Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elmeszelt Fidesz-törvény 2011. április 5. kedd 15:44 Forrás: MTI

 • Hozzászólások(9)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Elmeszelt Fidesz-törvény

Budapest – Alkotmányellenes a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselő indokolás nélküli felmentését. Erről határozott kedden egyhangúlag az Alkotmánybíróság.

Az alkotmányellenes rendelkezést az Ab a határozat közzétételét követő nappal megsemmisítette, olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Alkotmánybíróság utalt arra: korábban, 2011 februárjában hozott határozatában megállapította, hogy alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján foglalkoztatott személyek indokolás nélküli felmentésének lehetősége.

A mostani határozatában az Ab kimondta: a korábban kifejtett alkotmányossági indokok alapján a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör a köztisztviselők esetében is alkotmányellenes. Az indokolás nélküli felmentés lehetősége a köztisztviselők esetében is sérti ugyanis a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, valamint az emberi méltósághoz való jogot.

Az Alkotmánybíróság most sem vitatta, hogy az államszervezet hatékony működése indokolhatja a közszolgálati jogviszonyban álló tisztviselők felmentési lehetőségének könnyítését a korábbi szabályozáshoz képest. Ennek azonban álláspontja szerint nem lehet módja a munkáltatói jogok gyakorlójának korlátlan döntésre való felhatalmazása.

Mint írták, a megsemmisítés időpontjának meghatározásakor az Ab figyelemmel volt arra, hogy – szemben a kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályozással – a köztisztviselői jogviszony megszüntetése az indokolás nélküli felmentést lehetővé tevő rendelkezés megsemmisítésével átmenetileg sem marad szabályozatlan.

A határozathoz Bihari Mihály, Bragyova András, Paczolay Péter és Stumpf István alkotmánybírák párhuzamos indokolást fűztek – olvasható a közleményben.

A határozat teljes szövege az Ab honlapján olvasható.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Elmeszelt Fidesz-törvény, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

 • Hozzászólások(9)
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

 1. És még hány ilyen törvényük van ,ami törvénytelen?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 2. A kép alatt jó a kérdés!Nem sokáig lesz szükség alkotmánybírákra, hiszen alkotmányunk sem lesz, lesz helyette alaptörvényünk… És mivel nem alaptörvényi bizottság az ominózus bizottság, így okafogyottá vált a működése.
  Fideszes észjárás, fideszes technika, fideszes becstelenség…Kell ezt még magyarázni?

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 3. Volt alkotmánybíró állást keres.Mindent vállalok jó pénzért! Ajánlatokat a
  “nem voltam lojális” jeligére a kiadóba kérem.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +6 (6 szavazatból)
 4. Remélem EU és Amerika vezetői minél előbb megállitják Orbán Viktor ámokfutását, mig nem késő. Sajnos hazánkban még csak most nyiladozik az emberek szeme, h valójában mi történik velük. Orbán Viktor összes korábbi sérelmét és azt , h az EU ban , a parlamentben kiosztották a népen tölti ki. Legalábbis úgy tűnik. Ez alól persze a szűk haveri csapattagok kivételek, ők annyi pénzt kaparhatnak össze amennyit nem szégyelnek. Lázár János kocsihasználatát is a nép felháborodás akadályozta meg. Azonban Orbán elküldéséhez még kevés a nép akarat.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 5. Képzelt beszégetés egy pártházban :
  -Hát ezt meg hogyképzelik??
  -Nemérdekes.. úgysem sokáig ugrálhat már az a gittegylet …

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +3 (3 szavazatból)
 6. Végre állásfglaltak egy újabb ügyben. Az Alkotmánybíróság a megtépázott tekintélyét csak akkor tudja visszaszerezni, ha felgyosítja a beadványok elbírálását.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +5 (5 szavazatból)
 7. Innen is köszönöm az Alkotmány Bíráknak, hogy még életben tartják bennem , bennünk, létjogosultságuk halvány reményét!

  Vélemény!
  Nem vagyunk mindenben egy véleményen!
  Mára igenis meg van már a népakarat!
  Csak még az a baj hogy azt nem ismerik fel sajnálatos módon , a különböző demonstráló pártok és szervezetek, hogy a kis tüzek nem tüzek!
  Elérkezett az idő és pártérdekek ide vagy oda, azonnal le kell ülni egy új kerek asztalhoz, és össze kell vonni az erőket!
  Ha elkergettük végre ezeket a férgeket, és most már arról is nyíltan merek írni, hogy az illetékesek nem kerülhetik el a felelősségre vonást!
  Összefogással azonnal létre kell hozni egy jobbik nélküli szakértői kormányt, pártok, szakszervezetek, civilek és nem utolsó sorban a hatalmi ágak képviselőinek bevonásával.
  Helyre kell állítani a rendet, a felelősöket ki kell vonni a forgalomból, majd a rend helyreállítása után, mikor Hazánk visszatér a rendes medrében,
  korrekt módon egy szabad független választásokkal, új kormányt kell létrehozni ahol már nyugodtan tisztázódhatnak az erőviszonyok.
  Ezt követően nagy nyilvánosság előtt megkezdődhet a bűnösök felelőségre vonása.

  Igen ma már megérett a lehetőség erre, Európa és a világ figyel ránk, ne szalasszuk el az alkalmat!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 8. Azért figyelitek, hogy gerinc nélkül is milyen szépen egyenesen ülnek a széken.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)
 9. Örülök, hogy Schmitt a zembere kembere is helyesli az alkotmánybírósági döntést.

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos