Ronai and Ronai
AMERIKAI

A brit királynő kitüntette Colin Firth-öt 2011. június 11. szombat 11:34 Forrás: AFP, Reuters, MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A brit királynő kitüntette Colin Firth-öt

London – Az egyik legmagasabb állami kitüntetésben részesítette születésnapja alkalmából II. Erzsébet brit királynő Colin Firth-öt: a brit színész, aki A király beszéde című filmben az uralkodó apját, a néhai VI. György királyt alakította, a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatában (CBE) részesül.

Firth a királynő – szombaton ismertetett – idei születésnapi kitüntetési listájára került fel a szórakoztatóipar, az üzleti élet és a sport jeles képviselőinek társaságában.

A brit sajtó már a film hatalmas nemzetközi sikere után valószínűsítette, hogy Firth komoly uralkodói kitüntetést kaphat az idén; egyes lapok nem tartották elképzelhetetlennek azt sem, hogy a színészt a Sir előnév viselésére feljogosító lovagi címre emeli a királynő. A CBE ennél egy fokozattal alacsonyabb kitüntetés, de nem zárja ki, sőt inkább valószínűbbé teszi a lovagi rang későbbi elnyerését.

A királynőnek még az Oscar-díjkiosztó előtt levetítették az édesapjáról szóló filmet, és udvari források szerint II. Erzsébetnek tetszett az  alkotás.

A brit filmsztárnak VI. György személyében egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie. VI. György soha nem készült és nem is vágyott az uralkodói a szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után – az angol-brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette -, számára is teljesen  váratlanul találta magát a brit trónon.

A magának való, zárkózott – az alattvalók körében mégis rendkívül népszerű – VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában 2002-ben elhunyt – a filmben Helena Bonham Carter által alakított – Erzsébet anyakirályné tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát és az akkor már omladozó birodalmat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
A brit királynő kitüntette Colin Firth-öt, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Mindszenty-emlékérmet kapott Wittner Mária 2013. november 5. kedd | AN

Visszaadom a Magyar Érdemrend középkeresztjét 2013. március 20. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos