Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy Gyurcsány-levél 2005-ből a devizahitelezésről 2013. december 10. kedd 2:33 Forrás: AN

 • Hozzászólások(64)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Egy Gyurcsány-levél 2005-ből a devizahitelezésről

Budapest – Megy a hülyítés, az elmúltnyolcévezés, mintha minden rossz az előző kormányok bűne volna. A bajba jutott devizahitelesek is azt hiszik, hogy elsősorban Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak köszönhetik sorsuk rosszra fordulását. Vezetőjük, Kásler Árpád törvényszék elé kívánja állítani a bűnösöket a devizahitel szerződésekkel kapcsolatban, ám lehet, hogy haragjának hamarosan új irányt kellene vennie.

Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalára kitett egy levelet, mely szerint ő már 2005-ben jelezte, hogy nem szabad devizahiteleket adni az embereknek, mert komoly baj lehet belőle. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a devizahitelezés 2001-ben, a Fidesz kormányzása alatt pattant ki az okos közgazdász-fejekből, ám ez a most közzé tett levél azt is bizonyítja, hogy 2005-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem támogatta a devizában történő eladósodást. A Fidesz persze bőszen hallgat erről a levélről, szokás szerint szemforgató módon sunyítanak.

Az alábbi levelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök dr. Guba Ferenc közgazdász-politológusnak írta.

„Kedves Ferenc!

Köszönöm javaslatát. Valóban a lakáshitelek kamattámogatása nagy terhet jelent a költségvetésnek, de nem tenne jót, ha a lakossági szektor devizában történő eladósodása megugrana.

Egyrészt a devizahitel felvétele lényegesen több kockázattal és extra költségekkel jár, ami az alacsony kamatokban nem tükröződik. A devizahitelnél számolni kell az adott devizakamat változásával, vagy az árfolyamkockázattal. Például a forint árfolyamának 10 forintos gyengülése 5-6%-kal növelné a törlesztőrészletet.

Amennyiben a hitelfelvevőnek forintban van szüksége a hitelösszegre, számolni kell a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel is, ez kb. 3%, és ezen felül jelentkezhetnek egyéb költségek is, mint például a konverziós díj vagy hogy a devizahiteleknél a bankok magasabb kamatrést határoznak meg.

Ráadásul a támogatott forint hitelek deviza alapú hitellé történő átalakítása számos problémát és költséget okozna: átalakított szerződést közjegyzői okiratba foglalása , az új jelzáloglevelek fedezeti összhangja megbomlana.

Másrészt azért sem célunk, hogy a devizában történő eladósodást segítsük, mert ez az ország működésének finanszírozását veszélyeztetné. A mindenkori kormánynak a pénzügypolitikában az egyensúly fenntartását kell elsődlegesen biztosítania. A forint árfolyamának szintjén a nemzetgazdaság egészét kell figyelembe venni, és e szerint a pénzügyi kormányzatnak a politikáját kialakítania.
(Budapest, 2005. 12.21.)

Üdvözlettel:
Gyurcsány Ferenc”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (297 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +446 ( 482 szavazatból)
Egy Gyurcsány-levél 2005-ből a devizahitelezésről, 4.8 out of 5 based on 297 ratings

Címkék:, , , ,

 • Hozzászólások(64)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

64 Reader’s Comments

 1. Hiryu2.0
  Gyurcsány a hibás….
  Még mindig…
  Az Orbán kormányzása végett is.
  döm dödöm…Ennyi eszük van!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +78 (100 szavazatból)
 2. A fidesz ellenzéki dúlása idején és hatalomra kerülésének fenyegetése alatt reális félelem volt a nemzeti valuta fokozatos vagy hirtelen elértéktelenedése. Ezért minden önálló döntésre képes bank elemi érdeke volt, ha nem akart hitelkihelyezéseire ráfizetni, azaz a kölcsöneit 5-10-15 év múlva lényegesen kevesebbet érő pénzben visszakapni, három dolgot tehetett: 1.más, stabilabb pénznemben tartja nyilván kinnlevőségeit és így is számol el adósaival, 2. változó, magas, a kockázatot is tükröző kamatlábbal számol, figyelembe véve az MNB alapkamatot is, 3. Fentiekre fedezetként csak olyan ingatlant fogad el, ami megfelelő biztosítással a teljes hitelidőszak alatt forgalomképesés értékével k. 130-150-ban lefedi a teljes tartozást. A hitelért folyamodó fizetőképességnek vizsgálata már a folyamodó felelőssége, noha a bank is érdeklődött iránta.

  A bank tehát csak rossz hitelkihelyezéseiért lehet felelős, de ezt minden külső intézkedés nélkül is érzia saját bőrén. Az irreális költségek, eltérő vételi-eladási kamatok felszámolása már vizsgálat tárgyát képezheti, hacsak nem volt mindez szerződés-szerű. Hogy hol és mennyiért jutott a bank devizához a hitelezéshez, ha egyáltalán szüksége volt rá, ez az ügyfél számára teljesen érdektelen. Véleményem szerint az viszont abszurd és a józan jogérzék számára is megengedhetetlen, hogy akár szerződésszerűen is a fedezet lefoglalása vagy értékesítése után a banknak bármilyen további követelése is legyen. Ha számvitelileg volna is, az a bank vesztesége, ami a fedezet kezdeti felülértékeléséből ered. (Tessék megkeresni a felelősöket!)

  Az pedig, hogy sokan nem tudták vagy akarták az utóbbi három évben a növekvő törlesztő-részleteket fizetni, elsősorban egyértelműen a kormány súlyosan elhibázott fiskális és gazdaságpolitikájának (pénzromlás, fizetések befagyása, munkahelyek elvesztése, adósok hitegetése, uszítás a bankok ellen) rovására írható.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +166 (196 szavazatból)
 3. Bocs a néhány éjszakai sajtóhibáért: pl. a % jel a 130-150 között kimaradt, a többi nem okozhat félreértést.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +16 (24 szavazatból)
 4. marica!
  .
  Ön fanatikus. Én is az vagyok.
  Nagyon sokan vagyunk fanatikusak – elvakultak, vakbuzgók, elszántak, megszállottak stb… – valamiért vagy valakiért.
  Amikor sztalin kivégeztetett ilyeneket, sokan voltak, akiknek az utolsó szavuk az volt: éljen sztalin.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +9 (23 szavazatból)
 5. bumburi!
  .
  “Ha ez volt a terv, akkor be kell látnunk, hogy egy őrülten zseniális terv.
  A hatalomért.”
  .
  Ez a minősítés olyan, mint Hamlet anyjának Gertrudnak a kifakadása. (Biztos ismeri.) Egy összeesküvés-elméletben is megállja a helyét. Már, ha ez terv volt.
  .
  Én ezt – ha nehezen is – de elképzelhetőnek tartom, azzal a minősítéssel, hogy ez így ördögien gonosz.
  S ha ez így van, még belegondolni sem tudunk. Az átlagember agya másképpen működik. Számára felfoghatatlan, elképzelhetetlen az ilyen mértékű szörnyűséges gonoszság.
  .
  Ez attól ilyen elképzelhetetlen, hogy a magyar emberek, a magyar haza (nemzet kifejezést szándékosan nem használok) ellen, illetőleg általában emberek és hazájuk ellen, ilyen mértékű gonosztettet elkövető emberek talán nincsenek is a világon.
  .
  De úgy tűnik, hogy mégis vannak. Hatalmon! Meddig?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +45 (53 szavazatból)
 6. Ezt a gerinctelen rablóbandát nem elzavarni,hanem börtönbe zárni kellene,mert ami kárt okoztak ennek a nemzetnek bosszúért kiállt.Nem véletlenül személyesen válogatta össze a képviselő jelölteket,hozzá hasonló,gerinctelen,seggnyaló,nem utolsósorban anyagilag kézben tartható másra alkalmatlan szavazó gépek kellettek Orbánnak. Don Corleone tanulhatna tőle.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +108 (142 szavazatból)
 7. Nem börtönbe!Bányába!Nehogy már a szegény NÉP fizesse az ellátását!Vagy nyilvánosan megkövezni mint a házasságtörőket az araboknál!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +53 (71 szavazatból)
 8. Biztosan nagy munka lehetett előkeresni ezt a levelet, ami azt bizonyítja, hogy a megírásán kívül Gyurcsány semmi egyebet nem tett a devizahitelezés leállítására.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -17 (147 szavazatból)
 9. Zsolt.
  A fenti gondolataidat vizsgáld felül, jobban merülj bele e témába, és biztos vagyok benne, hogy ennél bölcsebb gondolataid is születnek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +46 (76 szavazatból)
 10. Tisztelt bumburi!- és tisztelt többi hozzászóló!

  Nem akarok én itt aranyat szólni, sokkal okosabbak ebben a témában mások. Én csak annyit látok, hogy jól működik az egymás ellen hangolás, akár akarattal, akár ha csak ez a magyar ember vérében van. Mert van. Csontokat dobnak mi meg ugrunk. Mindig azt olvasom különböző fórumokon, hogy ez az igazság vagy az a kacsa, de nem. Ezek csak jól időzített koncok nekünk, hogy ne a valóságot figyeljük. Taktikai manőver mondhatnám.
  bumburi azt írta, idézném: “ennyi eszük van!”
  én ezt így fogalmaznám meg inkább: “ennyi eszünk van!”
  Mi hagyjuk hogy így legyen, mi nem tudunk felelősen választani, hát ne csodálkozzunk hogy nincsenek felelős politikusaink – sőt mit ne mondjak: politikusaink sincsenek…
  Tisztelettel!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +109 (113 szavazatból)
 11. Az a lényeg, hogy kinek van megoldási javaslata és akarata a kialakult helyzetre. Én emlékszem annak idején amikor az ember pl autót akart venni, a lízing cég kerek perec megmondta, hogy nem ad hitelt forintban. “Csak Euró vagy Svájci Frank.”
  Szerencsére nem voltam akkor kényszer helyzetben.
  Az emberek nem azért mentek be a bankba, hogy “Jó napot kívánok, deviza határidős ügyletekkel szeretnék foglalkozni, és árutőzsdén nyissanak nekem egy tőkeszámlát”
  Sőt a Bankba be se mentek, hanem az egy-bites autókereskedő azt a hitelt adta el amelyiken többet keresett.
  Abban az időben a használt autókat § nyereséggel adták tovább a kereskedők, de a hitelen kerestek akár 200000Ft-is.
  A felelősség hármas 1. ügyfél (hitelfelvevő) 2. Bank (üzletkötő) 3. PSZAF (állam)
  Így is kell megosztani a veszteségeket. Az utóbbi kettőnek azért nagyobb a felelőssége, mert Ők értettek hozzá nem fél-informált autó-lakás kereskedő rábeszélése alapján tették amit tettek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +39 (45 szavazatból)
 12. Felháborító, hogy Gyurcsány Ferenc 2005. évi nyilatkozata után is csőstől kínálták, a bankok a deviza hitel felvételt. Háromszorosát kell kifizetni a felvett összegnek. Sokan egyáltalán nem tudnak tudtak fizetni, Bedőltek a hitelek .
  Családok sokasága maradt fedél nélkül. Persze volt egyeseknek olyan könnyítés, hogy a cégeiktől kérhettek kölcsönt, vagy támogatást, hogy kifizessék deviza hiteltartozásukat. Az egyszerű munkást körberöhögték, ha egyáltalán ilyet említett. A váll. és cégvezetők min egy szálig megkapták a támogatást. Érdekes módon ők ki tudták fizetni devizahitel tartozásukat. A nagy többség pedig, nem tud létezni sem a hitelt fizetni, sem pedig emberi módon létezni! Na Nehogy ezért is Gyurcsány legyen már hibás!!!!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +53 (65 szavazatból)
 13. A NEPESSEG CSOKKENTESE A CEL

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (14 szavazatból)
 14. Mire volt ez a levél válasz? Mi volt a javaslat? Valószínűleg a meglévő államilag kamattámogatott forint hiteleket javasolta a közgazdász úr devizásítani. Még jó, hogy nem jött össze! Nem volt ki lobbizzon érte, így is elég sokan vannak a devizahitel fogságában. Nem kellene itt semmi mentő csomag! Legyen már egy “dübörgő” gazdaság,ne a közmunka legyen a munka, emelkedjenek a reálbérek és akkor senki sem fog panaszkodni, a forint szépen erősödik és akkor nem lesz gond a törlesztőrészlet sem, pláne ha a 1 CHF nem lesz 200 Ft felett. Azzal kellene foglalkozni, hogy hogyan erősödhet a mi kis forintunk. Ezek viszont egyet szólnak és már megint a csillagokban van az árfolyam, mert mi olyan jól tudjuk a tutit és meg is mondjuk! A nép meg viselje a felelőtlen kijelentések kárát. Egy régi munkáspártos ismerősöm mondta nemrég: “Lesz még itt proletárforradalom,majd meglátod! Én már nem érem meg, de majd emlékezz rá! Mert ezt nem lehet a néppel csinálni!” – nem szeretném meglátni! A komcsi nosztalgia az agyamra megy és nem látják a veszélyét a barmok!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +23 (31 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány a gyülekezési jogot sértette volna 2014. december 30. kedd | Bartus László

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Aki Orbánra szavaz, az Putyinra szavaz 2014. március 25. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos