Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tankerrel ütközött a hadihajó 2012. augusztus 13. hétfő 14:41 | AN Forrás: Reuters

 • Hozzászólások(12)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Tankerrel ütközött a hadihajó
Washington/Dubai/Muszkát – Panamai zászló alatt hajózó japán tankhajó ütközött össze a világ tengeri olajforgalmának negyven százalékát bonyolító víziút, a Hormuzi-szoros közelében az amerikai Ötödik Flotta USS Porter nevű rombolójával. A vizsgálat még folyik, személyi sérülés nem történt.
.
Az M/V Otowasan vasárnap, hajnali egy óra körül találkozott össze a rombolóval. A hadihajó az ütközés után is folytatni tudta útját. Az amerikai haditengerészet felvételeket tett közzé a hajón esett sérülésről. A képek tanúsága szerint a USS Porter a jobb oldalán sérült meg a vízvonal felett.
.
Az incidens azért keltett nyugtalanságot, mert Irán több ízben azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a szorost, amennyiben újabb szankciókat vezetnek be ellene. Jóllehet az ígéretet a katonai szakértők egybehangzó véleménye szerint az ország nem képes valóra váltani, a folyamatos fenyegetőzés eredményesen kelt feszültséget a térségben.
.
Az Egyesült Államok haditengerészetének közleménye szükségesnek látta kihangsúlyozni, hogy semmiféle harci cselekményre nem került sor. Greg Raelson, a haditengerészet szóvivője közölte, hogy a romboló jelenleg a dubai Dzsebel Ali kikötőben van.
.
.
A romboló a vízvonal felett sérült meg
.
A japán Mitsui OSK tulajdonában lévő tankhajó a katari Meszájídból tartott az Egyesült Arab Emirátusok Fudzsajra nevű kikötőjébe. A hadihajó az Ötödik Flotta támaszpontjára tartott Bahreinbe. Az ütközés ellenére nem történt szivárgás, természeti katasztrófa nem fenyeget.
.
Az Egyesült Államok tavaly fokozta először katonai jelenlétét a térségben, azt követően, hogy Irán a Hormuzi-szoros lezárását első ízben helyezte kilátásba. A haditengerészet akkor egy anyahajóját küldte át a szoroson, demonstrálva, hogy minden eszközzel hajlandó a nemzetközi víziutat valamennyi ország hajózása előtt nyitva tartani és az iráni kalózakciókat megakadályozni. Később Amerika aknaszedőket és további hadihajókat irányított a térségbe, ahol a jövő hónapban – húsz amerikai szövetséges haditengerészetének részvételével – nagyszabású hadgyakorlatot tartanak.
.
A mostanihoz hasonló baleset utoljára három évvel ezelőtt történt, amikor a connecticuti Grotonban állomáshellyel rendelkező USS Hartford atom-tengeralattjáró ugyancsak az Öbölben összeütközött a USS New Orleans kétéltűvel. Akkor a New Orleans tankja megrepedt, a Hartfordon tizenöten megsérültek, az anyagi kár pedig összesen 105 millió dollárra rúgott.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Tankerrel ütközött a hadihajó, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , , ,

 • Hozzászólások(12)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

 1. Milyen szerencsések vagyunk, hogy se tengerünk
  se tankerunk, se hadihajónk nincs.
  Mit tudnának eladni, ellopni, elrontani, ha ezek is lennének.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 2. Van még javítani való a közlekedés irányításban is! :(((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 3. Hát igen ezt most képzeljük el egy iráni tankerrel mondjuk olaj helyett bombákkal megrakva vagy bármely robbanó anyaggal.Egy ekkora hajótestbe fel lehet halmozni olyan hagyományos nagy hatásfoku robbanóanyagokat melyek mennyiségüknél fogva akár egy 15-20 kilotonna hatóerejü atombombának is megfelelne.Mondjuk épp egy több hadihajóból állo konvoj közelében robban.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
 4. Az iráni tankereket nyilvántartják egytől egyig, az egész világ azon röhög, hogy minden kikötőben átfestik és átnevezik őket, kikapcsolják a GPS-üket, de így se tudják eladni a kőolajat… a tengeri hadviseléshez nem értek, de az öngyilkos hajókra nyilván felkészült az Ötödik Flotta.

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 5. Azért sokkal nyugodtabbak lehetnénk, ha a hadihajót a tanker még csak megközelíteni sem tudta volna! Hol voltak a hadihajó biztonságára rendelt szolgálatosok? A radaron nem látták, hogy feléjük közelítenek? Nem működött a környezetben lévő hajók mozgásának folyamatos és automatikus ellenőrzése? A számítógépek nem jelezték előre automatikusan az ütközést, vagy megközelítést? A fedélzeten szolgálatot teljesítő őröknek sem tűnt fel, hogy feléjük közelit egy hajó?
  Végül is az USA flotta vezetése, vagy az Iráni hadvezetés vonja majd le a következtetéseket?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 6. Hogy a túróba történhetett ez? A legénység minden tagja az olimpiát nézte? Ha egy közeledő tankhajót nem vettek észre, mi lett volna ha ellenség jön? Vajon az akkor szolgálatban levőkre lecsapott már a katonai ügyészség? Mellesleg a tankhajó legénysége is nagyon éber lehetett.
  Egyébként egy tankhajót nem bombává kell átépíteni, elég rá annyi robbanóanyag, hogy megfelelő helyre kormányozva kettétörjék és kiengedjék rakományát a tengerbe. Hatalmas katasztrófákat lehetne így okozni.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 7. Hát nagy rejtély, az biztos. Egyszerre legalább húsz embernek kellett hibáznia. Vagy nagy műszaki hiba?

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 8. Hajnali egykor bizonyára Piszkos Fred állt a csatahajó kormányánál.
  Másként nem történhetett.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 9. Hát már nem elég hogy amazonok tobzódnak a kulcspozíciókban, a hadihajóikat is csokipapírból hajtogatják az amcsik?
  Hová fog mindez vezetni ?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 10. Piszkos Fred aligha. Fülig Jimmi se.
  Talán Wagner úr.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 11. Szép. A flotta szolgálatosainak megint addig terjedt a tudása, hogy az útjogos hajót megpróbálják elérni rádión, hogy térjen. Azon meg jó szokás szerint “magasan képzett” őrszolgálat volt.
  Csak idő kérdése volt, mikor történik egy ilyen ütközés, az elmúlt hónapokban volt jó pár ütközés közeli esemény.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 12. Kedves Ricsi!
  A műszaki hiba elképzelhetetlen! Ha a hajó minden berendezése, – aktiv és a passzív áramforrásai, az egyes műszerek saját és szuverén vész áramforrásai, stb. stb. – felmondja a szolgálatot, akkor a hajót ellenőrző saját műholdas megfigyelési rendszere – amely független a hajótól, – legalább még 4 helyre ad le riasztást a veszélyhelyzetről, többek között a térségben tartózkodó többi USA hajókra, és néhány környékbeli támaszpontra is!

  Való igaz, itt valami más történhetett, talán stratégiai vagy taktikai okból, vagy más valami miatt. Egyébként a Japán tankernek csak a saját műszerei is elegendők kellett volna hogy legyenek az ütközés elkerülésére!
  Tényleg egy hosszú katonai ügyészségi vizsgálat várható az ügyben, hacsak nem takrikai, stratégiai……

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Iráni terrorcsapásra készül New York 2012. október 11. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos