Ronai and Ronai
AMERIKAI

CIA-kémeket fogtak Iránban és Libanonban 2011. november 21. hétfő 19:58 | Rákócza Richárd Forrás: ABC News

 • Hozzászólások(7)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
CIA-kémeket fogtak Iránban és Libanonban

Washington/Teherán/Bejrút – Az amerikai-iráni torzsalkodás újabb állomásaként a CIA több mint egy tucat, Iránban és Libanonban dolgozó emberét fogták el. Az Egyesült Államok kormánya attól tart, hogy ezeket az embereket kivégzik, vagy egy részüket már meg is ölték, állítja a hírszerző közösség több volt és jelenlegi tisztje.

Bejrút: a CIA emberei számára a legkellemetlenebb állomáshelyek egyike

Fizetett informátorokról van szó, akiket a CIA toborzott két kémhálózatba; az egyik célpontja Irán volt, a másiké a Hasszán Naszralla sejk vezette bejrúti Hezbollah terrorszervezet, amelyet Irán és Szíria támogat.

„Rizikós foglalkozás a kémkedés”, reagált az ABC News érdeklődésére egy névtelenséget preferáló washingtoni illetékes, aki megerősítette, hogy az utolsó hat hónapban valóban sok CIA-informátor bukott le.

Robert Baer, a CIA volt tisztje, aki a nyolcvanas években maga is Bejrútban állomásozott és a Hezbollah ellen dolgozott, úgy nyilatkozott, hogy a terrorszervezet jellemző módon kivégzi a hatalmába jutott kémeket; nem csak azokat, akik tégla voltáról megbizonyosodott, de gyakran azokat is, akikről csak gyanítja, hogy az amerikai hírszerzésnek dolgoznak. Baer nem hiszi, hogy élve viszontlátjuk valaha is azokat, akiket elkaptak: „Ezek a pasasok nagyon, nagyon aljasak és nem bocsátanak meg soha.”

Robert Baer, aki megjárta a poklot

Más volt és jelenlegi hírszerzők szerint a két kémhálózat felszámolása egymástól függetlenül történt, miközben a beépített emberek jelentős hasznot hajtottak egyfelől az iráni nukleáris fegyverkezés, másfelől a Hezbollah Izrael elleni szándékainak feltérképezése terén. A terrorszervezet 9/11 előtt több amerikai meggyilkolásáért volt felelős, mint bármely más csoport: 1983-ban felrobbantották az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyáját, s a merényletben több mint 300 ember veszett oda, ebből majdnem 260 amerikai.

A bejrúti hálózatot a Hezbollah két kettős ügynöke buktatta le. Színleg a CIA-nak, valójában azonban Naszralla sejknek dolgoztak. A Hezbollah tőlük tudta meg, melyik étteremben szoktak a CIA tisztjei az ügynökeikkel találkozni. A találkahely megbeszélésekor a „pizza” volt a jelszó; két forrás szerint azért, mert az egyik bejrúti Pizza Hut volt az a bizonyos étterem. Egy harmadik forrás ezt tagadja.

Az egyik bejrúti Pizza Hut. Még kihozhatták volna az embereket?

A Hezbollah mindenesetre a találkahely kiszimatolásával kezdte meg a CIA bejrúti hálózatának felgöngyölítését. Egy hírszerzési forrás szerint a CIA figyelmen kívül hagyta azokat a vészjósló jeleket, amelyekből pedig következtetni lehetett volna arra, hogy baj lesz, és a beépített embereket időben ki lehetett volna hozni. „Lusták voltunk, s a CIA most vakon tapogatózhat a Hezbollah ellen”, állapította meg önkritikusan a Cég egyik volt dolgozója.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.5/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
CIA-kémeket fogtak Iránban és Libanonban, 3.5 out of 5 based on 4 ratings

,

Címkék:, , , , , , , ,

 • Hozzászólások(7)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

 1. A hírszerzés sosem tartozott a nyugdíjas foglalkozások közé. :(

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (3 szavazatból)
 2. Ezt a szakállas, hájfejű, pedó gonosztevőt nem kikémlelni kellene, hanem kilőni… pár száz emberével együtt.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (10 szavazatból)
 3. Soha se volt ideális életpálya-modell a kémkedés. A CIA iráni jelenléte különösen érdekes annak tükrében, hogy a II. világháború után pár évvel pontosan ez a titkosszolgálat távolította el a hatalomból az ország első demokratikusan(!!!) megválasztott nacionalista miniszterelnökét, Mohammad Moszaddeget. Ha én közönséges iráni lennénk, akárhogy is gyűlölném a mai iszlámfasiszta rezsimet, a nemzeti hős megbuktatására emlékezve bizony elvárnám, hogy minden amerikai-izraeli bajkeverő meghaljon.

  Persze ettől eltekintve a nyugati világ számára létfontosságú, hogy ezek a bátor férfiak s nők az életük árán is, de megállítsák a terroristaszervezeteket és az őket támogató kormányokat. Nélkülük a 9/11-én talán nem is nagyszabásúbb, de több merénylet, káosz és zavargás uralná a világot.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 4. Arrafelé elég ha kicsit kilógsz a sorból, már az elég ahhoz, hogy csúnyán elbánjanak veled…
  Ha ráadásul kém is vagy…akkor 100 halál vár, meg előtte…

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 5. …pedig a CIA nem is Mohamed próféta, aki tuti túlvilági mennyországot biztosít követői számára.
  Maximum e világi létet támogatja anyagilag.
  Sajnálom a lebukottakat, szerintem Ők a jó ügyért halnak, még ha kémként is.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 6. CIA kémnek lenni ma Libanonban és Iránban a néppel szembeni hazafias cselekedet – bárki bármit állít!
  Így is lehet gerilla harcot folytatni a diktatúrák és terrorizmus ellen.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 7. Újra!
  CIA kémnek lenni ma Libanonban és Iránban a nép ÉRDEKÉBEN VÉGZETT hazafias cselekedet – bárki bármit állít!
  Így is lehet gerilla harcot folytatni a diktatúrák és terrorizmus ellen.
  ÍGY MÁR JÓ!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Amerika választ vár Irántól 2011. november 13. vasárnap | RR

Khamenei megfenyegette az Egyesült Államokat 2011. november 11. péntek | RR

Irán hónapokra lehet az atomfegyvertől 2011. november 7. hétfő | RR

A CIA a Facebookot és a Twittert böngészi 2011. november 6. vasárnap | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos