Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ennivaló hírességek 2011. március 17. csütörtök 12:09

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ennivaló hírességek

Elképzelte már , hogy asztalára kerülhet reggeliként mondjuk Deák Ferenc kuglóf?

Márpedig híres eleink is ettek, bár általában nem ezen szokásukat emelik ki a tankönyvek. Sőt, nem is csak szimplán ettek, igazi gurmand módjára kóstoltak, ízleltek, válogattak…. Az, hogy híres eleink – költők, írók, tudósok, politikusok, felfedezők – mit választottak, miként viselkedtek fehér asztal mellett, mindenkit érdekel. Ki ne hallgatná szívesen egy idős pincér anekdotáit, ki ne olvasná szívesen egy kortárs, szinte illatozó leírásait? Emberibbé, megfoghatóbbá válnak általuk a lexikonok figurái. Most múltbéli gasztrotúra invitáljuk Önöket

A gasztronómia kultúrtörténetének művelői kedvenc témájuknak tekintik a híres emberekhez kötődő, vagy róluk elnevezett ételek felkutatását. Az esetek többségében azonos eredményre jutottak, több étel vagy ital esetében viszont megoszlanak a vélemények. Ilyen az „Esterházy – rostélyos” története is.

UJHÁZY TYÚKHÚSLEVES

Ujházy Ede színművész nevéhez kötődik, akinek a történet szerint – ahogy Krúdy Gyula és Nagy Endre elmesélte –a kedvenc levese volt. Tyúk helyett azonban kakasból készült, s Nagy Endre elmondása alapján Ujházy, aki kiválóan főzött három napig főzte az öreg kakasokat, míg azok puhábbra nem főttek a zöldségeknél.

SACHER-TORTA

Ki ne ismerné a csokoládés-lekváros tortacsodát, a Sachert? Története egy véletlennek köszönhető, hisz az akkor 16 éves cukrásztanuló Franz Sacher csak beugróként dolgozott egy vacsorán. Sachert megbízták, hogy készítsen egy különleges desszertet Metternich kancellárnak: a fiú két szelet csokoládés piskóta közé baracklekvárt kent, és az egészet csokoládéval vonta be. Szó sem volt benne mindenféle meggydarabokról, vagy erdei gyümölcsös lekvárról.

GUNDEL PALACSINTA

Gundel Károly számos mesterműnek nevezhető receptet talált fel fényes pályafutása során. Ezek közül talán a Gundel palacsinta a legismertebb, melyet eredetileg a dió és a mazsola mellett hajszálvékonyra vágott cukrozott narancshéjjal is megtöltöttek.

STROGANOFF-BÉLSZÍN

A legelterjedtebb történet szerint Stroganov gróf (1774-1817) szakácsa bélszín készített volna, de a szibériai hidegben megfagyott a hús. Nem tudta hát felvágni, csak apró csíkokra szelni. Először 1861-ben jelent meg írásban a recept, amikor a szósz még csak vajból, mustárból és tejfölből áll. Később ezt variálták tovább hagyma, gomba és paradicsompüré hozzáadásával.

DOBOSTORTA

Dobos C. József 1884-ben készítette el először azzal a céllal, hogy sokáig eltartható, dekoratív és finom tortát készítsen. A siker óriási volt, hiszen ez volt az első vajkrémes torta recepjte – addig a cukrászok csak főzött krémekkel dolgoztak. Dobos a recepttel beutazta egész Európát, halála után pedig megosztotta azt a Fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületével, hogy bárki kipróbálhassa.

PIZZA MARGHERITA

Raffaello Esposito pizzasütő 1889-ben készítette Umberto király számára a nemzeti színben pompázó pizzát: zöld bazalikomot, piros paradicsomot és fehér mozzarella sajtot rakott rá. A királynőnek annyira ízlett a kreálmány, hogy levélben fejezte ki köszönetét – így született meg az egyik legkedveltebb pizza, s azóta tesznek rá mozzarellát.

MIKSZÁTH SZELET

Mikszáth Kálmán éppen azon a napon született, mind a Dobostorta feltalálója, Dobos C. József. Az író nagy ínyenc volt már fiatal korában is, mely szenvedélye később is megmaradt. Kettejük barátsága mellett fontos szerep jutott Mikszáthnak Gundel Jánoshoz, a dinasztia alapítójához fűződő barátságának is. Gundel ugyanis 1894-ben egy alkalommal egész menüsort nevezett el az íróról, melynek egyik eleme a máig kedvelt kakaós-lekváros piskóta volt.

MELBA TOAST

Az 19-20. század fordulóján Helen Porter Mitchell, művésznevén Nellie Melba volt a világ első számú operaénekesnője, aki elsőként vált Ausztrália igazi világsztárjává. Csodálatos hangja messze földön híressé tette az addig csak kietlen pusztaságairól híres Ausztráliát. Amikor Nellie 1897-ben Londonban a Savoy-ban szállt meg, az ottani főszakács August Escoffier az ő tiszteletére nevezte el Melbáról azt a hajszálvékony kétszersültet, amelyet általában levesekhez szokás feltálalni.

ESTERHÁZY-ROSTÉLYOS

A gasztronómia történetével foglalkozók máig vitatott kérdése, hogy vajon melyik Esterházy családtag nevéhez fűződik a híres rostélyos elnevezése. Négy Esterházyt is megemlítenek forrásként az 1500-as évektől az 1800-asig, de hozzájuk kapcsolódik az tény. Egy biztos, az eredeti recept Gundel 1934-es Kis magyar szakácskönyvében jelent meg először.

A GRAHAM-KENYÉR

Sylvester Graham az első dietetikai tanácsadók közé tartozott, igazi reformer volt. Úgy vélte, a rengeteg fehér kenyér és hús helyett inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát kellene fogyasztania az embereknek. Az ő nevét viseli a ma is kedvelt Graham-liszt, bár valószínűleg Graham forogna a sírjában, ha a ma kapható termékek összetételét látná.

SZENDVICS

Az örök és kihagyhatatlan történet az ilyen összeállításokból – bár valódiságát azóta is kétségbe vonják. Ettől függetlenül a mese szerint Sandwich grófja, John Montagu megéhezett egy kártyaparti közben, s olyan ételt kért melyet egy kézzel el tud fogyasztani. Ebből lett a világ legkedveltebb étele, a szendvics.

Kossuth-kifli

Kossuth Lajos is: a nevével jegyzett ételek kötődése a politikushoz – szinte kivétel nélkül – a fantázia szüleményei. A legenda szerint Kossuth Lajos a pozsonyi országgyűlés ideje alatt szívesen fogyasztott mandulakrémmel vagy diókrémmel töltött kiflit Palugyay Jakab a Zöldfához címzett vendéglőjében. Palugyay Pozsony legismertebb vendéglőse volt. Kossuth Lajos állítólag a mandulás kiflit valamivel jobban szerette, emiatt eredetileg szerettem volna kétféle kiflit készíteni, de csak dió volt itthon, a vendégek érkezése pedig közeledett, nem lehetett már bevásárolni menni.

Keressük a híres ételeket! Ön is hallott már híres emberekről elnevezett ételről, netán meg is kóstolta ?  Írja le olvasóinknak tapasztalatát, a hírességek kedvencéről.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Ennivaló hírességek, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos