Ronai and Ronai
AMERIKAI

Copyrightot kaptak a toszkán ciprusfák 2011. július 11. hétfő 2:44 Forrás: Gaál Rita/MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Copyrightot kaptak a toszkán ciprusfák

Toscana- Levédte saját dombjait és az itt magasló ciprusfákat is a toszkán San Quirico települése. A gyönyörű táj gyakran szerepel reklámfelvételeken. Ezentúl szerzői jogdíjat kell érte fizetni.

A mesés szépségű táj, a Földközi-tenger partvidéke, a számos történelmi és művészettörténeti látnivalóban bővelkedő város, – mint Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano,Cortona, Volterra – egész évben vonzóvá teszik Toszkánát a turisták számára. Tengerpartja 330 km-en homokos strandokkal és enyhe klímával csábítja a fürdőzni vágyó vendégek sokaságát, néhány jellegzetes üdülőtetelepülése: Marina di Massa, Marina di Pietrasanta, Marina di Cécina, Follónica, Punta Ala, Principina a Mare, illetve kedvelt úticél még Elba szigete. Az ország agroturisztikai létesítményeinek 20%-a e tartományban található (2001-es adat). A tartomány egyik jellegzetessége hogy szinte minden dombon áll egy kisebb vagy nagyobb kőház, vagyis tanyaféle. Ezek nagy részét felújították meghagyva a rusztikus fagerendákat, kőfalakat és szépen gondozott kertjében ma már medencével várja az üdülni vágyókat. Ideális minden korosztálynak, a természet közelsége miatt igazi pihenést jelent a városnéző túrákról visszatérőknek is.

Ugyanazok a zöldellő ciprusfák sorakoznak a televízióban látható autóreklámban és a Firenzében a dóm téren kapható naptáron is. A világ egyik legszebb tája címét viselő és az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított toszkán lankák díszítik az olasz posta, az ortopéd matrac, a kristályvíz és az állattakarmány reklámjait és prospektusait is – sorolta a Corriere della Sera napilap firenzei kiadása azt, hogy hol voltak eddig láthatók a milliók által ismert felvételek.
A toszkán táj ezután is csodálható lesz, de szerzői jogdíj fejében. San Quirico d’Orcia kisvárosa ugyanis úgy határozott, szerzői jog által levédi a hozzá tartozó tájat: a lankákat, a napraforgótáblákat, a magányos kápolnákat és főleg a ciprusfákat.


Mostantól kezdve, ha az olasz autógyár vagy a külföldi fotóalbum ezeket akarja bemutatni, a közlés előtt tizenöt nappal írásban engedélyt is kell kérnie a két és félezer lakosú San Quirico illetékes önkormányzati hivatalnokától. A San Quiricóhoz tartozó tájról készült felvételeket pedig csakis úgy közölhetik, ha feltüntetik a város nevét. Ne csak csodálják, tudják is, hogy éppen a Belvedere dombot, Vitaleta templomát és a mi ciprusainkat nézik – hangoztatta a sajtónak Mauro Taddei, a toszkán kisváros kereskedelmi tanácsosa.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos