Ronai and Ronai
AMERIKAI

A DK szembesíti Bajnai Gordont 2013. szeptember 15. vasárnap 16:10 | AN

 • Hozzászólások(9)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
A DK szembesíti Bajnai Gordont

Budapest – Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke nyílt levelet írt Bajnai Gordonnak, amelyben a Népszava című lapban megjelent interjújára reagált. A DK alelnöke szerint Bajnai Gordon több állítása sem felel meg a valóságnak, leginkább az, hogy az MSZP mindent megtett volna a megegyezésért, és ők mindent megtettek a győzelem érdekében Mesterházy Attilával. Ezzel szemben a valóság az, hogy egyikük sem engedett, a vetélkedést kényszerűségből kitolták. Nem igaz, hogy Bajnaiék bármit tettek volna a DK-val való megegegyezésért, még tárgyalni sem akartak velük. A DK emlékeztet arra, hogy Szigetvári is Gyurcsány “megosztó” személyiségét tette felelőssé, hogy nem született megállapodás az MSZP-vel. A nyílt levél kínosan leleplezi a csúsztatásokat és megkérdőjelezi a “korszakváltás” demagógiáját, miután Mesterházy hazug populista ígéretekkel kampányol. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a nyílt levelet.

“Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Kedves Gordon!

Olvasom a Népszava online kiadásában megjelent tanulságos interjúdat. Már a cím is sokat mondó: „Visszaadja a választók hitét a megállapodás”. Értem, hogy ezt gondolod, nyilván ezt is kell gondolnod, nyilvánosan mondanod, de én például egészen biztos azon választók közé tartozom, akiknek ez a megállapodás elvette a hitét. Nem feltétlenül a választási győzelembe vetett hitet. Hanem azt a hitet, vagy csak reményt, hogy a demokratikus ellenzék nemcsak más politikát, hanem más, új politikai moralitást, egy új politikai kultúrát képvisel. Ez a megállapodás, az ahhoz vezető út, a két fél azóta elhangzott nyilatkozatai mind azt bizonyítják, semmi nem változott. S akár elhiszed miniszterelnök úr, akár nem, akár szembenézel ezzel, akár nem, ezt a felismerést ma Magyarországon nagyon sok ember osztja.

Azt mondod az interjúban: „A szocialisták tényleg megpróbáltak megállapodni. Méltányos és racionális ajánlatot tettek. Általában is jó lenne ezt a kérdést végre lezárni”. Egyetértek, zárjuk le. Éppen ezért mondom Neked (úgyis, mint a DK tárgyaló delegációjának egyik tagja), a szocialisták nem próbáltak megállapodni, és nem tettek méltányos ajánlatot. A két tárgyalási forduló összesen nem tartott két óra hosszat. A szocialista delegáció egyetlen, a DK által felvetett javaslatot sem vitatott meg érdemben, sem a tárgyalások során, sem azon túl. Sokkal inkább egy olyan ultimátumot fogalmazott meg, amelyet egyetlen ellenzéki párt sem fogadhatott volna el. A szerinted méltányos ajánlat ugyanis a következő pontokból állt: (a) a DK a kampányban nem képviselheti saját politikai programját; (b) kap két listás helyet, és négy biztosan vesztes körzetet; (c) az MSZP-nek vétójoga van a DK-s jelöltek kiválasztásában, de a DK-nak nincs semmiféle beleszólási joga sem az MSZP-s jelöltek kiválasztásában; (d) a DK nem indíthatja Gyurcsány Ferencet, Molnár Csabát, Varju Lászlót és Vadai Ágnest, mivel ők korábban túl sok konfliktust okoztak a szocialista pártban. Egyébként pedig már csak azért sem tudnak mást, többet ajánlani, mert az Együtt 2014-PM-mel már felosztották a választókerületeket. Komolyan kérdezem miniszterelnök úr, ezt Te valóban méltányos ajánlatnak tartod?

Azt persze értem, hogy az E14-PM és az MSZP felosztotta maga között a választókerületeket, ígéreteket tett jelölteknek, és ezt a megállapodást már nem akarja, nem tudja újratárgyalni. De akkor ezt kell mondani, és ezt kellett volna az elejétől mondani. Idézzem párttársaid mondatait, nyilatkozatait arról, hogy előbb a két „nagy” pártnak kell megegyeznie, majd ehhez lehet csatlakozni? Ha szükségesnek véled, szívesen megteszem, de enélkül is tudjuk mindannyian, tudják a választópolgárok is, hogy nem volt szándékotokban másokkal megegyezni. Ha lett volna, akkor olyan megállapodást fogadtatok volna el, amely valóban nyitva hagyja a csatlakozás lehetőségét. Hadd mondjam kertelés nélkül, becsaptátok a választóknak azokat a széles tömegeit, amelyek valóban a közös összefogásban bíztak.

Az interjú egy másik helyén azt mondod: „Mindent alá kell tehát rendelni a győzelem ügyének. Mi ezt megtettük Mesterházy Attilával. … . Jó lenne másoktól is hasonló kompromisszum-készséget látni”. Én azt gondolom, hogy éppen Ti semmi kompromisszum-készséget nem mutattatok, hiszen az ellenzéknek nincs közös miniszterelnök-jelöltje. A vetélkedést egyszerűen áttoltátok egy másik színtérre. De visszatérve a felvetésedre. Szerinted miniszterelnök úr az MSZP a velünk való tárgyalás során valóban a választási győzelem ügyét tekintette a legfontosabbnak, vagy inkább arra törekedett, hogy a frakcióalapítás megakadályozásához hasonlóan ismét kicsinyes bosszút álljon az MSZP-ből kivált korábbi párttársain, és kiszorítsa a DK-t a politikai küzdőtérről? Látsz Te az MSZP magatartásában bármiféle kompromisszum-készséget? Azt is mondod: „Amikor megegyeztünk az MSZP-vel, egyetértettünk abban, hogy a DK a kormányváltó közösség fontos része, ezért is gondoltuk, fontos, hogy megállapodjunk velük. Tettünk is ezért”. Hadd kérdezzem meg, mit tettetek ezért? Ti még tárgyalni sem akartatok a DK-val. Sőt, beleálltatok a ránk, a Gyurcsányra való mutogatásba. Tudom, a magyar politikában (sajnos) nem érdemes moralitásról beszélni, de hát mégis Ti voltatok azok, akik morális értelemben, a politikai kultúra tekintetében is korszakváltásról beszéltetek. Szerinted összeegyeztethető ezzel Szigetvári Viktornak az a kijelentése, hogy Gyurcsány miatt hiúsult meg az MSZP-DK megállapodás? Gordon, ez egyszerűen valótlanság, még akkor is, ha a Ti politikai érdekeitek most ilyen mondatokat követelnek meg. De éppen ezért, az ilyen mondatok miatt vagyok én, és nagyon sokan mások, mélyen csalódottak. Többek között ezért marad üres szólam a korszakváltás. Arról nem is szólva, hogy ezen az úton egészen biztosan elveszítetek nem egyetlen, hanem nagyon sok „kormányváltó szavazatot”, és ez ennek a megállapodásnak, ennek a magatartásnak lesz a következménye.

De van más ok is. Azt is mondod miniszterelnök úr, hogy közösen akartok kormányozni, és új korszakot akartok nyitni Magyarország történetében, a „korszakváltás érdekében kötöttünk egyezséget az MSZP-vel”. Pénteken (szeptember 13-án!) tartotta az MSZP Miskolcon a nagygyűlését, ahol „Mesterházy ígéretözönnel kampányolt” – írja a Népszabadság. Miniszterelnök Úr, ez lenne az „új korszak”? A „mindenkinek jobb lesz” igénytelen populizmusa? Te is tudod, hogy ez ugyanaz a politikai kultúra, ami egyszer már zsákutcába vitte ezt az országot. Mint ahogyan azt is tudod, tudnod kell, a közpolitikai alapelvekről aláírt megállapodás semmiféle garanciát sem nyújt arra nézve, hogy az ellenzéki győzelem esetén olyan progresszív, a modernizációt képviselő és erősítő, nyitott társadalmat teremtő politika érvényesüljön ebben az országban, amely valóban lehetővé teszi az „új Magyarország” megszületését. Azt kell mondanom, ezzel a megállapodással, ezzel a választási programmal nem nőtt, hanem csökkent az esélye az általatok oly gyakran emlegetett „új Magyarországnak”, a „korszakváltásnak”. Ez a politika nem ad reményt senkinek, ez a politika nem fogja hazahozni azokat a legtehetségesebb fiatalokat, akik hátat fordítottak Magyarországnak.

Ti most úgy érzitek, jó úton jártok, de tévedtek. Ennek a tévedésnek az egész országra nézve drámai következményei lehetnek. Mi megértettük az elmúlt napok üzenetét. Nem erre készültünk, de ha így van, akkor következetesen tovább fogunk menni azon az úton, amelyen elindultunk. Továbbra is olyan, progresszív balközép politikát fogunk folytatni, amely elkötelezett a modern, európai értékek és normák, a polgári értékeket magában foglaló, a mindennapi élet szabadságát elismerő és tiszteletben tartó, a szabályozó állam koncepciójára épülő, a szolidaritást, esélyteremtést, a befogadást támogató, világos és egyértelmű morális elvekre épülő politika, a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést, a fenntartható fejlődést támogató tudásalapú gazdaság és társadalom mellett. Csak remélni tudom, hogy ezen az úton előbb vagy utóbb összetalálkozunk. Nem a magunk, hanem az ország, a köztársaság érdekében.

Üdvözlettel

Niedermüller Péter”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (26 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +44 ( 48 szavazatból)
A DK szembesíti Bajnai Gordont, 4.8 out of 5 based on 26 ratings

Címkék:, , ,

 • Hozzászólások(9)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

 1. Immár több DK-s levél alapján körülbelül így néz ki a séma:
  1. A tisztességesen, elvi alapon politizáló egyetlen párt, a DK egy tagja tollat ragad.
  2. Leírja, hogyan és hányféleképpen csapták be eddig azok, akikkel társulni akar.
  3. Végül pedig kifejezi reményét, hogy sikerülni fog összefogni velük.
  Aki szerint ennek van értelme, az tegye fel a kezét.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +22 (24 szavazatból)
 2. Ez a levél bizonyítja, hogy bármennyire is nem szeretnék, mégis állandóan hivatkozniuk kell az elmúlt napok történéseire.
  Sajnos van 2 olyan ellenzéki párt, az mszp. és az E2014akik a leg jellemtelenebb módon jártak el a DK-val szemben!
  Annak ellenére, hogy az összefogással takaróztak mindig, mindent megtettek, hogy Orbán helyett Gyurcsányt amortizálják.Tették ezt úgy, hogy Ők nem hívták tárgyalni a DK-t, mert azt hitték, hogy nélkülük is tudnak eredményt elérni.
  Rossz hírem van.
  Az emberek vették a lapot, és nagyon tisztán, pontosan látják ennek a két pártnak az aljas húzását a DK-val szemben.
  Ezt már nem lehet kimagyarázni 3x olyan orrtúróval sem, mint Szigetvári, és olyan alattomos egyénnel, mint Bajnai, pláne nem a féltékeny Mesterházyival.
  Az a mocskos játék, amivé tették az ÖSSZEFOGÁS-t jellemző rájuk, és még jó, hogy időben kiderült, mire képesek.
  Ennek megfelelően kénytelen a DK bármilyen formában, bárhol, az emberek tudomására hozni ezt az aljas üzelmet.
  A mozgatórugó már világos. Derengett nekik, hogy az őszödi beszéd előbb vagy utóbb rávilágít a kollaboránsok szerepére, és mibenlétére, hovatartozásukra.
  A Szabadság hídon tartott demonstráció ékes bizonyítéka annak, hogy egy ideig meg lehet téveszteni az embereket,ennek ellenére kitisztul mindenki előtt az mszp, és az E2014 hazug, aljas húzása.
  Már csak azt nem értem, hogy ennek ellenére, mégis miért akar hazug emberekkel Gyurcsány összefogni? A kompromisszum még nagyobb baj forrása lesz később.
  Az ország érdeke nem ez! Tiszta lappal kellene már végre indulni, és jó irányba.
  Abból lesz a baj, ha összetalálkoznak, mert akkor mennek mindannyian a levesbe!
  Vagy külön, megalkuvások nélkül, vagy sehogy! Ezekkel nem lehet, mert ezek “ugyanazok”, és most gondoljon mindenki Bródy számára.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +36 (40 szavazatból)
 3. Niedermüller Péter ebben a kulturált levélben hívja fel a polgárok figyelmét arra sok hazugságra, arra az álságosságra, amit Bajnai és társai a DK-val szemben elkövetnek. Mert a levél – amit Bajnainak címzett – valójában az olvasóknak szól. Remélem sokan elolvassák, mert rendkívül nagy a tájékozatlanság és a tévhit. Az ATV sem moderálja ki például fórumáinak hozzászólói közül azt, aki azt írja, hogy a DK 40-50 helyet követelt politikusaunak az MSZP listáján. Közel egy órán keresztül sugározták a világba ezt a hazugságot, miközben a fórum vezetője a DK jelentéktelen voltára, és az ellenzéki győzelem “megtorpedózása” miatti felelősségére igyekezett rábeszélni a betelefonálókat és a nézőket. A DK lejáratása és negligálása a külön-összefogók és médiájuk stratégiája, amivel azt üzenik nekem, hogy csak üres beszéd, amikor korszakváltásról, új Magyarországról beszélnek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +29 (33 szavazatból)
 4. Nem csak Őket kellene szembesíteni a dolgok valódiságával, hanem a baloldalinak titulált újságírócskákat is. A mai ATV-s fórum műsorvezetése közben a Vicsek majom olyan bunkón viselkedett a telefonálókkal szemben, hogy az az már fogalom. Ha valaki olyan véleményt fogalmaz meg, ami neki nem tetszik, akkor egyszerűen megszakítja a beszélgetést. Ha valaki meg arról beszél, hogy a Gyurcsány nem is olyan hülye, akkor meg egyszerűen valóságos roham jön rá. Éppen olyan, mint a szuper tudor Kéri, akinek lila lesz a feje, ha a volt miniszterelnökről van szó. Már kezdem azt hinni, hogy ezek a fidesz lefizetett ügynökei, mert normális ember nem viselkedhet így. Ha meg nem árulók, akkor meg óriási baj van az un értelmiségi gondolkodásban.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +29 (29 szavazatból)
 5. Most találtam. Nagyon a témába vág!
  http://tuholepafarao.blog.hu/2013/09/15/298_rendszervaltas

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +14 (16 szavazatból)
 6. bumburi (2013. szeptember 15. vasárnap 18:19)
  Köszönöm! Hogyan találtad? Nehogy azt mondd, hogy “tuholep”-re kerestél :-)
  A szerző nagybetű-használatával vannak problémák, de a mondandójával teljesen egyetértek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (7 szavazatból)
 7. Ego
  Rá szoktam menni az ” Abszolút Feri” oldalára, és oda linkelte be valaki, úgy néztem meg.
  Én is egyetértek vele.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 8. Megegyeztek valakikről, DK, Liberálisok stb., nélkülük a 21. században. Csak gratulálni lehet.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (3 szavazatból)
 9. … ezt most tényleg nem értem! … az itt hozzászólók egyike sem hallott a puch-simicska paktumról? … a társadalomtól lenyúlt pénzek 70/30% arányban történő elosztásáról a regnáló és a vezető ellenzéki erő között? … hogy ebből finanszírozzák a médiát és az abban megszólaló “vicsekhavasavarkéri …” vélemény formálókat? … hogy Gyurcsány elvette a kasszakulcsot puchlacibától, ezért szervezték meg a kiszivárogtatást, a kicsinálását, a 2006-os puccsot? … nem olvastátok? …
  Kerék-Bárczy Szabolcs
  szeptember 15.
  Tegnap Gyurcsány Ferenc azt mondta az ATV-nek, hogy előbb le kellett volna mondania kormányfői posztjáról. 2008-ban az MDF szóvivőjeként, az év szeptemberétől pártom elnökségi tagjaként nyilatkoztam rendszeresen az akkori kormány tevékenységéről. Mindig szakpolitikai megfontolások vezettek bennünket álláspontunk kialakításában, a karaktergyilkosságokban sem akkor, sem azelőtt vagy azt követően nem vettünk részt. Világosan érzékeltük már 2006-ban is, hogy törésvonalak vannak az MSZP-ben. S nem volt véletlen, hogy például a kiváló kiindulási alapot jelentő, a Gyurcsány által előterjesztett párt- és kampányfinanszírozási reformra vonatkozó törvényjavaslat – amelyet mi apró módosításokkal támogattunk – elvérzett. Azt gyanítottuk, hogy az ötlet legalább annyira az MSZP, mint amennyire a Fidesz ellenállásán bukott meg. Dávid Ibolya ekkortályt kezdett el 70-30-ról, vagyis a két nagy párt oligarchikus viszonyainak fenntartásában érdekeltek együttműködéséről beszélni (ez arra utalt, hogy a közpénzek korrupt elosztásából a mindenkori kormánypárt 70, a legnagyobb ellenzéki párt 30 %-ban részesül). Azt is tudtuk, hogy Gyurcsány nem részese ennek a mocskos rendszernek, ahogyan több szocialista vezetőtársa sem, és aggódtunk, hogy netán kisebbségben marad a kormányfő és csapata pártjukban. Gyanúnk beigazolódott, és mi magunk is el voltunk foglalva a saját belső és külső – nem kis részben magunk okozta – problémák kezelésével.
  A Fidesz által szociálisnak hazudott népszavazást mélységesen elítéltem, ahogy Dávid Ibolya is. Életbevágónak tartottuk a reformokat, és a nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek véltük az ezen reformok gáncsolására tett fideszes (és a saját kormányát csak fél szívvel támogató szocialista) erőfeszítéseket. Azt sikerült elérni az MDF elnökségében, hogy a tagságunkra bíztuk, hogy hogyan voksolnak a népszavazáson. Pedig nagy nyomás nehezedett ránk belülről: sokan Orbánék álláspontjára helyezkedtek. Végül elértük, amit akartunk, s a “puha támogatás” vált az MDF hivatalos véleményévé; sajnos eredménytelenül.
  Gyurcsány Ferenc tegnapi ATV-s közlése egy szempontból lényeges: szembenéz saját múltjával, ezzel hitelesíti önmagát. Innen lehet újrakezdeni, erősen építkezni, szélesíteni a tábort. A nyilatkozat ugyanakkor most nem nyithatja fel a régi sebeket, nem indíthatja újra a vitákat arról, hogy az MSZP-n belül kinek volt igaza anno. Mert az orbánváltást csak a demokraták széles együttműködése hozhatja el. Az ellenzék demokratáinak, tisztességes, az oligarchikus viszonyokat elutasító közösségében mindenkinek azt kell mondania, hogy “spongyát a múltra”. Ez nem kis feladat, de megéri. Van más megoldás?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány a gyülekezési jogot sértette volna 2014. december 30. kedd | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

A nő, ha bunkó 2014. március 24. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos