Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség felhívása 2013. szeptember 17. kedd 22:50 Forrás: MET

 • Hozzászólások(23)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség felhívása

Budapest – Kedves Felebarátunk! Azzal a kéréssel fordulunk hozzád, hogy a csatolt nyilatkozat kitöltésével és aláírásával erősítsd meg egyházunkhoz, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséghez (MET) fűződő kapcsolatodat.

Kérésünk indoklását az alábbi levélből ismerheted meg. A FIDESZ-KDNP többség által irányított jelenlegi parlament, a 2010-es kormányváltást követően mindenféle szakmai egyeztetés, illetve az érintettek bevonása nélkül – az állítólagos „bizniszegyházak” elleni küzdelem jegyében – a lelkiismereti és vallásszabadságot, a jogorvoslathoz való jogot, tisztességes eljáráshoz való jogot súlyosan sértő, diszkriminatív, tehát alkotmánysértő módon szabályozta újra 2011-ben az egyházak jogállását (ld. 2011. évi C. tv., illetve 2011. CCVI. tv).

Az új szabályozás jelentősen szigorította az egyházzá válás feltételrendszerét, a független bíróságok helyett az Országgyűlés, mint politikai döntéshozó testület kezébe helyezte az egyházi státuszról való döntés jogát. Egyúttal (2012. január elsejei hatállyal) az egyházak döntő többségét, így a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget is, megfosztotta egyházi státuszától, arra kényszerítve ezen vallási közösségeket, hogy vagy az új szabályozás alapján kérelmezzék újra egyházi státuszukat, vagy egyesületté alakuljanak át és így folytassák működésüket, vagy jogutód nélkül szűnjenek meg, miközben minden vagyonuk az államra száll. (A szabályozásról, annak hazai és nemzetközi kritikájáról itt tájékozódhatsz részletesebben.)

Egyházunk – másokkal egyetemben – egyrészt több ízben az Alkotmánybírósághoz fordult a vonatkozó szabályozás megsemmisítése érdekében, másrészt kérte egyházi státuszának helyreállítását. Ez utóbbit 2012 februárjában annak ellenére utasította el az Országgyűlés, hogy a MET teljes mértékben megfelelt a szigorúbb feltételrendszer követelményeinek is. A MET, történetéből adódóan, de Megváltó Urától kapott elhívása alapján is elsősorban a kiszolgáltatottak és hátrányos helyzetben lévők között végzi feladatát.

Az egyházi jogállás megvonásának következményeképpen csaknem ellehetetlenült a MET által fenntartott, ezreket érintő szociális és oktatási intézményhálózat. 2012. tavaszán a MET annak érdekében, hogy az általa fenntartott intézmények teljes ellehetetlenülését, valamint, hogy a végelszámolást elkerülje, benyújtotta egyesületté történő átalakulás iránti változásbejegyzési kényszerkérelmét, fenntartva egyúttal, hogy egyházi jogállásának megvonása alkotmányellenes volt.

Az Alkotmánybíróság – többek között a MET indítványára – megállapította a szabályozás, valamint a MET (és vele együtt 71, szintén az AB-hez forduló egyház) egyházi státusza elvételének alkotmányellenességét is, és egyházi jogállását 2012. január elsejére visszamenőleges hatállyal visszaállította. Az AB határozatait követően a MET a hatáskörrel rendelkező miniszterhez fordult annak érdekében, hogy egyházként vegye nyilvántartásba, ami nélkül a MET nem jogosult a többi egyházzal való azonos elbánásra, pl. az egyházakat megillető szja felajánlásokra, illetékkedvezményekre, intézményei fenntartásához kötődő kiegészítő támogatásra, stb.. A miniszter egyházunk nyilvántartásba vételét megtagadta, ami ellen keresettel éltünk.

Eközben a kormányzat módosította az Alkotmányt, majd az AB döntést figyelmen kívül hagyva ismételten megváltoztatta az egyházakra vonatkozó szabályozást, mégpedig oly módon, hogy egyrészt létrehozta a törvény mellékletében felsorolt „bevett egyházak”, valamint „vallási szervezetek” kategóriáját, másrészt tovább szigorította a bevett egyházzá válás feltételeit immáron 10000 tag meglétét követelve.

A MET és azok az egyházak, melyek egyházi státuszát az Alkotmánybíróság helyreállította, ismételten nem szerepelnek a „bevett egyházak” között, számukra a jogszabály előírja, hogy a vonatkozó rendelkezés hatályba lépésétől (2013. szeptember 1.) számított 30 napon belül nyújthatják be „kérelmüket”, és egyúttal a 10000 tag meglétét igazoló tagjegyzéket. A tagjegyzéken szereplő adatokat (név, cím) a miniszter csak az eljáráshoz szükséges mértékben és ideig kezelheti.

Kedves Felebarátunk! Egyházunk korábban ilyen tagjegyzéket nem készített, most azonban ez szükségessé vált. A csatolt nyilatkozat kitöltésével és aláírásával ennek a tagjegyzéknek az elkészítését teszed lehetővé.

Budapest, 2013. szeptember 8.

Köszönettel, Iványi Gábor elnök

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (25 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +39 ( 43 szavazatból)
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség felhívása , 4.6 out of 5 based on 25 ratings

Címkék:, , , ,

 • Hozzászólások(23)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

 1. Kemény az, amit megengednek maguknak a jogászbűnözők, más néven a bizniszpolitikusok.
  Itt a jog uralma helyett a fidesz uralma van.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +19 (25 szavazatból)
 2. Iványi Úr valamivel “kiérdemelte” Orbán haragját, de nagyon. Talán nyilvánosságra lehetne hozni, hogy mi volt az! (Tudom, titoktartás meg minden…)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +11 (13 szavazatból)
 3. Ez így zsákutca.
  Minden tiszteletem Iványi Gáboré mindazért, amit eddig tett, de ezzel most visszafelé lépett egyet..
  Az egyházak megkülönböztetése és szelektív dotációja sérti a lelkiismereti és vallásszabadságot érintő alapvető emberi jogokat.
  Ha összeszedik a 10000 aláírást, attól a jogsértés változatlan marad. Nem lehet egyszerre protestálni, és ugyanakkor megpróbálni beilleszkedni a rendszerbe.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (14 szavazatból)
 4. Ha e világból volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé; de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem én választottalak ki magamnak titeket e világból, azért gyűlöl titeket a világ.

  Ha nem jöttem volna és nem beszéltem volna nekik, nem volna bűnük: de most nincs mivel menteniük az ő bűnüket.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 5. Egy kedves jóakarónk felhívta a figyelmet, hogy elérhetőség itt nem szerepel. Itt tudunk bővebb információt adni: metegyhaz@wjlf.hu
  Köszönjük!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 6. “Vigyázó” figyelmébe:

  Szerintem Iványi Gábor lehetőségeit megszabja, hogy Ő felelősséggel tartozik kiszolgáltatott, nyomorult emberek nagy csoportjának. Ezek jószerivel csak az Ő szervezetére számíthatnak. Velük szemben nem engedheti meg magának azt, hogy ne éljen a gonosz törvények kijátszásával.

  Meggyőződéses ateistaként belépek a MET-be, nem a valláshoz, hanem az emberszeretethez, a tisztességhez adom a nevem.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +23 (27 szavazatból)
 7. Csatlakozom papadok-hoz: “Meggyőződéses ateistaként belépek a MET-be, nem a valláshoz, hanem az emberszeretethez, a tisztességhez adom a nevem.”
  Már kitöltöttem a belépési nyilatkozatot (a metegyhaz@wjlf.hu-tól megkapható, nekem egy ismerősöm küldte el) és eljuttatom Iványi Gáboréknak…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +10 (12 szavazatból)
 8. Iványi Gábor semmilyen körülmények között sem szándékozik törvény ellenes lépéseket tenni, azokat kijátszani, bármilyen gazságot is fogalmaztak bele azokba a törvényekbe. Szó sincs visszalépésről. Arról van szó, hogy nagyon okosan kihasznál minden, a fennálló törvényekkel nem ellentétes lehetőséget.
  Jól teszi. Nagyon tisztelem mindazért, amit tesz.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +11 (13 szavazatból)
 9. Kerjen vegrehajtast a Rendvedelmi szervektöl, jelentse fel a Minisztert Alkotmanyellenes tevekenysegert, minimum a vilagsajto foglalkozik vele, ujra bemutatja orbanisztan.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 10. Aki e-mailben szeretné elküldeni a nyilatkozatot, töltse ki a nyomtatványt, írja alá, szkennelje be és így – tehát aláírva! – küldje el a metegyhaz@wjlf.hu címre. Papadokhoz és chemisthez hasonlóan, hasonló meggondolásból én is kitöltöttem a nyomtatványt és – éppen az aláírás miatt – személyesen vittem be a Dankó utcába. Postacím: 1086 Budapest, Dankó u. 11.
  Az egyház honlapja: http://www.metegyhaz.hu/

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 11. Nem tudok belépni. Csak ezt találtam: tagmeg.doc
  Lehet, hogy rajtam kívül sokan vannak ezzel így. Miért nem lehet megkönnyíteni a belépést?
  (Ha csak én vagyok ügyetlen, elnézést,és ha lehet felvilágosítást kérek.)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 12. Csatlakozom “papadok”-hoz. Bár meggyőződéses ateista vagyok, de 13 évig minden munkanapon a Dankó utcában mentem dolgozni. Maximális tiszteletet érdemel az az egyház, vagy szervezet, aki a rászorulók érdekében annyit tesz, mint a testvérközösség. Tisztességes politikushoz, emberhez méltatlannak tartom azt az eljárást, amivel el akarják lehetetleníteni őket.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 13. Rödönyi Ildikónak: a tagmeg.doc-ot meg kell nyitni, ez maga a nyilatkozat. Ezt a nyilatkozatot kellene kitölteni, ALÁÍRNI és beszkennelve, hogy az aláírás is rajta legyen, csatolt fájlként elküldeni.
  A Szolidaritás 29.-én, vasárnap 3-kor rendezvényt tart a Clark Ádám téren, ott is lehet majd nyilatkozatot aláírni.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 14. Ferenc pápához kellene eljuttatni egy levelet, hogy milyen méltánytalanul bánnak itt egy egyházi vezetővel!
  Ha nem tud erről az eljárásról, nem is tud tenni értük!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 15. Kedves csaken,
  viccel? Ön azt gonolja, hogy a katolikus egyház szíve megszakad, és ehhez az egyházügyi törvényhez semmi köze? Majd a jóságos Ferenc pápa segít az “eretnek” metodistákon? Ne haragudjon, de Ön el van tévedve. Amit ír, az még viccnek is rossz. Iványi Gábor örülhet, hogy a francia forradalom után vagyunk, mert különben nem az egyházi státuszától fosztatná meg a jóságos katolikus egyház és a jóságos pápája, hanem az életétől. BL

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 16. Aláírtam, scanelve beküldtem.
  Nehéz volt így döntenem, mert nem vagyok hívő, és ha már csatlakozni kell egy vallási közösséghez, akkor még csak nem is keresztény közösséghez csatlakoztam volna. De ez nem vallási nyilatkozat volt, hanem általános erkölcsi jellegű.
  Kíváncsi vagyok, meglesz-e a tízezer. Olyan ez, mint egy népszavazás. Kiáll-e a nép 1 ezreléke Iványi Gábor és csapata mellett?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 17. admin
  Nem dőlök a kardomba, tudom én, néha írok hülyeségeket – nézze el nekem…..

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 18. Nem találom a hírek között: Sikerült összeszedni a tízezret? Ha nem, mennyi hiányzott?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 19. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=680345
  girbegurba – ez a legfrissebb a témában

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 20. gets,
  Kösz szépen.
  Ezt ismertem, újabb hírem nincs. Valamit hallottam, hogy vasárnap este még nem volt meg a 10 ezer.
  Nem mintha lenne jelentősége. Ha 20 ezer lenne, talán akkor sem szavazná meg a gépezet. Ez az 10 ezer teljesen önkényes. De érdekel, hogy mennyien állnak ki mellettük.
  Nem valószínű, hogy aki már más felekezet tagja, ide is jelentkezne szolidaritásból. Igaz, nem kizárt, de kevesen lehetnek. Csakis a vallástalanok jelentkezése várható (természetesen az aktív tagok mellett), de ott is fennáll az elvi ütközés akadálya. Ráadásul az ország sok részébe alighanem el sem jut a felhívás, vagy nehézségekbe ütközik a nyilatkozat eljuttatása, vagy esetleg vannak, akik megtorlástól félnek. Ha így nézzük, az a 10 ezer fő nagyon sok.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 21. girbegurba
  Tévedsz. Ahogy én megtettem,úgy mások is, és nagyon sokan.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 22. http://nol.hu/belfold/ivanyi_gabor__osszejott_a_tizezer_alairas?ref=sso

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 23. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=680899

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

Szép álmokat, Magyarország! 2014. április 8. kedd

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos