Ronai and Ronai
AMERIKAI

Michael H. Profession: Director 2013. április 18. csütörtök 16:57 | Molnár Miriam a TriBeCa Film Fesztiválról

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Michael H. Profession: Director

Michael Haneke osztrák filmrendező huszonöt éve hoz létre nem éppen szokványos filmeket. A Michael H. Profession: Director című dokumentumfilm a rendező karrierjét a legújabb, Oszkár díjas Amour-tól időben visszafelé, a The Seventh Continent című filmje debütálása felé haladva mutatja be. Láthatunk több részletet számos filmből, Haneke többször leül beszélgetni e film készítőivel, és érdekes felvételeket láthatunk arról, milyen Haneke amikor rendez és milyen, amikor tanít.

Főszerepben az erőszak – akár ez is lehetne a Haneke-t bemutató film címe, mert a rendező filmjeiben az emberek és állatok fizikai és lelki kínzása kerül középpontba. Az emberek hol késsel, hol fejszével váratlanul és drámaian vetnek véget saját életüknek, és mindig ömlik a vér. A verekedések, pofonok, lövések látványa, é szinte a poklok poklaiból jövő kiabálás, szenvedés hangjai nem érzékeny lelkeknek valók.

Azonnal felmerül a kérdés, milyen lelkivilággal rendelkezhet az az ember, aki kizárólag az erőszak, a kegyetlenség és szenvedés megszállottja. Haneke sem saját magát, sem filmjeit nem hajlandó analizálni, nem interpretál. Azt mondja, próbálja eltakarni filmjei mozgatórugójainak eredetét. Fejtse meg a néző saját maga. A rendező nem könnyíti meg senki számára a dekódolást.

„A mai filmekben a gyerekeket és az állatokat nem bántják. De a valós életben bántalom éri a gyerekeket és az állatokat is,” magyarázza Haneke. Filmjeit nézve úgy tűnhet, csak erőszak éri a modern társadalomban élőket, de ez szerencsére nem igaz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Michael H. Profession: Director, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos