Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen 2013. november 3. vasárnap 20:32 | AN

 • Hozzászólások(56)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen

Budapest – Magyar Fruzsina dramaturg mondott rövid, de hatásos és igaz beszédet a Horthy-szobor állítása ellen tüntető tömegnek. Az alábbiakban közöljük az elhangzott beszéd szövegét.

Kedves Barátaim, kedves Egybegyűltek. Azért jöttünk ide egy-egy szál virággal, hogy megemlékezzünk a Horthy korszak áldozatairól, halottainkról. A keleti frontra kivitt katonákról, a holokauszt áldozatairól. És azért ide jöttünk, mert itt, a szomszédos templomban avatják a szobrát annak, aki legfelsőbb szinten, államfőként felelős volt mindezekért: a fronton és a lágerekben elpusztított több százezer ember haláláért.

Annak a kormányzónak a szobrát avatják itt, aki a helyén maradt az 1944. márciusi német megszállás után, aki kinevezte a Sztójay-kormányt, benne a deportálásokban kulcsszerepet játszó hírhedt belügyi államtitkárokat, legitimálta működésüket. És ezzel maga is részt vett a zsidóság deportálásában, és kiszolgálta a hitleri akaratot Magyarországon. Rövid idő alatt mintegy félmillió embertársunkat gyűjtötte össze és szállította ki brutális körülmények között itthonról az a kormány, amelyet a kormányzó legitimizált, akinek a szobrát most avatják odabenn a templomban. Annak a szobrát, aki működtette a gyilkos gépezetet. Mert az aztán működött, nem volt abban hiba!

Ne mondja senki, hogy Horthy nem tudta, hogy miről szólnak a német táborok! Történelmi tény, hogy tudta nagyon jól. Előtte is hosszú éveken keresztül a zsidótörvényeket államfőként ő szentesítette! És történészek azt is megállapították, tudott arról, hogy a bevagonírozott embereket haláltáborokba viszik! Közös fényképek Hitlerrel! Mit gondolnak azok, akik tagadják Horthy felelősségét, miről társalogtak autózás közben? Most már biztosan tudjuk, hogy Horthy megígérte Hitlernek, hogy folytatja a deportálásokat. Ne jöjjön senki azzal, hogy később leállította! Nem neki köszönhető, hogy a vidéki zsidóság totális kiirtása után a budapesti zsidóság „csak” kisebb mértékben pusztult el. A nemzetközi nyomásnak volt köszönhető! Édesanyám kétszer menekült meg többedmagával a gettóból, illetve a Duna partról: hatalmas szerencsének köszönhetően. Nem annak a személynek köszönhetően, akinek ott bent szobrot avat a jelenlegi kormányzat.

Deportálják Károlyi Mihály szobrát, az alsó rakpartra űzik József Attila szobrát, antiszemita megnyilvánulások szabadon hangozhatnak el a parlamentben, betiltott fasiszta alakulatok szabadon létezhetnek, masírozhatnak, félelmet kelthetnek szabadon, sőt újabbak alakulhatnak hatósági bejegyzéssel, etnikai, rasszista megnyilvánulások kormányszinten, valamint egyes bíróságokon zöld utat kapnak – ezek mind a fasiszta ideológia hűséges megnyilvánulásai. A gépezet most is működik, a nagy machinátornak nincs más dolga most sem, mint szemlélni az általa működtetett gépezet engedelmes csattogását. Nem győzzük hangsúlyozni egyre többen, hogy a fasizmus nem a vagonokkal kezdődik – az már a vége.

Utcákat, tereket elnevezni Horthyról és korszakának képviselőiről, szobrot állítani nekik, az ország szimbolikus főterét és az emlékezetet átrendezni a gyilkos ideológia üdvözítéseként – amellett, hogy cinikus – megengedhetetlen és életveszélyes. Azt mutatja, hogy a jelenlegi kormányzat az antiszemita, és tegyük hozzá, a rasszista ideológiát nemcsak elfogadottá, de példává, sőt kötelezővé is teszi.

Emlékezzünk az áldozatokra. Idézzük fel arcukat, tekintetüket, mosolyukat, integetésüket, ölelésüket. Nekik is tartozunk azzal, hogy végre szembenézünk a múltunkkal! Az utolsó órában vagyunk! Ne hagyjuk, hogy megmérgezzék gyermekeinket felelőtlen percemberkék a hatalommániás fővezér kénye-kedve és ideológiája szerint. Ne hagyjuk, hogy átírják a történelmünket, ne hagyjuk, hogy átírják és eggyé olvasszák a tankönyveket!

Lépjünk túl végre a jus murmurandis keretein, a morgás jogán. Emeljük fel szavunkat, de előbb a fejünket. Egyenesedjünk ki, és mondjuk, hogy elég volt! Elég volt! És ha már ezt ki tudjuk mondani, akkor itt ne álljunk meg, menjünk tovább. Minden fórumon (a nyilvánosság előtt, a bíróságokon) bármilyen lehetetlen, mert egyre inkább az, szerezzünk érvényt az alapvető emberi jogoknak, az emberi értékeknek!

Ez a kormány ellopta a megélhetésünket, ellopta a jövőnket, és ellopja a múltunkat is – és egy olyan múltat hoz vissza, egy olyan ideológiát, amely csak a múlt tanulságául lehetne jelen, és nem valóságosan, nem államideológiaként.

Nem felejtünk. Ígérjük meg, hogy nem felejtünk, és nem hagyjuk, hogy az a szörnyű múlt jelenünkké váljon.

Helyezzük el az emlékezés virágait, és ne felejtsünk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (81 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +133 ( 141 szavazatból)
Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen, 4.9 out of 5 based on 81 ratings

Címkék:, ,

 • Hozzászólások(56)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

56 Reader’s Comments

 1. "tisztelhölgyeimésuraim"

  Azon az “ünnepségen” két undorító figura szúrt nekem különösen szemet. Bár jelnlétükkel jelképesen is bizonyították a társadalom demokratikus részének jogos felháborodását a feltámadt Horthy kultusz miatt.
  A két alak egyike az afféle díszőrséget álló kakastollas csendőr, a másik egy (magyar típusú) rohamsisakos katona-szerűség

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (7 szavazatból)
 2. "tisztelhölgyeimésuraim"

  Nekem ezen az “ünnepségen” egy kakastollas csendőrkalapos bohóc és egy magyar II.V.háborús rendszeresítésű sisakba bújtatott két f@sz bizonyította, hogy mennyire igaza van a felháborodott közvéleménynek. Az ő díszőrségük szimbolikája a kakastollal is igazolni szándékozik a zsidók és szabadgodolkodásúak ellen itthon elkövetett atrocitásokat, deportálásokat és bebörtönzéseket, míg a katona élő bábuja, a Szovjetunióban elkövetett népirtásokat és szabad rablást hivatott bizonyítani…
  .

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 3. Igen, várom a mínuszszavazatokat, mert Bayer Zsolt megérdemli. :-) :-D

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 4. Császár Atilla

  Én meg idetartozónak érzem. Egyenes lehet még az út Bayertől Horthyig, ha így folytatják. Ez csak egy megelőző, vagy már túl késő, vagy még egy időben tett figyelmeztetés, de nem az utolsó.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 5. Philip Marlowe

  Ez az agyhalott bayer , a fidesz 5. párttagkönyvének tulajdonosa ugyan mi mást fogalmazna meg, mint a fidesz ideológiáját. Írt már az orrát az úszómedencébe fújó zsidóról és egyebekről. Nem visel fidesz tisztséget,csak mezei párttag. Mondhat akármit.Eddig nem szólt neki a főnök,hogy ne tegye.Vehetjük,úgy,hogy akkor az szerintük rendben van.
  Ebből az írásból csak egy következtetés adódik,amit b. meg is ad:”Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!” EZ A FIDESZ VÉLEMÉNYE.Persze senki se tartson pogromokról meg haláltáborokról.Elég,ha 40 fokos kánikulában elzárják a cigány telep vizét, takarékosságra hivatkozva és a rendőrminiszternek kell beavatkozni,hogy a fideszes polgimester kinyittassa.Ez ám a demokrácia!
  A fidesz mostanra a társadalom érdekeitől függetlenné váló,teljesen a saját érdekeit képviselő bűnszövetkezetté vált, amelyik elvesztette az önkontrollját is.Teljes mértékben megfelel az állampárt leírásának:http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llamp%C3%A1rt
  Az írásra visszatérve:
  Lehet bőven példákat fölhozni,hogy miket művelnek a cigányok.De ez már a folyamat vége.Az eleje az,hogy,ha akarna se tudna dolgozni.Huszonéve nincs olyan program,hogy szisztematikusan -ahogy a feketéket Amerikában- emelnék föl a cigányokat az együttélés követelményeire.Az, hogy bűnözővé válnak,egy következmény.A társadalom ezt a “lehetőséget” nyújtja.
  Bayer írásában a gázkamra opciót, mint megoldást villantja be.Ilyen persze nem lesz, viszont együtt kell továbbra is élni azzal, hogy a normális létfenntartásból kizárt emberek megpróbálnak élni,ahogy tudnak.Az erősebb elve fog érvényesülni egy sötét utcában a gyengébbel szemben.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 6. Lehet hogy rosszul látom… de ez az egész “megengedő” politika mintha egy “szelep” lenne…. Mit értek ez alatt…? Hogy amíg itt sok frusztrált ember kiélheti magát, addig nem csinál “egyéb” dolgot… Az hogy ez cinikus, számító… Kérem ez (is) a politika…:)
  ( tisztában vagyok horthy gyalázatos történelmi szerepével…és értem – de nem megértem -azt is hogy akik szimpatizálnak vele miért teszik…)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tiltakozás Lázár János provokációja ellen 2014. január 24. péntek | AN

A hitesek a Vidám Vasárnapot választották 2013. november 5. kedd | AN-álláspont

Az MMA kirekesztő, a művészet szabad 2012. december 15. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos