Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megnyílt a Művészetek Völgye Kapolcson 2011. július 22. péntek 21:16 Forrás: Gaal Rita/MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megnyílt a Művészetek Völgye Kapolcson

Kapolcs – Egy ősi településen, Márta István zseniális ötletéből nőtt ki a mára kultusz eseménnyé érett rendezvény, a kapolcsi Művészetek Völgye. Az pedig nem véletlen, hogy e Veszprém közeli település lett a bölcsője a hazai művészeti fesztiválok egyik legkülönlegesebbikének és legnépszerűbbikének.

Kapolcsot már a 11. századi források is említik, de elismert, hogy már az őskorban lakott volt. Persze, a vaskos történelmi múlt sem elhanyagolható szempont, de a környék régóta meglévő igen gazdag művészeti és kézműves világa az, ami végképp megkönnyítette a döntést.

Ma megnyílt a 21. Művészetek Völgye Fesztivál; 10 napon át 90 helyszínen mintegy 1800 programon vehetnek részt az érdeklődők – mondta Márta István, a fesztivál igazgatója az ünnepélyes megnyitón. Hozzátette, a korábbi hat község helyett idén csak három településen (Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden) rendezik meg a programokat.

Külön kiemelte Dés László zeneszerző és Esterházy Péter író fellépését, a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc koncertjét, de ott lesz ezúttal is a völgyben Földes László Hobo, aki hét estén át lép a közönség elé. Újdonság a Kaláka Versudvar – ahol a zenét és a költészetet kötik majd össze -, itt fellép a Kaláka együttessel Máté Gábor, Mécs Károly, Gryllus Dorka, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági és Harcsa Veronika – mondta Márta István.


A Versudvarban Lackfi János költő lesz az “udvarmester”, majd azt hangsúlyozta, hogy ezúttal is lesz Palya-udvar: a Művészetek Hölgye címet idén is vállaló Palya Bea többször is énekel majd, illetőleg néhány színészt, zenészt és írót is vendégül lát az “udvarában”.

A VölgyJazz Minifesztivál keretében fellép a Budapest Ragtime Band, a Gayer Mátyás Quartet és a Tony Lakatos Quintet, valamint a hagyományoknak megfelelően idén is több koncertet ad az Amadinda Ütőegyüttes – tájékoztatott az igazgató. Nagy várakozás előzi meg Szörényi Levente zeneszerzőnek, a legendás Illés együttes frontemberének a vendégszereplését, aki a néha furcsa hangulatban című műsorában személyes történeteket ad elő; mesél önmagáról, életéről, zenéjéről és zenésztársairól.
A zenei, színházi és más kulturális programok mellett a három faluban összesen mintegy 50 helyszínen láthatók majd különböző kiállítások is.

Azt, hogy a Művészetek Völgye Fesztivált már 21. alkalommal rendezik meg, Márta Istvánnak és lehetetlent nem ismerő társainak köszönhető, hiszen többször volt már olyan helyzet, hogy az utolsó pillanatban “jött össze” az elinduláshoz szükséges pénz.

Elsősorban az “itt élő emberek szeretete” motiválja őket, s jól tudja mindenki: ha nincs Művészetek Völgye, akkor nem ismeri az ország ezeket a településeket, ma viszont szinte már mindenki tudja, hol van Kapolcs vagy Vigántpetend. A megyegyűlés elnöke szerint “hálával tartozunk Márta Istvánnak és csapatának”, hogy ilyen “kitartással és lelkiismeretességgel” szervezik immáron 21 éve az ország egyik legismertebb és legkedveltebb művészeti fesztiválját.

Kapolcson mintegy 200-250 ember vett részt a megnyitón, viszont százak sétáltak már estefelé a falu főutcáján, ám a megnyitó résztvevőit és az esti programokra gyülekezőket hatalmas felhőszakadás kényszerítette tető alá.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tarlós másodszor nem figyelmezteti Dörnert 2012. február 28. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos