Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ennyire egészséges a mediterrán konyha 2011. március 9. szerda 17:29 | MTI

 • Egy hozzászólás
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

Berlin/Budapest – A mediterrán étrend jótékony hatással van az anyagcserére, és megelőzheti a szívbetegségeket – igazolja egy ötven tanulmányt kiértékelő görög elemzés.

Demosztenész Panagiotakosz, az athéni Harokopio Egyetem kutatója az amerikai Journal of The American College of Cardiology című szaklapban tette közzé eredményeit, amelyek összesen félmillió ember vizsgálatán alapultak. Szerinte az általa készített elemzés az első, amely szisztematikusan foglalkozik a mediterrán konyha úgynevezett metabolikus szindrómára gyakorolt pozitív hatásával.

Az olívaolajat és sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó diétával ugyanis megelőzhető az említett szindróma, amelyre a túlsúly, a kóros vérzsír-összetétel, a magas vércukorszint és a magas vérnyomás együttes fennállása jellemző – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. A probléma egyre inkább elterjed az ipari országokban, és összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával.

Panagiotakosz szerint a szindróma egyes összetevői is jól kezelhetők a mediterrán étrenddel. A kutatók ide sorolják azokat az élelmiszereket, amelyekben magas a telítetlen zsírsavak aránya, mint amilyen az olívaolaj, továbbá a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes őrlésű lisztből készült pékárukat és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Hal és csirkehús, diófélék és hüvelyesek hetente szerepelnek az étlapon, vörös hús azonban alig. Ide tartozik a mértékkel, például az étkezések kísérőjeként elfogyasztott alkohol is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Ennyire egészséges a mediterrán konyha, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:

 • Egy hozzászólás
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

 1. Remek megállapítás, magam is egyetértek a leírtakkal (nem mintha számítana!!!!!), csak azon töprengek, hogy OV miért lop meg bennünket, az “alsóbbosztályosokat”? Netán azért, mert ezzel az általa ránk kényszerített egészségtelen táplálkozásunkkal előbb meg fogunk dögölni és így nem okozunk neki semmiféle problémát? Imádunk bölcs nagyvezírünk az előrelátásodért is!

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos