Ronai and Ronai
AMERIKAI

Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére 2012. május 25. péntek 0:31 | AN Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére
Debrecen – Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magas vérnyomással küzdő betegnél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetében, jelentette be az intézet igazgatója.
.
Édes István professzor tájékoztatása szerint a hatékony eljárással csökkenthető a kockázata olyan, magas vérnyomáshoz köthető kórállapotoknak, mint a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a vakság vagy a szív- és veseelégtelenség.
.
Az egyetemi tanár elmondta: a vese beidegzésének roncsolása hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Az Európa több nagy gyógyító centrumában már bevezetett új eljárás lényege, hogy a vese beidegzését hatékonyan és biztonságosan megszakítják egy rádiófrekvenciás energialeadással működő katéterrel.
.
Az eljárással kiváltható a korábbi, sebészi úton történt idegroncsolás (sympathectomia), amely hatékony, de erősen invazív, műtéti kockázattal, sebfájdalommal járó beavatkozás, fűzte hozzá a kardiológiai intézet igazgatója.
.
Szűk Tibor, a beavatkozást végző egyetemi adjunktus az eljárás részleteit ismertetve rámutatott arra: a veseartéria beidegzésének roncsolását kórházi körülmények között, katéteres laboratóriumban végzik helyi érzéstelenítéssel, a combi verőér megszúrásával.
.
Tájékoztatása szerint egy speciális katéterrel érik el a veseverőeret röntgensugár alatt. Mindkét vese verőerében a katéterrel több pozícióban rádiófrekvenciás energia segítségével az érfalon keresztül égetik el az ér körüli idegfonatot. Az egyórás beavatkozást követően 24 óra kórházi megfigyelés szükséges. Az eljárás szövődmény lehetősége csekély, az egyéb katéteres vizsgálatokhoz hasonló – mondta Szűk Tibor.
.
Hozzátette: a beavatkozást olyan magas vérnyomásos betegeknél lehet alkalmazni, akiknek a vérnyomását három vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel sem sikerül egy adott érték alá csökkenteni.
.
Csanádi Zoltán egyetemi docens, a helyi szívelektrofiziológiai laboratórium vezetője az első sikeres beavatkozás kapcsán hangsúlyozta, az eljárással a betegek életminősége jelentősen javul, a súlyos és költséges kezelést igénylő szövődmények csökkennek, és nem utolsósorban a gyógyszerköltségek is egyértelműen mérséklődnek.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.5/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Mi lesz veled, Magyarország? 2014. április 2. szerda

Tovább tart az orvosok elvándorlása 2012. december 14. péntek

Kazincbarcikán rémálom az egészségügy 2012. december 7. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos