Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nagy öröm 2013. április 21. vasárnap 1:27 | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nagy öröm

A film megtekintése előtt nem ismertem James Broughton költőt, filmrendezőt vagy munkásságát. A róla készült dokumentumfilmből, a Big Joy – Nagy öröm – című másfél órából viszont kiderül, hogy James Broughton nem csak Kaliforniában, vagy az USA-ban, hanem Európában is ismert filmes volt, csak nem az én korosztályom számára, hanem az ötvenes és hatvanas években.

Jameset saját elmondása szerint harminckét éves korában a film mentette meg az öngyilkosságtól. Nem volt könnyű gyerekkora: apja korán meghalt és James nagyon meg akart felelni az anyjának, aki nem értette fiát. Amikor egy barátja megkérte, segítsen neki filmet forgatni egy temetőben, James bele szeretett a kamerába és élete végéig a mozgókép volt a kedvenc médiuma.

Az első experimentális filmek után 1951 és 1953 között Londonban, majd 1953 és 1955 között Párizsban forgatott játékfilmeket. Cannes-i filmfesztiválon 1954-ben nyert különdíjat a Pleasure Garden című filmmel. A díjat maga Jean Cocteau adta át Broughtonnak. Ezek után egy nagy filmstúdió felkérte egy játékfilm rendezésére, de James nem kapott az alkalmon.

Miután Európából visszatér Kaliforniába, a hippi-korszak kezdetén, Broughton folytatta a filmkészítést, a költészetét, és a San Francisco-i egyetemen kezd el tanítani. Első házassága Pauline Kael, ismert filmkritikussal, akitől egy lánya született, rövid idő után felbomlott. 1962-ben házasságot köt Suzanna Hart kosztümkészítővel, akitől két gyermeke születik. 1975-ben, hatvanegy évesen megismerkedik a nála sokkal fiatalabb Joel Singer-el, és a két férfi egymásba szeret. James úgy érzi, végre megtalálta lelki társát. Ettől kezdve élete végéig, nyolcvanöt éves koráig úgy érezte magát, mint addig sosem – boldognak. Életműve – 23 film és 23 verskötet – több neves díjat nyert.

Ha Broughton élete és munkássága nem is érdekli a kedves nézőt, e filmet azért is érdemes látni, mert Stephen Silha és Eric Slade rendezők fantasztikus történelmi, főleg film-, beat-korszaki költészet – és más alternatív művészeti ágak történelmi dokumentumait használták fel. Tömérdek korabeli filmet és fényképet tárnak a néző elé, megfelelő magyarázattal. A filmben megszólal többek között Lawrence Ferlinghetti, George Kuchar, Jack Foley, Armistead Maupin és Pauline Kael is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Nagy öröm, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Sarkvidéki cowboyok 2013. április 23. kedd | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

A hold után szabadon 2013. április 22. hétfő | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

Az acélember 2013. április 22. hétfő | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

Bordó arany 2013. április 22. hétfő | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos