Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy-egy arany, ezüst és bronz szombaton 2011. augusztus 20. szombat 17:23 Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egy-egy arany, ezüst és bronz szombaton

Szeged – A magyar versenyzők mindhárom színű éremből egyet, továbbá öt londoni kvótát szereztek a szombati döntőkben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A győzelem a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpároshoz fűződött, amely nagy, de kellemes meglepetést okozva lett aranyérmes. Kozák Danuta másodikként zárt a kajak egyesek fél kilométeres versenyében, míg a harmadik helyet Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér 500 m-es kenupárosa szerezte.

A Maty-éri pálya főlelátói teljesen megteltek a szombati finálékra, a több mint tízezer néző a kánikulai melegben fergeteges hangulatot teremtett. A szervezők több párakaput is felállítottak a parton, ezek igencsak népszerűnek bizonyultak a szurkolók körében, akik közül sokan fürdőruhára vetkőzve drukkoltak a magyaroknak.

A hazai versenyzők közül elsőként Takács és Baravics szállt vízre a kenu párosok 500 m-es fináléjában, a duó – a júniusi, belgrádi Eb-ezüst után – ezúttal is éremszerzésre törekedett. A favorit kanadaiak gyorsan elhúztak a rajt után, őket tisztes távolból követték az oroszok és a magyarok. Féltávnál, majd a hajrához érkezve is ez volt a sorrend, s bár a kontinenselső fehéroroszok támadták a hazai hajót, Takácsék megőrizték harmadik helyüket a célig.

A következő fél kilométeres versenyben az Európa-bajnok kajakos Kozáknak szoríthatott a publikum, a szombaton a négyessel aranyérmes lapátforgató itt is esélyesnek számított. A rajtál azonban igencsak beragadt, a német Nicole Reinhardt és a címvédő, olimpiai bajnok ukrán Inna Oszipenko-Radomska viszont nagyon bekezdett. Féltávnál német, ukrán, magyar volt a sorrend, de az utolsó 200 m-en Kozák elindult, s előbb lehagyta Radomskát, majd közelített az éllovashoz. A közönség hangorkánja egyre erősödött, ám a drukkerek hiába akarták “betolni” a magyar hajóját, Kozák végül nem tudta beérni Reinhardtot, s ezúttal meg kellett elégednie az ezüsttel.

A Domino Honvéd kajakosa ugyan kvótát érő pozícióban végzett a döntőben, de mivel egy sportoló csak egy olimpiai indulási jogot gyűjthet hazájának, s ő a kvartett tagjaként ezt már megtette, második helye nem ért újabb londoni helyet.

A férfiak hasonló számában a vb-újonc, 25 éves Kugler Attila nem számított a dobogóra esélyesek közé, tőle már az is remek teljesítmény volt, hogy bejutott a legjobb kilenc közé. A fináléban aztán nem is tudta borítani a papírformát, ugyan jól helytállt, de csak nyolcadik lett. Férfi C-1-ben a mindössze 18 éves, ifjúsági világbajnok Korisánszky Dávid képviselte a magyar színeket, Kuglerhez hasonlóan tőle is bravúr volt, hogy egyáltalán ott lehetett az A fináléban. Első felnőtt vb-jén végül ő is a nyolcadik helyen zárt.

A szintén újonc Tóth, Kulifai 500 m-es kajakpáros nagyszerű teljesítményt nyújtott az előfutam során, magabiztos versenyzéssel egyből a döntőbe jutott, de arra nagyon kevesen számítottak, hogy ott is főszereplő lesz. Óvatosan kezdték a távot a magyarok, 250 m-nél a harmadik helyen lapátoltak a litvánok és románok mögött, a hajrához érkezve azonban már tisztán vezettek, és a publikum legnagyobb örömére a befutóig meg is őrizték szűk fél hajónyi előnyüket, így – nagy, de kellemes meglepetésre – megszerezték a magyar csapat negyedik aranyérmét a vb-n. Tóth 26, Kulifai pedig – aki néhány másodpercig alig akarta elhinni, hogy nyertek – 22 éves, mindketten az MTK versenyzői és Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai. Az eredményhirdetéskor Borkai Zsolt MOB-elnök is köszöntötte őket.

[youtube tOnit7jDxA0]

Következett a női kajakpárosok éremcsatája, ahol egyértelműen érmet vártak a nézők az idén összeült, júniusban Eb-t nyert Csipes Tamara, Kovács Katalin duótól. A kettős végül csalódást okozott, ugyanis miután beragadt a rajtnál, féltávnál csak az ötödik helyen volt, és a folytatásban sem tudott sokat faragni a hátrányából. A páros lemaradt a dobogóról, negyedikként zárt, de Csipes révén Magyarország újabb olimpiai kvótát szerzett (Kovács már gyűjtött egyet a négyes tagjaként), így ezek száma a női kajakosoknál ötre nőtt. A számot óriási meglepetésre az osztrákok kettőse nyerte.

Zárásként a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyesnek szurkolhatott a közönség, az egység gyakorlatilag már azzal kiharcolt négy londoni indulási jogot, hogy bekerült a döntőbe, de abban még végig is kellett menni az 1000 m-es távon. A magyarok láthatóan nagyon akartak, de végül nem tudtak beleszólni az érmek elosztásába, s hetedikként értek célba. A magyar férfi kajakos kvóták száma azonban ezzel együtt is hatra nőtt.

Nyilatkozatok:

Tóth Dávid, férfi K-2 500 m, világbajnok:
“Úgy mentünk, ahogy elterveztük. 300 méterig utaztunk, majd utána robbantottunk. Azt hiszem, az az egységünk titka, hogy technikailag nagyon jól kiegészítjük egymást. Edzőnknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak sokat köszönhetünk, és a közönség is sokat lendített rajtunk az utolsó 100 méteren. Ahogy meglátták, hogy éremért küzdünk, érezhető volt, ahogy dübörög a lelátó, s ez fantasztikus érzés volt. Szerencsére most nem követtük el azt a hibát, mint az előfutamban, amikor a közönség hatására túl nagyot indítottunk, akkor szinte majd kiestünk a hajóból”.

Kulifai Tamás, férfi K-2 500 m, világbajnok:
“A vb előtt a dobogós helyezést reális célkitűzésnek gondoltuk, aztán az előfutamok ebben meg is erősítettek minket. Azt viszont nem gondoltuk, hogy az aranyérem is összejöhet. A végén hiába volt szoros a verseny, éreztem, hogy nyertünk. Jövőre megpróbáljuk az 1000 métert, elvégre az az olimpiai szám”.

Kozák Danuta, női K-1 500 m, 2. hely:
“Nem vagyok elégedett, sőt, nagyon csalódott vagyok. Nem sikerült megvalósítanom azt, amit elterveztem. A rajt nagyon rosszul sikerült, míg német ellenfelemnek önmagához képest is nagyon jól, ez pedig sokkolt engem. Emiatt nem tudtam magamból kievezni azt, ami bennem van.”

Takács Kincső, női C-2 500 m, 3. hely:
“Nagyon örülünk, mert mindent kiadtunk magunkból. Nekünk nem kedvezett a hátszél, mert én nem kedvelem az ilyen körülményeket, így különösen értékes ez az érem.”

Kovács Katalin, női K-2 500 m, 4. hely:
“Természetesen csalódottak vagyunk, főleg az Eb tükrében, amikor is zöldfülűként is nyerni tudtunk. Talán nem a megfelelő taktikát választottuk, ráadásul igen extrém időjárásnak számít a Maty-éren az ilyen erős hátszél. De ilyen a sport, fel kell tudni dolgozni a kudarcokat is”.

Kammerer Zoltán, férfi K-4 1000 m, 7. hely:
“Nem életünk pályája volt, de hibát nem tudok mondani, megvolt az utazósebességünk, az indításaink is sikerültek. Sokkal jobbat nem tudunk. Ez is nagy előrelépés a tavalyi B-döntős második helyhez képest, főleg azt figyelembe véve, hogy a 2009-es és a 2010-es világbajnok, valamint az idei Európa-bajnok egység nem jutott be a mostani fináléba, azaz egyik sem szerzett kvótát. Nekünk viszont megvan, és csak ez számít”.

Kugler Attila, férfi K-1 500 m, 8. hely:
“Engem nem segített a hátszél, a 9-es pálya pedig különösen rossz, mert semmit nem érzékeltem a mezőnyből. Ez volt a maximum, amit ki tudtam hozni ebből a pályából.”

Korisánszky Dávid, férfi C-1 500 m, 8. hely:
“Jó pályát mentem, de az utolsó 150 méter nem úgy sikerült, ahogy azt előre kigondoltam. Zavart a hullámos víz, emiatt többször meg is billentem. Összességében ez a helyezés volt a reális”.

Eredmények:

férfiak:

500 m:
K-1, világbajnok:
Marek Twardowski (Lengyelország) 1:36.688 p
2. Pavel Medvegyev (Fehéroroszország) 1:37.174
3. Jurij Posztrigaj (Oroszország) 1:38.404
…8. KUGLER ATTILA 1:40.564

K-2, világbajnok:
TÓTH DÁVID, KULIFAI TAMÁS 1:28.134
2. Ricardas Nekriosius, Andrej Olijnik (Litvánia) 1:28.524
3. Dawid Putto, Denis Ambroziak (Lengyelország) 1:28.848

C-1, világbajnok:
Vlagyimir Fedoszenko (Oroszország) 1:46.647
2. Gyenyisz Harazsa (Fehéroroszország) 1:46.827
3. Alekszandr Makszimcsuk (Ukrajna) 1:47.679
…8. KORISÁNSZKY DÁVID 1:50.535

1000 m:
C-2, világbajnok:
Tomasz Wylenzek, Stefan Holtz (Németország) 3:42.643
2. Szerhij Bezuglij, Makszim Prokopenko (Azerbajdzsán) 3:43.525
3. Liviu-Alexandru Dumitrescu-Lazar, Victor Mihalachi (Románia) 3:43.837
A Széles Gábor, Nagy Péter duó kiesett a középfutamban.

K-4, világbajnok:
Németország 2:47.734
2. Ausztrália 2:48.724
3. Oroszország 2:49.516
…7. MAGYARORSZÁG (KAMMERER ZOLTÁN, VERECKEI ÁKOS, KUCSERA GÁBOR, BOROS GERGELY) 2:50.506

nők:

500 m:
K-1, világbajnok:
Nicole Reinhardt (Németország) 1:47.066
2. KOZÁK DANUTA 1:47.396
3. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna) 1:48.668

K-2, világbajnok:
Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz (Ausztria) 1:37.071
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:37.275
3. Beata Mikolajczyk, Aneta Konieczna (Lengyelország) 1:37.803
4. CSIPES TAMARA, KOVÁCS KATALIN 1:39.099

C-2, világbajnok:
Laurence Vincent-Lapointe, Mallorie Nicholson (Kanada) 2:01.028
2. Anasztaszja Ganyina, Natalja Maraszanova (Oroszország) 2:03.440
3. TAKÁCS KINCSŐ, BARAVICS GYÖNGYVÉR 2:08.534

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Berki Krisztián aranyérmes a tornavébén 2011. október 15. szombat

Csak álom marad a futball-Eb 2011. október 7. péntek | AN

Öttusa vb: férfiváltónk is aranyérmes 2011. szeptember 14. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos