Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Búcsú az olvasótól 2011. augusztus 28. vasárnap 8:21

 • Hozzászólások(501)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Búcsú az olvasótól

Egy bejelentést szeretnék tenni. Az Amerikai Népszava szeptember 1-jétől online hírújságként nem működik tovább. Az AN online újságként határozatlan időre leáll, a website viszont nem tűnik el, hanem a nyomtatott újság honlapjaként megmarad. A változás a nyomtatott hetilapot semmilyen formában nem érinti.

Mindenek előtt köszönettel és hálával tartozunk olvasóinknak, különösen pedig azoknak, akik beléptek a Kohányi Társaságba, és tagdíjukkal segítették az Amerikai Népszava fennmaradását. Külön köszönetet mondok azoknak a kedves munkatársainknak, akik kezdettől fogva részt vettek a vállalkozásban, és ingyen vagy jelképes összegért dolgoztak azon, hogy az Amerikai Népszava eredeti koncepciója megvalósuljon. Nem rajtuk múlott, hogy előre nem látható ideig ezt a tervet most felfüggesztjük.

Mi volt ez a koncepció? Mi egy amerikai online újságot szerettünk volna működtetni magyar nyelven. Egy amerikai stílusú és színvonalú online újságot szerettünk volna adni olvasóinknak, amely a magyarországi eseményeket is az amerikai demokrácia szemszögéből láttatja és értékeli. Már két évvel ezelőtt tudtuk azt, hogy Magyarországon diktatúra lesz. Ehhez nem kellett prófétának lenni, ahol a demokratikus kormányzás meggyengül, a gyengekezű kormányzás nem képes a jog erejével a demokráciát megvédeni, a szabadság rendjét megteremteni, ott menthetetlenül diktatúra következik. Méghozzá úgy, hogy a diktátorok demokratikus úton jutnak hatalomra. A személyi feltételek pedig erre készen álltak. Ezért számoltunk azzal a lehetőséggel is, hogy a sajtószabadság szűkülésével szükség lesz ránk. Nyíltan hirdettük azt, hogy ha ez bekövetkezik, az Amerikai Népszava töltheti be az egykori Szabad Európa Rádió és az Amerika Hangja szerepét. Reméltük, hogy ez nem marad magánügyünk, hanem támogatókra találunk, és be tudjuk fogadni a Magyarországon utcára kerülő kollégák egy jelentős részét. Nem akartunk magyar lapot készíteni, amely csak annyiban különbözik a magyarországi újságoktól, hogy amerikai szerveren fut, New Yorkban adják ki, de ugyanolyan, mint a magyar sajtó. Amerikára és a világra sokkal nyitottabb újságot szerettünk volna. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az Amerikai Népszavában ugyanazt olvashatja bárki, mint ami a világsajtóban megjelenik, csak magyar nyelven. A magyar sajtónak ugyanis köze nincs sem a világhoz, sem a világsajtóhoz. Az Amerikai Népszava egy amerikai újság, és ezt akartuk az online kiadásban érvényesíteni. Ehhez szerettünk volna támogatókat, befektetőket találni. Ez nem sikerült, ezért ez a koncepció nem valósult meg.

A magyar sajtóról annyit jegyezzünk meg, még akkor is, ha pénz híján nem tudjuk megvalósítani saját elképzeléseinket, hogy tartalma és színvonala minősíthetetlen, botrányos, balkáni, provinciális, primitív és kártékony. Amikor felmerült a gondolata, hogy mi Amerikából is csak egy ugyanolyan borzalmat tudunk előállítani, mint amilyen a magyar sajtó, azt mondtam, hogy akkor most hagyjuk abba. Annak a világon semmi értelme. Arról nem beszélve, hogy az Index és az ehhez hasonló trágyadombok milyen pusztítást végeztek a magyar közgondolkodásban, segédkezet nyújtottak a demokrácia szétveréséhez. A kereskedelmi tévék primitív rombolásáról nem beszélve. Hogy most kiszolgálói az önkényuralomnak, az csak felteszi az i-re a pontot. Várjuk a napot, amikor mindkettőt úgy vágják ki Magyarországról, hogy írmagja se maradjon. A baj csak az, hogy ha jönne másik csatorna, azt egy év után ugyanezek csinálnák. De a szoclib sajtót is úgy hagytam ott annak idején, hogy soha nem akarok még újságíró sem lenni. Az egész sajtó nem szólt másról, mindkét oldalon csak bérmunkáról. Egy New York-i hirdetőnk, egy gazdag ügyvéd, egyszer hirdetni akart Pesten, és azt mondta, hogy a magyar sajtóban drágább a hirdetés, mint a New York Timesban, amely nem százezres, hanem 300 milliós piacon jelenik meg. Felvilágosítottam, hogy ezek az árak nem olyan hirdetőknek készültek, mint ő, hanem azoknak, akiknek 3-400 millió forintokat kell kilopniuk hirdetés címén, amit csak ilyen bődületes árakkal lehet lefedezni. Ezekből a pénzekből aztán ugyanilyen irreális fizetéseket kaptak a nagyokos megmondó emberek, a szoclib újságírónak nevezett pártkatonák, akiknek nagy szerepük van abban, hogy Magyarországon az emberek megutálták mindazt, ami baloldali, liberális és demokrata. Ezek ma is ennek az oldalnak a „sztárjai”, és most is azzal törődnek, hogy azok a kifizetőhelyek, ahol ebből még valamit felmarkolhatnak, meg ne szűnjenek. Hányinger az egész. Ez már régen nem a sajtóról szól. Ha ezekbe egy kevés erkölcs szorult volna, már régen fellármázták volna az országot, az első nagy hazugságot sem tűrték volna el. De ezeket most is csak a boríték érdekli. Úgy fognak megszűnni, és remélhetőleg eltűnni, hogy még azt sem mondhatják el magukról, hogy egyenesen megálltak a diktatúrával szemben. Sunyi, beszari műsoraikban állandóan csak arra vigyáztak, nehogy valami rosszat mondjanak, aminek hátrányos következménye lehet rájuk nézve. Én nem tartozom azok közé, akik azt szeretnék, hogy a Klubrádió ne szűnjön meg. Szűnjön meg, múljon el az egzisztenciális biztonság, akkor majd talán elkezdenek egyenesen gondolkodni és beszélni. Ne tudják ezzel a sumákolással a demokrácia látszatát fenntartani, csak azért, hogy továbbra is felmarkolhassák az irreális fizetéseket. Vagy azt a „keveset”, amit mostanában kapnak.

Ezért elképzelheti mindenki a lelki világomat, amikor pénzhiány miatt először szembesültem azzal, hogy szakmailag arra a színvonalra süllyedünk, amilyen a magyarországi sajtó, egy idő után még az alá is. Csak azért voltam hajlandó kompromisszumot kötni ezzel, mert tudtam azt, hogy sok embernek még így is fontos, hogy létezünk. Belőlünk ugyanis ez a számítás, megalkuvás, a belterjes helyezkedés, a manipulálás hiányzik. De ha őszinte vagyok, bevallom, hogy amikor már annyi pénz sem áll rendelkezésünkre, hogy ezen a színvonalon fenntartsuk online hírújságként az Amerikai Népszavát, megkönnyebbülést is érzek, hogy nem kell olyasmit csinálni, amihez a pénzhiány miatt már nem szívesen adja a nevét az ember.

Tulajdonképpen csoda volt az is, ami eddig történt. Ennyi pénzből újságot még nem csinált senki. És voltak ennek a lapnak jó időszakai, amikor nem is lehetett látni, hogy néhány olyan ember készíti, akiknek többsége még szerkesztőséget sem látott. De amikor már lehetett látni, hogy ebből pénz soha nem lesz, tíz éven belül biztosan nem, és olyan országban próbáljuk segíteni a demokráciát, amely országnak a demokrácia nem fontos, elfáradtak az emberek, kimerült a lelkesedés. Nem lehet kilátástalanul öt ember munkáját végezni folyamatosan.

Azért kerültünk ebbe a helyzetbe, távol eredeti elképzelésünktől, mert túl hirtelen indultunk el. Amikor kiderült, hogy december 20-án elfogadják az új médiatörvényt, nem tudtuk, hogy a sajtót érintő részét csak július 1-vel léptetik életbe. Ezért azt gondoltuk, hogy a médiatörvénnyel azonos napon el kell elindítani az Amerikai Népszava online újságot, mintegy válaszul arra az aljas törvényre, amelyhez hasonló sehol a világon nincs. Mert ez a törvény nem tiltja be azonnal az ellenzéki sajtót, csak fenyegeti és öncenzúrára kényszeríti. A végeredmény ugyanaz lesz, de mégis megőrzi a demokrácia hamis látszatát. A magyar sajtó boldogan fogadta el ezt a felkínált lehetőséget (tisztelet a néhány kivételnek), és ezzel a törvény elérte célját. A régi reflexek beindultak, mindenki elfogadta az alkut. Mindenkit csak az egyéni, személyes boldogulása érdekli, senkinek nem számít, hogy mi lesz az országgal, a jogállammal, mi lesz a jövővel. Mi nem számítottunk arra, hogy a magyar társadalom, és annak rendkívül öntudatos és önhitt liberális része is, ilyen mértékben korrupt és megalkuvó. Két kezemen megszámolom azokat, akik felemelték valamilyen szinten a szavukat.

De ezt nem nekik rójuk fel, hanem magunknak, hogy ezt nem láttuk előre. Ennél fogva mindenki elfogadta a játékszabályokat, hogy nincsenek hirdetések, megfélemlítik a piacot, hogy nem lesznek bevételek, és nem lesznek befektetők sem, akik ellenzéki hangvételű médiába fektessenek, vagy azok támogatásában részt vegyenek. Fel kellett volna lázadni, de nem ez történt, hanem mindenki próbálja a saját kompromisszumát megkötni, és a helyzetet túlélni. Ez azonban hosszútávon nem működik. Az elkurvulás nem segít. Eljön majd az idő, amikor a közhangulat olyan lesz, hogy a diktatúra a végnapjait éli, akkor mindenki forradalmár lesz. Akkor majd mindenki támogatja az ellenzéki hangvételű orgánumokat, mindenki magának tulajdonítja a forradalmat, és hamar elfelejti, hogy mennyire aljas módon nyalta a seggét a diktatúrának, hogyan próbált kussolni, sumákolni, hogyan válogatta a szavait, hogyan ügyelt arra, hogy a kis motyó és a havi boríték megmaradjon. Ez engem már előre olyan undorral tölt el, hogyha eljön a forradalmi hangulat, kikapcsolom a hírforrásokat. Látom, hogy akik most fontoskodnak, és hülyéznek, például engem, mert keresik a jól fizető helyüket, ahol meghúzhatják magukat, 12 év múlva mekkora nagy forradalmárok lesznek. Mert Orbán Viktor diktatúrája ellen az első komolynak nevezhető megmozdulások mostantól számítva 12 évnél előbb nem kezdődnek el. Forradalmárnak viszont nem tíz év múlva kellene lenni, hanem most. Vagy még inkább akkor kellett volna, amikor Orbán először kiejtette a száján a fülkeforradalmat. Megszokásból a köztévét kellett volna felgyújtani. Most még lenne is miért.

Mindezt nem keserűségből írom, hanem őszinte megvetésből és utálatból. Azt a sunyítást, ami Magyarországon van, azt nem lehet megmagyarázni. Ami ebből a szempontból a mi lapunkat érinti, csupán annyi, hogy ezzel a magatartással, ahogyan a nagyokosok a diktatúrát megpróbálják komfortossá tenni maguk számára, olyan légkört hoztak létre, amelyben megakadt minden lehetőség, minden józan üzleti tárgyalás arra vonatkozóan, hogy egy bármilyen ellenzéki médium, így az Amerikai Népszava az eredeti koncepciójához méltó és szükséges támogatókat, befektetőket találjon. Így maradtunk pénz nélkül, és mivel már elindultunk, leállni nem lehetett. Ezért próbálkoztunk azzal a bűvészmutatvánnyal, hogy pénz nélkül csinálunk újságot. Csakhogy egy újsághoz jó szerkesztők, jó újságírók, jó technikai feltételek kellenek. Nekünk egyetlen szerkesztőnk sem volt. A mi lapunk kalákában készült, amikor arra járt valaki, feltett valamit. Ezek némelyikét én soha nem is láttam, mert eközben egy 32 oldalas hetilapot is előállítok, amit még szállítok is, egyedül. Így nem lehet egy online újságot készíteni. Olyat legalábbis nem, amilyet mi szerettünk volna.

Az olvasóknak ehhez elvileg semmi köze, ez a mi problémánk. Ám ha így lenne, már két hónap után leálltam volna azzal, hogy térjünk vissza az eredeti koncepcióhoz, szerezzünk hozzá pénzt, és ha a feltételek megvannak, akkor induljunk el újra. Ez egy üzleti vállalkozás, amelynek be kell tartani a szabályait, hogy működjön. Normális esetben. Csakhogy ez kezdettől fogva nem üzleti vállalkozás volt számomra, hanem szívügy, és soha nem is úgy tekintettem rá. Nevezzenek hülyének, akik keresik a megélhetést a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, de egy demokratikus, szabad országból néztem Magyarországra, és számomra elképesztő az, ami ott történik. Ezt az Orbán gyereket két héten belül kizavarták volna bármelyik demokratikus országból, ha szerencséje van, akkor nem húzzák fel az első fára. Ha Deutsch Tamás lennék, és nem tartanám gyenge viccnek, akkor most megkérdezném, hogy a ki a f..sz ez az ember, aki azt képzeli, hogy elveheti a szólásszabadságomat, megfenyegethet, betilthatja az egyházamat, az emberi jogaimat elvitathatja. Ki ez, hogy nem lehet elzavarni azonnal? Ezt nem anya szülte? Már elnézést, nem szívesen mond az ember ilyet, de ez az ember olyan buta, mint a föld. Ezt nem lehet szebben mondani. Amiket elmond évente Tusványoson, mint egy gondolkodó, az maga a rádiókabaré. Az egy paródia. Elfogadhatatlan, felháborító, ütés után kiált, amit ez az ember művel. Ordenáré fasiszta-klerikális diktatúrát csinál egy európai országból. A Balkán szintje alá süllyeszti egy primitív falusi futballista Kosztolányi, Babits, Krúdy, Ady Endre országát. Ezt szó nélkül tűri és hagyja az a magyar nép, amely magát olyan nagyra tartja. Arról nem beszélve, hogy milyen alantas gondolkodás húzódik ennek a hallgatásnak a hátterében. Nekem mindenem lázad ez ellen, de azok aljassága ellen is, akik ezt akár számításból, akár gyávaságból, akár antiszemitizmusból (mert ez áll igazán a hallgatás hátterében), nemcsak tűrik, hanem a maguk módján még támogatják is. És becsültem azokat az embereket, akik idejárnak, akik ez ellen lázadnak, akiknek fontos az, hogy az Amerikai Népszaván a hozzájuk hasonlókkal együtt legalább kifejezzék az undorukat. Ez az oka annak, hogy nem zártuk be sokkal hamarabb, és adom a nevem olyan produkcióhoz, amit amúgy – az anyagi nehézségek miatt – nem vállalnék. De azt mondtam, hogy egy olyan népség előtt, mint amilyen a magyar sajtó, tisztelet a kivételnek, nincs ki előtt szégyenkezni. Őket minősíti mindaz, ami Pesten van. Nem ez számít, hanem az, hogy legyen egy hely, ahol megmondjuk az igazságot, ahol nem kell félni, ahol nem sumákolnak, nem manipulálnak, nem hazudnak.

A válság azonban erősen érinti Amerikát, itteni olvasóinkat és hirdetőinket is, azon keresztül a nyomtatott újságot is. Ha Magyarországon egy demokratikus felfogású, szabadság után vágyó nép sínylődne a kemény elnyomás és diktatúra alatt, amelynek szüksége van a segítségünkre (mint ahogy ma is azt gondoljuk, hogy szüksége lenne), minden áldozatot meghoznánk, minden eladósodást vállalnánk, hogy felszabadítsuk szeretett népünket a diktátor csizmája alól. Csakhogy a mi szeretett népünk nem akar felszabadulni, kiválóan érzi magát a diktátor csizmája alatt. Elhitte, hogy a diktátorral szemben állók nem igazi magyarok, idegen érdekeket szolgálnak, és kirabolták őket. Nem az a baj, hogy se dolgozni, se tanulni nem szerettek, hogy száz évvel maradtak le a világtól, hanem őket a magyar nép ellenségei tették tönkre. Ilyen buta népet nem lehet megmenteni, ezeknek egy diktátor való. Pontosan egy színvonalon vannak. Megjegyzem, nekem az sem tetszik, amikor ezek a hasuk miatt hőzöngenek, és mindenem tiltakozik, amikor erre akar valaki demokratikus forradalmat alapozni. Demokratikus forradalmat csak demokraták csinálnak, ezek pedig nem azok. Nekem nem tetszik, amikor ezek prüszkölnek, hogy a gáztámogatás csökkent, ezért nem annyira jó Orbán sem. Normális helyeken egy fillér gáztámogatás nincs, de a szabadság elvétele miatt kitekernék a nyakát bármelyik gazembernek. De a magyarok nem ilyenek, ők a legszentebb dolgokkal is seftelnek, mert ingyen akarnak hozzájutni mindenhez. Eladnák a lelküket egy bagóért. Ezért nem a demokrácia, hanem a diktatúra oldalán állnak. Ha pedig így van, akkor hiába mondjuk mi itt azt, hogy emberek, fasiszta diktatúra van Magyarországon, keljetek föl, verjétek le, gyújtsátok föl, mert azt kéne, mert a magyar ember elégedett. Értelmisége cserbenhagyta, azt keresi, hol sütögethetné a pecsenyéjét, ezért nyomja az ótvaros értelmiségi dumát, ami a mellébeszélés magasiskolája. Az igazság nem kell senkinek.

Akik velünk együtt undorodnak az egésztől, tenni azok sem nagyon akarnak ellene semmit. Hasonlóan gondolják, mint a jó magyar ember. Amíg nem kerül semmibe, hadd jöjjön. De igazából nem döntötték el a mi olvasóink sem, hogy ellene akarnak állni a diktatúrának vagy nem. Meg akarják dönteni vagy nem? Hajlandók-e kockázatot vállalni és áldozatot hozni érte, vagy nem? Attól rettegnek, ki ne derüljön, hogy felmerészkedtek ide kukucskálni, ízlelni a tiltott gyümölcsöt, nehogy valami bajuk legyen. Miközben hatalmas táblákkal kellene vonulniuk az utcákra, megdönteni az önkényuralmat. Amikor ezt látom, nincs kedvem írni. Kinek, minek? Azoknak írjam az igazságot, akiknek tele van a gatyájuk? A magyar társadalom nem fogta fel, hova került. Nem akarja tudomásul venni, hogy nem helyezkednie, hanem harcolnia kell. Itt bizony ingyen kellene dolgozni az újságíró uraknak, nem várni és lesni, hogy van-e még valami eldugott pénze a Puchnak. Ingyen kellene gyújtó hangú cikkeket írni, röplapokat szórni, és akire az méretett, bevonulni a börtönbe. Elmenni akármilyen pocsék munkát végezni, de nem meghunyászkodni, hanem ezt a maffiát elkergetni. Az ilyen embereknek szívesen írok cikkeket, az ilyen olvasóknak bármilyen áldozat árán fenntartok egy újságot. Majd lesz valahogy, majd Isten megsegít. De nyulaknak beszéljek arról, hogy mit kell csinálni az oroszlánoknak? Ezért dolgozzunk? Ingyen? Mert ingyen dolgozunk, majd belegebedünk a munkába, a semmiért. Nemcsak ingyen dolgozunk, hanem még a mi pénzünket is költjük rá, a saját családunk megélhetését veszélyeztetjük. Nem is gondolnánk erre, ha lenne miért. De ha ide csak kukucskálni járnak titokban az Orbán-diktatúra gyáva alattvalói, akkor mi itt csak szórakoztatóipari tevékenységet végzünk. Akkor viszont legyenek kedvesek a szórakoztatásukhoz hozzájárulni. Ezért kértük, legyenek szívesek havi egy sör árával hozzájárulni ahhoz, hogy mi ezt a tevékenységet – legalább ezen a színvonalon – el tudjuk látni. Ennyit viszont nem szánnak erre. Ez mindennél többet elmond az igény őszinteségéről. És ez fontos üzenet számunkra is.

Mi a kapitalizmus hívei vagyunk, hiszünk abban, hogy a piac helyesen ítél, és azt elfogadjuk. Ez a piac úgy ítélt, hogy egyelőre nincs ránk szükség. Ez minket nem tesz boldogtalanná, mert egy csomó munkától, fáradtságtól, pénzügyi veszteségtől szabadulunk meg, és szembe tudunk nézni naiv önmagunkkal. Már majdnem elhittük, hogy bárkinek fontos az, amit csinálunk, amiért mindent feláldozunk. Ez pontosan 125 embernek fontos. Ez nem baj, csak ebben az esetben a drága időnket inkább olyan tevékenységre fordítjuk, aminek valamilyen szellemi vagy anyagi haszna, és bármiféle értelme van. Ezt beláthatja mindenki. Nekem nincsenek semmiféle ambícióim, szándékaim. Ha valamit kérhetek, akkor azt, hogy soha ne kelljen ott élnem, amíg nem üti fel a fejét valami civilizáció Magyarországon. Én csak segíteni akartam azoknak, akik hasonlóképpen gondolkodnak, és elmenekülni sem tudnak. De nem akarok úgy járni a hazaszeretetemmel, mint a Mókus őrs a vak nénivel, amikor át akarta vezetni az utcán, de a néni nem akart átmenni. Sokkal értelmesebb dolgokkal is el tudom tölteni az időt. Ha ez a helyzet változik, az más kérdés.

A Kohányi Társaság ezért nem szűnik meg, mert még szükség lehet rá. Nem vesszük le a tagtoborzó felhívást sem, elfogadjuk továbbra is a támogatásokat, miután ebben a pillanatban 2800 dolláros tartozásunk van, amit valahogyan ki kell majd fizetni. Emellett fenntartjuk azt a lehetőséget is, hogy ha a szabadság hívei és barátai meggondolják magukat, fontosnak tartják egy olyan médium létezését, amely nem tartozik a médiatörvény alá, nem a megélhetése szerint méri az igazságot, amely kész és képes arra, hogy nevén nevezze mindazt az aljasságot, ami Magyarországon történik, akkor mi készen állunk arra, hogy ezt a munkát folytassuk. De nem tudjuk ezt tovább saját erőnkből megtenni. Ha bármikor összejön annyi pénz, hogy meg tudunk fizetni néhány embert, akkor ezt azonnal megtesszük. A Kohányi Társaság pénzét semmi másra nem fordítjuk, csak erre. A KT számlái fölött két tagunknak ellenőrzési lehetőséget biztosítottunk, még aláírási jogot is kaptak. Ha az olvasók úgy gondolják, bármikor újraindíthatjuk az AN hírszolgáltatását. A mi híreink eddig sem voltak újak, mert arra semmi pénzünk nem volt, de igyekeztünk a hírek mögött levő valóságra rámutatni. A hazai híradások legtöbbje ugyanis számunkra már olvashatatlan és vérlázító.

Emellett nyitottak vagyunk arra, hogy olyan befektetők megjelenjenek, akik elfogadják az AN szellemiségét és céljait. Ha a Kohányi Társaságba ömlöttek volna a tömegek, tulajdonrészt is adtunk volna érte. Ha lesz igény, amely a minimális feltételeket biztosítja, az AN újraszervezi az online hírszolgáltatást. Továbbra is készek vagyunk arra, hogy az Amerikai Népszava egyedi és kivételes lehetőségeit a szabadság és a demokrácia szolgálatába állítsuk. Ha a magyar újságíró társadalom rájön arra, hogyha nem lép be Orbán médiabirodalmába, akkor senki nem fogja a megszokott színvonalon eltartani, és rájön arra, hogy nem munkahelyet kell keresni, hanem meg kell dönteni a diktatúrát, akkor itt van a felület, ahol kibontakozhat. Ha nem kell, akkor nem kell, mi megvagyunk enélkül is. Köszönjük szépen.

Félreértés ne essék: nem nekünk van szükségünk Önökre. Mi nagyon jól megvagyunk, és sokkal jobban lennénk, ha az elmúlt nyolc hónapot nem ezzel töltjük, és azt a pénzt, amit erre költöttünk, nem erre fordítjuk. Ami dühít, hogy ez az ország mennyire béna, és még azok is ennyire tehetetlenek, akik legalább tisztában vannak azzal, hogy mi történik. Szerintünk nagy pazarlás egy ilyen lehetőséggel nem élni. A demokratikus sajtó hamarosan meghal, vagy olyan lesz, hogy annál jobb lenne, ha nem lenne. A diktatúra jogi kereteit megteremtik még az ősszel, januártól pedig a NER működni kezd. Nem marad olyan sok felület, amely nem vesz tudomást a diktatúráról. Ebben a helyzetben meg kellene ragadni minden lehetőséget. Olvastam egy hírben, hogy az Orbán-kormány évi 11 millió forintot fizet egy cégnek azért, hogy figyeljen egy portált, nincs-e valami fennakadás. Ez csak a figyelés díja. Mi 11 millió forintból egy évig kétszer ilyen színvonalon tudnánk működni, mint ahogy eddig. A demokratikus oldalnak nincs 11 millió forintja erre, miközben nyolc évig kormányoztak, a demokrácia infrastruktúrájára, ha úgy tetszik, ránk hivatkozva szivattyúztak ki százmilliókat a költségvetésből, de a pénznek nincs nyoma. A világ legkorruptabb kormányai között emlegetik őket, és szegények, mint a templom egere. Hacsak nem ebből a pénzből épült a Fidesz médiabirodalma. Vicces lenne, ha még a demokrácia támogatására kilopott pénz is a diktatúrát építette volna. És nem tenném a nyakamat arra, hogy nem így történt. De senki másnak sem fontos annyira a diktatúra megdöntése, hogy évi 11 millió forinttal támogassa, vagy befektetőként próbáljon életet lehelni ebbe a lehetőségbe. A demokrácia ügye nem lehet csak a magánügyem. Persze, ha ez a lap csak szórakoztatja az idejárókat, és gumicsontot ad az elégedetleneknek, arra ez kidobott pénz. Arra mi is sajnáljuk az időt. De ha valakik meg akarják dönteni a diktatúrát, akkor az Amerikai Népszava jó befektetés.

Köszönöm munkatársainknak, hogy ekkora áldozatot hoztak, és bízom abban, hogy ez nem volt hiábavaló. Köszönjük olvasóink megtisztelő figyelmét, és anyagi támogatását. Szeptember 1-jén egy időre elbúcsúzom. Utána kialszom magam, pihenek, olvasok, nem nézek magyar híreket. Majd valamikor helyezek fel néha egy-egy hírt vagy írást, ha inspirációt érzek. Ha nem kell emberfeletti erőfeszítéseket tenni a website fennmaradásáért, talán még arra is marad időm, hogy néha írjak. Mégiscsak ez lenne a foglalkozásom.

A nyomtatott lap változatlan formában működik tovább. Az AN szeptember 1-jétől csak a hetilap honlapja lesz, amíg nincs pénz. Önöknek pedig rendelkezésre áll a többi magyar média, ahol őszintén reméljük, hogy pótolni tudják azt, amit itt most elveszítenek. Nagyon köszönöm eddigi megtisztelő figyelmüket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (144 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +167 ( 269 szavazatból)
Bartus László: Búcsú az olvasótól, 4.3 out of 5 based on 144 ratings

 • Hozzászólások(501)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

501 Reader’s Comments

 1. Gál Gyula írását nem teszem fel, mert Getz kommentelőnk megtette.
  Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy az ilyen hatalomhoz dörgölődző
  cikkíró úgy viselkedik, mint a régi kutyusom, amikor hazaértem az utolsó
  50 méteren felismert, és elkezdett ugatni, hogy mutassa, milyen jó házőrző.
  Gál Gyula is hasonlóan cselekszik. Tudja, hogy a Vezír propagandistáitól dicséretet kap. Amikor a II. kerületben a Fidesz KDNP hatalomra került,
  300%-al megemelték a bérlakások díját. Akkor nem szólalt meg a szegények érdekében. Idén ezt további 15%-al megemelték, hogy akik félig ebbe belerokkantak rokkanjanak bele egészen. Ezeket dühíti a szegények látványa,
  pedig azok is magyarok. Nem? Mint embert és annak jogaiért nem, de mint hatalommal rendelkezőt ingyen is igen! Azt úgy imádja, hogy dörgölődzik, és lesi kire haragszanak, abba ő is beleharap. Ne haragudjatok, de hánynom kell az ilyenektől.
  Bartus László, aki felvállalta a szemek felnyitását, persze, hogy a hatalmon lévőknek nem tetszik. Ezektől pedig nem kérte senki, hogy harapjanak, de ha egyszer véreb, akkor harapni fog. És senki akinek sok pénze van, nem nyúlt a zsebébe az AN megsegítésére. Úgy látszik a szegényebbeknek fontosabb a szabadság, a demokrácia. A tőbbi mind korrumpálódott?
  “Sanyibácsi”

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (19 szavazatból)
 2. @innocent (2011. szeptember 1. csütörtök 14:33)
  Valóban nem fogalmaztam pontosan, sajnálom is.
  Csak a rend kedvéért: én a tagdíj befizetése után kezdtem búcsúzkodni.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (6 szavazatból)
 3. ego

  nem azok miatt szolok, akik egyertelmuen tudjak, hova tartoznak, hanem azok miatt, akik bizonytalanok es nem az a cel, hogy megjobban elbizonytalanitsuk oket….

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (7 szavazatból)
 4. Magyarország városainak listája
  A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  .
  Az alábbi lista 328 magyarországi várost tartalmaz a 2011. január 1-jei állapotnak megfelelően.
  .
  .http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_v%C3%A1rosainak_list%C3%A1ja
  .
  Szóval városonként egy(!) előfizető megmentené a helyzetet. Ennek a bekövetkezésére normális világban egy napot kéne várni. Na ez az őrület, nem az Orbánkormány.
  Mindnyájan ajánlgassuk ezt a forrást a szűkebb bizalmas körünkben, ha nagy a háló, nagy a merítés, akkor nagyobb a zsákmány is. És az ajánlás nem utolsósorban talán minket is önkritikára nevel, esetleg leleplezi a hétköznapi érintkezésben oly szívélyesnek és méltányosnak mutatott kapcsolat ürességét. Azzal, hogy az ajánlatot mennyire tekinti valaki utánjárásra érdemesnek. (Engem is ért már enyhe meglepetés.)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (16 szavazatból)
 5. http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_v%C3%A1rosainak_list%C3%A1ja

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (2 szavazatból)
 6. Mélységesen sajnálom a kényszer hozta döntést, de megértm.
  Gratulálok Bartus Laci barátunk eddigi színvonalas munkájához, amit nagyon köszönöm neki. Remélem, egyszer (majd egy boldogabb időben) hálából megszoríthatom a kezét és személyesen is köszönetet mondhatok azért, amit hazánk demokráciájáért tett.
  Ami jó a rosszban (csak egy kicsit távol kezdem):
  Már régen hallgatok ezen a fórumon, és nem véletlenül teszem azt. Rájöttem, a fórum nagyon alkalmas arra, hogy cenzűrázatlanul tájékozódjak az ország eseményeiről és magamhoz hasonló gondolkozású polgártársaimmal megbeszéljem, megvitassam a napi esetményeket. Csakhoz ez lecsapolja a gőzt, aztán semmi más nem történik. “Kutya ugat, karaván halad!” Mert hiába ugat itt néhány tucat liberális kutya, a fityiszes karaván nem az hogy halad, hanem akadálytalanul robog!!!
  Itt már nem elég ezen az eldugott fórumon tépni a szájunkat, hanem láthatóan érezhetően kell megjeleníteni ma Magyarországában az ellenvéleményünket. Én az elmúlt időben magánbeszélgetések során számos Para Kovács Imre kifejezésével élve az agyhalált lábon kihordó embert döbbentettem rá arra, hogy mi történt vagy történik idehaza. Tegyétek Ti is ezt!
  Ezekkel az emberekkel együtt ki tiltakozni kell, kell menni az utcára, hogy láthatóvá váljunk!!!
  Csak egy gyszerű példát mondok: Ezekkel az emberekkel be kell menni az önkormányzathoz és mindenkinek (minden családtagnak!!!) kérni a Kövér (kötél) uram aláírásával díszített tákolmányból egy személyes pédányt. (Majdan egy boldogabb korban még fonotos, értékes kortüneti dokumentum lesz, ahogy a fehér első oldallal megjelent Nápszava, Népszabadság is az! De ha másra nem, hát egy bográcsoláskor alágyújtásta alkalmas…) Biztos, hogy belátható időn belül el fog fogyni az ingyenes tákolmány példányokból a készletük. (Nyilván nem nyomtattak és nincs is pénz 10.000.000 példányra!!!) Hangosan kell követelni: “Tessék nekem ideadni, postán elküldeni!”
  Ha nem kaptok belőle bellátható időn belül, akkor megint be kell menni és be kell írni a “vásárlók könyvébe”, reklamálni a jegyzőnél, a polgármesternél, stb. Palire véve őket, habzó szájjan kell patáliát csapni, hogy ifjú kegyelmes urunk, bölcs nagyvezírünk, ormány bolseviktor a csuti csútány megíérte, és aki az ő szent szavát semmibe veszi, az hazaáruló, nemzetrontó módon elszabotálja a nemzet felemelkedését! Csak nem tette ide is be a lábát a mocsokos nemzetére rontó szoc-lib-judeo-bolsevik ellenzék? :-)
  Természetesen mindezt minél hangosabban, minél látványosabban. Ninél több a szemlélődő, annál kellemetlenebb a hatalom képviselőinak! tehát minél többen látják, hallják, annál jobb! Remélhetőleg annál többen gondolkoznak el az esten, hogy bolondra veszik az embereket! Talán még a narancs(pálinka)bódulatban fetrengő fülkeforradalmárok is elgondolkoznak hogy az ígéret és a teljesítés nincsen összhangban!
  Ismétlem, attól, hogy itt írkálgatunk, sajnos semmi nem fog megváltozni. Oda jutottunk, hogy ez már kevés, itt már lépni kell… :-(

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (22 szavazatból)
 7. Mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe ,( Bartus Lászlónak fokozottan )a Google-ra kattintva az alábbiakat !

  atv hu Gagyi szemét : Gerő az Alkotmány Asztaláról

  Maradandó élmény !!!!!

  INNOCENT ! Így igaz ! Jól látod !

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (11 szavazatból)
 8. Igaza van Bartusnak.Ma nincs Magyarországon demokratikus MÉDIA. És nincs is rá komolyabb igény.
  Annak a néhány ezer embernek meg elég a külföldi MÉDIA,és ma amikor a gugli 2 mp alatt készit minden nyelvről nyersforditást,igy is el lehet a normális demokrata.
  Sok sikert nekik,de azért várom,hogy egyszer-egyszer, megszólaljon itt is.
  És Rákócza Ricsi is.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -7 (15 szavazatból)
 9. Kedves Bartus Úr!

  most másodszori nekifutásra sem tudtam végig olvasni a cikkét. Odáig jutottam, ahol leírja, hogy “nyulaknak beszéljen arról, hogy mit kell csinálni az oroszlánoknak”.

  nagyon megérint, ahogy leírja, szívvel-lélekkel dolgozott volna INGYEN, ha látja, hogy érdemes, mert halló fülekre és cselekvő emberekre talál.

  Nos, rálátott, hogy nem érdemes. Nem érdemes elvenni az időt – anyagiakat a családtól, nem érdemes pusztába kiáltott szónak lenni.

  Kedves BArtus Úr, szeretném kifejezni határtalan tiszteletemet és nagyra becsülésemet minden cikkja iránt, a tisztánlátása és a szókimondása iránt. Szeretnék valahogy hozzájárulni ahhoz, hogy jobban érezze magát (bár úgy látom, minden oka megvan rá, hogy dühös legyen vagy szomorú) , szóval engedje meg, hogy egy mondatot tovább adjak, amivel el lehet (talán) viselni, ha embertársaink vakok és süketek.

  A mondat csak ennyi: Nincs ilyenfajta tudatosságuk.

  szeretettel üdvözli: Váczi Zsuzsa

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (23 szavazatból)
 10. Bartus László fantasztikus újságiró de csapnivaló üzletember. Előfizetőkkel New Yorkból fenntartani egy ilyen lapot nem lehetséges. Ha nem tud/akar amerikai támogatást szerezni akkor költözzön át Bécsbe, szállitási, terjesztési költségek sokkal kedvezőbbek, alakuljon át kéthetilappá, lenne vásárlóképes kereslet egy AN hangvételű lapra. “Éhe kenyérnek, éhe a szónak…”

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -2 (16 szavazatból)
 11. figyupityu
  Ha valami nem jön be, a veled szemben ülő azonnal csak szimplán dilettáns? Biztos, hogy ide akartál beírni? Minden kezdet nehéz, de ennyire?
  Nye kolturno.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (9 szavazatból)
 12. Élő példám:
  Van egy b aráti társaságom, sok éve összetartó. Az egyik tag nálam is balosabb, ha ketten beszélünk.A másikból lassan előbujt a jobbosság .Egyre hangosabb lett, de csak én vitáztam vele – miközben a nálam balosabb társ hallgatott, s laposakat pislogot rám, mennyire velem ért egyet. De nem szólalt meg… Na, melyiket utálom jobban?
  A jobbost kiszekiroztam…. A velem egyetértő, de nyilvánosan nem támogatóval mit kezdjek??
  Kezdem hanyagolni a baráti társaságot…
  Hát ilyenek vagyunk….

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (7 szavazatból)
 13. Tudjátok ez elég lehangoló. Ránk nézve. Igaza van Bartusnak: titokban itt olvasgatunk… Te is :) téged se látlak a téren és én sem állok ott… és igaza van Gugyeráknak is, ez már roppant kevés. Kevés, hogy itt írunk, megosztunk, próbáljuk védeni magunk… a téren kellene (moderálva) már régen. De nem vagyunk elég bátrak hozzá. Jó lenne ha a Sakált éppen nem bíróságon ültetnék, de nekünk kellene az irányítást a kezünkbe vennünk és nem a másikra várni, nem másra várni. De ilyenek vagyunk. Várunk a másikra. A télen, tavasszal még jártam tüntetni. De én nem szerveztem, mikor nem volt hova menni… Te szerveztél? Nekem is vannak kifogásaim, de tudjuk, hogy a kifogás mennyit ér.
  Sajnos rettentően igaz Kertész Ákos mondata: “mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni”
  Rettentő olvasni és tudni, minden szava igaz és nem költői értelemben.
  Ezt teszi a magyar, ezt tesszük. Zabáljuk a moslékot és röfögve ülünk a kicsiny dagonyának sem nevezhető posványunkban. Hisszük, hogy ez még a mienk, miközben pontosan tudjuk, hogy már régen nem dagonya, már régen nem pocsolya, már régen nem a mienk. De úgy teszünk mintha és bízunk abban, hogy a böllér majd minket elkerül. Pedig mind tudjuk. minket is le fog szúrni. Mit teszünk? Ülünk és várjuk…
  Igaza van Bartusnak. Nem érdemeljük meg a munkáját. Nem érdemeljük meg, hogy bízzon bennünk.
  Ilyenek lettünk. Biztos van rá múltbéli magyarázat, de az nem ment fel senkit a jelenben. Senkit. Se téged, se engem.
  Tudod mi a legszomorúbb? Hogy tényleg eljön majd az idő amikor mindezt elfelejtve mosolyogva, büszkén fogjuk mondani. Én már akkor a AN oldalán voltam. Pedig sírnunk kellene mint egy gyáva nyúl. Mert azok vagyunk.
  Gyáva, megalkuvó nyulak.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (17 szavazatból)
 14. Tiszteletem!
  Teljesen véletlenül találtam ide. Koromat tekintve fiatal pulyka vagyok, és sok mindent nem konyítok a politikához. Emellett nem vagyok teljesen agyalágyult. Nem kell nagy észkombájnnak lenni, hogy leessen a tantusz, előre látható volt hogy a tisztelt felsőbb vezetés mit csinál, csinált és mit fog csinálni.
  A “vicc” az hogy mi meg ülünk és várunk. Nem is azzal van a baj igazán, hogy mindezt tudjuk, és emellett ezt tesszük, hanem az hogy még reklámozzuk is, azt hogy nem teszünk semmit. Sajnálkozzunk magunkon. Hát persze, attól biztos rendben lesz… Ennél még az is jobb ha maradunk a fenekünkön. Akkor talán előbb utóbb megunjuk a banánt és csinálunk is valamit. Köszöntem a hozzászólás lehetőségét!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (7 szavazatból)
 15. Olvasva Bartus Laci búcsuzo gondolatait őszintén mondom nagyon megindító volt.Sajnálom őt és egyben szomoru vagyok,hogy kiváló tanulmányait egy időre nélkülözni kell.Kiváló ujságíró,rendkívüli tájékozottsága,briliáns éleslátása,ítélőképessége egyedi.AMagyar nép nagy többségének megítélése részéről olya pontos,preciz,hogy ahhoz alig lehet hozzátenni valamit is.Ne felejtse el senki,a Magyar nép egy karakter,egyedi mint ahogy minden más nemzet.Arról vagyunk hiresek hogy a történelem minden idejében szalagrendszerben gyártottuk a mártirokat na meg a hazaárulókat.Az eggyik rendszerben a mártirok hazaárulók voltak a másik rendszerben a hazaárulók lettek mártirok.Hogy ez a nép milyen?Hát kérem olyan mint amit produkált 2OO6 őszén az önkormányzati választáson.Talán még sokan emlékeznek arra,hogy Magyarország térképe narancsságára szineződött.Egy öszödi beszéd és 3OO Ft-os vizit díj miatt.Két dologról van szó.Az eggyik a kicsinyesség,a kabzsiság ami a vizit díjat illeti.A tömeg elhitte Orbánék demagóg süket dumáját hogy a vizit díjjal a szocik lenyúzzák a nép bőrét.A másik ami az öszödi beszédet illeti a tömeg érdektelensége,nem vett fáradtágot magának ahhoz,hogy 1O-15 percet arra szánjon hogy elolvassa az egész beszédet.Egyszerübb volt néhány szót az agyakba mosni napi 24 órán át,hogy ” brutális és hazugok”Ez volt a Fidesz négy éves komunikációja,és lám az ország egy nagyobb része vevő volt rá.A két szó megértéséhez még gondolkodni sem kel,és ez a lényeg.Az egyházak is arra nevelték híveiket hogy minden kritika nélkül bevegyék a szent beszédet,szóval ne kérdezzenek és ne gondolkodjanak.Kedves Bartus Laci.Egy bibliai idézettel szeretnélek meggyőzni arról hogy felejtsd el a Magyar nép iránti jövőbeli optimizmusodat.A bibliai idézet azt mondja.” Megváltoztathatja e a szerecseny az ő bőre színét a vagy a párduc az ő foltosságát?”Ezer éves történelmünk önmagáért beszél.’199O-ben e nép kapott egy esélyt,s ezt az esélyt elherdálták,elhazárdírozták.Az észérek,a kabzsik,az éhenkórászok,az ügyeskedők,és volna még jelző,Ezért szép a mi nyelvünk.A népünk pedig,hazug,trágár,virtuskodó,duhajkodóés irigy.Mit lehet egy ilyen néppel kezdeni?Semmit.Minden nép nemzet azt kapja amit megérdemel.Amit vet az ember azt kell learatnia.Friderikusz Sándor egyszer megkérdezte Pól Lendvai bécsi publicistát arról,hogy mi a különbség az Osztrák nép és a Magyar nép között?A rövid tömör válasz az volt,hogy az Osztrák nép mindíg tanult a múlt hibáiból a Magyar nép pedig sosem tanult.Azt gondolom akik fogyelemmel kísérik hazánkban zajló eseményeket azoknak látniuk kell,hogy a Fidesz teljes politikáját a Katolikus egyház irányítja,.Semjén Zsolt diktál,Orbán pedig a végrehajtó.Az általános iskolákat és közép iskolákat államosítják valamint a korházakat egészségügyi intézményeket és egy-két év után átjátszák az egyházaknak.Már a gyerekek hat éves koruktól agymosásban részesülnek.18-2O éves korukig mosni fogják az agyukat.Kedves Laci.Kinek fogsz akkor majd írni?Lássuk be már azt,hogy ez a nép tisztelet a kevés kivételnek nem méltó egy minőségibb jobb életre.Ez a nép átok alatt vanEbben a népben s vezetőiben soha nem volt értelem bölcsesség.Addig amíg Puch Lászlók sokasága bújiki meg a tömegben korrupt lesz ez az ország.Kedves Laci.Köszönöm írásaidat mégegyszer és jó egészséget kívánok,mert hidd el az fontosabb mindennél.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (16 szavazatból)
 16. Kedves AN olvasó- és kommentelő közösség, kérem, hogy bánkódás helyett ragadjátok meg az alkalmat a KT taglétszámának esetleges növelésére, azaz csatlakozzatok a KT “kapmánystábjához”:
  2011.09.17. 13-18 óra között, a Városligeti Sörsátorban a “Párbeszéd a demokráciáért ” rendezvényen a Kohányi Társaság is részt vesz. Ha szót kapunk, akkor a KT egyik titkára pár perces bemutatkozást prezentál az egybegyűlteknek. Emellett a KT propagálása lesz a feladat a szokásos eszközökkel, azaz ismertetők (szórólapok), és kitűzők osztogatása, utóbbi elsősorban már KT tagoknak, illetve leendő tagoknak; feliratok, táblák tartása, hordozása. Elképzelhető, hogy a segítő stáb tagjai KT-s pólót is kapnak, ha addigra sikerül ezt elintézni. Lehetőleg mindenki hozzon magával 1,2,… embert, vagy aki nem tud jönni, küldjön maga helyett másokat.
  Részletek itt (bejelentkezés nélkül is olvasható): http://www.facebook.com/event.php?eid=164725983608369

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (1 szavazás)
 17. Aki van olyan bátor és tettrekész, és segítséget nyújt, csatlakozik a KT kampánystábjához, az kérem, küldjön emailt, ha még nem vagyunk email-kapcsolatban, akkor küldjön üzentet itt: http://evitae.wordpress.com/about/#imp_contact , de végső soron a nepszava[kukac]nepszava[pont]com-ra is küldhet emailt Bartus úrnak, bár ez csak lassítja az ügymenetet. Mert előtte a részleteket majd egyeztetnünk, pontosítanunk kell.
  .
  Tehát, kedves AN társak, íme, egy újabb lehetőség arra, hogy mi magunk mit tehetünk (szomorkodás, sajnálkozás helyett) a szabad magyar sajtóért, a demokráciáért, az Amerikai Népszaváért, a Kohányi Társaságért.
  Hát nosza! Gyertek, segítsetek! Várlak benneteket a Városligetben!
  Ps.: kamerákat is hozzatok, fotók, videók készítése szükséges, hogy Bartus úrnak legyen megfelelő képanyaga a hírhez. Ill. a KT FB oldalára is fog kelleni.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 18. bruckenbacker kapitány

  Szerb Antal: VII. Olivér….
  Igen találó a magyarokra jellemző kisregény.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 19. Tegnap érkeztem haza otthonról, Kurva-országból. Tetszettek tudni, hogy hol, merre jártam ? Hehehe! :-) Még fáradt vagyok, de majd délutánra le karkörmölöm észrevételeimet és közreadom. Csak kielégíthetetlen kíváncsiságotok csillapítására.. (Karkörmölöm új szó, a’la Gonoszka, a karmolom és körmölöm összevonásából, a gimbelem, gombolom analógia hatására.)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (5 szavazatból)
 20. Ismétlés (talán nem mindenki figyelt az előbb): újabb cselekvési lehetőség azért, hogy az Amerikai Népszava teljesíteni tudja vállalt küldetését: a magyar demokrácia, szabadság segítését oly módon, hogy felületén a magyar sajtószabadságot megvalósítja.
  .

  2011.09.17. szombaton 13-18 óra között, a Városligeti Sörsátorban a “Párbeszéd a demokráciáért ” rendezvényen a Kohányi Társaság (KT) is részt vesz. Ha a rendezők lehetővé teszik, akkor a KT egyik titkára pár perces élőszavas bemutatkozást tart a jelenlevőknek. A helyszínen a KT feladatának tartja a tájékoztatást a KT küldetéséről, a meggyőzést a KT-be való belépésről.

  Fenti feladatokra várjuk segítők jelentkezését is.
  További infók itt (bejelentkezés nélkül olvasható): http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=173998466011768&id=110155955755830

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -2 (2 szavazatból)
 21. Kedves admin, szeretnék egy visszajelzést kapni, hogy az átutalásom megérkezett é, a további utalás végett.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (1 szavazás)
 22. Ismét jelzem, hogy várjuk a jelenlegi és leendő KT tagokat, az AN fennmaradásában érdekelteket 2011.09.17. szombaton 13 órakor a Városligeti Sörsátorba a “Párbeszéd a demokráciáért ” rendezvényre. Külön öröm lenne, ha segítenétek is a KT marketinges munkákban. De főleg hasznos.
  Részletek itt: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=173998466011768&id=110155955755830

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 23. Nem tudom, tévedés, vagy csak valami furcsa érzés?
  Az AN valahogy nem a régi, alig mozdul nem, hogy pörögne.
  Őszi melankólia, vagy csak a nagy meleg? Eltűntek az ikonmegjelenítések,
  megfogytak a hozzászólók, a fene tudja, valami nem egészen kerek.
  Csak én látom rosszul?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 24. Utaltam a havi tagdíjat!
  Üdv. Gonoszka, jó újra olvasni.
  Amíg nem voltál volt nagy mínusz járás és az FB-re is van már belépő oldalunk, így részben megoszlik a kommentáló sereg, csak este szokott lassulni az AN.
  Sőt a dkp.hu-ra regisztrálva ott is lehet gonoszkodni.
  :)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 25. Mi az FB és mi a dkp. hu? Szeretném tudni, hogy az utalásom eredményes volt-e, a további utalás miatt. Annyi kiderült, hogy a bankomnak különféle kártyái vannak, lehet, ezért nem ismeri fel a Paypal.
  Most számolok be az utazásról. :))))

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 26. http://www.facebook.com/groups/183622111707545/
  és
  dkp.hu
  :)
  A többiben nem vagyok illetékes.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 27. http://dkp.hu/

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 28. Kedves Gonoszka,

  ezúton tájékoztatjuk, az utalása eredményes volt, a tagdíja megérkezett, Ön a Kohányi Társaság tagja. Köszönettel, Admin

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 29. Köszönöm az értesítést, akkor járható úton vagyok. :))
  A bankom szerint azért nem ismeri fel a kártyámat a rendszer, mert több fajta kártya is van.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 30. Lehet, hogy eza hozzaszolasom ki lesz torolve de a velemenyem szeretnem latni.
  Kedves Bartos Ur.
  Sajnos on is ugyan olyan gyulolkodo mint azt az anyaorszagi magyarokrol irja.
  Mikor eljott magyarorszagrol es olvastam az elso cikket tudtam nem lesz hosszu ideig.
  Gyurcsany barat.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -1 (11 szavazatból)
 31. Kedves Asszonyom,

  véleményével nem vitatkozom, nem is lenne értelme. Csupán felhívom a figyelmét, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalició új website-ja nem javasolja a demokratáknak az Amerikai Népszavát olvasni. A legszélesebb összefogást hirdették meg, abba mi nem férünk bele. Mi nem tartozunk ebbe a körbe. Ő nekünk barátunk. De mi nem vagyunk neki barátai. Ha ez nem tűnt volna fel: http://www.dkp.hu

  Üdvözlettel, Bartus László

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (9 szavazatból)
 32. Sajnálom, de megértem.

  Állati dal

  A libáknak tyúkeszük sincs, talán.
  Hogy miért van ez a tévhit, talány.
  Ki nem áll a libasorba,
  Eltapossa birkacsorda,
  El ám.

  A birka csak birka-eszű , mondják,
  Mindenre csak bégeti a torkát.
  Didereg a nyája nélkül,
  Félelmében el is kékül,
  Nyomják.

  Az oroszlán nagyon erős állat,
  Nem gond neki egy jó kis vadászat,
  Ám a konchoz, nem engedi,
  Közel kerülhessen bárki –
  Várat.

  A medve is izmos és hatalmas,
  Nagy öldöklésekre is alkalmas,
  De ő a mézet szereti,
  A méhkasból ki is szedi,
  Marás, csípés nem érdekli,
  Csak has.

  Az állatnál állatabb az ember.
  A sütnivalója, mint a tenger.
  Mi hiányzik, embersége,
  Embertelen pénzéhsége
  Minden gyöngét, elesettet
  Elver.

  http://elcinkedir.bplaced.net/verseim/versek/790-allati-dal-.html

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 33. Vágvölgyi Tamás

  Tisztelt Bartus úr!

  Ilyen végtelenül elkeseredett, reményét és hitét vesztett ember levelét már rég volt alkalmam végigolvasni. Ilyet talán még azok sem írnak, akik siralomházban vannak. Remélem azóta már kialudta magát, én minden esetre beteszem írását a követklező kategóriába: “hallottam már bölcs embernek rossz órában mondott szavát.”
  Az a véleményem, hogy a demokrácia olyan mint egy hegycsúcs: ahány oldalról nézzük, annyi arcát mutatja, mégis ugyanazt a hegycsúcsot látjuk. Ma senki nem beszél oroszországi diktatúráról, jóllehet én nem szeretnék ott élni. Gondolom Ön sem. Ma senki nem beszél szerbiai diktatúráról, én mégsem szertnék ott élni. Gondolom, Ön sem.
  A magyarországi politikai berendezkedés igen messze van a diktatúrától, messzebb mint Oroszországé és messzebb mint Szerbiáé. Azt a fajta demokratikus berendezkedést pedig, amelyben Ön él, sok országban próbálták átvenni, de sehol sem sikerült. Érdemes ezt végiggondolni!
  Üdvözlettel:

  Vágvölgyi Tamás

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: -2 (12 szavazatból)
 34. Hogy Szerbiában mennyire van ma diktatura, az vitatható. Kérdezzük meg az ottani magyar pártok gondolkodóit.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (4 szavazatból)
 35. Rozsos Sándor

  Tisztelt Bartus Úr ! Ön 12 évről ír , lehet , hogy igaza van , de reméljük , hogy ennél (sokkal) kevesebb lesz . Eddig minden forradalmat a fiatalok kezdtek és ma még nem nőttek fel eléggé önmagukhoz , de már nyiladozik a szemük . Ha eljön az idő újra találkozunk . Eddigi munkáját köszönjük , sokkal többet tett mint gondolja : “csak egy talpalattnyi helyt adj”!!!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 36. Rozsos Sándor

  Tisztelt Bartus Úr ! Ön 12 évről ír , lehet , hogy igaza van , de reméljük , hogy ennél (sokkal) kevesebb lesz . Eddig minden forradalmat a fiatalok kezdtek és ma még nem nőttek fel eléggé önmagukhoz , de már nyiladozik a szemük . Ha eljön az idő újra találkozunk . Eddigi munkáját köszönjük , sokkal többet tett mint gondolja : “csak egy talpalattnyi helyt adj”!!!
  Más : Gonoszka
  2011. szeptember 11. vasárnap
  08:56
  Azért nekem ez a kurva ország a hazám , tehát ha nem esik nehezedre , ne bántsd ! A nép az Isten adta nép > Őket betyár uraik így nevelték ,de el fog jönni az idő mikor észreveszik , hogy átqrták Őket ! Tenni kell róla , hogy ezt minél előbb és minél többen észrevegyék ITTHON !!! Onnan könnyű nekünk osztani az észt !

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (6 szavazatból)
 37. “Tenni kell róla , hogy ezt minél előbb és minél többen észrevegyék ITTHON!!!”
  .
  Bartus László és oldala éppen abban segít, hogy minél többen észrevegyék otthon (itthon, ahogy tetszik a távolság függvényében), hogy mekkora információs deficit van a fejekben. Ha csökken a deficit, emelkedik a tudás. A tudás pedig hatalom. Élni kell vele!
  .
  “Onnan könnyű nekünk osztani az észt!”
  Nem mindegy, hogy honnét érkezik a felvilágosítás? Ül, vagy nem ül, amit írnak, ez a lényeg, és nem a “postai feladás” helye.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 38. Bizony ilyen orszag ez, ilyen allampolgarokkal. De, hogy hova tunt az mszp-szdsz lelkesedese, ha most kellene tamogatni MINDENT, ami ellenzeki, akar megfizetni az 1500 Ft/fo dijat, mint azt a fidesz tette, ha epp gyujtogatni es rombolni kellett budapest belvarosaban. De semmi. Na ettol lesz a magyar ertelmisegi olyan fasult, hogy meg egy picit figyeli mekkora a bukta, aztan elmegy kulfoldre, civilizacioba es ott ertekesiti a tudasat. Egy ilyen orszagert egy maroknyi ertelmisegenek nincs semmi oka kuzdeni. A vegtelen buta, ostoba tobbseg, ezek a szannivalo faszkalap melymagyarok egyszeruen nem tudnak ebbol az atkozott orszagbol eltunni. Ezek ott voltak akkor is, amikor az ‘56-os tiszta forradalmat bemocskoltak. Ezek nyitottak tuzet az mszmp szekhazbol feltartott kezzel kijovo egyszeru, fegyvertelen kozhivatalnokokra. Ez a szenny, retkes prosti wittner is abbol a bagazsbol van. Ezek voltak a keretlegenyek, a nyilasok. Aztan ezek voltak az ‘50-es evek rettegett avh-sai is. Ez teszi az orszagot atkozotta, remenytelenne, es 100-as IQ felett nyomasztoan elhtetlenne. Par szazezer ilyet kellene vegleg eltuntetni, es talan lehetne valami az orszagbol. De nem lesz. Ez az orszag egy vesztes fos, mindig is az volt. Egy legalja nemzet, selejtes, szenny nepesseggel. Szegyene mindennek, ami emberi, ami fenkolt.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (6 szavazatból)
 39. Bartus úr – nekem is feltűnt, és nem is esett jól, hogy a “Nézd, olvasd, hallgasd” rovatba a dkp-nál nem fért bele az AN. De aztán találtam rá mentséget (mint Kertész a magyarságnak): ahogy nézem a javasolt források mind magyarországiak. Lehet, hogy egy újonnan induló – az un. “nemzeti” radikális oldaltól előre láthatóan számtalan támadást kapó párt nem akar abba a látszatba esni, hogy külföldi forrásokat ajánl a tagjainak és szimpatizánsainak.
  Nézzük inkább a jó oldalát: legalább elfogultság nélkül lehet bírálni is őket, ha erre okot adnak. Talán az AN-nek sem tenne jót, ha egyértelműen Gyurcsányistának könyvelnék el – hiszen a magyar demokrácia a szívügyünk, és nem egyetlen párt és egyetlen politikus boldogulása.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 40. Hungarian citizen 2011. október 30. vasárnap 03:04
  .
  Ilyen fennkölt nicknévvel egy ilyen nívós társaságban ennyie trágár szöveggel? Na ne!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 41. Tudomásul kell venni, hogy a magyar közéletben valamilyen (és nem akármilyen) szinten Kertész Ákost összekötik az AN-el, és egyrészt Gyurcsány nincs oda Kertészért:
  http://belfold.hirfal.hu/gyurcsany_nem_erti_kertesz_akost-4337606.html
  másrészt Kertész is írt olyan cikket, ami nem kifejezetten Gyurcsány-barát a Gyurcsány jelenségről:
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=430041
  valamint érthető, hogy ezek után egy DK pártoló tag sem túlságosan barátságosan elemzi az író cikkét: (azaz amilyen az adjon’Isten, olyan a fogadj”Isten).
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=436749
  Ezek után valamennyire érthető, hogy aki nem követi figyelemmel az AN munkásságát, az minden demokrácia melletti kiállása ellenére sem tartja maradéktalanul és fenntartások nélkül Gyurcsány támogatónak, tehát nem is sorolja fel a DK tagok és szimpatizánsok részére az “olvasásra ajánlott” médiák között.. Ami nem is baj – szerintem ez nagyobb függetlenséget biztosít a folyamatok és az emberek megítélésére a jövőben. .
  Legalább nem foghatják az AN-re, hogy Gyurcsány vagy a DK pártlapja.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 42. “proaktiv
  2011. november 4. péntek
  22:35 ”
  +++++++++
  hsz (03:04 ), az ember :-(

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
 43. proaktív és rupcsi – nagyon védett életet élhettetek eddig, ha nektek ez a 2-3 erősebb jelző, amit a téma feletti felháborodás hitelesít és magyaráz – (ha nem is ment) már kiveri a biztosítékot. Tőlem a tartalom +-t kapott.
  H.C – máskor inkább pontozd ki (ahogy a tévében is kisípolják) az egyébként is tág lehetőségeket ad a fantáziának, Hátha erősebb jelzőt képzelnek oda?
  Az én kedvencem a triplán (hogy szorosan álljon)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 44. Kedves Bartus úr,
  nem is tudom, hogy fogalmazzak…a politikai ösztönöm azt súgja, a DKP-nak csak magyarországi médiákat szabad reklámoznia…de biztos vagyok benne, hogy sokan olvassák az AN-t.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 45. gm.
  2011. november 5. szombat
  01:49
  Ez valószínűleg változni fog, mert a honlapról egyes linkek távozhatnak (el is kezdődött). Az ATV is lehet, hogy lekerül, mert az MSZP “közbenjár”. GyF okt 27.-i parlamenti beszédét sem interpretálta, pedig a legjobb kormánykritikát mondta el Ovi uralkodása óta.
  Remélhetőleg nemcsak fogy a DKP honlapon levő linkek száma.
  Az első megjegyzésem az volt, hogy kértem az AN link felhelyezését.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 46. gm -. Legalább még “tiltólista” nincs, reménykedjünk benne, hogy tényleg csak a “magyarországi forrás” megjelölése volt a szempont.. Viszont örvendetes, hogy nem 2-3 ajánlás árválkodik az ajánlott listán. A demokrácia ereje meggyengült, de nem semmisült meg -és ebben nem elhanyagolható szerepe van az AN-nek. “Lesz még Magyar Köztársaság – akárki meglássa!”

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +4 (4 szavazatból)
 47. kekec, gets,

  Reménykedjünk és fizessünk az AN-nek. Eljön még az ideje az együttműködésnek.Majd még örülnek, ha itt szerepelhetnek.Sajnos.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (5 szavazatból)
 48. RE: Bartus László – Búcsú az olvasótól

  Tisztelt Bartus László!

  Bevallom őszintén, hogy cikkét meglehetős ingerültséggel olvastam, de az utolsó bekezdések alatt sikerült lehiggadnom, mert talán megértettem az indulatainak az okát. Ha valóban képes volna évi 11 millió Ft olvasói támogatásból színvonalasan működtetni az Amerikai Népszava Online szolgáltatását, akkor igazat kell adnom Önnek! Hiszen ez az összeg (a csecsemőket is beleszámítva) mindössze 1 Ft 10 fillér egy magyar állampolgárra vetítve. S ha úgy tekintem a havi 7 $ donation sem egy vállalhatatlan összeg még egy szegénynek mondható magyar állampolgár számára sem – már ha egyáltalán van munkája és jövedelme. Hiszen a demokrácia és a sajtószabadság mindnyájunk érdeke kell legyen!

  Egy ilyen – szívem szerint pozitív hangvételűnek szánt – bevezető után engedje meg, hogy megfogalmazzak néhány kritikai észrevételt is a cikkével kapcsolatban. És kérem nézze el nekem, ha helyenként kemény hangot ütök meg! Elvégre az Ön cikke is elég kemény hangvételű volt. Nyilvánvalóan oka van annak a „közönynek” és „érdektelenségnek”, amit Ön a támogatások kérdésében tapasztal. Az első és legfontosabb oka az, hogy az Amerikai Népszava nem jut el a széles társadalmi rétegekig. Az egyszerű emberek nem is tudnak róla, hogy létezik. Már az is bizonyos értelemben a jómódú rétegek „kiváltsága” Magyarországon, ha valakinek lehet internet hozzáférése (és természetesen számítógépe). De ha ettől el is tekintünk, azt akkor is látnunk kell, hogy az egyszerű emberek nem is hallottak az Amerikai Népszaváról. Személy szerint én műszaki értelmiségi vagyok, tehát az átlagnál műveltebb és tájékozottabb, de én is csak Kertész Ákos nyílt levele körül kialakult vita kapcsán hallottam először az Amerikai Népszaváról. Nevezhetjük ezt részben a saját hibámnak is, de Önöknek és teljesen konkrétan a magyarországi támogatóiknak is el kellene gondolkozniuk azon, hogyan népszerűsítsék a cenzúrázatlan információkra vágyó magyar olvasóközönség előtt a honlapjukat! Ha ennek nincs más módja, mint hogy mi magunk felhívjuk az ismerőseink figyelmét a honlapra, akkor ezt kell tennünk! Tehát elküldjük 5-10 ismerősünknek mindnyájan a honlap címét az ajánlásunkkal. Önöknek meg az a dolga, hogy minél színvonalasabb publicisztikával győzzék meg az olvasókat arról, hogy olvasni érdemes! Sőt, ezen felül arról, hogy támogatni is érdemes!

  De ehhez nem szerencsés hangvétel az, amit Ön a jelen cikkében megütött. Például az, hogy megvetésének és utálatának adott hangot. Ez nem szólhat a magyar népnek, nem szólhat a magyar társadalomnak! Ez szólhat a magyar liberális értelmiségnek, a középosztálynak és az elitnek! Ha ezt Ön így konkretizálja és átfogalmazza a cikkét, akkor minden szavával egyetértek.

  Nagyjából hasonlókat tudok válaszolni Kertész Ákosnak is és azt konkrétan meg fogom tenni a nyílt levelét kommentálva.

  Nem volna szabad elkeseredni azon, hogy néhány hónap alatt nem alakult ki egy kellően széleskörű olvasói és támogatói réteg! Vélhetően ez csak azért van, mert Önök nem annyira a magyar társadalmat, hanem inkább csak a szűk magyar értelmiségi réteget célozták meg mint olvasói réteget és ez hiba.

  Válaszolni szeretnék néhány konkrét megfogalmazására. „Mi nem számítottunk arra, hogy a magyar társadalom, és annak rendkívül öntudatos és önhitt liberális része is, ilyen mértékben korrupt és megalkuvó.” Ebben a mondatban sem a magyar társadalomról van szó, hanem az értelmiségről, különösen „annak rendkívül öntudatos és önhitt liberális” részéről. Márpedig erre nemcsak számítani lehetett, hanem eleve tudható volt, hogy az értelmiség, sőt az egész középosztály korrupt és megalkuvó. Ezt tapasztalni lehetett már ’89-ben is, amikor nemcsak a politikai elit, hanem szinte az egész értelmiség kifordította a köpönyegét és elárulta a társadalmat. Hiszen szó sem volt arról, hogy az értelmiség a régi rendszerben csak egy megtűrt réteg lett volna és alig várta, hogy liberális demokrataként a valódi arcát mutathassa.

  Ha hűek akarunk lenni az igazsághoz az értelmiség történelmi szerepének megfogalmazásában, akkor ki kell mondanunk, hogy az értelmiség minden korban a hatalmat szolgálja ki mindaddig, amíg a saját identitásával ellentmondásba nem kerül. Az értelmiségnek nem okozott gondot ’89-ben szocialistából liberális demokratává átvedleni. A liberális szabadságeszme egy olyan tág fogalom, amelybe a baloldali liberálistól a neokonzervatív szabadságeszméig bármi belefér. Azon még tépelődöm, hogy ebbe a sorba beilleszthető-e a szocialista szabadságeszme (erről erős kétségeim vannak), de a szociáldemokrata irányzat történelmileg világszerte beletagozódott a sorba. A neokonzervatív monetarizmus pedig azonos a neoliberalizmussal, azaz liberálisnak nevezi önmagát, holott csupán a nemzetközi nagytőke liberalizmusát takarja, következésképpen véletlenül sem lehetne például szocialista vagy szociáldemokrata. A balliberáls kormányzat Magyarországon mégis a nemzetközi nagytőke érdekeit képviselte, de ugyanazt képviseli az Orbán-diktatúra is. Óriási tévedésnek, szarvas hibának tartom az Orbán-diktatúra és a Kádár-rendszer között párhuzamot vonni, mert az utóbbi a dolgozók egyenlőségét vallotta, az előbbi pedig a nagytőke hatalmát képviseli. Azaz ha van is különbség az Orbán-diktatúra és az azt megelőző balliberális rezsim között, az csak annyi, hogy az értelmiség mely csoportja adja a hatalmi elitet. Ilyen értelemben pedig eltúlzottnak tartom az Ön indulatait, hiszen csak az elit marakodásáról van szó.

  Természetesen a társadalom egészére nézve sem mindegy, hogy diktatúra van-e vagy egy viszonylag (látszólag) liberálisabb rendszer, de a jóléte és a szabadsága szempontjából a mai romlás sem egyéb, mint a korábbi trend folytatása. Ezt világosan látni kell! Azt azonban ki kell jelentenünk, hogy a társadalom szemszögéből nézve a dolgot, sokkal kisebb a különbség a liberális demokrácia jelentette szabadság és az Orbán-diktatúra között, mint a szocializmus eszméje és a liberális piacgazdaság között. Azaz ha értelmiségi árulásról beszélünk, akkor az ’89-ben történt és nem 2010-ben. A népet magát pedig megvezették ’89-ben is, meg a 2/3-os „fülkeforradalomban” is. Hogy ki volt, aki megvezette? Az értelmiség: ’89-ben a „rendszerváltó” elit, újabban pedig a Fidesz a maga populista demagógiájával. A nép a mai napig segítségre szorul, hogy a saját céljait felismerhesse! Csodálkozunk ezen, ha magában az értelmiségben is zavar van?

  Lehet sajnálkozni azon, hogy az értelmiség korrupt és megalkuvó. Megélhetési rettegőként próbál helyezkedni, de ebből nem jogos a társadalom egészére, a népre általánosítani! Hogy egy triviális történelmi párhuzamot említsek, ’56-ban sem az értelmiség csinált forradalmat, nem ők mentek ki az utcára harcolni, hanem a diákok és a munkások. Az értelmiségnek csak egy szerény része vállalta velük a közösséget. A kitüntetésekért persze jelentkeztek sokan.

  „Mindezt nem keserűségből írom, hanem őszinte megvetésből és utálatból. Azt a sunyítást, ami Magyarországon van, azt nem lehet megmagyarázni.” Ez a megvetés és utálat nem szólhat a népnek. A nép éhezik és nyomorog! Hiszen a társadalmat megosztó praktikának a nép az áldozata. Az áldozatot pedig nem helyes és nem jogos sem megvetni, sem utálni! De mindez jogosan címezhető az értelmiségnek, a középosztálynak. Az árnyalt és pontos fogalmazásnak pedig azért van jelentősége, mert a változás bázisa a nép lehet és nem az értelmiség. Az értelmiség pedig vagy felismeri, hogy hova kell állnia vagy ellensége marad a változásoknak! Meggyőződésem, hogy van az értelmiségnek egy olyan haladó része, amelyik tudja, hogy melyik oldalon a helye. Az meglehet, hogy ez a réteg túl szűk és önmagában nem tudja biztosítani az Amerikai Népszava Online működését, de erre csak annyit tudok mondani, hogy az Önök újságának is az a neve, hogy Népszava. Nem az értelmiségnek kellene, hogy szóljon! Az értelmiség elolvashatja és érthet belőle akkor is, ha a népnek szól.

  „Csakhogy a mi szeretett népünk nem akar felszabadulni, kiválóan érzi magát a diktátor csizmája alatt. Elhitte, hogy a diktátorral szemben állók nem igazi magyarok, idegen érdekeket szolgálnak, és kirabolták őket.”

  És vajon miért nem jogos a nép véleménye, hogy a diktátorral szemben állók idegen érdekeket szolgálnak? Lényegi kérdésnél vagyunk. A diktatúrát megelőző balliberális rezsim a nemzetközi nagytőke érdekei szerint kormányozta az országot. A multinacionális cégek profitja áramlik ki az országból! A devizahitelesek kamatbefizetései és törlesztőrészletei is! Miért nincs joga a népnek azt mondani, hogy ez nem felel meg a magyar társadalom érdekeinek? Szerintem a magyar nép kompetenciájába tartozik, hogy saját véleményt alakítson ki ebben a kérdésben és ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a magyar nép a diktatúrát szolgálja. Csak annyit jelent, hogy a magyar nép a liberálisokban már csalódott, most megnézi, mire képes a másik. A hazugságokból már elég volt! Ezt kellene önkritikusan tudomásul venni! Úgy vélem még mi ketten, értelmiségiek sem vagyunk azonos nevezőn ebben a kérdésben, Ön mégis dogmaként fogalmazza meg a saját véleményét a néppel szemben, holott a magyar társadalom jelentős részének ez a véleménye. Ez egyben a magyar – és talán nem csak a magyar – társadalom válságának egyik legsúlyosabb kérdése.

  Úgy gondolom, hogy erről a kérdésről egymás véleményét tiszteletben tartva itt, az Amerikai Népszavában is helye volna párbeszédnek, akár vitának is. Mert ha ez egy eleve eldöntött, érinthetetlen kérdés, egy tabu téma, egy liberális dogma és nem lehet tárgya egy korrekt vitának, akkor értelmetlen is arról ábrándozni, hogy az Amerikai Népszava hogyan segítse a magyar társadalom belső demokratizálódási folyamatait. Ha ilyen dolgokat dogmaként kijelenthetünk, akkor az Amerikai Népszava csak ugyanolyan uszító szerepet tölthet be a magyar társadalom életében, mint annak idején a Szabad Európa Rádió és az Amerika Hangja betöltött ’56-ban: felbiztatta a magyar népet a forradalomra, anélkül, hogy garantálni tudta volna a segítséget, amikor a forradalomnak és szabadságharcnak szüksége lett volna támogatásra. Véleményem szerint nem uszításra van szükség, hanem a vélemények ütköztetésére annak érdekében, hogy a magyar társadalom a saját többségi véleményét demokratikusan kialakíthassa. Máskülönben azt mondhatjuk, hogy kibicnek semmi se drága.

  Abban egyetértek, ha a magyar népnek szüksége van egy cenzúrázatlan sajtóra, akkor támogassa azt, aki önként felajánlja ezt a segítséget! Én magam is ezt mondom, de akkor jelenjen meg az én véleményem is! Lehetek ennyire kemény? Úgy vélem, jelen hozzászólásomnak sem kommentárként kellene megjelennie – ha megjelenik egyáltalán -, hanem önálló publicisztikaként, mert olyan véleményt tartalmaz, amely érdemes a vitára. Az Ön megítélésére bízom.

  Nem látok különbséget a diktátor szavaiban rejlő gyűlölet és az Ön szavaiban rejlő indulat között. De ezen túlmenően kifejezetten tartalmi problémát látok az idézett mondatokban. A tartalmi problémáról fentebb már beszéltem. Amit viszont újra kihangsúlyoznék: szerintem tartózkodni célszerű az ilyen kinyilatkoztatásoktól. Amit a magyar nép levonhat egy ilyen kijelentésből, az a következő: „Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz!” Mármint az elit acsarkodására vonatkozóan. Az ilyen kijelentések alapján mennyiből különb az ellenzék a diktatúránál? A magyar társadalomnak nem acsarkodásra van szüksége, hanem megújulásra! Új társadalmi együttgondolkodásra és új társadalmi konszenzusra!

  „Nem az a baj, hogy se dolgozni, se tanulni nem szerettek, hogy száz évvel maradtak le a világtól, hanem őket a magyar nép ellenségei tették tönkre. Ilyen buta népet nem lehet megmenteni, ezeknek egy diktátor való.”

  Ismét mintha Kertész Ákos szavait hallanám. De erről majd Kertész Ákosnak írok. Valóban tönkretettek bennünket a magyar nép ellenségei. Volt és van is bőven belőlük… És tényleg le vagyunk maradva talán még száz évvel is. Jogosan érheti kritika a „buta népet” is. Őszintén kérdezem, milyen legyen a nép, ha az értelmiség csak ennyire képes? Mire volt képes a liberális demokrácia húsz év alatt?

  Azt viszont egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy kire érti Ön, ki az, aki se dolgozni, se tanulni nem szeret? Rám nézve biztosan nem igaz, mert dolgozom tizenegy éves korom óta és tanultam még harmincon túl is. Értetlenül állok a szavai előtt, próbálom kitalálni, hogy mire gondolhatott. Még csak meg sem sértődöm a szavain, mert a magyar emberre annyira nem jellemző, amit Ön leírt.

  Talán ebben a mondatban lehet megtalálni, hogy mire is gondol Ön: „Elmenni akármilyen pocsék munkát végezni, de nem meghunyászkodni, hanem ezt a maffiát elkergetni.” Attól félek, Ön egyszerűen nem ismeri a magyarországi viszonyokat és nem tudja, hogy mit beszél! Kertész Ákos nyugdíjas. Bármilyen siralmasak is a nyugdíjak Magyarországon, de mégis egyfajta létbiztonságot jelentenek. Legalább van valami fix jövedelme. Egy nyugdíjassal összehasonlítva aki elveszíti a munkahelyét, abból pár hónap múlva hajléktalan lesz. Miből fizeti a lakástörlesztést, a villanyszámlát? Mehet koldulni vagy ha képes rá, akkor lopni. Miből ad enni a gyerekeinek? Kiállítja a lányát a sarokra strichelni? Mert az akármilyen pocsék, tróger munkáért is sorba állnak a munkanélküliek! Azaz nem jut mindenkinek. Szinte már kiváltságos az, akinek van munkája.

  Az átkos szocializmus egy másként gondolkodónak is biztosította a megélhetést. Ha más nem, de tróger munka jutott neki is, nem kellett éhenhalnia. Ma viszont ránéznek és látják, hogy nem kérges a tenyere. Megállapítják, hogy nem fogja bírni a munkát és nem veszik föl.

  Próbált már Ön diplomás emberként elhelyezkedni szakmunkás munkakörben? Olyan helyen, ahol ajánlólevelet is kérnek, nem csak önéletrajzot? Hogyan hamisítaná meg az önéletrajzát? Mit mondana, mit csinált az elmúlt húsz évben, hol dolgozott? Akkor megtanulná, hogy mi is az a skilled unemployment. Mert ha megtudják, hogy nem szakmunkás bizonyítványa van, hanem mérnöki diplomája, akkor rögtön arra gondolnak, hogy bizonyára selejtes, valami bibi van vele, azért vesztette el a munkáját. Hiszen úgy néz ki a dolog, mintha az ember győzködné a munkáltatót, hogy kevesebb fizetésért is hajlandó elvégezni a munkát, csak vegyék már fel!

  „Normális helyeken egy fillér gáztámogatás nincs…” Elképzelhető. Persze amit Ön normális helynek nevez, ott a benzin ára fele annyi, mint bárhol máshol a világban. És egy olyan „szabad” országról van szó, amely máshonnan szivattyúzza ki a profitot. A „normális hely” a gyarmatosító és nem a gyarmat. A magyar ember meg a téli hónapokban a fizetéséből nem tudja kifizetni a lakása fűtését. Ilyen érvekkel az Ön helyében én elő sem hozakodnék.

  [A magyar emberek] „Eladnák a lelküket egy bagóért. Ezért nem a demokrácia, hanem a diktatúra oldalán állnak. Ha pedig így van, akkor hiába mondjuk mi itt azt, hogy emberek, fasiszta diktatúra van Magyarországon, keljetek föl, verjétek le, gyújtsátok föl…” Nem kell mindjárt megsértődni, hogy a magyar emberek az Amerikai Népszava első hívó szavára nem mennek ki az utcára és nem csinálnak forradalmat! Utaltam már ’56-ra, nem kell uszítani! Újra mondom, kibicnek semmi se drága!

  Visszakérdezek: Ön miért nem megy ki tüntetni a Wall Streetre a 99%-kal együtt a banki uzsora és a kizsákmányolás ellen? Azzal az egész világ és a mi hasznunkra is lehetne. De nem megy ki tüntetni, mert ahogy írja „Mi a kapitalizmus hívei vagyunk…” A magyar emberek pedig szkeptikusan nézik a dolgokat. A diktátort el lehet zavarni, de a rohadt vadkapitalizmus az marad! A gazdasági válság és a munkanélküliség marad. Ön talán ad nekem munkát? Mert éppen most is munkanélküli vagyok. Ezt komolyan kérdezem, nem csak írói fogás.

  Ismét mondom, a diktátort el lehetne zavarni, de nem arra van szükség. Hanem arra, hogy akik bíztak a diktátorban, azok is kiábránduljanak belőle. Mert akik a Fideszre szavaztak, azt hitték, hogy ez a rendszer jobb lesz. Nos nem lett jobb. Az igazi kérdés pedig az, hogy a liberális demokrácia megengedi-e a kapitalizmusnak a megreformálását? Mert a társadalom nem éri be azzal, hogy a diktátort elzavarja, hanem egy emberibb világot szeretne teremteni!

  „De nyulaknak beszéljek arról, hogy mit kell csinálni az oroszlánoknak? Ezért dolgozzunk? Ingyen?” Azt gondolom, hogy hiába nevezi Ön nyulaknak a magyarokat, Ön sem tudja megmondani, hogy mit kellene csinálnia egy oroszlánnak. Ugyanis hiába zavarná el a magyar társadalom a diktátort és a liberális kapitalizmus megreformálásának is hiába állna neki, a globális kapitalizmus és a nemzetközi banktőke azonnal megfojtaná. Magyarországi reformok csak akkor lehetnek sikeresek, ha a 99% a Wall Streeten is sikerre jut. Ön ezen gondolkozott-e már?

  Nos azt hiszem, ez utóbbi kérdés is van annyira fontos mint egy piti diktátort elzavarni. A bátorság sem ahhoz kell, hogy a diktatúráról beszélni merjünk. Túl sok ész a diktatúra leváltásához nem kell. Ahhoz kell ész, hogyan lehet egy jobb, egy emberibb és jobban működő társadalmat teremteni. Ez pedig nemcsak a magyarok gondja,hanem az egész világé, beleértve az Egyesült Államokat is. Az értelmiségnek föl kell kötni a gatyát!

  Tisztelt Bartus László! Remélem elnézi nekem a kemény szavakat és belátja, hogy az Ön szavaira csak hasonló keménységgel lehet válaszolni! Bízom benne, hogy nézetei is megváltoznak! Továbbá bízom abban is, hogy az Amerikai Népszava Online finanszírozási problémái is megoldódnak! Remélem, hogy személyes problémáim is hamarosan megoldódnak és részt vállalhatok a Kohányi Társaság támogatásában is!

  Őszinte tisztelettel

  Borotai Sándor

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 49. Tisztelt Borotai Sándor,

  sok részigazság mellett, teljesen tévesnek tartom azt az interpretációját, miszerint a “nemzetközi pénztőke és banktőke” mint egységes, körülhatárolható szerveződés jelenne meg Magyarországgal szemben, amelynek kiszolgálói lettek volna a “balliberális” kormányok. Ez egy téveszme. Ahogyan az is, hogy “magyarországnak ellenségei” vannak, amelyek idegenként kívülről próbálják tönkretenni. Ez paranoia, ez nem igaz. Ezek a téveszmék egyébként az Orbán-rendszer támogatásának alapjai.
  Többi kijelentéseire nem térek ki, gondolom, vitatkoznak majd Önnek az olvasók, ha akarnak.
  Köszönettel és üdvözlettel, Bartus László

  VN:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 50. T. admin
  2011. november 26. szombat
  17:35
  A Borotai Sándor hsz-e túl hosszúra sikerült ide.
  Nem sikerült egységes elméletet felfedezni, és sok csúsztatást érzek benne, pedig én is műszaki értelmiség közé sorolom magam.
  Úgy tűnik csak ezt a publicisztikát olvasta az AN-en, na meg Kertész úr kiváló írását. Ilyen körülmények értelmetlenné teszik a vitát feléje.
  A terminológiánál nem látom értelmét újra kezdeni, a sértődöttség hangsúlyozásával a jelen kormányzat fegyverzetét veszi eszköztárába.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos