Ronai and Ronai
AMERIKAI

Németország uniós növekedési csomagot javasol 2012. június 5. kedd 12:55 | AN Forrás: MTI

 • Hozzászólások(2)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Németország uniós növekedési csomagot javasol
Berlin – A német kormány megváltoztatja az euróövezeti államadósság-válság során eddig követett politikáját, az államháztartási szigort, és az adósságcsökkentést növekedésösztönző intézkedésekből álló csomaggal kívánja kiegészíteni hétfői értesülések szerint.
.
A Merkel-kormány egyebek között támogatja, hogy emeljék meg az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőkéjét 10 milliárd euróval, hogy a bank kiterjeszthesse hitelezési tevékenységét az euróövezeti válságállamokban. Támogatja továbbá az úgynevezett projektkötvények alkalmazását az uniós fejlesztési források felhasználásában, és támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint 7,3 milliárd eurót kellene elkülöníteni az uniós költségvetésben a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemhez.
.
A Több növekedés Európában: Foglalkoztatás – Beruházás – Innováció című dokumentum a kiinduló alap a parlamenti ellenzékkel a fiskális paktum ratifikációjáról és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló törvény elfogadásáról folytatott egyeztetéseken – írta internetes kiadásában a Handelsblatt című üzleti lap. A koncepcióról a Reuters hírügynökség is beszámolt.
.
A fiskális paktum törvénybe iktatásához és az ESM-ről szóló jogszabály elfogadásához kétharmados többség szükséges a törvényhozás mindkét házában. A kormány nem rendelkezik kétharmados többséggel, ezért meg kell szereznie az ellenzék támogatását. A kormány a nyári törvényhozási szünet előtt kívánja rendezni mindkét ügyet. A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) – Francois Hollande szocialista francia elnök irányvonalát követve – növekedésösztönző intézkedésekhez köti a fiskális paktum elfogadását, éppen úgy, mint a szintén ellenzéki Zöldek.
.
A Handelsblatt szerint a kormány a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó uniós szintű bevezetése mellett is kiáll, és támogatja a bankfelügyeleti és betétbiztosítási rendszerek uniós integrációjára vonatkozó brüsszeli felvetést. A német kormány azt is javasolja, hogy az euróövezeti tagországokat kötelezzék a gazdaság- és pénzügypolitika szorosabb összehangolására. Az újításokat ezen a területen már 2013-tól be lehetne vezetni a koncepció szerint.
.
A berlini vezetés a munkaerőpiac területén is reformokat javasol, úgy véli, az euróövezeti válságállamokban az emelkedő várható élettartamhoz kell igazítani a nyugdíjkorhatárt, rugalmasabbá kell tenni a munkavállalási szabályokat, és az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásainak felhasználásával fejleszteni kell a szakképzési rendszert.
.
A dokumentum szerint a fiskális paktum által előirányzott államháztartási konszolidáció és a gazdasági növekedés ösztönzése szorosan összetartozik, a két elem „ugyanannak az éremnek a két oldala”. Ezt a metaforát használta Angela Merkel kancellár is a José Manuel Barrosóval folytatott hétfő esti megbeszélése előtt adott sajtónyilatkozatában, valamint Guido Westerwelle külügyminiszter a francia diplomácia vezetője, Laurent Fabius hétfői berlini bemutatkozó látogatásán, a két tárcavezető tárgyalását követő sajtótájékoztatón. Westerwelle a tájékozatón hangsúlyozta: „a költségvetési fegyelem fontos, de nem minden, gazdasági növekedésre pedig feltétlenül szükség van”. Fabius kiemelte: „ezekben a válságos időkben rendkívül fontos, hogy közeledjen Németország és Franciaország álláspontja”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Németország uniós növekedési csomagot javasol , 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

 • Hozzászólások(2)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

 1. Ez eddig racionálisnak tűnik. Ebből akar ovi kimaradni? :(((((

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 2. Miből akar kimaradni Orbán? Itt az euróövezeti államok válságkezeléséről van szó.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Megállapodás Brüsszelben kérdőjelekkel 2011. december 10. szombat | AN

A német konzervatívok új reménysége 2011. szeptember 9. péntek | AN

Berlin az új líbiai vezetésnek hízeleg 2011. augusztus 28. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos