Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csatáry őrizetben háborús bűntett gyanújával 2012. július 18. szerda 13:15 | AN Forrás: MTI

 • Hozzászólások(52)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Csatáry őrizetben háborús bűntett gyanújával
Budapest – Húzta, ameddig tudta a vádhatóság, de a Sun vasárnapi száma és az azt követő sajtókampány után már nem lehetett húzni. Gyanúsítottként kihallgatta és őrizetbe vette Csatáry Lászlót a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán. A férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. Magunktól nem ment volna: köszönjük, Zuroff, köszönjük, Sun.
.
Hónapokkal ezelőtt felhívta a magyar bűnüldözés figyelmét a Wiesenthal Központ arra, hogy Budapesten él – nem is különösebben rejtőzködve – a még élő legkeresettebb háborús bűnös, a kassai gettó szadista rendőrparancsnoka, akinek köszönhetően körülbelül 17 ezer embert hurcoltak Auschwitzba, korábban pedig – egyes feltevések szerint – több százat Kamenyec-Podolszkba. Csatáry nyomára a Wiesenthal Központ egy informátora bukkant, aki 25 ezer dollárt kapott a tájékoztatásért. Az ügyészség azonban nem lépett, még akkor sem, amikor Efráim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója személyesen járt közbe Csatáry letartóztatásáért és újabb bizonyítékokkal is szolgált bűnösségét illetően.
.
A Fővárosi Főügyészség sajtóanyagában az olvasható, hogy „a Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai napon Dr. Cs. Lászlót őrizetbe vette, gyanúsítottként kihallgatta és kezdeményezte házi őrizetét a nyomozási bírónál”. A háborús bűntett miatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.
.
Az ügyészség az áldozatok emléke iránti szenvtelenséggel és a nyilvánvaló időhúzással közel járt ahhoz, hogy kvázi a háborús bűnös bűnsegédjévé váljon. Nem tudni, konkrétan kinek a parancsának engedelmeskedett az ügyészség a Fidesz-vezérkarból, biztosra vehető azonban, hogy a Wiesenthal Központ nyomása, valamint a Sun vasárnapi akciója nélkül semmi sem történt volna: Csizsik-Csatáry békésen leélte volna életét abban a XII. kerületi házban, ahol rátaláltak.
.
A Csehszlovákiában 1948-ban, távollétében halálra ítélt szadista, akinek egyes áldozatai még életben vannak, eltűnt arról a címről, ahol megtalálták; az ügyészség nem közölte, hol vették őrizetbe és hallgatta ki. A gyanúsítottat idős kora miatt nem előzetesben, hanem házi őrizetben tartják, azonban még távolról sem biztos, hogy el is ítélik. A hatalom a továbbiakban nyilvánvalóan időhúzásra fog játszani, vagyis arra, hátha Csatáry meghal, és akkor nincs vele több gond. Az 1948-as halálos ítélet a mai, megnyirbált magyar jogrendben nem sok garanciát jelent a kassai rém elítélésére. Mint emlékezetes, az újvidéki vérengzésekben való részvételért felelősségre vont Képíró Sándort is elítélték korábban – ráadásul nem kommunista befolyás alatt álló, hanem horthysta bíróság –, első fokon mégis felmentő ítélet született Budapesten.
.
A náci eszméket utcán és parlamentben egyre brutálisabb nyíltsággal felvállaló Jobbik mellszélességgel áll ki a gettóparancsnok mellett. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes szerint felháborító Magyarország külföldi segédlettel folyó lejáratása „a vélt és mesterségesen gerjesztett antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében”. Kijelentette: „úgy tűnik, hogy nyár nem telhet el anélkül”, hogy Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője „ne találná meg Magyarországon a legkeresettebb és legnagyobb náci bűnöst”. Gyöngyösi azt is kifogásolta, hogy Áder János köztársasági elnök a héten látogatást tesz Izraelben, miután Kövér László házelnök persona non grata lett az országban a Nyirő-ügy miatt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.8/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 17 szavazatból)
Csatáry őrizetben háborús bűntett gyanújával, 3.8 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , ,

 • Hozzászólások(52)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

52 Reader’s Comments

 1. Marcus Aurelius
  2012. július 19. csütörtök
  01:22

  Ezt sajnos én is ugyanígy érzem.
  Meg néha – mintha sorsközösséget vállaltam volna Don Quijote-val… :(
  Nem jó érzés. Egyáltalán nem. :((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 2. Gyurcsány Ferencet is az IMF nyomására mentesítették, a vén nácit is azok nyomására fogták el, stb…
  Szánalmas ránk nézve, hogy ezzel a bandával nem tudunk elbánni és a nyugat segítsége kell hozzá. :(

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Életfogytot kaphatna Szlovákiában Csatáry 2012. szeptember 27. csütörtök | AN

Marad házi őrizetben a kassai gettó parancsnoka 2012. augusztus 22. szerda | AN

Csatáry nincs már házi őrizetben 2012. augusztus 21. kedd | AN

Húsz évet kapott Csatáry Pécsett 2012. augusztus 20. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos