Ronai and Ronai
AMERIKAI

Visszaadta az érsekújvári hitközség Orbán pénzét 2014. január 29. szerda 3:37 | AN

 • Hozzászólások(86)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Visszaadta az érsekújvári hitközség Orbán pénzét

Érsekújvár – Vannak olyan zsidó hitközségek, amelyek tudnak választani a történelemhamisító és holokauszttagadó Orbán-kormány pénze, valamint a történelmi múlt igazsága és az áldozatok tisztelete között. Igaz, nem Magyarországon. Az Érsekújvári Zsidó Hitközség nyilatkozatban utasította vissza a Horthyt rehabilitáló, a magyarok felelősségét a némat nácikra hárító Orbán-kormány Júdás-pénzét. Az érsekújvári hitközség a nyilatkozatában elmondja az indokait is, plasztikusan ábrázolja a kétszínű, két nyelvű, antiszemita Orbán-rezsim természetét.  Így még magyar zsidók, de magyar emberek sem olvastak be ezeknek a cinikus, képmutató és hazug gazembereknek. Végre felbukkannak egyenes, rendes emberek. Példát vehetnek róluk a magyarok, tanulhat tőlük a Mazsihisz.

.

ŽIDOVSKÁ NÁBOŽENSKÁ OBEC

J E W I S H  C O M M U N I T Y

ÉRSEKÚJVÁRI ZSIDÓ HITKÖZSÉG

Česká bašta 5

SK-940 01  N O V É  Z Á M K Y  /  SLOVAKIA

.

N Y I L A T K O Z A T

Nyugtalansággal, mély megrendüléssel és megbotránkozással vesszük tudomásul, hogy az akkori magyarországi zsidóság deportációjának 70.-ik évfordulója – a méltó megemlékezés éve, a megbékélés és tényfeltárás, a tanulságok levonása és azok tanítása helyett – Magyarországon mindinkább a napi politika tárgyává sekélyesül. Az utóbbi napok – részünkről elfogadhatatlan – állásfoglalásai és történései számunkra kérdésessé teszik a Civil Alap nyújtotta támogatási szándék őszinteségét.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarországon szobor állhasson Szálasi Ferencnek, melynek felavatásán díszőrséget áll a már akkor betiltott Magyar Gárda. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarországon szobor állhasson Horthy Miklósnak, aki teljes mértékben felelős a magyarországi zsidóság pusztulásáért. Annak a Horthy Miklósnak, aki a Sztójay-kormány első ülésén közölte: [A] „zsidókérdés megoldásában szabad kezet adok a kormánynak és annak intézkedéseibe nem óhajtok beleszólni.” Nem más, mint Edmund Veesenmayer tanúsította a Jaros–Endre–Baky perben: Horthy Miklósnak megvolt minden lehetősége és hatalma, hogy a deportációkat meggátolja. Ha képes volt meghiúsítani a csendőr-puccsot és letiltani a budapesti zsidók elhurcolását, akkor ebben nincs okunk kételkedni.

Elfogadhatatlannak tartjuk a „mi – a magyarok, ők – a zsidók” szóbeszédet, még ha úgy is hangzik el, hogy „mi, magyarok, megvédjük a kisebbségeinket”. Elfogadhatatlannak tartjuk a holokauszt áldozatait kizárólag mint a zsidó közösség veszteségét számon tartani. A Magyarországi holokauszt közel hatszázezer áldozata olyan tudatos népirtó politika és magas szinten megszervezett, még a nácikat is bámulatba ejtő szofisztikált cselekvés következménye, amelyet az akkori magyar kormány és közigazgatás teljes szervezete vitt végbe.

Elfogadhatatlannak és a történelem tudatos hamisításának tartjuk a céltudatos felelősség-áthárítás minden formáját, az áldozatok és bűnösök összemosását, a német megszállásra és a „szuverenitás elvesztésére” való hivatkozást. Ezt nem teszi igazzá semmilyen történelemhamisító ál-emlékmű. Nem feledjük: már a náci megszállásig is legalább 60 ezer áldozata volt a Magyarországi zsidógyűlöletnek, közöttük az „idegenrendészeti eljárás” 18 ezer áldozata is. Elie Wiesel szavaira hivatkozva: „…nem azért, mert valamit tettek vagy esetleg nem tettek volna, hanem kizárólag azért, mert zsidó anyától születtek. Engem gyűlöltek, még mielőtt megszülettem volna.

Gyermeteg magyarázkodásnak tartjuk azt az állítást, hogy az akkori kormány vétsége lenne, hogy „nem védte meg zsidó polgárait és anyagi eszközöket bocsájtott rendelkezésre az üldözésükhöz”. A magyar állam, a regnáló kormányok évek, évtizedek alatt tudatosan készítették elő a genocídiumot, az ország zsidóktól való megtisztításának soha nem látott bűnét, ezért a zsidó polgárokat kizárólag saját maga ellen kellett volna megvédenie. Ehelyett ellenük mozgósította a kétszázezres államapparátus minden bevethető közegét.

Ezekben a kérdésekben sajnálatunkra nem történt határozott állásfoglalás a 2014. január 27-i Holokauszt Emléknapon elhangzott legmagasabb szintű miniszterelnöki üzenetben sem. Ezen nem változtat a tény, hogy Navracsics Tibor helyettes miniszterelnök Úr, vagy Rétváry Bence államtitkár Úr nemzetközi rendezvényeken magyar felelősségről beszél. A valós történések iránya ezt nem követi.

Mindez őszintetlenné teszi a Magyar Kormány hozzáállását a Megemlékezés Éve szervezésében és anyagi támogatásában. Szabadjon Konrád György szavait idézni: „…az nem a százezernyi hetven évvel ezelőtt meggyilkolt zsidó gyerekről, hanem a mai magyar kormányról szól”. Hozzá szeretnénk tenni: annak választási kampányáról. Az áldozatok emléke nem lehet a napi politika és politikai harc, az ország imázsának a külföld felé szóló szebb bemutatása érdekében a propaganda eszköze.

Nem adhatjuk nevünket sem a történelemhamisítás, sem a Horthy-rendszer szerecsenmosdatásának szolgálatához. Meggyilkolt szüleink, nagyszüleink, testvéreink emlékének kegyelete számunkra mindennél előbbre való, ezért ebben a folyamatban nem kívánunk részt venni.

Mindezek miatt a Nové Zámky / Érsekújvári Zsidó Hitközség vezetősége egyhangúan úgy döntött, hogy a Magyar Kormány Civil Alapja adta, a megemlékezési rendezvényeket támogató pénzügyi támogatást nem fogadja el, és a már megítélt 1,5 millió Ft hozzájárulásra szerződést nem köt.

A Nové Zámky / Érsekújvári Zsidó Hitközség elöljárósága.

Az Elöljáróság nevében és megbízásából Lang Tamás elnök, s.k.

Kelt Nové Zámky / Érsekújvár, 2014. január 28.

IČO            34007407                                                           Tel      :     +421 (0) 35 640 1759

DIČ/TAX    2021003776                                                       Fax      :     +421 (0) 35 640 0350

Bank          34732170 / 0900 (SKK)                                     Slovenská sporiteľňa, AS

IBAN          SK40 0900 0000 0000 3473 2170                     SWIFT:      GIBASKBX

E-mail : kehilanz@novotrade.sk

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (169 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +346 ( 364 szavazatból)
Visszaadta az érsekújvári hitközség Orbán pénzét, 4.8 out of 5 based on 169 ratings

Címkék:,

 • Hozzászólások(86)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

86 Reader’s Comments

 1. Lőw István Férfi

  A leirtakkal egyetértek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +41 (51 szavazatból)
 2. zsuzsenkám
  2014. január 29. szerda
  17:44 A magyarországi országosan ismert újságok közül egyedül a magyar Népszava foglalkozik a dologgal! A baloldali sajtó nagyrészt lapít, hallgat. A Mazsihisz és a baloldali politikusok szintén hallgatnak. Magyarország magára hagyja az érsekújvári zsidó hitközséget, nem csatlakoznak hozzájuk, nem csatlakozik senki a nyilatkozatukhoz!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +49 (55 szavazatból)
 3. Köszönöm. Az érsekújvári zsidók példát mutattak. Szécsi Éva

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +48 (58 szavazatból)
 4. Köszönetem, tiszteletem az érsekújvári Hitközségnek!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +36 (42 szavazatból)
 5. Kedves Violin!

  Módszertan nincs,de a barátokkal,rokonokkal nyíltan el KELL beszélgetni, és(ha egyáltalán lehetséges) észérvekkel meggyőzni egymást!(főleg az okokról!)
  Ez az egyetlen módja annak,hogy a gyűlölet NE fokozódjék tovább! -szerintem.

  És ez NEM kiírtás kérdése,hanem a józan és megfontolt gondolkodásé!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +18 (20 szavazatból)
 6. Végre! Minden zsidó szervezetnek példát mutatnak.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +34 (42 szavazatból)
 7. Nagyrabecsülésem az érsekújvári Hitközség felelős vezetőinek, Sokan tanulhatnának tőlük önbecsülést és méltóságot

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +34 (40 szavazatból)
 8. Az Orbán kormány ugyanazt teszi, amit anno Horthy kormányai tettek, emberek egy vagy több csoportját rabolja ki, veszi el örökre jogos tulajdonukat. Annyi (egyelőre még) a különbség, hogy az elrabolt magánnyugdíjak, trafikok, földek, játéktermek, patikák, takarékszövetkezetek tulajdonosai még hallgathatnak rádiót (nem kell leadniuk a készülékeket, mint ‘44-ben), nézhetnek TV-t (de magyart minek?) és olvashatnak újságot, még (egyelőre) nem gyűjtik őket táborokba (bár már próbálkoznak a romáknál, a hajléktalanoknál, a deviza adósoknál (Ócsa?) és még nem küldik őket Auschwitzba, Mauthausenbe, Dachauba, Buchenwaldba….Mert ezen helyeken szerencsére demokráciák vannak hatalmon. Orbánék mögött nincs egy III. Birodalom, de még egy szovjet hatalom sem, csak néhány (azeri) baltás gyilkos…..Orbán (és csürhéje) a kőbaltás ember szintjén van…….

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +35 (51 szavazatból)
 9. Nem értem a magyarországi zsidó szervezeteket. Nem értem, hogy miért nem képesek hasonlóan nyilatkozni, elhatárolódni és CSELEKEDNI, mint az érsekújváriak. Mitől tartanak?
  MEGÉRTEM viszont a magyarországi baloldal hallgatását: Nagyon is ékes bizonyítéka a hallgatásuk okának, hogy tisztában vannak azzal,hogy még a (baloldali?) híveik között is lehet számos antiszemita érzületű ember és ha az érsekújváriakkal nyíltan szimpatizálnak, akkor (talán úgy gondolják), szavazatokat veszíthetnek.
  Lászlónak mondom a ma esti hozzászólására: A zsigeri antiszemitizmus ellen nem lehet meggyőző észérvekkel fellépni.
  Pontosabban ez csak akkor lehetne egyáltalán hatásos, ha a keresztény/keresztyén egyházak beszélnének erről az igehirdetéseikben.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +15 (27 szavazatból)
 10. Az érsekújvári nyilatkozat tisztán, világosan, egyértelműen fogalmaz! Ez esély adott a demokratikus gondolkodású politikusoknak, értelmiségnek, művészeknek, média személyiségnek, valamint a hazai zsidóság vezetőinek stb, hogy felsorakozva az érsekújvári nyilatkozat mellé, hozzájáruljanak Magyarország valódi szellemi megtisztulásához! A magyar média és a magyar közszereplők nem akarják az érsekújvári tiszta beszédet! Az érsekújvári nyilatkozat, közlemény kiadói magukra maradtak! Magyarországnak nem kell a megtisztulás! Nem tart az ország erre igényt! Súlyos felelősség terheli ezért a hazai zsidó és nem zsidó értelmiséget!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +15 (23 szavazatból)
 11. dr Zoltán Zsórfia

  Örülök és egyetértek. Remélem Budapesten is megfogalmazásra kerül egy hasonló nyilatkozat.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +13 (19 szavazatból)
 12. egy a sok közül

  A magyarországi hitközségek úgy viselkednek mint 44-ben.Mély hallgatás mert akkor nem történik semmi bajuk. Nagy csönd van az eltünt pénzekről.Az a lényeg,hogy az állami támogatást megkapják. Továbbra is zárt világ. Aztán csodálkozunk,hogy a tiszaeszlári eset ismét felmerült.
  Nagyrabecsülésem az érsekújvári nyilatkozatnak.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +12 (20 szavazatból)
 13. MEGHAJLOK A HITKÖSSÉG SZEMLÉLETE ELŐTT – ELÉGEDETT VAGYOK HOGY ÉRSEKÚJVÁRI FELMENŐIM MENTALITÁSA SZILÁRD A MAI NAPIG*

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +16 (22 szavazatból)
 14. Ádám István – egyetértek veled!*
  Üdv: Ádám Éva

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (7 szavazatból)
 15. Presbiter
  2014. január 29. szerda
  22:5 A baloldali szavazók között talán nem jellemző az antiszemizmus, ugyanakkor rengeteg raszista, cigányellenes baloldali szavazóval találkoztam. Én nem vagyok cigány! Magyar vagyok. Ezért nekem elmondták mennyre utálják, úgy általánosságban a cigányokat. A cigányok előtt persze ezt általában nem hangoztatták! Ezt egy baloldalinak nyíltan ” nem illik” hangoztatnia”: Azonban 2010.-ben több hagyományosan baloldali választókörzetben magas arányban szavaztak az emberek a Jobbikra.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (16 szavazatból)
 16. Azonban a magyarok többségében valahol ott van a zsidó vagy cigányellenesség, illetve a szomszéd népek, szomszéd országok gyűlölete Trianon kapcsán! A magyarság nem akar szembenézni a múltjával és a gyűlölet a fő fegyver!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (20 szavazatból)
 17. Gratulalok az e rsekujvari hitkozsegnek!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (16 szavazatból)
 18. Buszke vagyok a gerinces testvereinkre hogy a PENZ nem vakitota el oket hanem azt csinaltak amire nagy szukseg volt ! Ez is bebizonyitota hogy PENZEL es ALJAS HAZUGSAGOKAL nem lehet mindent elintezni es a szonyeg ala soporni az a MULTAT !! Hihetetlen hogy a mai napig is szemet hunynak a szemet fasizmusnak ! Az aki NEM szolal meg elenuk az ok a cinkosaik is !

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +9 (17 szavazatból)
 19. Az az ember aki a mult emlékeivel szemben tapintatlan az a jövőt illetően is épp oly érzéketlen mint az elődei.
  A sajnálatos az , hogy hasonló történelmi helyzetben mind társadalmil mind egyénil szinten ugyan azt a baklövést követné el mint atyái.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (14 szavazatból)
 20. respect

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (12 szavazatból)
 21. Helyes, követendő példa!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (9 szavazatból)
 22. Az Érsekujvári Hitközösség szép páldáját mutatta a döntésével,annak,hogy a történelmet gyalázatosan meghamisitokkal nem müködik együtt.Sajnos gyanitom,hogy nem lesznek követöik.A határontuliaknak adott pénzt a tbbi határontuli szerveztek lfogják ogadni, és még az adományozokra is fognak szavzni áprilisban,hogy a pénzt a továbbikban is megkaphasák.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (11 szavazatból)
 23. Konečne niekto ukázal dobrý príklad aj pre ostatných , ktorých chcú podplatiť a podplacaju

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (8 szavazatból)
 24. Pozsonyi Új Szó: http://ujszo.com/online/regio/2014/01/30/az-ersekujvari-zsidok-visszakuldtek-orban-penzet

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 25. Lehet ezt így is csinálni:
  http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/24077-hianypotlo-holokauszt-emlekhely-epul-kolozsvaron

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (4 szavazatból)
 26. mozigépész
  2014. január 30. csütörtök
  15:41 Azt azért jó lenne tudni, hogy a Kolozsvári Zsidó Hitközség fogadott e el pénzt az Orbán kormánytól? Mert ez nem derül ki az általad belinkelt cikkből!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (6 szavazatból)
 27. Érsekújvár keményen kitart! A Pozsony Új Szó újságnak megerősítették nem kérnek Orbán pénzéből! A hazai és határon túli zsidó hitközségek nyilatkozzanak, hogy kaptak e pénzt ilyen célokra mint a történelemhamisító megemlékezés Orbán kormánytól? Érsekújvárról tudjuk, hogy adtak volna nekik, de nem fogadták el! És a többi hazai és határon túli zsidó szervezet? Ők nem nyilatkoznak?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (11 szavazatból)
 28. Nagyon jó!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 29. Feleselő, nem tudom. Én csak megosztottam egy cikket a netről.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (4 szavazatból)
 30. Kovács Péterné Weizer Judit

  Gratulálok, végre egy igazi zsidó szervezet. Sajnos ez a határozott fellépés nem tapasztalható a MAZSIHISZ-nál. Jó lenne, ha meg tudnák győzni a magyar szervezeteket erről a helyes viselkedésről

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (7 szavazatból)
 31. mozigépész
  2014. január 30. csütörtök
  16:39 Ha az illetékesek nyilatkoznának akkor tudnák! Érsekújvár a példa lehetne követni!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (5 szavazatból)
 32. én is, mint itt mindenki, üdvözlöm az érsekújváriak határozott és példás kiállását orbanékkal szemben.
  végre!
  azt várjuk, hogy mindenki pont ezt és pont így tegye a maga helyén. a koleszos pajtásokon kívül mindenkinek megvan a jó oka visszautasítani orbánt és az orbán rendszert.
  várom, hogy a mazsihisz hasonló határozottsággal nyilatkozzon a 150 millió forintról, amit orbán azért ad nekik, hogy megtagadják a múltjukat.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (5 szavazatból)
 33. Csak egy hangyányit hasonlítanánk rájuk, akkor nem csinálhattak volna Orbánék ezt a nyomort, terrort ezzel a szerencsétlen néppel. Gratulálunk az érsekújvári zsidó közösségnek!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (5 szavazatból)
 34. A MAZSIHISZ megélhetési gittegylet, az egykor volt Zsidó Tanács méltó utóda. Nagy (és persze kellemes) meglepetés lenne , ha az első hevület után valóban az állami holokauszt-megemlékezések bojkottálása mellett döntenének.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 35. Dócziné Zsuzsanna

  Gratulálok az érsekújvári zsidó hitközségnek!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tőkés szerint Orbán védi meg a demokráciát 2012. január 9. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos