Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lassan változnak a kínaiak temetkezési szokásai 2012. április 4. szerda 21:25 | AN Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lassan változnak a kínaiak temetkezési szokásai
Peking – Kínában hétfő és szerda között körülbelül 520 millió ember kereste fel a kolumbáriumokat, a temetőket, hogy emlékezzen elhunyt hozzátartozóira, rendbe tegye a sírokat. A csingming, a sírlesöprés ünnepe, a halottak napja is változik az idővel.
.
A több mint 2500 éves hagyomány, az egykor extravagáns, hatalmas fényűzéssel bonyolított uralkodói emlékezés az ősökre mostanra teljességgel átalakult és kiterjedt, bár még mindig őrzi a múlt lenyomatait.
.
A mai hivatalosságok legnagyobb gondja, hogy a hagyomány – különösen vidéken – környezet-, leginkább levegőszennyező, mert az áldozati rítus része díszes papírból készült utánzatok, helyenként komplett épületek kerttel, benne pici csibékkel, televíziók, légkondicionálók vagy elektromos legyezők, okostelefonok, laptopok és aranytömbök elégetése.
.
Sok helyütt a korábbi – és rendszeresen előforduló – tűzesetek miatt tiltják az égetéseket, de vidéken az effajta tiltásoknak nem lehet érvényt szerezni.
.
A mai híradások már olyan ötletesnek feltüntetett kezdeményezésekről is szólnak, amelyekkel a távolban élők az interneten emlékezhetnek meg elhunyt felmenőikről. A Kuanghszi-Csuang autonóm területen például a helyi kormányzat kísérletképpen négy város temetőit tette olyan formán látogathatóvá, hogy 12 ezer sírkő képét digitalizálták és töltötték fel.
.
A tömegek egyelőre azonban csak kis részben hajlanak a hagyományok feladására, s bár vannak városi fiatalok, akik a kényelmesebb megoldást választanák, az internetes fórumokon jó néhányan bírálják a halottakra emlékezés „komputerjátékosítását”. A médiában idézett egyik szakértő szerint az online gyász és részvét kifejezése a legtökéletesebb formájában sem helyettesítheti a helyszíni csendes emlékezést, s inkább károsítja a csingming lényegét.
.
Az alternatív megoldásokkal azonban nemcsak a halottakra emlékezés szokásait illetően próbálják meg a kínaiakat új irányba terelni, hanem a temetkezés módjára vonatkozóan is. A vidéki temetőkben egyre kevesebb a hely, sok helyütt a termőföldből kerítenek el területeket, hiába a központi törekvés és ösztönző intézkedés arra, hogy az emberek válasszák inkább a hamvasztást.
.
Kína különböző részein eltérő formájú zöldtemetéseket is népszerűsítenek, de egyelőre ezek sem váltak igazán elfogadottá. Az észak-kínai Hopej (Hebei) tartomány székhelyén például bevezették a “fás temetést”, ami azt jelenti, hogy az elhunyt hamvait két fa között helyezik el nem túl mélyen, egy 1 négyzetméternél kisebb területen. Ám kiderült, hogy a vállalkozók legalább annyira tartották fontosnak az alternatív szolgáltatást, mint a hasznot. A temetkezés költsége ugyanis itt 18 ezer jüan (640 ezer forint).
.
A kezdeményezés hírek szerint nem túl sikeres, ahogyan a sanghaji „fás temetésre” is eddig igen kevesen jelentkeztek. Az e célra kialakított ezer négyzetméteres területen a 2008 óta rendelkezésre álló mintegy kétezer helyből összesen 12 „kelt el”.
.
Sanghaj az 1980-as években kezdte bevezetni a környezetbarát temetéseket, de az emberek 80 százalékban még mindig a hagyományos földbe temetést választják. 19 százalékot tesz ki a fülkés, vagy a biológiai lebomlást eredményező temetkezés és egy százalék rendelkezik úgy, hogy hamvait szórják a tengerbe.
.
A kelet-kínai metropoliszban az elmúlt 21 évben 188 kollektív tengeri temetésre került sor, összesen közel 23 500 ember hamvait szórták a tenger vizébe. Számítások szerint ezzel mintegy 35 ezer négyzetméter földterületet és 10 ezer köbméter követ „mentettek meg”.
.
Az észak-kínai Tiencsin városban 400 négyzetméter pázsit és egy 200 négyzetméteres tó szolgálja a „zöld temetkezést”. Az urnák szerves anyagokból készülnek, 3-6 hónap alatt lebomlanak. „Közvetítésükkel” eddig már több mint ezren váltak eggyé az anyafölddel.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Lassan változnak a kínaiak temetkezési szokásai, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Arccal a diktatúrák felé 2012. május 4. péntek | AN

Ingatlanba fektetnek a kínai gazdagok 2012. március 28. szerda | AN

17 milliárd dollárról állapodtak meg 2012. március 26. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos