Ronai and Ronai
AMERIKAI

Sarkvidéki cowboyok 2013. április 23. kedd 2:01 | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Sarkvidéki cowboyok

A finn Lappföldön egy kis embercsapat uralkodik egy nagy vadon élő rénszarvas csapaton. A kis embercsoportot állítólag sarkvidéki cowboyoknak is szokták nevezni. Jessica Oreck Aatsinki: The Story of Artic Cowboys (Aartsinki: A sarkvidéki cowboyok története) sok szép felvétel gyűjteménye, de sajnos a filmvásznon történtekről nem ad magyarázatot. Nem tudjuk meg, miért vágják meg a rénszarvasok fülét, miért vágnak a szőrükbe betűket (nyilván valamiféle nyilvántartás, de mire, milyen rendszer szerint?), miért vágják le az egyik rénszarvast és a másikat miért nem, ki és hogyan dönti el, hogy ki mennyi rénszarvast vághat le évente, a rénszarvasokat ki és milyen módon tartja számon, kié a terület, ahol élnek, és így tovább.

E minimalisztikus dokumentumfilm tizenkét hónapon át követi a két Aatsinki tesvér, Aarne és Lasse sorsát, de ezt is csak a filmet záró feliratokból tudjuk meg. Aarne és Lasse néha snowmobiloznak, turistákat szánkóztatnak, mások segítségével és sok kis terepjáróval terelik a rénszarvascsordát egy zárt kordonon belülre, és néha pici helikopterrel utaznak valahova. Amit gyakran tesznek: dohányoznak, tüzifát farigcsálnak és tüzet raknak, vízforralót helyeznek a tűzbe, és amikor felforr  a víz, kávét szórnak bele, kávét isznak, és így tovább. Párbeszéd alig van. Az éppen lencsevégre kapott férfi általában egyedül van, bár azt tudjuk, hogy van családja. Valahol. Amikor a családdal karácsonyoznak, igazi télapó hozza a gyerekeknek az ajándékokat, a rénszarvas szánkóstól ott áll a nappali ablaka előtt. Lappföldön nincs olyan, hogy decemberben ne lenne hó.

A gyönyörű helyszín, a fenséges rénszarvasok és a jelenlegi lappföldi életmód (régimódi és modern, főleg technikai eszközökkel teli) ábrázolásán kívül nem tudni, mi értelme ennek a 85 perces filmnek. A film készítője bizonyára sokat tud a rénszarvasokról és az őket tenyésztő cowboyokról, de ez a tudást sajnos nem osztja meg a nézővel.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.5/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Sarkvidéki cowboyok, 3.5 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

A hold után szabadon 2013. április 22. hétfő | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

Az acélember 2013. április 22. hétfő | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

Bordó arany 2013. április 22. hétfő | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

Nagy öröm 2013. április 21. vasárnap | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos