Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csapvíz automaták az olaszországi turistáknak 2011. július 6. szerda 17:10 Forrás: Rita Gaal/Turizmus Panoráma Bulletin

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Csapvíz automaták az olaszországi turistáknak

Firenze- Drága palackozott helyett olcsó poharas vizet ihatnak a turisták Olaszországban. Már háromszáz utcai kút kínál hűtött vizet – akár szénsavasat is. Firenzében a Piazza della Signoria terén újonnan felállított kútnál helyiek és turisták ingyen ihatnak egy pohár hideg vizet, simát vagy buborékosat.

A kánikulában frissít, és nem kell érte fizetni, mint az akár három euróért is árult palackozott vízért. Az Olaszországban divattá vált vízautomaták egyikéről van szó. Háromszáz működik elsősorban Észak- és Közép-Itáliában. Eddig csak parkolókban és szupermarketekben állítottak fel ilyeneket, Firenze volt az első, ahol a városközpontban is megjelent a vízadagoló. Nem folyik egész nap, de szünet nélkül ad vizet: egy gombnyomással egy (szintén ingyenes és újrahasznosítható papírból készült) poharat tölt meg, két gombnyomással egy literes palackot (ezt magunknak kell beszereznünk). A takarékos és térítésmentes köztéri kút ötlete a környezetvédelem jegyében született: “a palackozott vízzel szemben ez nem szennyezi a természetet, nincs eldobott műanyag, nincs a palackok szállításával kibocsátott szén-dioxid” – hangoztatta az olasz sajtónak Erasmo D’Angelis, a firenzei vízautomatát és Toscana vízfogyasztásának egyharmadát működtető szolgáltató, a Publiacqua elnöke. Hangsúlyozta, hogy az automatából ugyanaz a víz folyik, mint a háztartások csapjából, csak hűtik és szénsavassá is tudják tenni. A fejenként évi közel kétszáz liter palackos vizet fogyasztó Olaszországban így reklámozzák a csapvizet, amelynek népszerűségét a vízszolgáltatás liberalizációját megakadályozó, június közepén tartott népszavazás is növelte. A kérdés csak az, hogy minek igyunk vizet automatából Olaszországban, amikor az itáliai utcák kútjaiból kiváló minőségű, hideg víz csorog. Ezekre kellene elzárható csapot szerelni – vélik sokan Itáliában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Új kormánya lesz Olaszországnak 2011. november 14. hétfő | AN

Berlusconi távozik 2011. november 9. szerda | AN

Berlusconi újabb botránya 2011. szeptember 19. hétfő | AN

A bevándorlás pozitív hatása 2011. szeptember 8. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos