Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vége a válságnak, mégsem hiteleznek a bankok 2012. október 7. vasárnap 0:52 | AN Forrás: MTI

 • Hozzászólások(11)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Vége a válságnak, mégsem hiteleznek a bankok
Budapest – A világnak úgy tűnik, mintha vége lenne a válságnak, de a dolgok nem tértek vissza az eredeti kerékvágásba: a bankok nem hiteleznek, egyes államok a csőd felé tartanak, az EU-ban pedig egy radikális átalakulás előjelei érzékelhetők – mondta Csaba László egyetemi tanár a történelemtanárok 22. országos konferenciáján, Budapesten szombaton.
.
Csaba László történeti áttekintésében kiemelte: az elmúlt évtizedekben a pénzügyi közvetítő rendszeren belül világszerte felértékelődött a tőzsde és leértékelődött a banki szféra, elsősorban a globalizáció és az állami szabályozók megkerülésének feltartóztathatatlan terjedése miatt. Mindez visszafordíthatatlan folyamat.
.
Magyarországon a rendszerváltás után a tervgazdaságból a bankrendszer által vezérelt gazdaság alakult ki. A volt szocialista országok között vannak, amelyekben a bankokon keresztül továbbra is az állam irányítja a beruházásokat, például Oroszország, másutt, így például Magyarországon beáramlott a külföldi tőke a bankrendszerbe – mondta az oktató. Hozzáfűzte: ennek vannak előnyei is. Például az elmúlt években a magyarországi kereskedelmi bankokban képződött sok tízmilliárdos hiányt nem a magyar adófizetők, hanem a külföldi tulajdonosok állták.
.

.
Hitel: alma
.
„Marx szerint a tőkének nincs hazája, ennél talán már csak az rosszabb, ha a hazának nincs tőkéje” – jegyezte meg a Közép-európai Egyetem tanára.
.
Csaba László kifejtette: a 2000-es évek első felében világszerte úgy tűnt, megállíthatatlanul dübörög a gazdaság, örökké tart a hitelezési láz. A gazdaság sok szereplője úgy vélte: „Ez a parti sose ér véget”.
.
Majd mindez az ellenkezőjébe fordult, és a válság következtében leállt a hitelezés. Ennek következményei, bezárt bankfiókok, impozáns bankcenterek láthatók szerte a régióban. Zárva tartásból azonban a bankok sem tudnak megélni. A válságoknak pedig egyszer úgyis vége, csak nem mindegy, hogy mikor – mondta a Csaba László.
.
Ezt az országot jól félrekezelték rossz gazdasági tankönyvek leegyszerűsítő receptjeivel, a jelenlegi helyzetet azonban nem lehet huszárvágással megoldani. Optikai csalódás például az, hogy „a bankok bőre alatt is pénz van”. Hitelezés nélkül nem megy, ez a növekedés korlátjává válhat – figyelmeztetett a szakember.
.
Csaba László a rendezvény szünetében kérdésre válaszolva újságíróknak elmondta: üdvözli, hogy a jegybank kikerült a tranzakciós illeték hatálya alól.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Vége a válságnak, mégsem hiteleznek a bankok, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:

 • Hozzászólások(11)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

 1. Döncsdatőkét nesiránkozz.
  Wazz.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 2. Csaba László ugyanarról ugyanazt még soha nem állította. Halk szavú, sunyi, gyalázatos köpönyegforgató. Mostanában ismét megengedően értékeli az unortodoxiát, készül az MNB devizamegtakarítások kifizetői posztjára – nyalás egyre mélyebbre, hihetőbben…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (10 szavazatból)
 3. A kétfenekű beszéd Orbánhoz mérhető bajnoka:
  “Ezt az országot jól félrekezelték rossz gazdasági tankönyvek leegyszerűsítő receptjeivel”
  Az Orbán-fanok ebből azt érthetik, hogy Bajnai kezelte félre a válságkezelésével (az volt ugyanis “tankönyvszerű) és ez elég távol áll az El Tolcsy “tankönyvszerűen megvalósíthatatlan “unortodox” azaz NEM normális kezelésétől.
  Ee a szakmai reputáció valamilyen szintű megtartásáért azért neki is kioszt egy kokit (vagy sallert?) “a jelenlegi helyzetet azonban nem lehet huszárvágással megoldani. Optikai csalódás például az, hogy „a bankok bőre alatt is pénz van”. Hitelezés nélkül nem megy, ez a növekedés korlátjává válhat”
  mondja ezt akkor, amikor ez a fék már érzékelhető valóság? Felveti a “lehetőségét”?
  Aptyuka
  Igazad van, ezzel a mentalitással és “szakmai” színvonallal méltó folt lesz Orbán likas és mocskos zsákján. Seperc alatt kiürítené az MNB tartalékokat
  társtettesként.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (9 szavazatból)
 4. Azt sem merte megkockáztatni, hogy a banki semmittevés igazi okát kifejtse – aljas fityiszes seggnyaló.
  Kíváncsi lennék rá, hogy fér meg Bokros Lajossal ugyanazon az egyetemen, mert Bokros viszont egyenes beszédű!
  :(((((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (10 szavazatból)
 5. Csodálom, hogy még vannak egyáltalán bankok ebben az országban. Hiszen OV megmondta, hogy a spekuláns tőkét fogja adóztatni és a termelő tőkét fogja támogatni. Persze a termelő tőke sem hülye, hogy egy ilyen bizonytalan környezetbe jöjjön.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (9 szavazatból)
 6. A álságnak nincs vége. Tévedés hogy a jelenlegi világgazdasági rendszerben véget érhet e ? A nagyokosok állandóan a gazdaságról szövegelnek, holott ez a válság nem csak a gazdaág válsága. A világ fejlődése egy új szakaszba érkezett. A régi módon már nem képes fejlődésre. A tőkére alapuló gazdaság, beteljesítette feladatát,. A világgazdaság elérte azt a szintet, amikor a további növekedés már nem lehetséges. A világ jelenleg már meglévő képességeinek átrendezése jelenthet csak fejlődést. A technikai fejlődés szerepét a szellemi-tudományos képességek növekedése veszi át. Eljött az a korszak, amikor a hagyományos fogalmak szerint értelmezett munkaerő és a fizikai munka kiegészítő tevékenységgé válik, és a fejlődést a szellemi – tudományos tevékenység válik a további fejlődés alapjává. Ez az átalakulás, mint minden forradalom, persze nem lessz könnyű éy s sok bajjal, fájdalommal jár. A jelenlegi hatalmi csoportosulások mindenáron ellenszegülnek, mert hatalmuk elvesztését jelenti. A nyertesei pedig elsősorban azok lesznek, akik motorjává tudnak válni az átalakulásnak. Végül pedig az egész emberiség, mert a folyamat vége a nagy álmodók eszméinek megvalósulása: Szabadság! Egyenlőség! Testvériség! Azaz kommunizmus.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (5 szavazatból)
 7. Egy régebbi megszólalásához üzente valaki Csaba Lászlónak:
  “…a lenne, a vóna, meg a lett vóna nem közgazdasági kategóriák! Ezek felcsúti népnemzeti szokások!”

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 8. Az álságnak nincs vége.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 9. na-ja:-)) az összes Bank-várja a külföldi befektetöket-mert csak a magyarországi bankok élik tul a Világválságot:-)) Sámánkirály jóslata- Felcsútra:-))
  Még mindég azon filozok?!, mit eszik-iszik ez a Bandás, hogy a mérhetetlen hülyeség döl belölük:-(( Ilyen ésszel mehetnek kapálni Felcsutra mert, hogy az Ország vezetésére nem alkalmasak az már szent biztos:-((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
 10. Én úgy fogalmaznék Csaba László mentalitására reagálva, hogy
  a z . á l s á g n a k . n i n c s . h a t á r a.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 11. A bankrendszer egy jól működő gazdaságban áldás. Hiszen mindenki jól jár.
  Jól jár a hitelező megélhetése mellett haszna van. Jól jár az adós, mert más
  pénzével gazdálkodik. Jól jár a takarékoskodó gyüjtögető, mert legalább az
  infláció veszteségét fedező kamatot megkapja. Jól járnak az emberek, mert
  működik a gazdaság, nincs árúhiány. Jól jár az állam, mert a bank adót
  fizet, hasonlóan a többi vállalkozáshoz. Igy a piacgazdaság nem létezhet
  ban nélkül. Természetesen a piac szabályoz mindent és a piacot maguk a
  piac résztvevői képezik, tehát mi. Mi választottuk a piacgazdaságot. Vagy nem?
  .
  Egy rosszul-, vagy nem működő gazdaságban átok, mert a meggondolatlan
  adósnak vissza kell fizetni, a banktól felelőtlenűl felvett hitelét, kamatostól.
  .
  Tudható az örökigazság:
  A HITEL A BANKNAK IS A PÉNZ HASZNÁLÓJÁNAK IS ÜZLET.
  .
  Ilyen az IMF is. Közösen hoztuk létre a belépett országok pénzéből.
  azok pillanatnyi pénzzavarának megsegitésére. Ha veszteségessé válna
  az egyúttal a mi veszteségünk is lenne. Minden résztvevő elvárja
  az IMF jó gazdálkodását. Ezért a kölcsönért hozzáforduló államoktól
  előre meg kell győződnie, hogy a felvett kölcsönt miből tuják visszafizetni.
  .
  MINDENNEK ALAPJA A BIZALOM, amit Orbán rég eljátszott.
  Igy állunk a bankokkal. Nincs lakossági megtakaritás és a még bennlévő
  hitelek kamatait valamilből ki kell fizetni! Mégis plusz adót fizetnek!
  Miből hitelezhetnének?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

FTC: nem fogadták el László Csaba feltételeit 2011. augusztus 20. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos