Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama kiáll a melegházasság mellett 2011. február 26. szombat 3:03 Forrás: AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama kiáll a melegházasság mellett

Washington – Obama utasítására a legfelsőbb ügyész, Eric Holder bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium nem fogja jogilag védeni a jelenleg érvényes melegházasság ellenes törvényt. New Gingrich volt házelnök szerint ezzel Obama megszegi elnöki esküjét.

Eric Holder szerdai bejelentése, miszerint Obama alkotmány ellenesnek találta a Házasság Védelme Jogszabályt  (DOMA – Defense of Marriage Act),  nagy politikai vihart kavart a jobb oldali politikusok és média körében. A kérdéses törvényt Clinton elnök idején, 1996-ban iktatták be, és mindkét ház nagy többséggel megszavazta.

A DOMA kimondja, hogy a házasság szövetségi definíciója “egy férfi és egy nő között létrehozott törvényes egybekelés”, és ha egy állam törvényessé teszi a melegházasságot, azt egy másik állam nem köteles házasságként elfogadni.

A homoszexuális házasság azóta is forró téma. A legtöbb államban, ahol ezt elfogadják, bírósági döntés következtében született meg a törvény. Obama a 2008-as elnökválasztás idején még csak a polgári egybekelés mellett állt ki (civil union), valószínűleg politikai okokból, mert az afroamerikai szavazó bázis melegházasság ellenes. Obama megválasztásával egyidőben az egyik legliberálisabb állam, Kalifornia népszavazáson utasította el a melegházasságot.

2010-ben azonban a DOMA-t alkotmányellenesnek ítélte egy alacsonyabb szintű, körzeti bíróság, amit aztán rögtön fellebbezés követett. A hasonló nagy érzelmeket kiváltó jogi viták és perek sorsa az, hogy azokat végül a legfelsőbb bíróság dönti el, vagy a kongresszus szavaz róluk. Ezt a szokásos menetet szakította félbe Obama, mikor saját privát véleménye alapján arra utasította a főügyészét, hogy a bíróságok a továbbiakban ne védjék a létező törvényt az állam nevében.

Newt Gingrich, aki maga is fontolgatja az elnöki tisztet, azt mondta, hogy Obama úgy viselkedik, mint egy egyszemélyes legfelsőbb tanács. Bár az elnöki eskü kötelezi a törvények betartatására, ebben az esetben ezt nem teszi meg, ami elvileg még az elnök visszahívására is alkalmat adhat politikai ellenfeleinek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Obama kiáll a melegházasság mellett, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

A Kúria keresztbe tett Orbán akaratának 2013. december 16. hétfő

Rogán Tóni esete Eva Rezesovával 2013. december 6. péntek

Semjénék pártja gagyog, s ragyog 2013. december 3. kedd

Amerika és a világ jövője is a tét 2012. november 4. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos