Ronai and Ronai
AMERIKAI

Testi sértés maradna, de nem lenne jogellenes 2012. szeptember 26. szerda 20:42 | AN Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Testi sértés maradna, de nem lenne jogellenes
Berlin – Egy új törvénnyel kívánja lezárni a német kormány a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélése ügyében kirobbant vitát, a szerdán bemutatott elképzelés szerint a beavatkozást a szülők felhatalmazása alapján szabadon el lehetne végezni.
.
A vita a kölni tartományi bíróság egy júniusban hozott ítélete nyomán robbant ki, amelyben a testület büntetőjogi tényállásnak, testi sértésnek minősítette a zsidó és muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokást, arra hivatkozva, hogy az egyén önrendelkezési joga előbbre való a vallásszabadságnál és a szülői felügyeleti jogoknál. Az ítélet szerint a beavatkozás csecsemők esetében minősül testi sértésnek. Idősebb korban, az érintett hozzájárulásával szabadon lehet körülmetélést végezni.
.
Az új törvény tervezetét megalapozó kormányzati koncepció szerint a beavatkozás ugyan továbbra is testi sértés maradna, de nem lenne jogellenes és így nem járna büntetés érte. A kérdést nem is a büntetőtörvénykönyvben, hanem a polgári törvénykönyvben kellene szabályozni, a szülők és gyerekek közti kapcsolatot taglaló részében. A javaslat szerint a fiúgyermekeket a szülők felhatalmazása alapján hat hónapos korig lehetne körülmetélni, és a beavatkozást nemcsak orvos, hanem a szükséges tudással rendelkező vallási szakember is elvégezhetné. A szülőknek továbbá nem kell külön jelezniük, hogy vallási okból kívánják körülmetéltetni gyermeküket.
.
A németországi zsidók központi tanácsa (ZdJ) és a németországi muzulmánok központi tanácsa (ZMD) – a zsidó, illetve muzulmán közösségeket összefogó szervezetek – egyaránt üdvözölték a javaslatot. A ZdJ szerint a koncepció „értelmes és jó alap” a további munkához. A ZMD szerint kedvező, hogy a kormány a jogbiztonság megteremtésére törekszik, a hat hónaposnál idősebb gyerekek körülmetélésnek szabályozásán viszont érdemes volna még tovább gondolkodni.
.
Ugyanakkor a közéleti vita több résztvevője, köztük a Deutsche Kinderhilfe, a legtekintélyesebb német gyermekvédő civil szervezet elutasította az igazságügyi minisztérium koncepcióját, a szervezet vezetője szerint a javaslat „legitimálja a gyermekbántalmazást”.
.
A kormányt a Bundestag, a törvényhozás alsóháza határozatban kötelezte egy törvénytervezet kidolgozására. A júliusban megszavazott határozat szerint a fiúgyermekek vallási okokból végzett, „szakszerű és felesleges fájdalmat nem okozó” körülmetélésének „alapvetően engedélyezett” beavatkozásnak kell lennie. A kormány várhatóan az idén ősszel terjeszti javaslatát a törvényhozás elé.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 2.5/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 5 szavazatból)
Testi sértés maradna, de nem lenne jogellenes , 2.5 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Zsidóigazolványt lobogtassanak a szülők? 2012. szeptember 10. hétfő | AN

„Valójában támadás indult a zsidósággal szemben” 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

A Bundestag a körülmetélés mellett 2012. július 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos