Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gyümölcsevéssel a Parkinson ellen 2012. április 15. vasárnap 0:55 | AN Forrás: MTI

 • Hozzászólások(8)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Gyümölcsevéssel a Parkinson ellen
Budapest – A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.
.
James Parkinson angol ideggyógyász egy általa látott beteg alapján, 1817-ben leírta azokat a tüneteket, amelyek a betegséget jellemzik. Azóta hívják Parkinson-kórnak betegséget, amely általában idős korban kezdődik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki.
.
Michael J. Fox, a híres amerikai színész és a világ egyik legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali lett áldozata ennek a betegségnek és egy holland tulipántermesztő, akinek fehér-piros tulipánját sok országban Parkinson doktor születésnapján, április 11-én sokfelé kiállítják. A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termelődése zavart szenved.
.
Aedin Cassidy angol és Xiang Gao amerikai professzor két hatalmas vizsgálat eredményeit dolgozta fel. Az Egyesült Államokban az egészségügyi dolgozók rendszeres, kötelező vizsgálatának adatait évtizedek óta gyűjtik és sokféle kérdés megválaszolására használták. Az egyik tanulmányban csaknem ötvenezer férfi, a másikban nyolcvanezer nő ellenőrző vizsgálatainak különböző adatait nézték át. Ezek az információk 20-22 éves megfigyelésekre vonatkoztak és többek között részletes táplálkozási szokásokat tartalmaztak.
.
A kutatók a sok biológiailag aktív flavonoidot tartalmazó gyümölcs evését és az évtizedek alatt esetleg kialakuló Parkinson-kór gyakoriságát nézték. Kiderült, hogy azoknak, akik sok szamócát, áfonyát, almát, narancsot ettek, teát és mértékletesen vörösbort ittak, 40 százalékkal volt kisebb az esélye, hogy Parkinson-kórt kapjanak, mint azoknak, akik éppen ezeket nem szerették.
.
A flavonoidok hatékonysága között is volt különbség. Az anthocianin vegyületek védték a legjobban a vizsgált személyeket. Ezek a flavonoidok főleg a szamócában, áfonyában találhatók. A szakemberek szerint még sok vizsgálatra van szükség a kérdés tisztázására, de az máris állítható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása igen egészséges a Parkinson-kór megelőzése szempontjából is.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Gyümölcsevéssel a Parkinson ellen, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

 • Hozzászólások(8)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

 1. Kösz a tippeket, bár előbb jöttek volna. :(

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (6 szavazatból)
 2. Igen,a szamoca,áfonya és a szines gyümölcsök a legjobbak erre a betegségre,de a velünk nagyon törödö VEZÉRÜNK gondoskodott rola hogy
  csak szemünkkel kostolgassuk a gyümölcsöket és ettöl bizony kevés
  gyogyulás várhato.Meghát akkor tovább élnénk és nyugdijat kellenne fizetni,
  most sokkal fontosabb dolgok vannak,a Stadion épités, a Kereskedöházak
  épitése,VIKTORKA várba költözése,no és az elköszönt ELNÖKÜNK
  jutalmazása,legalább 200 millios Villácska,élete végéig járo milliok,
  ugyhogy nyuggereknek kuss legyen,nem kell luxus-szamoca meg áfonya

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +8 (8 szavazatból)
 3. Az orvos olyan ember, aki alig ismert hatású gyógyszereket ír fel, még kevésbé ismert betegségekre, egyáltalán nem ismert pácienseknek
  .
  Részemről drukkolok a gyümölcsöknek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (8 szavazatból)
 4. Ebben a cikkben csak a gyümölcsök hatásáról van szó. A zöldségek közül a cékla is hasonló hatással rendelkezik, és nem is drága.
  Nyersen szoktam fogyasztani: lereszelek (vagy összeturmixolok) 1 közepes céklát, 1 almát (ezt nem hámozom meg) és 1 szál sárgarépát, majd citromlevet adok hozzá és egy teáskanál mézet (ez el is maradhat). Néhány órát hagyom a hűtőszekrényben állni, hogy az ízek összeérjenek. Két adagban fogyasztom: a felét másnapra elteszem.
  Érdemes kipróbálni, annak is ízleni fog, aki egyébként nem szereti a céklát.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (6 szavazatból)
 5. “…Az orvos olyan ember, aki alig ismert hatású gyógyszereket ír fel, még kevésbé ismert betegségekre, egyáltalán nem ismert pácienseknek…”

  - WTF???

  Ezt ki állítja, milyen reprezentatív felmérések, szakmai és hatástanulmányok alapján?

  Szakmai linkeket kérek a témában. A “haverom azt mondta”, az Édesvíz (vagy egyéb “természetmágus”) kiadó agymenései, és az “ezt mindenki tudja” természetesen nem számít mérvadó forrásnak, ahogyan a gagyi, ellenőrizhetetlen blogocskák sem.

  Várom hát a gyógyszerfejlesztésekkel, alkalmazásokkal, farmakológiával, és mindezek hatásaival kapcsolatos, kétségbevonhatatlan, szakmai írásokat, tájékoztatókat.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (4 szavazatból)
 6. News at Harvard School of Public Health
  ..
  “Foods, Drinks With Flavonoids May Reduce Risk of Parkinson’s Disease”
  ..
  http://www.hsph.harvard.edu/news/features/coverage-in-the-media/gao-parkinsons-flavonoids/index.html

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 7. Nemnemnem, akkor ez félreérthető volt.

  Nem a gyümölcsök bizonyos hatásaira kértem mindezt, hanem a gonosz orvosokkal, és a mindenféle hatástalan, meg “alig ismert”, de alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 8. Valóban, félreértettem. De ha esetleg valakit érdekel a Neurology szakfolyóíratban megjelent cikk is a témában, itt olvasható (kb. 1 perc alatt sikerült megtalálni):
  http://www.neurology.org/content/early/2012/04/04/WNL.0b013e31824f7fc4

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Csodás gyógyulás Provence-ban 2011. január 18. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos