Ronai and Ronai
AMERIKAI

Többheti csúcson a magyar kockázatbiztosítás 2012. június 1. péntek 0:52 | AN Forrás: A magyar CDS tavalyi alakulása. A grafikonon jól látható, hogy míg a tavaszi és nyári hónapokban egyre kevésbé tartották kockázatosnak az országot, ősztől - a törvényhozási dömping beindulásával - egyre nőtt a kockázat, míg végül a 700 pont közelében is járt

 • Hozzászólások(6)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Többheti csúcson a magyar kockázatbiztosítás
London – Több mint egyhavi csúcson zárta májust a londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, amelynek elsősorban az euróövezeti adósságválsággal – főleg a spanyolországi helyzettel – kapcsolatos kiújuló piaci félelmek adtak felhajtóerőt.
.
A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki késői londoni jegyzésben 609 bázispont környékén mozgott az előző esti 607,5 bázispontos záró után.
.
A magyar CDS-kontraktusok legutóbb április 23-án jártak a 600 bázispontos sávban. Május elején még 500 bázispont alatti magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon. A magyar CDS-tranzakciók azóta folyamatosan drágulnak, követve az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci hangulat romlását és a valutauniós tagországok ugyancsak emelkedő CDS-árfolyamait.
.
A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 609 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, vagyis a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama a hónap eleje óta több mint 100 ezer euróval emelkedett.
.
A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében mindazonáltal még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél még mindig hozzávetőleg 140 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.
.
Az euróövezeten belül – Görögországot nem számítva – a leggyengébb helyzetűnek tartott Portugália CDS-árazásai a legmagasabbak. A CMA adatai szerint a portugál államadósság törlesztésbiztosítási kontraktusai a csütörtöki londoni kereskedésben 1166 bázispont környékén jártak az 1162,7 bázispontos előző napi záró után.
.
Egy másik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services csütörtöki adatai szerint a cég által a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén adósságára kidolgozott iTraxx SovX CEEMEA CDS-index egésze is jelentősen, napon belül 12,36 bázisponttal, 3,72 százalékkal 344,75 bázispontra emelkedett. A Markit iTraxx SovX CEEMEA index egy hét alatt 10,2 bázisponttal, egy hónap alatt 65 bázisponttal nőtt.
.
A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.
.
Az európai kockázati árazások emelkedését most már főleg a spanyolországi adósságválsággal kapcsolatos piaci félelmek hajtják.
.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai csütörtöki helyzetértékelésükben olyan piaci becsléseket idéztek, amelyek szerint 100-150 milliárd euróra lenne szükség a spanyol bankrendszer feltőkésítéséhez, a ház elemzői szerint azonban még ezek a becslések is „konzervatívnak” minősülhetnek. A Capital Economics londoni szakértői szerint a jelenlegi helyzetben „fontos kérdéseket kell feltenni” Spanyolország további euróövezeti tagságával kapcsolatban.
.
A cég jelenlegi központi forgatókönyve az euróövezet „korlátozott mértékű, viszonylag rendezett körülmények között” lezajló felbomlásával – ezen belül Görögország, Portugália és esetleg Írország távozásával – számol, és azzal, hogy az euróövezeti döntéshozók megteszik a szükséges lépéseket Spanyolország valutauniós tagságának fenntartására.
.
A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban Spanyolország problémáinak mélyülésével párhuzamosan növekszik az euróövezet nagyobb mértékű felbomlásának kockázata is.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

 • Hozzászólások(6)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

 1. 253 Forint a Dollár….csak úgy mondom.
  Bajnaiék idején 150 vót…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 2. ” A nemzet győzelemre ítéltetett”
  Ilyen barmokkal nem! :((((((((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 3. A minuszolónak üzenem: a TÉNYEK makacs dolgok.
  Lehet, hogy neked nem tetszik Geyza szövege a Bajnai féle árfolyamról és annak Orbán-féle “meghaladásáról” de attól még igaz! És gestnek is igaza van ilyen barmokkal nem lehet győzni. Hacsak az államcsődöt nem tartod győzelemnek, mert arra már elég nagy sanszunk van! Főleg mióta a Mi Betegünk már már megint hablatyolt a gyógyszere bevétele nélkül!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 4. Aki még nem értesült volna róla:
  “el kell utasítani az EU által javasolt válságkezelést, ám ezt a diplomácia „táncrendje” miatt úgy kell előadni, „mintha barátkozni szeretnénk”.
  Azaz csak merősítette azt, amit amerikai diplomaták előtt mondott, “csak” kiszivárgott: Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek. A piacok meg figyelnek – és okulnak. No meg reagálnak!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 5. Ja és Orbán befejezésül még azt is mondta, hogy “tény, hogy Magyarországon nem fenyeget különböző világértelmezésű embercsoportok közötti összeütközés.”
  Ez a Mi Betegünk tényleg egy párhuzamos dimenzióban él!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 6. Biztos, hogy laza egy deszkája, de hogy ezen mondatok után még tapsot is kap, ez minősíti a közönségét is!
  Lehet, hogy Orbán már úgy gondolja, hogy annyira kiírta magát az EU-ból, hogy bármit megtehet és bármit meg is tesz, közben pedig eteti őket, hogy kell a megállapodás a kipaterolt hárombetűssel – de közben a feltételeknek sem akar megfelelni. Kezdem úgy látni, hogy az itthoni 2/3 szellemi színvonala odakint is hat…Itthon egyre kevesebben hiszik el amiről hablatyolnak, odakint az EU-s vezetők még mindig beveszik?
  Más:
  Éhséglázadás-szerű megmozdulás történt Rakacán. 22 ezer Ft/fő segélyt nem tud kifizetni a polgármester pár száz családnak!
  De van pénz Plagi Pál házára 150 millió, 20 millió Mádl sírkövére, a Kossuth térre több milliárd, stadionra és a felcsúti akadémiára is több milliárd, Spanyolországból Romániáig szállítgatni egy nyilas képviselő hamvait vajon hány millióért – éhező gyerekekre pedig nem jut. Hegedűs Zsuzsa havi 1 millióért oszt tanácsot – inkább kenyeret osztana, szégyen ami ebben az országban megtörténik!
  Ezek az emberek ha igazán Isten-félők lennének, ebben biztosan nem vennének részt és főleg nem adnák a nevüket!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos