Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Megmaradni című Csurka-darab került az Újszínház műsorára 2012. augusztus 29. szerda 16:28 | AN Forrás: MTI

 • Hozzászólások(23)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
A Megmaradni című Csurka-darab került az Újszínház műsorára
Budapest – Az Újszínház tájékoztatása szerint februárban Csurka István Megmaradni című darabját tűzik műsorra. Az antiszemita hatodik koporsó esetleges későbbi bemutatásáról – amit Tarlós István főpolgármester „közbenjárására” halasztottak el – a színház nem kíván nyilatkozni.
.
Az évad második felében – amelynek munkatervét most állítják össze – a Megmaradni című Csurka-darabot mutatja be a teátrum – közölte a színház. Mint Mészáros Sándor, a teátrum sajtófőnöke elmondta, arról, hogy a mű a februárban bemutatandó darabok közé kerül, kedden értesült az igazgatótól.
.
Az Újszínház 2012-2013-as évadának műsorán korábban A hatodik koporsó című Csurka-mű szerepelt. A teátrum korábban a szezon húzó darabjának nevezte a drámát, amelynek bemutatása ellen többen tiltakoztak, és Tarlós István főpolgármester sem támogatta a darab műsorra tűzését, mivel az a szerző antiszemita világ-összeesküvés mániáját taglalja.
.
Mészáros Sándor hangsúlyozta, hogy a teátrum első félévi munkatervében nem szerepel – ahogy eddig sem szerepelt – A hatodik koporsó bemutatása. „Az évad első felében biztos, hogy nem mutatjuk be, de nem is terveztük” – fogalmazott a sajtófőnök. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben műsorra tűzik-e a darabot, azt a választ adta, hogy erről nem nyilatkozik.
.
Fischer Ádám karmester augusztus közepén közölte: ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugat-európai lapokban tiltakozik a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban az általa antiszemita darabnak nevezett A hatodik koporsó bemutatása ellen.
.
Tarlós István múlt csütörtökön egy televíziónak nyilatkozva beszélt arról, hogy nem támogatja a darab színházi bemutatását. Szavai szerint noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást tartalmaz.
.
A városvezető az előadóművészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé a darab esetleges bemutatásáért. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét, és bízik abban, hogy az ér valamit.
.
A főpolgármester szólt arról is: megingathatatlan abban, hogy nem szabad letagadni, ami a múltban megtörtént, és képviselni kell, hogy vannak dolgok, amelyek többé nem ismétlődhetnek meg. Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az „antiszemita fegyverrel”, mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége „enyhén szólva nagyon necces”.
.
Tarlós kedden azt közölte, hogy nem mutatják be A hatodik koporsót az Újszínházban, a városvezető jelezte, hogy a döntésről aznap értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója.
.
Csurka István, aki több évtizedes kihagyás után jelentkezett új drámával, 2011 februárjában beszélt A hatodik koporsó című darabjáról az MTI-nek. A színmű címe a Nagy Imre 1989-es újratemetésekor használt, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése során meggyilkolt magyar fiatalokat jelképező koporsóra utal. A szerző a darab megjelenésekor elmondta, hogy A hatodik koporsó nem egy alakja valós történelmi személy, a darab azonban nem egykori események színrevitele, hanem a Magyarország fölött egykor döntéseket hozók valamiféle szembesítése döntéseik következményeivel egyfajta utólagos irodalmi igazságtétel érdekében. A hatodik koporsó üzenete szerint minden nemzetek között kirobbant viszály, amely az első világháború után történt – így az 1956-os magyar forradalom leverése is – a Párizs környéki konferenciák döntéseiben gyökerezik, amelyeket nem a világháborúban győztes nemzetek ítélete, hanem fölsőbb, pénzügyi körök minden háborúban üzletet látó szándéka határozott meg – mutatott rá Csurka István, aki szerint Trianonban tetőzött az a fajta történelemhamisítás, amely azóta is meghatározza a közgondolkodást.
.
Mészáros Sándor elmondta: az Újszínházban az első félévben számos új előadást láthat a közönség, elsőként a nyáron Szentendrén már bemutatott Giorgio Pianosa (Pozsgai Zsolt) Mert a mamának így jó című komédiát. A nagyszínpadon mutatják be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámáját, Nyirő József Jézusfaragó ember és Tamási Áron Ábel című művét. Megtartják Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című tragikomédiájának hivatalos bemutatóját, műsorra tűzik Csurka István Deficit és Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című darabját, valamint Csurka László és Maros Gábor szereplésével a Te két szőke gyerek! című előadást, továbbá egy gyerekdarabot is láthat a közönség.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
A Megmaradni című Csurka-darab került az Újszínház műsorára, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

 • Hozzászólások(23)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

 1. Még 20 hónap, és talán vége lesz a rémálomnak.
  (Az utcák továbbra is csendesek.)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +11 (15 szavazatból)
 2. Az Újszínházban biztosan nem fogok semmit sem megnézni. :((((((((((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +12 (20 szavazatból)
 3. “Az Újszínház 2012-2013-as évadának műsorán korábban A hatodik koporsó című Csurka-mű szerepelt. A teátrum korábban a szezon húzó darabjának nevezte a drámát…”
  “>>…de nem is terveztük<< – fogalmazott a sajtófőnök"
  Valaki hazudik. Vajon ki?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +11 (15 szavazatból)
 4. girbegurba: Itt nincs ellentmondás, a “darab” bemutatóját eleve a második félévre (az évad második felére) tervezték, azaz februárra. Engem a gyerekdarab izgat, vajon mi lesz a címe (szerzője nyilván Pozsgai Zsolt) ? Trianoni mesék? Esetleg: Matolcsy Gyuri gyémánt félkrajcárja? Vagy: A kis gömböc? Várom a tippeket!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +11 (13 szavazatból)
 5. Kb 15 náci egy kis utcában megverte Hanti Vilmos antifasiszta demo szervezőt.
  :(((((((((((((((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (11 szavazatból)
 6. Megtörtént az első magyar fasiszta terrorcselekmény, mely a baloldal ellen és nem a romák ellen irányult.
  MÁTÓL MÁR A BUDAPESTI UTCÁKON SEM LEHET FÉLELEM NÉLKÜL JÁRNI!!!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +10 (14 szavazatból)
 7. Kerdes,ki nezte vegig es miert nem segitettek?
  Vagy mar mindenki ennyire fel?
  Azonkivul hol volt a tobbi antifasiszta szervezo????

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +7 (7 szavazatból)
 8. Azt nem értem, hogy a szinház társulata miért nem mond fel együttesen, egyszerre? Például hogy tud ott dolgozni Konc Gábor?
  Példát kell statuálni, mert igy ugy látszik, mintha minden rendben volna ott!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 9. Kedves Gets!
  *
  Hanti Vilmos, akit tegnap összevertek a nácik, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének az elnöke.
  *

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 10. Fringe!
  A többiek is 60 és kilencven életkor közötti ember…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 11. Gyuri!
  *
  Te meg hol élsz???

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
 12. A Kabaré című film élő folytatása.
  …Bár ez már nem kabaré…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 13. Bohém 2012. augusztus 29. szerda 17:53
  “Még 20 hónap, és talán vége lesz a rémálomnak.
  (Az utcák továbbra is csendesek.)”
  ????
  Remélem észrevetted:
  Megtörtént az első magyar fasiszta terrorcselekmény, mely a baloldal ellen és nem a romák ellen irányult.
  .
  Te mit tettél, vagy akarsz tenni ezért és az általad emlitettekért.
  Erről mi a véleményed?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 14. Kordon Blued
  Ok.Akkor hol van a mar altalam sokszor es rengeteg topikban felvetett kerdesem,szoval hol van a mai antifasiszta fiatal eros emberek gyulekezete?
  Miert nem lehet megszervezni egy ugynevezett “ELLEN GARDA-t”?
  Miert kell orokosen nyafogni,rinyazni,miert nem lehet rogton ugy visszab@szni,hogy az irmagjuk pusztuljon ki…..
  Eleve felajanlom edzoi kepessegeimet…….ingyer es bermentve,csak mar hagyjuk az orokos sirast es onsajnalkozast

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 15. ordiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiicsatok?
  http://youtu.be/wQ58oF8ASWo
  Egyébként meg tök mndegy, úgy se hallatszik.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 16. Tegyük élhetővé !

  A kormánynak , a kormány tagjainak magánemberként egyenként , külön-külön volt lehetőségük elhatárolódni Hanti Vilmos fasiszta ellenes tüntetés szervező fényképének gyülőlet portálon való publikálása és megveretése után.
  Nem tették.
  .

  (Embereik bent ülnek minden médiában, kormányzati pozicióban, perceken belül tudnánka reagálni)
  Nem tettek elhatárolódást a fasiszta utcai erőszak ellen – mint kultúr országokban minimum pár órán belül- , mert nem is akartak elhatárolódni.Sőt fel sem léptek ellene !
  .

  Nekem pintér ne akarja bebizonyítani pár év múlva a biróságon, hogy nem tudták beazonosítani a szőke húszonéves garázdát! (az a pintér főleg ne mondjon ilyeneket, aki 16 évre visszamenőleg is talál bünőzöket)
  pIntér nem akarja megtalálni (vagy tudja is ki az, de azok közé tartozik, akik kártérítést kaptak a 2006-os autó, utca és közvagyon Állami Televizió felgyújtások után ?) Mi lenne , ha mi is lefotoznánk ezeket és kitennénk őket a webre? Nincsenek olyan sokan, mint mi !
  .
  Meg tudom érteni a hasonló indulatokat, amik bennem is elsőnek felmerül… örök rokkantá verni ezeket, de még ne tegyük !
  Viszont nagyon fontosnak tartanám, hogy ezt az esetet és a többi mellett (Devecsert, a 15.000 embert halálba küldő Csatáry elleni tiltakozók egzaktálását, ..), de kihangsúlyozva a tegnapit, hogy antifasiszta tüntetés szervezőjét vadászák és verik Ormányzati támogatással, járja be Európa, Amerika és a világ sajtóit.
  Lássa 4 milliárd ember, ki ellen küzd az igazi MAGYARORSZÁG . (ezt nagyon fontosnak gondolom)
  Lássa 4 milliárd ember, kiket , milyen embereket kell eltaposnia a demokratikus Magyarországnak!

  .
  .
  más:
  Lassan egy éve, hogy simicska Lajos dupla áron kapott megbizatást állami vasútvonalak felújítására, mint a pályázat második helyezetje.
  Van-e valakinek információja arra vonatkozóan, hogy állnak (..?hmm) a beruházások időarányosan, és mennyi pénzt hívott le eddig simicska Lajos fideszes pénztárnok ??

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 17. Tegyük élhetővé !

  És még egy fájdalmas dolog erről a hétről, a nulla percet dolgozó, de rögtön igazgatóvá PÁRT KINEVEZETT VITÉZy BKK elnök, leszarta a magyar buszgyártás jövőjét.
  Tendert írt ki , – a szólamokban magyar, de valóságban Közpénz Lenyúló Kollégista Társaság – a magyar buszgyártás ellen. Mint a sajtóban olvasható, halható volt, Mercedes buszok lesznek várhatóan a győztesek.3-szoros áron.(ebbe már bele vannak építve a korrupciós pénzek is, kedves adófizetők)
  .
  NEMZET BOTRÁNY !
  KÁRPÁTMEDENCE BOTRÁNY !
  .
  és a jobbik sunyit , mint szar a fűben. ( Hozzá teszem ezek után nincs joga fellépni , mint magyar érdekeket képviselő szervezet- ők is a fidesz pénzlenyúló leányvállalata)
  .
  Ha a magyar buszok 3-szor(akkor még egálban lennének a Mercedesszel, 3 buszt el lehet koptatni, egy Mercedesz busz árából), vagy 4-szer rosszabbak lennének, akkor is azt kutya kötelessége lenne magyar buszt vásárolnia egy magyar érdekeket képviselő (magyar) kormánynak.
  EZ A KORMÁNY ( és Vitézi sem ) NEM KÉPVISEL MAGYAR ÉRDEKEKET ! A fenébe el vellük ! Azonnal !
  .
  Ha a magyar busz – feltételezve, de nem megengedve – rosszabb is lenne , mint a külföldi, a 70%-os magyar beszállítással nem teremtene új magyar munkahelyeket ?
  A magyar buszgyártás a mi birka BKV-s nyugalmunkkal, (néhány lerobbanás igazán belefér) fejleszthetné tovább gyártmányukat a tőkéletes felé. Azért , hogy tendereket nyerjen külföldi beszállításokra is ?
  Azért , hogy legyen értelmes munkája néhány kiválló hazai mérnőknek, hogy legyen stabil munkája sok szakmunkásnak ? Azért , hogy még innen is tovább tudjunk fejlődni ?
  .
  A Hazug-Magyarok , a Jobbik viszont meg sem szóllal. Észre sem vesznek ilyesmit. Egy fontos lépés, amiből országos jólétet lehetne építeni apró lépésekkel.
  Lehet, hogy már az Orbán Piktor szervezte ősszi harcokra készük gőzerővel ? Vagy nem lesz semmi ősszi harc, csak ennyire nem magyarok , hogy ilyet észrevegyenek …?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 18. Túlavasúti!
  Üdvözöllek!
  Tudod, még a legelején szinte kérleltünk mindenkit, hogy jöjjenek állítsuk meg a kezdeti tombolást, mert csúnya vége lesz.
  A válasz, BOHÓCOK.
  Voltunk, “Kádár huszárok”, “Gyurcsány bérencei” nem sorolom, azért nem csüggedtem.
  Most csendben, ücsörgök a LÁDÁN.
  Várom a többieket, vagy a hívó szót.
  Jössz?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
 19. Álmodtam. Az Esztergomból az én Szent István Bazilikámba költözött főpap lobogó reverendában rohant az öt percre lévő helyszinre a győrűjét megcsókoltatni a Hanti Vilmost verőkkel. Azok igaz keresztényekként térdreborulva…..
  .
  és akkor felébredtem. Azóta is úgy hallgat Ádertől Orbánig, mint Erdő Péter a fűben. (a gyengelelküeknek: mint a nyuszi).

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Csurka-dráma mindenáron 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

Tarlós másodszor nem figyelmezteti Dörnert 2012. február 28. kedd | AN

Meghalt Csurka István 2012. február 4. szombat | MTI

Magyar Fruzsina beszéde az Új Színháznál 2012. február 2. csütörtök | Magyar Fruzsina

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos