Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kékfestő Fesztivál Nagynyárádon 2011. július 29. péntek 23:07 Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kékfestő Fesztivál Nagynyárádon

Nagynyárád – A kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált, amelyre a hétvégén immár tizenkettedik alkalommal kerül sor a baranyai Nagynyárádon.

A mintegy nyolcszáz lelket számláló község két-háromezer embert vár a szombatra és vasárnapra tervezett mintegy harminc programjára. Az érdeklődők megtekinthetik a településen élő 91 éves Sárdi János és unokája, Auth Andor kékfestő műhelyét, bemutatótermét, találkozhatnak egy tiszakécskei és egy pécsi kékfestővel, valamint bemehetnek a helyi művelődési házban nyíló kékfestő kiállításra.

kékfestés egy textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, amely nevét onnan kapta, hogy a minta eredeti formájában jellegzetesen kék alapon fehér színben jelenik meg. A kékfestés magát a műveletet jelenti, emellett használatos még a kékfestő kifejezés is, ami egyrészt az ún. kékfestéssel készült, azaz többnyire kék színű, fehér mintázattal díszített – többnyire vászonkötésű –pamutszövetet (kartont). Másrészt pedig a foglalkozást, a mesterséget és magát a műhelyt is jelenti. A kékfestő kelme az elmúlt századokban jelentős szerepet játszott a magyar népviseletben és a lakástextíliák körében, de ma is népszerű, napjainkban is több kisvállalkozó foglalkozik ilyen termékek előállításával

A kékfestő textíliák napjainkban is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai, vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak akik újra ruhákat készíttetnek belőle. A tárlat Pápa, Tiszakécske, Debrecen és az ausztriai Steinberg kékfestő műhelyeinek termékeit, valamint kékfestő anyagokat használó foltvarrók alkotásait mutatja be. A több száz kiállítási tárgy többsége lakástextília, ágytakaró és ruha. A vendégek szórakoztatásáról művészeti együttesek, ellátásukról helyi termelők, továbbá a falusi vendégfogadók Nagynyárádon rendezett sütő- főző fesztiváljának tizennégy résztvevője gondoskodik. Emellett a fesztiválon lesz veteránjármű-bemutató, kézműves kirakodóvásár, és utcabál is.

Magyarországon kevesebb, mint tízen gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék és indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Kékfestő Fesztivál Nagynyárádon, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Besenyő Pista bácsi nem zsidó 2014. január 14. kedd

Rekordot döntött a Balaton Sound 2011. július 11. hétfő

Halál egy dán zenei fesztiválon 2011. július 4. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos