Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vészesen nyílik a brit “társadalmi olló” 2011. december 6. kedd 15:49 | AN Forrás: The Guardian

 • Hozzászólások(12)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Vészesen nyílik a brit "társadalmi olló"

London – Egy felmérés szerint a legtehetősebb 10% és a legszegényebb egytized jövedelme közti különbség Nagy-Britanniában tizenkétszeres. 1985-ben ez a mutató még “csak” nyolcszoros volt, a fejlett országok többségében most is kilenc az egyhez a mutató. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmér és figyelmeztet.

Az aktív korosztály körében Nagy-Britanniában meredeken emelkedik a különbség a leggazdagabb és a legszegényebb rétegek között. Olyannyira, hogy az OECD államai közül a legrohamosabb tempóban nyílik szét az olló a társadalmi rétegek között. A kutatás szerint ebben az is közrejátszhat, hogy a minőségi oktatás kisajátítása és a tehetős rétegek körében elterjedt „belső házasságok” miatt az átjárás a csoportok között nehézkes, a felső társadalmi körök így könnyen tartják szűk körben kiváltságaikat.

Számszerűsítve: míg a felső 10% éves apanázsa 55 000 font átlagban, addig az alsó tizedé mindössze 4700 font, mely 12-szeres különbséget jelent a két szélsőség között. A kutatás hozzáteszi azt is, hogy a legtöbb, igazságosabbnak tartott társadalomban is folyamatosan nyílik az olló a nyolcvanas évek óta. Az Európán kívüli feltörekvő államoknál pedig, mint Brazília vagy Kína, ez a növekedés egész elképesztő intenzitású.

A tanulmány megállapítja, hogy a legkiemelkedőbb helyzetben a pénzügyi szektorban dolgozók vannak, akiknek jövedelmét nem tépázta meg a gazdasági válság eszkalálódása. Sőt, az ágazatban kiosztott, kimagasló mértékű bónuszoknak köszönhetően ma már a brit társadalom felső 1%-a a pénzügyi szektorból rekrutálódik.

Az egyenlőtlenségek növekedéséért a felmérést végző szervezet nem a globalizációs folyamatokat, sokkal inkább a kormányok szociális politikáját okolja. Azok általában a tehetősebb rétegeknek kedveznek. Míg a közszolgáltatásokra Nagy-Britanniában az utóbbi évtizedben egyre többet szán a mindenkori kormányzat, a rászorulókhoz kevesebb jut el ebből, az adókból és járulékokból pedig egyre kevesebbet osztanak újra.

Mint emlékezetes, Nagy-Britanniát súlyos zavargások rázták meg idén nyáron, amikor fiatalok ezrei gyújtogattak és fosztogattak több nagyvárosban is. Pár hónapja pedig az Occupy Wall Street mozgalom mintájára Londonban is tüntetéssorozat indult a társadalmi különbségek növekedése ellen. Az OECD meg is kongatta a vészharangot; ha a tendencia folytatódik, több államban is erőszakos zavargásokra lehet számítani a jövőkép nélküli, alsóbb rétegekhez tartozó fiatalok között.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Vészesen nyílik a brit "társadalmi olló", 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

 • Hozzászólások(12)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

 1. Azt hiszem, a britek még nem értek utól minket…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 2. megtudják majd ők is, hogy vigad a magyar :-)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 3. Majd megtudjak lassan ok is, hogy vigad a magyar.
  (sirva)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 4. Az arányok nem számítanak,
  HA az alsó limit környékén is tisztességgel meg lehet élni, elég a számlákra, lakásrezsire, oktatásra, eüre, ilyesmikre.
  Ez a tobzódás az arányokon csak szélsőbalos szkeverés.
  Igenis legyen egy csomó nagyon gazdag, rendes emberünk!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -4 (6 szavazatból)
 5. Ha a kényszermunkáért kapott 28.5000 ft-ot és a képviselői 750.000 ft-ot viszonyítom (ami ugye nam a csúcs), az arány kb 26 szoros. Igencsak le vannak maradva a szegény britek.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
 6. Volt egy pofa angliaban. Ugy 40-eves hippi gyerek lehetet. Kijelentette hogy o szocialista, nem akar dolgozni es amit a tarsadalomtol elvehet vagy talal az az ove. Neki senki se mondja hogy ne cigizzen, de alkoholizaljon ne drogozzon es kulonben is utalja a gazdagokat. Az ismerosom egy holgy ( aki mellesleg) gazdag, megkerdezte tole:
  Es amikor oreg leszel es beteg akkor kinek a penzen fognak gyogykezelni, vagy ellatni, vagy etetni. Soha sem fizettel adot, soha sem adtal semmit a tarsadalomnak, utalod azokat akiknek tobb van mint neked es megis a O penzukon fogsz eloskodni.
  Az ilyen szegenyek szerintem nem masok mint parazitak, igaz nem szivnak annyi vert mint a politikusok/ugyvedek/Marketingesek vagy Emmberi eroforras kezelek (HR), de akkor is teher az adofizetok nyakan.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 7. Ma reggel a Klubrádióban hallottam, hogy Vámosi-Nagy Szabolcs szerint nálunk 7-szeres a különbség.
  Miért érzem, érezzük sokkal többnek ?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 8. “…éves apanázsa … alsó tizedé mindössze 4700 font…”

  - Micsoda?

  Nagy Britanniában a minimálbér HETI nettó 210 font. Ez havonta 840 font, kicsit több.

  Évente kb. 10.000 font, de erre még rájön egy halom állami támogatás (tax credit, child credit vagy child benefit, stb, stb), ezzel pedig minimum 13.000 font évente.

  Akkor meg, mi ez a 4700 font évente?

  Ne már… jaj, ha valaki nem akar dolgozni, akkor persze nem így van, akkor nincs 13.000 font. De azért egy ilyen felmérésben nehogy már a munkakerülőket hasonlítsák össze a leggazdagabbakkal, vagy bárkivel…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 9. Elnézést, a heti minimálbér nem nettó 210, hanem nettó 197 font.

  Tessék akkor így újraszámolni, de ez is éves 9.000- 10.000 körül van, a támogatásokkal együtt meg még több is.

  Így aztán, marad a kérdésem.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 10. “Nagy-Britanniában meredeken emelkedik a különbség a leggazdagabb és a legszegényebb rétegek között. ”
  NA EZ ITT SINCS MÁSKÉNT!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 11. Az a 4700 kicsit sántít. Szomszédom fia fél éve dolgozik Manchesterben. Egy szállodában takarít. Tiszta fizetése adózás után 800 font/hó és ő “csak egy” vendégmunkás. Volt feleségem lánya 13 éve él Wales-ben. Egy telefonbolt vezetőhelyettese volt heti 500 fontos fizetéssel (2005).

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Saller-lázban az Európai Unió 2012. március 13. kedd | AN

Cameron Moszkvában kritizált és békült 2011. szeptember 12. hétfő | AN

A brit a legpontosabb atomóra 2011. augusztus 30. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos