Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Út a bukáshoz 2013. augusztus 24. szombat 20:34

 • Hozzászólások(727)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Út a bukáshoz

A magyar közélet elhasználja azokat, akik nyilvánosság elé állnak, bármilyen közszereplést vállalnak. Ez még akkor is így lenne, ha nem lenne egy párt, amelyben magukat “kereszténynek” nevező politikusokat azzal a feladattal bíznak meg, hogy valakit tönkre tegyenek. Következik ez abból a kultúrából, amely senkit nem becsül, nem értékel, nem tisztel. Aki közfeladatot vállal, azt különösen nem, hanem célpontnak tekinti. Nem részesíti megkülönböztetett védelemben, mert a nyilvánosság szereplői sokkal inkább vannak hamis rágalmaknak kitéve, mint az egyszerű polgár.

Ezt demokratikus, civilizált és kulturált országokban nem teszik. Tudják, aki közszereplést vállal, nagy lelki terhet vállal magára, és támadásoknak teszi ki magát. De a magyar emberek többsége csak a Fradi-Dózsa ellentét színvonalán képes gondolkodni. Aki nem olyan mezt húz magára, mint az övé, azt halálos ellenségnek tekinti. Velük szemben minden eszköz megengedett. Mindenkit valamilyen “csapatba” tesznek, a “csapatokra” negatív előítéleteket aggatnak, és azokkal azonosítanak mindenkit, akit a “csapathoz” tartozónak vélnek. Aki a nyilvánosság elé lép, nem úszhatja meg a mocskolódást.

Jogállami demokráciák olyan szabályokat alkalmaznak, amelyek korlátok közé szorítják a tömegre jellemző alantas lelki szükségletet, az alaptalan vádaskodást, a szándékos mocskolódást, a személyiség elleni támadásokat. Minden embernek joga van a személyi integritása, a tisztessége megőrzéséhez akkor is, ha nyilvánosságot és demokratikus közszereplést vállal.

Bajnai Gordon azon kevés politikusok közé tartozik, aki viszonylag rövid politikai előélete alatt nem amortizálódott. Köszönhető ez részben a habitusának, konfliktuskerülő magatartásának, szelídségének, és annak a tulajdonságának, hogy nem a hatalom megszállottja. Ránézésre is jó ember. A “libaügy” tipikus rágalomhadjárat. Ennyi erővel bárki öngyilkos lehetne azért, mert felment a benzin ára, mert tönkrement a textilipar, elromlott az autója, csődbe ment a cég, ahol dolgozott.

Ilyenek előfordulnak az életben, vannak olyanok, akiknek a házát elviszi a hurrikán, elveszítik a családjukat, a kezüket vagy a lábukat, aztán mégsem lesznek öngyilkosok. Az öngyilkos haláláért senki nem felel, csak az öngyilkos. Legfeljebb a környezete, mely nem segíti át a nehéz időszakon, és nem vigyáz rá. Bajnai Gordon nem felel azért, mert egy iparág tönkre ment, és emiatt valaki öngyilkos lett. Ennyi erővel az Ikarus csődje után is öngyilkos lehetett volna a fél királyi város. Az a Fidesz-propaganda, amely ezeknek az embereknek a halálát Bajnai Gordon nyakába varrta, nemcsak tisztességtelen, hanem törvénytelen is.

Bajnai Gordon tehát viszonylag tisztán úszta meg egyéves kormányzását, annak ellenére, hogy ő is a magyar ugar rendszerváltásának zavarosából érkezett. Köszönhette ezt annak is, hogy válságmenedzselést vállalt, sikeres kormányzása a Fidesz érdeke is volt, mert annyival jobb állapotban vehette át Orbán maffiája az országot. Visszatérésével sokat várt, de amikor elhatározta magát, akkor a Magyarországon élő demokraták és a demokratikus Nyugat nagy reménysége volt, mert nem amortizálódott, van kormányzati tapasztalata, euroatlanti irányultságú, modern gondolkodású, szalonképes ember.

Ezután Bajnai Gordon elkövetett minden hibát, amit el lehetett követni. Nem emlékszem egyetlen jó lépésére sem, amelyet politikai értelemben pozitívnak lehetne nevezni. Szimpatikus emberek esetében könnyen esünk abba a csapdába, hogy a csalódást okozó rossz döntéseket nem neki, hanem a “rossz tanácsadóinak” tulajdonítjuk, de Bajnai Gordon esetében nem vonatkoztathatunk el attól, hogy Szigetvári Viktor személyében kiválasztotta a rendszerváltás utáni magyar közélet egyik legkártékonyabb figuráját, aki egy típust is megtestesít. A “politológusoknak” azt a típusát, amely a maga szakmai bikkfanyelvével elhiteti, hogy valami titkos tudás birtokában van, amelyhez halandó nem érthet.

A magyar politológusképzés kitermelte ezeknek a hasbeszélőknek a kártékony tömegét, akikből a feladatára alkalmatlan sajtó csinált megmondóembereket. A legegyszerűbb az volt, hogy az ötlettelen és lusta újságíró felhívja valamelyik nagyokos “politológust”. Ezek egy része ártalmatlan, leszámítva azt, hogy minden alap nélkül beszélnek a levegőbe, és csak növelik az általános zűrzavart. De van a magyar politológusnak olyan típusa, aki karrierista, aki különleges “beavatottságának” látszatát arra használja, hogy személyes karrierjét építse. Akiknek tanácsokat ad, azokat ugródeszkának használja. Arról nem megfeledkezve, hogy létrehozzon egy saját kommunikációs és tanácsadó céget, ahova lehet küldeni az állami- és pártmegrendeléseket.

Létezik ilyen szakma a világban, Amerikában például sokan volt CIA alkalmazottakat foglalkoztatnak, igazi profikat. De a magyar változat egy élősködő, kártékony és hitvány réteget termelt ki, amely felbecsülhetetlen károkat okoz.

Bajnai Gordon első és legrosszabb döntése az volt, amikor Szigetvári Viktorra és stratégiai tanácsaira bízta magát. Ebben a döntésében már kódolva volt a bukás. Ezután már nem lehetett jó döntése. Szigetvári ideológusi szerepe nyilvánvaló. Minden politikai lépés esetében ő magyarázta meg a döntés mögött álló ideológiát. Megszólalásaiból egyértelműnek látszott, hogy a stratégiai elképzelések mögött ő áll. Ezt tükrözte az is, amilyen meghatározó szerepet játszott a Haza és Haladás Alapítvány munkájában, amelynek célja Bajnai Gordon leendő kormányzásának elméleti előkészítése volt. Szigetvári Viktor tanácsadóként egyedülálló kudarc-sorozatot tudhat magáénak. Miniszterelnökök, kormányok múltak ki a kezei között, miközben ő egy zseni misztikus légkörét teremtette meg maga körül.

Tevékenysége időszakában az MSZP és a szocialista kormányok kommunikációja csődtömeg volt. Az MSZP veresége elsősorban kommunikációs csőd volt. Bajnai amerikai támogatóinak egyike egyszer azt mondta nekem, hogy Szigetvári pótolhatatlan, mert ismer minden választási körzetet, az ottani embereket. Mire azt mondtam, hogy ez nem egy vele született tudás, erre három hónap alatt bárki szert tesz. Másrészt az inkább hátrány, ha valaki nem friss kapcsolatokat épít. Ez tipikusan olyan tudás, amelyhez nem kell zseninek lenni.

De Szigetvári körül kialakult egy misztikus tisztelet, miközben mindenki megbukott a kezei között, ő maga soha nem bukott meg. Amikor kellett, belépett az MSZP-be, amikor az szolgálta az érdekeit, akkor kilépett belőle. Miközben “konzervatív-liberálisnak” nevezte magát, aminek semmi köze a szocialistákhoz. Szigetvári az a típus, aki katolikus piarista gimnáziumban végzett, diplomamunkáját Navracsics Tibornál írta, de a baloldalnak ad tanácsokat. Nem feledkezett meg arról, hogy tanácsadóból észrevétlenül politikussá, sőt párt(társ)elnökké váljon, ami súlyos szerepzavarra vagy beteges karrierizmusra utal.

Állandó kísértése a tanácsadóknak, hogy egy idő után úgy érzik, jobban csinálnák, mint azok, akiknek tanácsokat adnak. De ez két külön szakma, két különféle tehetséget és karizmát igényel. Bizonyos színvonal fölött a tanácsadó tudja, hogy az ő szerepe nem azonos a politikuséval, nem vágyik a politikus helyére. Aki mégis, az nem megbízható ember. Profi tanácsadó nem is mutatkozik a nyilvánosság előtt. Aki nem így tesz, az elárulta magát, hogy dilettáns karrierista. A nagy tanácsadó cégeknél nem is egy ember, hanem egy csapat készíti a tanácsot, amelyet nem lehet egyetlen emberhez kötni. Az pedig végképp elképzelhetetlen, hogy valaki ezt misztifikálja, ebből csináljon politikai karriert, és riválisává váljon azoknak, akiknek tanácsot ad.

Szigetvárinak szerepe van abban, hogy Bajnai Gordon nem a baloldalra érkezett vissza a politikába, hanem kezdetben a létező baloldallal szemben határozta meg magát. A baloldal riválisaként kezdett “választási szövetség” szervezésébe. Szigetvári természtes előfordulási helye a keresztény-nemzeti jobboldalon lenne (míg Bajnaié a baloldalon). Erre predesztinálják egyházi középiskolai tanulmányai és habitusa is. Bárkivel fogadnék, hogy ha lesz árulója az ellenzéknek, aki bármikor hajlandó akár koalícióra is lépni Orbán Viktorral, akkor az Szigetvári Viktor lesz. Ha az érdekei úgy kívánják, belép akár a Fideszbe is, és ha még nem sújtotta Isten eléggé ezt a szerencsétlen országot, akkor miután Szigetvári tanácsadóként kinyírta összes lehetséges riválisát, a politikai színtérről eltűnő Fidesz helyébe lép, mint centrista polgári jobboldal.

Azt nem állítom, hogy Szigetvári szándékosan tette tönkre Bajnai Gordon politikai pályafutását, de nem is lennék meglepődve, ha így lenne. Az viszont egészen biztos, hogy az együttműködés végeredménye ez lesz, ha Bajnai nem válik meg tőle időben, és kettejük közül Szigetvári éli majd túl. Miközben Szigetvári dolgozta ki a vesztes stratégiát. Hibát hibára, őrültséget őrültségre halmozott, de azokért soha senki nem vonta felelősségre. Azokba mégsem ő, hanem Bajnai bukik bele. Tíz hónap alatt ez az ember mindent mondott, és az ellenkezőjét is, de ezekkel senki nem szembesíti, ezekért soha nem felel. Tönkre tette egy tehetséges és kedves ember politikai pályafutását, ő viszont a felszínen marad.

Hibás volt az egész stratégia, hogy Bajnai a civil mozgalmak élén tér vissza, mert a politikában pártokra van szükség. A Millára való rátelepedés csak arra volt jó, hogy a Millát kinyírja. Hibás volt az a teória, hogy Bajnainak szövetség élére kell állnia, és szövetséget kell létrehoznia, amikor neki még pártja sem volt. Szövetkezni akkor kell, amikor van mire. Hiba volt ezt a szövetséget a baloldallal szemben definiálni, és ezzel az ellenzék nagyobb részét ebből kirekeszteni. Hiba volt fantomszervezetekkel társulni, akiknek annyi támogatójuk sincs, mint egy bélyeggyűjtő egyesületnek. Aztán hoppon maradva visszakanyarodni az MSZP-hez, és a nagy semmivel a háta mögött elvárni, hogy ezek után ő legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje. És folytathatnánk a sort. Óriási hiba volt az ellenzéket belekényszeríteni a választási részvétel zsákutcájába, amikor a választásoknak sem a legitimitása, sem a tisztasága nem biztosított.

Anélkül, hogy részletesen elemeznénk azokat a kanyarokat, amelyeket Szigetvárinak köszönhetően Bajnai megtett, leszögezhetjük: ilyen gyorsan politikust még nem tettek tönkre. Kezdődött azzal, hogy Bajnai centristaként egy mérsékelt jobbközép párt helyét célozta meg, és olyan választási szövetség szervezésébe kezdett, amely a baloldal, az MSZP és a DK ellenében határozta meg magát. Ez kifejeződött abban is, hogy átvette a Milla retorikáját, amely az elmúlt húsz évet és az Orbán-rendszert egy kalap alá vette, és a 2010 előtti politikusokat is válogatás nélkül a szemétdombra ítélte. Ez a kommunikáció átvette az orbáni propagandagépezet több hazugságát is, hogy elhatárolja magát a baloldaltól, és jobboldali szavazókat szerezzen: legfelháborítóbb a 2006-os őszi események tálalása, amely a szélsőjobboldal álláspontját tette magáévá, és a nyilvánvaló puccskísérletet a “rendőrterrorral” azonosította.

Az a mérsékelt jobboldal, amiről Szigetvári hazudozott, a magyar belpolitikában nem létezik. A magyar jobboldaliság a belső harcokat követően visszatért a horthysta “keresztény-nemzeti” ideológiához, amely a konzervativizmust az antiszemitizmusra épülő nemzeti identitással váltotta fel, miután a nemzet fogalmát elszakította a liberalizmustól. Ennek tudományos irodalma van, elvtársak, csak olvasni kéne néha. Ezért csak idő kérdése volt, hogy a “centrista mérsékelt konzervatív” jobboldali stratégia mikor bukik meg, és Szigetvári újabb pördületével Bajnai mikor kényszerül vissza a baloldalhoz.

Miután a baloldallellenes választási szövetség terve megbukott, Bajnainak egy szerencsétlen kábítószerfüggőn és egy leszerelt katonán kívül egyetlen támogatója nem maradt. Önmagával és Szigetvárival volt szövetségben. Tömegbázisról nem beszélve: nem maradt más, mint visszamenni az MSZP-hez. Ez az egész dicstelen bohóckodás, a maga megalázó kanyarjaival csak azért élte túl magát, mert Bajnai Gordon személyéhez még mindig ragaszkodik a demokratikus Nyugat, és benne lát nagyobb fantáziát Mesterházyval szemben. Magyarországon is sokan emlékeznek még arra, hogy Bajnai rendbe tette az országot, és kormányzásához nem kapcsolódtak ideológiai harcok. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a Fidesz őt nem támadta, másrészt válságkezelőként nem kellett ideológiai és politikai hitvallásokat tennie.

Az viszont világossá vált, hogy Bajnai Gordon a jogállamiság és a liberális társadalom elkötelezett híve, ezért a demokratikus Nyugat erőlteti az MSZP-vel való házasságot. Az MSZP az első pillanattól kezdve nem gondolta komolyan, hogy Bajnai miniszterelnökjelöltje lehet, mert erről a pozícióról Mesterházy nem hajlandó lemondani, és a párt őskövületei is presztizskérdést csinálnak belőle. Nem beszélve az Audi-kulcsokról, amelyeket Mesterházytól remélnek. Bajnai visszatérése viszont kizárólag erre a pozícióra irányult, a demokratikus Nyugat erkölcsi támogatása és bátorítása is ennek szól. Nagyon visszatetszőek mindig az olyan hazugságok, amikor valaki elmondja, nem akar miniszterelnök lenni, miközben nincs is más értelme a politikai színrelépésének, és ezzel a híveit is elbizonytalanítja.

Bajnai nem tudta átvenni az ellenzéki vezér szerepét. Ez a mondat Szigetvári felmondólevelének indoklása is lehetne. Ez ugyanis abból a stratégiából fakadt, amelyet Szigetváritól kapott, miszerint a lejáratódott baloldal (és különösen Gyurcsány és a DK) megkerülésével egy centrista pártot kell  létrehozni. Bajnai ideológiamentes világot kezdett hirdetni, amelyben szőnyeg alá akarta söpörni a az ideológiai ellentéteket és az ebből fakadó történelmi sebeket. Ez egyébként, ha tetszik, ha nem, a katolikus egyház stratégiája: nem látszani, észrevétlennek lenni, az ideológiai ellenfelet elaltatni. Mintha nem is lenne ideológiai háború, miközben ők tisztában vannak annak lényegével.

Bajnai már visszatérésekor egy társaságba sorolta Mindszenty bíborost és Bibó Istvánt, mintha ők ugyanazt gondolták volna a szabadság alatt, és ugyanazért harcoltak volna 56-ban. Trianonnal kapcsolatban szintén a jobboldal elfogadhatatlan retorikájához csatlakozott. Annak alapján nyugodtan csatlakozhatott volna Németországhoz is a revízió reményében, ahogyan Horthy tette. A határon túli magyarokkal kapcsolatban is átvette az orbánista-horthysta hazugságokat. Ezeket a kérdéseket nem lehet politikai taktikázás tárgyává tenni. Ezek elvi kérdések. Euroatlanti elkötelezettségű politikus nem beszélhet úgy, mint egy nacionalista populista.

Orbán Viktor egy ideológiai állam eszméjével számolta fel a köztársaságot, ezért aki nem fordul szembe ennek az ideológiai államnak az eszméjével, az nem képes a köztársaság eszméjét helyreállítani. Nem számíthat a jogállam barátainak támogatására sem. Ez politikai és ideológiai vakság. Kelet-Európa nem Amerika, itt nem ért véget a második világháború, de talán még az első sem, és a felvilágosodás sem aratott végleges győzelmet. Itt ezeket a harcokat meg kell harcolni. Aki azzal a politikai programmal érkezik, hogy ezekről a harcokról nem vesz tudomást, azokat a szőnyeg alá söpri, annak nincs esélye, hogy kelet-európai államférfivá váljék. Alkalmatlan arra, hogy megvédje az országát az ordas eszméktől.

Bajnai Gordonnak itt lett volna fontos szerepe, hogy harmadik utasként politikai alternatívát mutasson a keresztény-nemzeti fasiszta jobboldal és a mindent újraelosztó, korrupt, tolvaj, és ettől jellemtelenné váló baloldal között. 2010 előtt a két nagy politikai tömörülés egy olyan rendszerben folytatott hatalmi váltógazdálkodást, amelyben a hatalmon levő párt osztotta szét az ország minden gazdasági, pénzügyi, kulturális és szellemi erőforrását. Aki érvényesülni akart, annak be kellett állnia valamelyik bandába. Nem a jog, nem a szabadság, nem a tehetség, a szorgalom döntötte el, ki mit csinálhat, hanem valamelyik párthoz való kötődés. Nem a jog határozta meg ezeket, hanem a pártvezetés, a pártlobbik ereje és a kamarillapolitika. Ettől függtek a kinevezések, a megbízások, a megrendelések, a hitelek, a lehetőségek, az információk. Aki ezen kívül maradt, ha megdöglött, akkor sem juthatott hozzá a lehetőségekhez, és nem jutott előre. Formálisan többpárti demokrácia volt, de nem jogállam, mert nem a jog határozta meg a viszonyokat, hanem a pártbürokrácia panamái.

Erre a bulis működésre mondták ők azt tévesen, hogy ez a demokrácia és ez a kapitalizmus. Ezért a nép megutálta a demokráciát is és a kapitalizmust is, mert azzal azonosította ezt. Bajnai Gordon ideológusainak azt kellett volna észrevenniük, hogy a demokratikus alkotmányt felszámoló, egyszemélyes diktatúrához ez vezetett, mind erkölcsi, mind jogi értelemben. Ezért olyan programmal kellett volna előállnia, amely úgy szabályozza a demokratikus rendet, hogy az erőforrások elosztása valóban a jog uralma alá kerüljön. Nem az ideológiai ellentéteket kellett volna elsimítani, és azt mondani, hogy elássuk az árkokat a fasiszták és a demokraták között, hanem azt kellett volna meghirdetni, hogy az árok túloldalán levő fasizmust felszámoljuk, az itteni oldalán pedig megszüntetjük a kollektív lopás, a pártmaffiák, a pártpénztárosok antidemokratikus rendszerét. A jog mindenkinek egyformán biztosítja a lehetőségeket, és mindenki egyformán boldogulhat. Nem attól függ minden, hogy kinek vannak jobb pártkapcsolatai. Ez lett volna a “harmadik út”. Nem más, mint egy igazi liberális jogállam és szabályozott keretek között működő kapitalista gazdaság, amelyben boldogulni lehet.

Azért nincsenek az ellenzéknek támogatói, mert a lakosok, ha nem tudják is, érzik: a baloldali pártelit, médiaelit, kulturális elit azt várja, hogy Orbán megbukjon, és minden ott folytatódjon, ahol abbamaradt. Jönnek vissza a “mieink”, és megint jön a kivételezés, dől a pénz a központi utasítások szerint, kapjuk az állásokat, a protekcióra épülő lehetőségeket, a megrendeléseket, az állami hirdetőket. Szolgáljuk a pártot a sajtóban, mert a párt utasítja az állami cégeket, hány százmillióért hirdessenek a médiumunkban. Nem csoda, hogy ez a sajtó nem tud szabad lenni, és a “párttal” együtt sunnyogva várja a régi világ visszatérését.

Ezek nem szeretik, ha valaki a baloldalt is kritizálni meri, és rontja a zsebük esélyeit. Mindenki látja, hogy azt várják, hogy felszabaduljanak nemcsak a másik maffia kiéheztetése, hanem a piac törvényei alól is. De akik nincsenek ebben az elitben, azoknak ez nem tetszik. Azok azt akarják, hogy ennek legyen vége. Aki eddig megtömte a zsebét, és nem tud megváltozni, az menjen el, kezdődjön egy új világ, és igazuk van. De a korábbi pártkedvezményezettek összezárnak és megakadályoznak mindenkit, akik ezeken az érdekeken kívül állnak. Ezért nincs igazi radikális ellenzék. Aki nem áll be a korrupt társaság mögé a sorba, azt amortizálják. Jobban, mint a jobboldal. Ez a fő probléma, hogy a rendszerváltó demokratikus elit meghasonlott magával, korrupt lett, megrontotta a sok pénz.

Ezt kellett volna Bajnainak meghirdetnie, nem pedig Szigetvári esztelen politikai tanácsai szerint hánykolódnia. Az orbáni fasizmus elnyomáshoz, terrorhoz és nyomorhoz vezet. A szocialisták mutyis, kivételező, korrupcióra épülő, nem jogállami kormányzása pedig kivételezéshez, jogfosztáshoz, hátrányos helyzethez és népharaghoz. Ez a fasiszták malmára hajtja a vizet. Bajnainak azt kellett volna megígérnie, hogy egy igazi kapitalizmust és egy igazi jogállamot hoz létre, ahol nem azok boldogulnak, akik közel vannak a tűzhöz és a pártkasszához. Ahol nem a pártok osztják szét és rabolják szét az országot. Hanem ahol van civil társadalom, a hatalomtól független pénz- és tőkemozgás, szabad gazdaság és kultúra. Nem hal meg a civil társadalom, a polgári élet, gazdaság és kultúra, ha más kerül hatalomra, és nem is cserélődik annak klientúrája alapján. Meg kellett volna mondania, hogy a fasizmust tűzzel-vassal felszámolja, alkotmányosan tiltja be ezeket. Mesterházyval pedig megszüntet minden kapcsolatot, amint elkezd Orbánnal versenyezni a hazug szociális és adókedvezményekkel kapcsolatos ígérgetésekben. Ezek felháborító hazugságok, a világ nem így működik, csak Mesterházy és az MSZP tart még mindig itt.

Bajnai Gordon az első tíz hónapban megbukott. Köszönheti ezt részben magának, és nagyobb részben Szigetvárinak. De ez a bukás még nem végleges. Személyes és politikai képességeit az mutatja meg, ha ebből a helyzetből újra tudja definiálni önmagát. Ehhez elengedhetetlen, hogy Szigetvárit azonnal kirúgja. Nem kell sajnálnia azt, hogy az MSZP-vel való szövetség nem jött létre, ezt úgysem gondolta senki komolyan. Ezt kívülről erőltették, és a kudarccal végződött próbálkozásaik miatt kényszerültek bele. Az MSZP is boldog, hogy végre van mire hivatkoznia, és Mesterházy megszabadul a kihívójától. Az MSZP eddig is azon dolgozott, hogy Bajnait hatástalanítsa és amortizálja.

Bajnai Gordonnak képeznie kellene magát ideológiailag. Hosszú távra kell berendezkedni. Ki kell jönni abból a zsákutcából, ahova a nyugati elvárás sodorta Bajnait és az egész ellenzéket, hogy ezen a választáson mindenképpen részt kell venni, és meg kell próbálni Orbánt demokratikus úton mielőbb leváltani. Erre már nincs esély. Ezt már elpuskázták, amikor nem akadályozták meg, hogy forradalommá minősítse a parlamenti választásokat, és hagyták, hogy megdöntse az alkotmányos rendet. Szembe kell nézni Orbán rendszerének jellegével és ahhoz kell igazítani a stratégiát. Vállalni kell a szókimondást és a nyílt konfrontációt. Abból lesz politikai támogatás, mert a nép azt várja, hogy valaki végre azt mondja ki, amit ők már gondolnak. Arra most ne vesztegessünk szót, hogy még egy rendes nevet sem találtak a pártjuknak: az Együtt-2014 név emlékeztet az összes szövetségkötési kudarcra, csak 2014-ig érvényes, attól kezdve pedig már a megsemmisítő vereségre is emlékeztet majd, és lehet megint új nevet találni. Ennyi esze nem volt senkinek, hogy erre rájöjjön.

Fasiszta rendszer van, ha még nincs is fasiszta terror. Nem kellene vajon befejezni a politikai taktikázást, hazudozást? Nem kellene végre egyenesen, természetesen és őszintén viselkedni? Nem kellene kimászni ebből a választási szövetség nevű hazug zsákutcából? Nem kellene végre arról beszélni, hogy ez egy illegitim rendszer, amit egyszerűen bojkottálni kellene?

Bajnai Gordonnak van még egy lehetősége. Ha tovább megy ezen az úton, akkor amortizálja saját magát. Menjen vissza október 23-a elé, és kezdje elölről az egészet ép ésszel. Kétszer nem hibázhat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (154 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +232 ( 286 szavazatból)
Bartus László: Út a bukáshoz, 4.6 out of 5 based on 154 ratings

 • Hozzászólások(727)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

727 Reader’s Comments

 1. Barry
  Mi van akkor, ha egyik sem vetett be vegyi fegyvert, hanem egy harmadik társaság, csak épp kipróbálás, vagy provokálás címén?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 2. Még mindig nem értik egyesek a bojkottal kapcsolatos dolgokat!
  Gyurcsány ismételten bemutatkozott , azt hiszem most már 100 %-ra vehető hogy BUKÁS lesz az ellenzéknek a 2014-es választás!
  Ha jól vettem ki a szavait , a DK nem éri be egy – kettő hellyel , többet pedig nem hiszem hogy kapni fog!
  Erre a válasza a DK elnökének az volt, akkor saját országos listát állít és mind a 106 körzetben egyéni képviselőjelöltet nevez meg !
  Itt van a bukta , tökéletes kivitelben!
  Az ellenzék saját magát fogja leamortizálni , ehhez OV-nak a kisujjt sem kell mozdítania !
  Ez az egész egy nagy cirkusz !

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -4 (14 szavazatból)
 3. Hallgattam a német rádióban a híreket, és valami Zűriáról beszéltek. Lehet, hogy ők ejtik helyesen Szíria nevét? Vagy ez már Magyarországot jelenti?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 4. http://hvg.hu/vilag/20130830_Napalmot_dobtak_egy_sziriai_jatszoterere
  Módosítok. Nem én vagyok cinikus, hanem az emberiség megérett a pusztulásra. 6-8-10 ezer éve semmi nem változott, maximum a technikai fejlettség, amivel lehet pusztítani.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 5. Arról, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert:
  dailycaller.com/2013/08/29/verify-chemical-weapons-use-before-unleashing-the-dogs-of-war/#ixzz2dQE8k26u
  .
  A hír szerint pánikhangulatba került szír vezérkar három napig hallgatta ki a vegyi fegyver engedély nélküli használatával meggyanúsított őrnagyot. Az őrnagy az utolsó darabig elszámolt a vegyi fegyvereivel, bizonyítva, hogy nem használta őket. A harmadik napon visszahelyezték az egységéhez. Ezek szerint a felkelők használták.
  Az egyiptomi hírszerzés beszámolt egy Törökország, Katar és a szír lázadók közötti megbeszélésről, ahol az egyik résztvevő kijelentette: augusztus 21-én az egész játszmát megváltoztató esemény fog történni, amely Amerikát a szír rezsim elleni bombázásba fogja belerántani.
  Csak megjegyzésként: a szír lázadókat az Al-Kaida támogatja. Ha Amerika beszáll az Al-Kaida mellett, ez csak a legújabb lenne Obama következetesen és kőkeményen az iszlámot támogató lépéseinek sorában.
  Az oroszok szerint úgy viselkedik, mint egy majom gránáttal van a kezében.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 6. Tegyük élhetővé !

  Szavazás 2014
  ————-
  Színjáték 1 felvonásban
  .
  Rendező : o. Viktor
  szerep osztás:
  kollégista maffia fiúk védelmezője : fidesz-kdnp
  Mutyi barát, erőszakos támadó , 6 általános végzettséggel : jobbik
  fejét csóváló lelkiismeret, aki megmondja a baráti-elvtársi sajtónak : LMP
  Stroman-Házy Attila : MSZP
  S-Házy Attila barátja : Bajnai Gordon
  és ahogy kinéz , Gyurcsány bejelentkezett 8-10 képviselői helyért Stroman-Házynál. Közölte, hogy 3-4 hellyel ne szúrják ki a DK szemét.
  .
  .
  .
  közönség, tűrők, szopók, jegyárat magassan ár felett fizetők : a civil lakosság
  .
  .
  CIVIL LAKOSSÁG ! TI 50% bizonytalan !
  Nem kellene megrendezni egy nekünk jobban tetsző színjátszást?
  Mi írjuk a szereposztást, mi írjuk a történetet.
  Nekünk 50%-nak nagyon fog tetszeni, de tetszhet még a fenti színjátékot unó közönség egy részének is.
  És a szomszédos , más nyelvet beszélő páholyokból is nagy tetszés nyilvánítást várhatunk.
  Egyre jobb darabokat játszhatunk, egyre kisebb jegyárért.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 7. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xSl5Qd1nWFA
  GyF ma a klubrádióban – Yeeeh Bolgárnál

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 8. GY. F.:
  “Nekem muszáj elvi álláspontot képviselni. Azért, mert egyébként elveket képviselek. És nem fogom tudni jól kormányozni, amit szeretnénk, hogyha egyébként a saját pozíciónk nem elvi természetű.”
  “Nem jó, hogyha a mai rosszkedvünket, azt úgy próbáljuk megoldani, hogy egyébként pedig jelentős elvi engedményt teszünk a végcél kárára, azaz, hogy leváltsuk Orbán Viktort.”
  .
  Szívemből szólt.
  Visszatérve az itt korábban folytatott vitánkhoz, és továbbgondolva:
  Gyurcsány szerint sem szabad elvtelen kompromisszumot kötni. A kérdés az, hogy mik az elvek, hány elv van, és melyikben szabad engedni a többi elv érvényesülésének érdekében, ha egyezségre akarunk jutni egy nem teljesen a mi elveinket valló potenciális partnerrel.
  Gyurcsány szerint elvi kérdés, hogy a DK-nak mint pártnak eleget kell tennie hívei kívánságának, hogy induljon a választáson.
  Itt tér el az én véleményem. Mert számos, akár elvi kérdésben egyezkedni lehet, de a legfőbb evi kérdés az, hogy indul-e. Minden egyéb egyezkedés, alkudozás csak ennek igenlő megválaszolása után következhet. Akkor pedig marad a fő kérdés: szabad-e indulni az előre meghamisított választáson. A választás hozadéka egy párt számára a támogatottságának pontos megismerése, valamint — nagy támogatottság esetén — a hatalom megszerzése. Egy meghamisított választáson ezek egyike sem érhető el.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (7 szavazatból)
 9. Tegyük élhetővé !

  KÉRÉS
  .
  Olvasókat kérdezem, hogy lenne-e köztetek olyan, aki tudna kormányokhoz, szenátorokhoz, külföldi bloggokhoz levelet írni nepszava.com támogatás kérés ügyében.
  (értsük meg, hogy kiválló cikkeket megíró ÚJSÁGÍRÓNAK nem kell alkatilag viszonyúlnia ehhez is. sőt vegyük le a válláról ezt a felelősséget. Várjuk továbbra is a kiválló cikkeket!!) Tudunk-e külföldi támogatást szerezni a működéshez? ( működés és célok rövid bemutatása, és e-mail küdés sok helyre ????)
  .
  más
  Valószínűleg tartom, hogy a rezsim be fogja tiltani , azaz Magyarországról hozzáférhetetlenné fogja tenni nepszava.com elérését , talán a választások előtt.
  Vannak köztünk nemzetközi ügyvédek ? Fel tudunk előre készülni ? Tudunk nemzetközi téren tiltakozni majd ? Fel tudunk most erre készülni ?!!??

  Kinél lehet jogilag tiltakozni ? Milyen kivédési , megelőzési technikák vannak ?
  Milyen GYORS Internetes visszaállítási technikák vannak ? Visszatérési lehetőségek akár minden másnap, minden órában a letíltás után… ?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (6 szavazatból)
 10. #
  Ego
  2013. augusztus 30. péntek
  13:09 Te kinézed Tarlósból, hogy bármit is képes felfogni?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 11. A ma esti Egyenes Beszédben Kéri László UNDORITÓ volt.
  Ha megint akkorát tévedne,mint legutóbb,legfeljebb újra úgy csinál ,mintha misem történt volna. Hogy nem süllyed el szégyenében ez a szar alak?Kálmán Olga pedig (sokadszor) harmatgyenge. Ez is csak a Gyurcsánnyal tud kekeckedni. Egyébként nagyon felkészületlen.( és buta is,bocs)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (12 szavazatból)
 12. Barry1
  Butasággal szemben a legfelkészültebb politikus is súlyos dilemmákkal küzd, nehogy megbántsa a partnert. :) Sok okos ember ezért is alkalmazza aljasul, hogy időlegesen hülyének állítja be magát, hogy lecsaphasson.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 13. http://www.atv.hu/videok/video-20130830-gyurcsany-ferenc

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 14. #
  Barry1
  2013. augusztus 30. péntek
  22:00 A Gyurcsánnyal készült riportot néztem, a Kéri Lászlóval klszültet nem ! Átkapcsoltam a film+ csatornára a Kincs Ami nincs filmre.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 15. Kéri, Havas, Gerő egy kutya, aljas,jellemtelen ,felfuvalkodott senkik.
  Érdekes….. Mrs. Kéri az egyik fő kedvencem…..

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 16. Holnap nézem meg Kéri Lászlót és Gyurcsány Ferencet. Elkövettem azt a hibát, hogy Schmuck Andort néztem meg. A 15 pontját is elolvastam. Tuti, hogy rá nem fogok szavazni, ha szavazok egyáltalán.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 17. bubu

  Kérihez ( meg az Olgához is) vegyél be nyugtatót!!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 18. atv.hu/videok/video-20130830-keri-laszlo
  13.43-tól kb. 22.50-ig van szó a DK-ról.
  14.11 — K.O. szerint Gyurcsány zsarol a külön indulással, és gyengíti a többi baloldali pártot. Kéri mélyen egyetért.
  15.10 — K.L. “Hadd induljon a DK. És akkor mi van?” Kizárt, hogy a DK egyéni helyet nyerjen.
  17.05 K.L.: ha A DK kormányváltó akarna lenni, akkor összefogna a többiekkel. Később: nem kéne foglalkozni Gyurcsánnyal, inkább a kampánnyal.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 19. sedona
  “a DK nem éri be egy – kettő hellyel, többet pedig nem hiszem hogy kapni fog! Erre a válasza a DK elnökének az volt, akkor saját országos listát állít és mind a 106 körzetben egyéni képviselőjelöltet nevez meg!”
  Itt van a bukta, tökéletes kivitelben!
  .
  Vagy nem. Egy-két helynél akkor is többre számíthatnak, ha önállóan indulnak. Ha indulnak egyáltalán. Bubu64 idézte másik posztnál: a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk. Addig nem érdemes aggódni.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 20. Ego
  “17.05 K.L.: ha A DK kormányváltó akarna lenni, akkor összefogna a többiekkel. Később: nem kéne foglalkozni Gyurcsánnyal, inkább a kampánnyal.” (K .L.= Kéri László)
  .
  Az ATV az MSZP pártcsatornája lett pár éve. Az SzDSZ-t váltották fel, ami logo váltással is együtt járt. Az MSZP egyik Molnárjának a Kapcsolat.hu-n deklarált örömére a logo alapszíne vörös lett a korábbi kék helyett. Azóta náluk csak az szólalhat meg, akinél “Gyurcsány a hibás”. Kéri és Havas az élcsapat benne.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (9 szavazatból)
 21. Pupu:
  “OSZD MEG ÉS URALKODJ!
  Miután nemrég elmúltam tizenhat éves, ezért ha azt tapasztalom, hogy történik valami első pillantásra érthetetlennek tűnő dolog, azonnal az okán kezdek gondolkodni, mivel tapasztalataim, és a nálam kissé jelentősebb gondolkodók szerint sincs okozat ok nélkül.
  .
  Most megint találtam magamnak spekulálnivalót.
  A ma megszületett ellenzéki megállapodás láttán szomorodtam el, mert azt nem gondolnám, hogy egy ennyire életidegen, alacsony nyerési esélyt adó politikai megoldás ok nélkül születik.”
  (…)
  http://www.nepszava.hu/blog/entries.php?id=6268

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (4 szavazatból)
 22. Itt a legfrissebb PuPu:
  FOGD RÁ A NYUSZIRA!

  http://www.pupublogja.hu

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 23. Ego,
  Csak frakciót alapító parlamenti párt tudja saját politikáját képviselni, a DK csak parlamenti pártként jutna megfelelő nyilvánossághoz.
  Ha pártként egyedül bojkottálnánk a választást, a nemes erkölcsi tartás jóleső tudatán túl újabb 4 évnyi súlytalanná válásra, hallgatásra, cselekvésképtelenségre lennénk kárhoztatva.
  Tehát két út áll a DK előtt :Bojkott, vagy küzdelem az aktív küzdelem (parlamenti küszöb elérése és frakcióalapítás) lehetőségéért.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 24. Itt a pupus link: http://www.pupublogja.hu/2013/08/fogd-ra-nyuszira.html

  Tartok tőle, hogy Gyurcsány izgágasága rontani fog a heyzeten….hát igen, miFerinknek vannak hibái, amikor hallgatni arany, akkor csap bele a hülyeségeivel. Ebből a szempontból Orbán mindig is fegyelmezettebb:-(
  Bajnai a tavalyi felbukkanásával több kárt okozott az ellenzéknek. Nem beszélve arról, hogy vele kapcsolatban pont annyira feledékenyek a választók,mint a fidesz 1998-2002 közti kormányzásával. Elfelejtik, mennyire nem az ő emberük, ahogy fogalmazta, a törekvő emberek pártja,és a mérsékelt közepet célozzák meg…ehelyett kiéhezett háziasszonyok ájuldoznak a pislogásaitól. Zűrzavart okoz , ha a választók nem ismerik a különböző politikai oldalakat,ideológiákat és nem tudják sem a politikusokat,sem magukat besorolni egy társadalmi osztályba, és ig y fogtak mellé a jobboldali fidesz baloldali demagóg retorikájával is. Az őszödi beszédben nem értették meg, hogy a mi védelmünkben született meg.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 25. http://m.hvg.hu/itthon/20130830_Bajnai_szivarogtatas_MSZP_Egyutt
  Nem fogom sajnálni Bajnait, mindent elrontott amit csak lehetett. Direkt? Ez itt a kérdés, mert a megigért összefogást is odázgatta, aztán Mesterházy feje fölül leakarta nyúlni az egész pártot a min.jelöléssel.Kilóg a lóláb,főleg hogy a pm jobban utálja a szocikat mint a fidesz.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 26. Alföldi rendezése.
  Szegény Magyarország, ahol ma nyerők a géppuskás asszonyság, savasember, nagykéses hasbaszúrós egri nő, csuhajjázó néne, ilyenkor kérdezem, hogy a mély és nagyon nemzeti magyarok mire is lehetnek oly nagyon büszkék???
  http://nol.hu/lap/forum/20130830-_de_kell_

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 27. Ildikó Rödönyi (2013. augusztus 31. szombat 07:13)
  Kedves Ildikó,
  Tegyük fel, hogy a DK tényleg megkapná a Gyurcsány szerint 15%-ot — leadott szavazatként. El tudod képzelni, hogy a Gyurcsány elleni eddigi maffiahadjárat után majd lehajtott fejjel megszámolják a 15%-ot? De tegyük fel azt is, hogy megszámolják: mi az esélye a saját politikájának képviseletére? Sőt, tegyük fel azt is, hogy a Fidesznek csak egyszerű többsége lesz. Igen ebben az elképzelhető legjobb esetben a DK hallathatná a hangját a parlamentben. Mint az MSZP az elmúlt négy évben. A Fidesz által szabott és az utolsó pillanatig (még 2/3-dal) módosítható feltételek között. Parlamenti szempontból hatástalanul.
  Gyurcsányt többek között azért tartom nagyra, mert morálisan érzékeny. Ha tudja, mit jelent az elcsalt választás körülményeinek elfogadása, akkor a részvétellel alapelvet ad fel. Az az ember, aki nem fogadja el, hogy az “ellenzék” ne egyenlő félként kezelje, az elfogadná Orbántól, hogy jogellenes és csaló választáson méresse meg magát?
  Értem, mivel jár, ha nem indul; értem, hogy egy párt dolga az hogy induljon. Csak az a kérdés, hogy min. Cirkuszon?
  Egy indokot tudok elképzelni: azért teszi, hogy belekényszerítse Orbánt a csalásba, amit aztán a fejére olvashat.
  És akkor mi van?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 28. Csakén, tegnap este vártam hogy legalább az ATV élőben tudósítson a tüntetésről, de nem. Legalább is én nem láttam. Látjátok, ez a baj a tetves-retkes sajtóval meg az újságirókkal, amikor Gyurcsány ment Debrecenbe akkor élőben közvetítették a legyalázását, amikor leköpték és az őszödi beszéd egészét is elhallgatta az újságírótársadalon….komolyan,kritikán aluli nálunk a sajtó. Egyenes adásban mentek a Gyurcsányellenes és fidesz tüntetések, a jobbik cirkuszai, cicaszemű Vona letartóztatása…undorító ez a sunnyogás,gyávaság és lapitás.Meg az a rengeteg dezinformáció, elhallgatás pl.vasútvonal-bezárásokról vagy éppen a napi standolásról. Hallgattak vagy hazudtak maguk az újságírók is. Hogy van párhuzamos és olcsóbb buszközlekedés és hogy a napi standolás az alkohol feketekereskedelme ellen hozott intézkedés lett volna.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 29. Ego
  Akkreditált csalás….
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=673535&referer_id=friss

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 30. Még mindig Alföldiről, aki megmutatja a mai Magyarországot.
  http://www.168ora.hu/itthon/mintegy-szaz-ember-tuntetett-alfoldi-ellen-117955.html

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 31. Ez még mind oké…de mikor veszi már a fáradságot egy újságiró, hogy utánanézzen az uniós alkotmányban szereplő választási szabályoknak, amihez még a fidesz választási törvényeinek is illeszkednie kell , pontról pontra?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 32. Ezt olvassátok el, jó helyzetelemzés: http://mobile.hirhatar.hu/hirhatar/miert-kell-gyurcsanynak-indulni/26694

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 33. Ego 07:54
  Ezek a szempontok, amiket felsoroltál kellene elsődlegesnek lenni Gyurcsánynál! És nem! Még csak meg sem pendíti, de még csak nem is utal rá, hogy nem legalizálja a választást a jelenlétével.Mert benne akar lenni a fősodorba. Nem kell itt a parlamenti megszólalást emlegetni, hiszen így is nyilvánosságra hozta mindig a véleményét,ha volt neki.
  Kezdem úgy látni a dolgokat, hogy a kollektív megvezetés áldozati szerepébe akarják kényszeríteni az országot. Úgy az egyik fél, mint a másik.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 34. Most jön a kiugrasztás. http://portal.dkp.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/dkhirek/4934-level-bajnai-gordonnakyez

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 35. bumburi 09:05
  “Úgy az egyik fél, mint a másik.”
  — Azért ezt nem gondolom. Gyurcsányt etikus, tisztessléges embernek tartom. Érteni vélem, mi mozgatja ebben: a politikus, a párt fő dolga az, hogy parlamenti jelenléttel hatni tudjon arra, ami történik. Egy párt számára a nemindulás a párt fő dolgának megtagadása, gyakorlatilag kötelességszegés. Ez a szakmai/lelkiismereti szempont áll szemben azzal, hogy mit tegyen, ha indulni csak tisztességtelen feltételek között lehet.
  Gyurcsány azt mondja, hogy indul, mert a hívei ezt várják el tőle, és mert különben a párt párt-voltát tagadná meg (ld. tegnapi Kálmán Olga-beszélgetés). Tehát úgy látja, hogy tisztességtelen feltételek között is el lehet valamit érni, érdemes elérni, és megéri a feltételekkel való megalkuvást.
  Én úgy látom, hogy ha valami már az elején hamis, akkor nem szabad belemenni.
  Én csak egy civil vagyok, ő politikus. Valószínűleg olyan szempontjai is vannak, amiket nem ismerek, és lát ott is lehetőséget, ahol én nem.
  Neki legyen igaza.
  Ettől függetlenül a választásokig még akár minden megváltozhat.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (4 szavazatból)
 36. Ha bojkottálni kellene a választásokat, akkor az ellenzéknek be se kellett volna járni a parlamentnek nevezett cirkuszba, nem? Elvégre ezzel is legalizálták Orbán kétharmados hatalmát is. Most hogy venné ki, ha ezek a politikusok ugyanakkor bojkottálnák a választásokat? Vagy a fizetésükért jártak be?:-\

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 37. tisztaszivvel (2013. augusztus 31. szombat 09:03)
  Kösz, jó írás. További családi viták borítékolva :-)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 38. tisztaszivvel (2013. augusztus 31. szombat 09:27)
  Kösz, hogy helyettem is irodalmazol :-)
  Gyurcsány nyíltsága és minden lépésének publikussá tétele az egyetlen helyes taktika, valószínűleg utálják is érte a kamarillapolitikához szokott többiek.
  (Egy apróság, de szemet szúrt: az “egyesség” jelentése egyetértés, összhang, míg az “egyezség” megállapodást jelent, és Gy nyilván erre gondolt.)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 39. #
  Ildikó Rödönyi
  2013. augusztus 31. szombat
  07:13 Gyurcsány azt mondta Kálmán Olgának, hogy Ő el tudna fogadni egy közös MSZP-DK listát.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 40. Ego, én i ugy gondolom, a választásokig sok minden változhat. És még mindig itt a -számomra- kulcskérdés, a magyar választási tórvények illeszkedése az ENSZ és,vagy az unió alkotmányához.
  A bojkottfelhívás lélektani hatása az lenne, hogy tömegek számára válna kilátástalanná az élet, mint ahogy nekem is. Elkeseritő belegondolni ujabb 4 vagy 8 évbe:-(

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 41. Szerintem meg kellene próbálni a 3 db. országos listát. 27 egyéni jelölt a Bajnai féle Együttnek, 27 egyéni a DK és a liberálisok, esetleg a Schmuckal és a maradék (52) az MSZP. Akkor a Gyurcsánynak először azokkal kellene megegyezni akik nem csatlakoztak a két nagyhoz és megalakítani a harmadikat, aztán a három csapat eldöntené ki hol indulna egyéniben, utána a választáson lehet szavazat maximálás pártlistán.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 42. Kedves Kéry László! Nem tudom olvas -e Amerikai Népszavát, remélem, hogy igen. Ön bukott miniszterelnöknek tartja Gyurcsányt. ( Arra azért vigyázzon, nehogy egyszer élő adásban kapjon gutaütést a Gyurcsány gyűlölettől). Szerintem meg az egyik (ha nem az egyetlen) akit nem csak politikusnak, de államférfinak is tartok.
  Nem egyetértve, de megengedve, hogy bukott politikus Gyurcsány, akkor mit gondoljunk azokról(vagy arról) a politológus(ok)ról, akik azt gondolták, hogy milyen jó lesz, ha Orbánnak 2/3-a lesz. Ön ezért később bocsánatot kért, helyesen.
  Most szólok, még időben van. Gyurcsánnyal kapcsolatban is téved. Néha a DK -val és Gyurcsánnyal kapcsolatban próbáljon ne az indulataira hallgatni. Már csak azért is mert árt az egészségének, és ha történne valami Önnel , akkor mi lesz velünk, ki fog eligazítani bennünket a politika sűrűjében az okos megjegyzéseivel és jövőbe látó képességével.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (7 szavazatból)
 43. A Gyurcsánygyűlölet mögött sokszor jól eldugott érdeksérelmek vannak, és ezt hazugságokkal palástolják.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 44. Ki is a bukott?
  Na a narancsos bukta 4x is megsült – egyszer a 3xbóvlis, a vekkeres egyéniben indult és Vancsik Zoltán kiütötte (Ő azóta tragikus körülmények között elhunyt), aztán jött egy felmosás, melyet “az a Gyurcsány nevű” követett el a turulban születettel, azóta se megmérettetés egyéniben, se miniszterelnök-jelölti vita, mindenféle kifogásokkal magyarázkodva!
  A bátor frontharcos még dupla pelusban sem áll ki!
  És volt 2x egymás után olyan választás, ahol nem kértek belőlük, a zemútnyócév után most már zemútháromév van és ehhez nem járult hozzá egy gazdasági világválság és 3xbóvliban vagyunk!
  Kérit nagyon szeretheti a felesége, hogy ezt a nem lesz gond a kétkarmaddalt le tudja nyelni…..mert nekem hányingerem van tőle!!!!!!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (4 szavazatból)
 45. tisztaszívvel 10:07, fontos tisztázni, gondolom nem csak én, mások, Admin se “csöndes” bojkottról beszél itt a kezdetektől. Sőt! Az bosszant és aggaszt, hogy néhány hónappal a választások előtt még mindig úgy készülnek az ellenzékiek, mintha a referendum koreográfiája elfogadható lenne. Normális országban már régen riasztották volna az EU-t, a nemzetközi közvéleményt és a részvétel feltételeként követelnék a játékszabályok, az ellenőrzés, egyáltalán a választási bizottság elfogulatlanná alakítását.
  Teljesen igaz, minden, tényekkel alátámasztott érv nélkül a lakosság nyilván nem mozgósítható, a rezsim által továbbra is félrevezethető, tudatlan állapotban marad. Ahhoz, hogy milliókat lehessen kimozdítani abból a tévhitből, miszerint mindössze el kell menni és ellenük szavazni, sokkal hangosabb közélet kellene, mint a jelenlegi, amelynek ha van is némi zaja, az az ostoba és NYILVÁNOS perpatvara a két legnagyobb ellenzéki erőnek.hogy noha jelzi, ezúttal nem akar Gyurcsányról beszélni, de ordítóan egyértelmű, alig várja, hogy megtehesse. Láthatóan nagyon készült.
  Nathan remek leírásához: ha valaki megnézi a tegnapi beszélgetést, látni fogja, Kéry, noha jelezte, ezúttal nem akar nyilatkozni Gyurcsányról, de látszott, alig várja, hogy mégis megtegye, egyértelmű, hogy készült. Korábban már megírtam, az ő változatlan jelenléte (sőt, az ATV-ben megkülönböztetett fő elemző státusza) elképzelhetetlen lenne igényes, független médiában. És Olgácska issza a szavait…..

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 46. Amit ez a Kéri Művel ,az nem semmi.( meg a Kálmán Olga féle asszisztencia sem) A kéri bocsánatkérése meg milyen. Szakmailag!!!!, akkorát tévedett ,mint még soha senki. Egyszer, nagyon lájtosan elismerte ugyan , de utána úgy folytatta,mint ha mi sem történt volna. Gyurcsánnyal kapcsolatban meg ugyanaz történik ,mint eddig az összes baloldali( igen , Havas is) kritikusánál . Még soha egyetlen alkalommal se tudtak semmivel érvelni .Csak üresen vagdalkoznak a levegőben!!! Egyetlen (!!!!!!) konkrét, kézzelfogható fajsúlyos példát se tudtak felhozni soha. Nem a Gyurcsány bukott ember,hanem a Kéri
  (szakmailag mindenképpen. És igenis látszik rajta ,hogy alkesz.Hasonlitsuk össze ,mondjuk a Lakner Zoltánnal.Na, erről beszélek. Egyébként nekem is az a véleményem ,hogy egyszer gutaütést kap( Fleto + a pia) Sagt schon!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (8 szavazatból)
 47. bumburi
  2013. augusztus 31. szombat
  09:05

  Remek komment
  +++++++++++++++++++++++++++++

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 48. tisztaszivvel (2013. augusztus 31. szombat 10:07)
  Igen, ez az egész egy rangosorlási probléma.
  Én jópár írással feljebb egyszerű, letisztított, “steril” példát hoztam érvül. AZ élet ennél bonyolultabb: sok elv van, és ha engedni kell, akkor rangosorlni kell köztük, hogy melyikből igen és melyikből nem. Gyurcsány rangsorában a párt alapvető szerepének betöltése fontosabb, mint a csaló játékszabályok elutasítása (és ezzel a nemindulás).
  Nem tudom kárhoztatni, ezt a döntést mindenkinek magának kell megválaszolnia, és az ő válasza is megérthető.
  Annyi biztos, hogy még Horthy alatt sem volt olyan aljasul megosztó a választás, amilyen a 2014-es lesz.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 49. Mindkétszer RANGSOROLNI olvasandó. Úgy látszik, az ujjaim is megoszlanak, hogy melyik betű való előbbre.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 50. Tölgy (2013. augusztus 31. szombat 09:58)
  Ez az egész kezd nagyon hasonlítani az izraeli/palesztin tárgyalásokra.
  Az elvárások miatt muszáj asztalhoz ülni, pedig mindkét fél pontosan tudja, hogy a megegyezés lehetetlen.
  Gyurcsány ugyan el tudna fogadni egy közös DK/MSZP listát, de előre tudható, hogy ennek a feltételei soha nem fognak teljesülni. A DK-t nagypárti gőggel lenéző MSZP nem fogja hagyni, hogy levegőhöz jusson az a Gyurcsány, akinek a kinyírásában a Fidesz tettestársa volt. Egyébként az ilyen közös lista Gyurcsány számára is a lehető legrosszabb megoldás lenne, mert illeszkednie kéne az MSZP stílusához és céljaihoz, amelyektől az övé markánsan és üdítően eltér. Egy ilyen megalkuvással éppen azt adná fel, amit velük szemben képvisel.
  Jobb lenne belátni, mi az “ellenzéki” “összefogás” célja (Gyurcsány legyűrése és Orbán rendszerének meghagyása), és kívül maradni rajta. Egy dolog az, hogy a DK indul a választáson (necces, de még belefér), de az már nem fér bele, hogy EZEKKEL egy platformon, a saját megkülönböztető politikai céljainak feladásával. Akkor mi marad? Ezt az elvtelenséget még a politikai szempontok sem menthetik.
  Most, hogy a kör négyszögesítése (az ellenzéki összefogás) zátonyra futott (és szerintem megmenteni sem érdemes), a DK-nak inkább azt kéne világosan propagálnia, hogy miben térnek el a DK céljai a többiekétől. Ez a cikk
  http://www.hirhatar.hu/hir/miert-kell-gyurcsanynak-indulni
  a 3. pontjában olyanokat mond el, amikkkel eddig én sem voltam tisztában. Ezeket kéne a DK-nak széles körben megismertetnie.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos