy kinek a kísérleti laboratóriumává tette ez a hazaáruló Magyarországot.

  Úgysincs konkrét információnk bizonyítani sem tudunk semmit. Én is inkább csak gyanítom.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 15. Gonoszka
  2014. január 14. kedd
  10:27

  Csak attól tartok az idő nem nekünk dolgozik.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 16. Megtörtént a nagy bejelentés.
  Azt mondják, hogy van reményhal.
  Jelentem az is elpusztult.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (10 szavazatból)
 17. bumburi és oldberg, köszi a galamuszos cikket. Ide tennék még egyet, a hivatkozott komplett tanulmányt:
  .
  http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/188445_nemzetek-europaja-az-etnonacionalista-nemzetkoncepcio-es-annak-demokratikus-alternativaja-31-resz

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 18. Kész a lista. Ne haragudjatok, ezek után, ha valaki nem akarja Orbánt, valóban csak a Jobbik marad.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (5 szavazatból)
 19. Orbán eddig minden kiszemelt célpontját sikerrel számolta föl (MDF, FKGP, KDNP, SZDSZ). Most az egy csapatba terelt ún. ellenzék következik, amely pontosan az orbáni forgatókönyvnek megfelelően cselekszik.
  A bojkottnak azonban – véleményem szerint – csak akkor lenne értelme, ha az Unió hajlandó lenne érdemben foglalkozni a magyar tragédiával. Sajnos azonban az európai politikában is nagyon mély a megosztottság, nem a demokratikus értékrend, hanem a párthűség a valódi vezérelv. Orbánék ezt nyilvánvalóan belekalkulálták a terveikbe. Ettől függetlenül, az ellenzéknek muszáj lenne legalább egy kísérletet kellett volna tennie a helyzettel való őszinte szembenézésre.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (4 szavazatból)
 20. Nemrég irtam, hogy GyF a szakadék széléhez ért.
  Kollégi pedig várják hogy belelökjék. Tévedtem!
  Magától leugrott!!

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 21. Nemrég irtam hogy GyF a szakadék szélén áll és kollegái várják
  mikor lökhetik bele. TÉVEDTEM !
  Magától ugrott !

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 22. Stumpné Bekes Margit

  Véleményem szerint,vagy bojkottálni kellett volna a választásokat,vagy ez az összefogás megkerülhetetlen! A DK külön indulása esetén,bejutott volna a Parlamentbe,szerintem közel olyan eredménnyel mint az MSzP(Mire alapozom? Alapsszervi szinteken teljes mszp csoportok jelezték az átszavazási szándékukat!) De mit értünk volna vele,ha több Párt elaprózott eredményekkel abszolválta volna a választásokat??! Egyenlőre ez a legjobb megoldás,ami az ellenzék számára elfogadható.Választások után pedig önálló frakcióval dolgozhatnak tovább…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 23. egyféleképpen lehet bojkottálni a választásokat, ha elmész és a fülke magányában ráírod a szavazólapra, h bojkottálom,majd csinálsz egy fényképet és elküldöd a szervezőknek (néhány hét múlva nyilvánosságra kerül egy website erről!!!), így megszámolható az érvénytelen szavazatok száma, kontrollálható is és hátha jelzés értékű lesz a jelenlegi ellenzéknek is, h nem kívánjuk őket sem és a kisköpcöst sem. talán ezután, ha tisztes mennyiségű bojkott összejön akkor lesz erő, amiből lehet olyan ellentábort építeni aki visítva kürtöli a világ felé, h ebben az országban meggyalázták 2010 után a demokráciát.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 24. Ikovács, Bokros nem lehet olyan naiv, hogy ne tudná: ha Mesterházy beülne a miniszterelnöki székbe, ki nem szállna többé onnan. Miféle második választás iksz nappal az első után?….

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 25. girbegurba
  A szúzies hangzavar példázatát admin vezette be :-)
  Csak alkalmaztam

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 26. Kedves admin!
  A napokban egy cikkben azt olvastam, hogy legalább innen az AN-ről ki lesznek moderálva ezek a “menjünk szavazni, mert össze kell fognunk” vélemények. Úgy látom a helyzet teljesen reménytelen, még az AN olvasói is ezt a hülyeséget fújják…
  Kedves összefogás/szavazás párti kommentelők!
  Olvassátok a cikkeket az AN-en?
  Meg is értitek, amit olvastok?
  Ideje volna…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (4 szavazatból)
 27. Pelican
  2014. január 14. kedd
  21:58
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Pedig annak felismeresere is boven volt elegendo ido, hogy az ebben a DIKTATURAban felmerult barmilyen ugyre, botranyra, sertesre, tovabba az europai demokratikus ertekek felrugasara es semmibe vetelere torteno ellenzeki valasz a teljes BOJKOTT legyen.
  Most mar jol latszik, hogy ennek eredmenyessege joval tobb lett volna, mint az ami most tortenik…
  Velemenyem szerint: egy altalanos es teljes bojkottal ellehetetlenitett rendszer magatol omlik ossze. Hiaba a bekemenet/stb., ha az ELLENZEK kivonul a parlamenti munkabol, nyiltan es egysegesen/osszefogva tamogat minden polgari/diak/ehsegmenet/stb. engedetlenseget ill. szervezi azt, a kulfoldet es a hazai kozvelemenyt rendszeresen tajekoztatja az orszagban torteno anomaliakrol, az ellenzeki media valoban ellenzeki, szo sem lehetne a hatalommal torteno barmilyen kozoskodesrol/kozos szinpadon tortent alnaci tuntetesrol/stb.
  Most ugy latszik, hogy kulfoldrol kell a magyar ujfasizalodas/Horthy-Nyiro-stb. kerdeset megoldani, es ebben a nemeteknek/uj kormany lesz majd szerepuk…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 28. Csapda, nem csapda nem kap mast. Ha megdontik a kormanyt a sajat rendszeruket fogjak kialakitani es okos vezetessel kivivjak helyuket Europaban. Ugy legyen.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos