Ronai and Ronai
AMERIKAI

Úszó golfpályát terveznek a Maldív-szigeteken 2011. május 25. szerda 18:55

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Úszó golfpályát terveznek a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek turizmusa már sok mindent látott, de ezen még a helyiek is felvonják a szemöldöküket: vízen úszó golfpályát terveznek a nemzetközi reptér közelében. A napkollektoros, környezetbarát komplexum megálmodói feltehetőleg a lebomló golflabdák ötletén is elmerengtek.

A Maldív-szigetek legmagasabb pontja alig két és fél méterre emelkedik a tengerszint fölé. A paradicsomi korallatoll szigetegyüttesnek tulajdonképpen ez lehet a veszte. A kutatók szerint az 1192 tagból álló Maldív-szigetek nagy része ugyanis a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés következtében 2100-ra teljesen víz alá kerülhet. Miközben a szigetország teljes egészében áttért a megújuló energiaforrások használatára, a helyiek továbbra sem nézik jó szemmel a turistacsalogató gigaberuházásokat. Még akkor sem, ha azok környezetbarát technológiával készülnek.

A lebegő konstrukciók specialistájaként is ismert holland Dutch Docklands egy úszó, 18 lyukas golfpályát álmodott meg. Az építmény a jelentések szerint 6, egyenként 3 lyukas elemből állna, amelyek közt víz alatti folyosókon közlekedhetnének a játékosok. Két-három hotel is helyet kapna minden elemen, ezeket szintén víz alatti folyósokkal kötnék össze. A beruházó szerint a pályának a nullával egyenlő a környezeti hatása. Az ivóvizet a sós vízből nyerik, az elektromos energiát a vízen lebegő napkollektorokból. Kritikusok szerint a legapróbb részletekig kidolgozott tervek között illő lenne a lebomló golflabdák kérdésén is eltöprengeni. Az ugyanis elkerülhetetlen lesz, hogy egy-egy elhibázott ütés következtében ne kerüljön műanyag golflabda a tengervízbe.

A 2015-ös átadásra tervezett létesítmény 500 millió dollárba kerülhet. A pályát egyébként a főváros, Malé repülőterétől ötpercnyi útra tervezik a könnyű megközelíthetőség érdekében.

A maldív kormány, miközben erőfeszítéseket tesz egyrészt a túlságosan turizmusra épülő gazdaságának több lábra állítására, másrészt új földdarabok vásárlására, ahová a természeti katasztrófa következtében hontalanná vált állampolgárait kimenekítheti, nem tiltakozik a szokatlan turistacsalogató gigaberuházások ellen sem.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Semjén Zsolt megmondja, hogyan nyaraljunk 2013. október 30. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos